Waarom graven honden?

Laatst bijgewerkt: 10 maart 2023

Je kent het wel, je laat je hond even buiten in de tuin en je ziet ineens allemaal gaten in je tuin. Iets waar je niet heel erg gelukkig van wordt. Toch weet niet iedereen waarom je hond eigenlijk graaft in je tuin. Daarom hebben we hieronder een paar redenen gegeven waarom je hond graaft in de tuin. 

Instinct

Honden hebben een jachtinstinct die ze van de jachthonden van vroeger hebben overgenomen. Ze zijn namelijk nog gewend om te jagen en vangen dus snel een geur op die in de grond zit. Op deze manier gaan ze beginnen met graven om te kijken of er wat in de grond zit. Ook is dit instinct bedoeld om voedsel voor andere roofdieren te verbergen.

Speeltjes

Vaak graven honden ook in de tuin om hun speeltjes of botten te verbergen. Ze willen namelijk niet dat andere dieren of mensen aan hun speeltjes komen. Ze hebben het helemaal opgeëist. 

Te veel energie

Als je je hond niet voldoende de ruimte geeft om te bewegen en te weinig uitlaat, heeft je hond vaak te veel energie over. Op het moment dat je hond te veel energie heeft gaat hij graven. Door het vele graven kan hij zijn energie kwijt. Wil je dus niet dat je hond veel gaat graven? Zorg er dan voor dat je hond al voldoende beweging heeft gehad. 

Eenzaamheid

Als honden zich eenzaam gaan voelen zijn ze op zoek naar een uitgang. Honden gaan dan graven als oplossing om andere honden op te zoeken, zodat ze een stuk minder eenzaam zullen zijn. Zorg er dus voor dat je je hond voldoende liefde en aandacht geeft. Als je dat doet gaat de hond zich ook minder eenzaam voelen en dus minder graven. 

Temperatuur 

In de warme zomerdagen zie je dat een hond meer graaft dan in de winter. Dat komt omdat het onder in de grond een stuk koeler is. Je hond is dus op zoek naar verkoeling en graaft om deze reden een gat in de grond. 

Veelgestelde vragen

Kan je je hond graven afleren?

Je kan je hond zeker het graven afleren. Er zijn daar verschillende soorten tactieken voor. Vaak worden de honden beloond op hun gedrag als ze niet graven. Je hond straffen kan namelijk averechts werken. 

Waarom graven honden in de dekens?

Als je hond in de dekens gaat graven voordat hij gaat slapen, betekent het dat hij een veilig en comfortabel plekje wilt maken voor zichzelf. 

Waarom ligt je hond op je kleding?

Dat komt omdat hij jou dan kan ruiken en graag bij je wilt zijn. 

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *