Droge neus bij je hond? Dit is wat het betekent en wat je moet doen!

Laatst bijgewerkt: 13 juli 2022

Merk je regelmatig de droge neus van jouw hond op? Dan is het niet direct nodig om ongerust te zijn; het is echter wel iets om in de gaten te houden Een droge neus van een hond kan namelijk meerdere oorzaken hebben én kan op meerdere zaken wijzen. Mede hierom hebben wij dit uitgebreide artikel over de droge neus van een hond geschreven. Neem het artikel op je gemak door en laat je zodoende op de juiste manier informeren omtrent de droge neus van jouw hond.

Voor alle honden is de neus één van de belangrijkste lichaamsdelen. Met deze neus zijn ze immers in staat om alles te ruiken; voor een hond is de reuk veel belangrijker dan voor een mens. Een hond gebruikt de gehele dag door zijn neus, waardoor je soms extra aandacht aan deze neus moet geven. Op het moment dat jouw hond (langdurig) last van een droge neus heeft, kan dit mogelijk duiden op gezondheidsproblemen. Hoe dit exact zit, lees je in dit uitgebreide artikel over de droge neus van een hond.

1. Wat is de functie van de neus van een hond?

Om de droge neus van een hond beter te kunnen duiden, is het goed om naar de functie van de neus te kijken. Zoals eerder al gezegd; de functie van de neus van een hond is vele malen uitgebreider/belangrijker dan de functie van de neus van een mens. Toegegeven; wij gebruiken onze neus ook veel, maar een hond gebruikt zijn neus nog véél vaker. Eigenlijk gebruikt een hond zijn neus de gehele dag door en is het daarmee één van zijn belangrijkste lichaamsdelen.

In de neus van een hond zijn bijvoorbeeld ook veel meer reukcellen te vinden. Dankzij deze hoeveelheid reukcellen is een hond in staat om beter te ruiken, maar ook om verdere afstand te ruiken. Dat is zeker het geval bij honden met een lange(ere) snuit. Het is namelijk zo dat honden met een lange(re) snuit over het algemeen een nóg beter reukvermogen hebben.

Door dit reukvermogen zijn honden in staat om de aanwezigheid van andere honden te ruiken, om de aanwezigheid van mensen op te merken en om dingen in de vrije natuur te kunnen vinden. Denk hierbij aan een prooi, aan iets lekkers om op te eten of aan andere zaken.

Al met al is de neus van een hond onwijs belangrijk in het dagelijkse leven. Dit vormt voor hem eigenlijk het belangrijkste waarnemingsorgaan, aangezien de ogen van een hond niet altijd even goed zijn. Dat geldt echter wel voor de neus; een hond kan bijvoorbeeld ruiken of een geur van de linkerkant of van de rechterkant komt. Daar kunnen wij, als mens zijnde, absoluut niet aan tippen.

Voor de werking van de neus van een hond is het wenselijk dat de neus nat is. Een natte neus laat volgens veel experts ook zien dat een hond gezond is. Is het dan zo een droge neus bij een hond direct op gezondheidsproblemen wijst? Daar bestaat de nodige discussie over; graag informeren we je in het restant van dit artikel over de droge neus van een hond.

2. Waarom is de neus van een hond doorgaans nat?

Je hebt hierboven kunnen lezen dat een neus voor een hond onwijs belangrijk is. Dankzij deze neus kan hij goed waarnemen, kan hij andere honden op grote afstand al opmerken en kan hij ook bepaalde dingen zoeken/vinden. Dit grote reukvermogen is onder meer te danken aan de hoeveelheid reukcellen in en op zijn neus.

Opvallend is ook de aanmaak van (extra) neusslijm. Op het moment dat een hond een specifieke geur opgemerkt heeft en deze probeert te volgen, maakt de neus automatisch een dun laagje slijm aan. Dit dunne laagje slijm zorgt ervoor dat de hond nóg beter kan ruiken; de geur wordt namelijk door het dunne laagje slijm geabsorbeerd.

Het feit dat een hond vaak een natte heus heeft, komt deels door de aanmaak van dit laagje slijm. Anderzijds kan dit ook komen doordat een hond zijn neus veel af likt; dit gaat veelal gepaard met het hierboven benoemde slijm. Als een hond zijn neus aflikt, krijgt hij dit slijm op zijn tong. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit uiteindelijk bijdraagt aan het nóg betere reukvermogen.

Anderzijds gebruikt een hond zijn neus ook om zijn lichaamstemperatuur te handhaven/herstellen. Een hond kan immers niet op een manier zweten zoals wij dat als mens zijnde wel kunnen. Hij heeft echter in zijn neus wel meerdere zweetklieren, waarmee hij zijn lichaamstemperatuur deels kan reguleren. Een natte neus kan dus ook wijzen op het zweten van een hond.

Tot slot wordt een neus tijdens een wandeltocht ook vaak nat. Hoe dit komt? Puur doordat hij zijn neus in het gras stopt, tussen bladeren stopt en in andere plekken duwt. Hierdoor haalt hij veel vocht uit de ondergrond en omgeving op, waardoor zijn neus ook weer natter wordt.

Is het zo dat een gezonde hond altijd een natte neus moet hebben? Nee, het is ook zo dat sommige honden (vaak) last van een droge neus hebben. Een droge neus bij een hond wijst niet direct op gezondheidsproblemen; in sommige gevallen is dat echter wél het geval. Genoeg reden dus om nader naar een droge neus van een hond te kijken.

close up van een kleine neus van een hond

3. Wat is de oorzaak van een droge neus bij je hond?

Merk je op dat jouw hond regelmatig een droge neus heeft? Dat is goed mogelijk. Zoals we hierboven al aangeven, heeft een hond namelijk niet altijd een natte neus. Merk je vooral op dat jouw hond in de (vroege) ochtend een droge neus heeft? Dat is eigenlijk logisch te verklaren; tijdens de nacht ligt een hond veel te slapen en likt hij dus niet al te veel zijn neus af. Op het moment dat hij zijn neus niet met enige regelmaat likt, droogt de neus uit. Dat is dan ook één van de meest voorkomende oorzaken van een droge neus bij een hond.

Daarnaast zijn er ook bepaalde hondenrassen die bovengemiddeld vaak een droge neus hebben. Dat is onder meer het geval bij de bulldogs en pugs; deze hondenrassen hebben een kortere tong en kunnen dus niet altijd goed met hun tong bij hun neus komen. Doordat zij hun neus niet goed kunnen likken, droogt de neus relatief snel uit.

Ook kan een droge neus bij een hond ontstaan door een bepaalde allergie. Op het moment dat jouw hond een allergische reactie heeft, komt zijn lichaam in actie om die allergie te bestrijden. Een logisch gevolg daarvan is dat de neus van jouw hond uitdroogt. Dat is overigens óók het geval als jouw hond langere tijd in de zon heeft gezeten, gelopen of gelegen. De felle zonnestralen drogen zijn neus uit, waarbij het ook opvallend is dat zijn neus een lichtere kleur dan normaal heeft.

In enkele gevallen kan een droge neus bij een hond ook wijzen op een gezondheidsprobleem. Dat is het geval bij bijvoorbeeld koorts, een auto-immuunziekte of een specifieke huidaandoening. Mocht jouw hond last van koorts hebben, merk je dat niet alleen aan zijn droge neus op. Nee, als jouw hond last van koorts heeft, gaat dat altijd gepaard met andere symptomen. Daarbij kun je denken aan verminderde energie, een verminderde eetlust en veranderingen in het gedrag. Over het algemeen is een hond die last van koorts heeft behoorlijk lusteloos.

Eerder in dit artikel stelden wij de volgende vraag: “is het dan zo dat een droge neus bij een hond direct op gezondheidsproblemen wijst?”. Wij kunnen nu bevestigen dat een droge neus bij een hond mogelijk op gezondheidsproblemen kan wijzen, maar dat dit in de praktijk veelal mee valt. De oorzaak van een droge neus is vaker terug te vinden in het gebrek aan likken, in een allergische reactie of in uitdroging door bijvoorbeeld de zon.

4. Wanneer moet je je zorgen maken over de droge neus van je hond?

Op het moment dat je een droge neus bij jouw hond opmerkt, hoef je je niet direct zorgen te maken. Zoals hierboven gezegd; veel oorzaken zijn niet direct gerelateerd aan de gezondheid van je hond. Desalniettemin zijn er situaties waarin je je mogelijk wel zorgen moet maken over de droge neus van jouw hond.

Dat is eigenlijk het geval als je tegelijkertijd meerdere veranderingen bij jouw hond opmerkt. Deze veranderingen kunnen betrekking hebben op het gedrag van jouw hond, op het energieniveau van jouw hond en op de eetlust van jouw hond. Eet jouw hond niet meer veel? Beweegt jouw hond niet meer veel? Ligt jouw hond de hele dag lusteloos in zijn mand? En heeft hij daarbij ook last van een droge neus? Dan is het raadzaam om de situatie goed in de gaten te houden.

Mocht je het niet vertrouwen, kan het geen kwaad om contact met de dierenarts op te nemen. Doe jouw verhaal en wacht de reactie van jouw dierenarts af. Mogelijk geeft jouw dierenarts aan dat het toch handig is om even naar de kliniek te komen. Anderzijds kan een dierenarts je ook handige tips geven om jouw hond zo snel mogelijk te laten herstellen van bijvoorbeeld een griepje of de koorts.

Moraal van het verhaal: als je meerdere symptomen bij jouw hond opmerkt, is het aan te raden om aan de bel te trekken. Heeft jouw hond alleen last van een droge neus? Dan hoef je je in de basis geen zorgen te maken.

5. Wat kun je doen tegen de droge neus van je hond?

Merk je op dat jouw hond een droge neus heeft? Dan is het advies om dit enige tijd in de gaten te houden. Merk je meerdere symptomen op? Bel dan de dierenarts. Merk je verder geen symptomen? Dan kan je zelf actie gaan ondernemen om de neus van jouw hond toch weer nat te krijgen. Daar heb je verschillende mogelijkheden voor.

Het eerste advies is om de drinkbak van jouw hond regelmatig bij te vullen. Mocht jouw hond een droge neus hebben, dan is het namelijk onwijs belangrijk dat hij voldoende drinkt. Stimuleer dit drinken zoveel mogelijk door continue vers water in zijn drinkbak te doen; daar is een hond immers dol op.

Verder kan je ook met een zalfje, oliën of lotions aan de slag gaan. Meerdere van deze producten worden door gerenommeerde merken gefabriceerd, waarmee je de neus van jouw hond een stuk minder droogt kunt laten worden. Kies hierbij wel altijd voor producten die specifiek voor honden ontwikkeld zijn; gebruik nooit een zalfje, een olie of een lotion die voor mensen bestemd is.

Tot slot kan je er ook voor kiezen om een allergietest uit te laten voeren. De dierenarts kan wat bloed van jouw hond afnemen, waarna een bloedtest mogelijke allergieën aan het licht kan brengen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan een allergie immers ook dé oorzaak van een droge neus bij een hond zijn. Op basis van de uitkomst van deze test kan je mogelijk direct veranderingen aanbrengen; ander voedsel, ander speelgoed of een andere voerbak (ander materiaal) zijn enkele van de mogelijkheden die je daarvoor hebt.

Komt de droge neus van jouw hond door uitdroging? Dan is het aan te raden om de neus van jouw hond goed in te smeren met zonnebrandcrème voor honden. Deze crème voorkomt dat de neus van jouw hond nóg erger uit gaat drogen.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *