Hond plast in huis? Dit is hoe je het moet afleren!

Laatst bijgewerkt: 7 juli 2022

Heb je een puppy in jouw huis rondlopen? Dan weet je één ding zeker: je moet hem nog veel leren. De kans is groot dat je hond in huis plast, dat hij nog geen weet van de regels heeft en dat hij op een speelse manier in jouw hand aan het bijten is. Dit zijn op zich geen zaken waar je verbaasd over moet zijn. Een puppy is immers een jong wezen en is perfect vergelijkbaar met een baby. Een baby past in zijn luier en een hond plast in huis.

Beide jonge wezens weten simpelweg (nog) niet waar en wanneer ze wél mogen plassen. Aan jou, als baasje, is het de schone taak om dit zo snel mogelijk aan te leren. Maar let op: niet alleen puppy’s maar ook oudere honden kunnen (opnieuw) in huis plassen. Bijvoorbeeld door een ziekte, erfelijke aandoening of dementie.

Hoe dan ook, een hond die in huis plast is niet prettig en dit moet dus zo snel mogelijk afgeleerd worden. Hoe kan je dit afleren? Waarom plast een hond in huis? En waar moet je rekening mee houden tijdens het afleren van het plassen in huis? Op al deze vragen vind je in dit uitgebreide artikel uitgebreide antwoorden. Aan de hand van deze vragen kan je zelf van start gaan met het afleren van het plassen in huis. Heb je last van een hond die plast in huis? Besef je dan één ding goed: je bent absoluut niet het enige baasje dat hier last van heeft.

1. Je hond plast in huis: waarom doet hij dat?

Vraag jij je af waarom een hond plast in huis? Het antwoord op die vraag is relatief makkelijk te beantwoorden: hij is niks anders gewend en hij weet niet beter. Toen jouw puppy geboren werd, was hij in zijn eigen nestje. Hij had zijn moeder om zich heen en hij had meerdere broertjes en zusjes om zich heen. Op één dag komt er uiteindelijk iemand om hem op te halen en hem te scheiden van zijn moeder en broertjes en zusjes. Hij komt vervolgens in een nieuwe omgeving terecht en dat vraagt het nodige aanpassingsvermogen van een jonge puppy.

Op het moment dat hij in een nieuwe omgeving terecht komt, moet hij aan onwijs veel dingen gaan wennen. Bovendien is hij nog behoorlijk jong – vaak zo’n 8 weken – en moet hij dus nog een hoop leren. Op het moment dat hij voelt dat hij moet plassen, zoekt hij zo dichtbij mogelijk een geschikte plek om te plassen. Dat kan in de hoek van de bank zijn, dat kan tegen je nieuwe gordijnen zijn of het kan op de houten vloer zijn. Je kunt je puppy dit eigenlijk niet kwalijk nemen; hij weet simpelweg niet beter én hij moet wennen aan zijn compleet nieuwe omgeving.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het ultieme puppy zindelijk maken handboek

Voorkomen dat je pup overal in huis plasjes urine achterlaat? Leer exact wat te verwachten en te doen met betrekking tot de zindelijkheidstraining voor je puppy. Bespaar een hoop tijd, moeite en frustraties. Inclusief praktische tips en oefeningen van verschillende hondenexperts.

Meer informatie

Er zijn echter véél meer redenen waarom een hond plast in huis. Niet alleen jonge honden, maar óók oude honden kunnen namelijk in huis plassen. Bij oude honden heeft dit uiteraard niks van doen met zindelijkheid, maar mogelijk wel met één van de volgende oorzaken:

  • Je hond heeft een bepaalde ziekte, waardoor hij veel urine verliest.
  • Je hond is dement aan het worden en heeft daardoor niet alle regels meer duidelijk op een rijtje.
  • Je hond plast in huis door angst of door pijn. Deze twee factoren worden wel eens onderschat, maar zijn absoluut van invloed op het plasgedrag van jouw hond.
  • Je hond plast in huis door een erfelijke aandoening. Deze aandoening kan betrekking op de blaas of op de urineleiders hebben.
  • Je hond heeft last van incontinentie; hierbij is er sprake van onbeheersbaar en ongewild plassen. Je hond plast bijvoorbeeld tijdens het slapen of tijdens een moment van vreugde.
  • Je hond plast in huis als er opeens onbekende mensen in huis zijn.
  • Je hond slikt medicijnen waardoor hij onwijs veel en vaak moet plassen. Aangezien hij dit niet op kan houden, doet hij dit in huis.
  • Je hond ervaart een gebrek aan beweging.
  • Je hond plast in huis door opwinding.

Bovenstaand lijstje is slechts een beknopte opsomming van mogelijke redenen waarom jouw hond plast in huis. Deze redenen zijn, zoals je hierboven kunt zien, behoorlijk divers. Het is in ieder geval goed om te weten dat ook oudere honden met enige regelmaat een plasje in huis doen. In de meeste gevallen heeft dit niks te maken met stout gedrag, maar puur met een lichamelijke- of een geestelijke oorzaak.

2. Hoe stel je een diagnose?

puppy staat in een hok

Vind jij het vervelend dat je hond plast in huis? Is bijvoorbeeld jouw nieuwe bank hierdoor niet meer zo nieuw? Of heb je ook nog kleine kinderen in huis die mogelijk door de plassen urine van jouw hond heen lopen? Er zijn onwijs veel situaties denkbaar waarbij het niet prettig is dat jouw hond plast in huis.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, doet je hond dit meestal niet expres. Als jouw hond vaak in huis plast, is het van belang om naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan verschillende testen uitvoeren, waarbij onder meer de werking van de blaas en de urine leiders bekeken wordt. Ook wordt er gekeken naar ziektes waar je hond op dit moment last van kan hebben. Het is soms nogal een arbeidsintensieve klus, maar uiteindelijk kan op deze manier de oorzaak vastgesteld worden.

Let wel op: het stellen van een diagnose is alleen van belang bij oudere honden. Als jouw hond nog een puppy is, is het min of meer logisch dat hij nog in huis plast. Hij weet op dat moment niet beter en heeft nog niet de regels aangeleerd gekregen. Hoe je een puppy het plassen in huis af kan leren, lees je in het volgende hoofdstuk in dit artikel. Een bezoek brengen aan de dierenarts is in ieder geval bij oude honden een perfect idee. Je hond wordt volledig doorgelicht, de dierenarts houdt rekening met alle mogelijke oorzaken en is daardoor in staat om uiteindelijk een diagnose te stellen. Een diagnose waardoor je in staat bent om de oorzaak aan te gaan pakken.

Op basis van de diagnose kan een dierenarts ook een behandelplan uitwerken. In sommige gevallen is het noodzakelijk om medicatie aan je hond te geven. Dat is bijvoorbeeld het geval bij incontinentie, bij een erfelijke aandoening of bij één van de verschillende ziektes. Plast jouw hond in huis doordat hij te weinig beweging krijgt? Dan krijg je van de dierenarts het advies om véél meer met jouw hond te gaan wandelen. Met dergelijke oplossingen is het mogelijk om het plassen in huis te voorkomen.

3. Hoe kun je het plassen in huis afleren?

Heb je een jonge hond in huis rondlopen? Dan is de kans 99% dat hij in huis plast; dat zijn jonge honden immers gewend. Zodra je de hond bij de fokker opgehaald hebt en in zijn nieuwe huis “geplaatst” hebt, is het van belang om het plassen direct af te gaan leren. Hoe kun je dit doen? Welke benodigdheden kun je hierbij gebruiken? En waar moet je zoal rekening mee houden? Op die vragen vind je hieronder een uitgebreid antwoord.

Om het plassen in huis af te leren, is het allereerst van belang om je puppy goed te observeren. Probeer te achterhalen op welke momenten van de dag hij plast en waar hij dit doet. Juist op die momenten kan je hem vervolgens mee naar buiten nemen, hem daar een plasje laten doen en hem vervolgens belonen. Door hem nauwlettend in de gaten te houden, kun je dus voorkomen dat hij dagelijks op dezelfde momenten in huis gaat plassen.

Veel puppy’s plassen bijvoorbeeld na het avondeten, na het drinken of als ze net wakker zijn; dat zijn dus momenten waar je scherp op moet zijn. Daarnaast kan een puppy ook gaan plassen als hij te veel prikkels moet verwerken. Komen alle gezinsleden aan het einde van de middag uit school en werk weer thuis? Dan is dat één van de momenten waarop je puppy te veel prikkels kan krijgen. Ook op die momenten kan het raadzaam zijn om je puppy mee naar buiten te nemen en hem daar te laten plassen.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het ultieme puppy zindelijk maken handboek

Voorkomen dat je pup overal in huis plasjes urine achterlaat? Leer exact wat te verwachten en te doen met betrekking tot de zindelijkheidstraining voor je puppy. Bespaar een hoop tijd, moeite en frustraties. Inclusief praktische tips en oefeningen van verschillende hondenexperts.

Meer informatie

Heb je voor jezelf duidelijk in beeld wanneer jouw hond meestal plast in huis? Dan kan je dit vervolgens af gaan leren. Je kunt hier een hondenbench voor gebruiken, maar dat is niet per definitie nodig. Een bench wordt door een puppy als zijn eigen plek gezien. Van nature is een hond niet gewend om zijn eigen plek te vervuilen; de kans is dus bijzonder klein dat hij in zijn bench gaat plassen. Wat hij dan wel gaat doen?

Hij gaat dan hard blaffen en/of huilen om jouw aandacht te vragen. Vervolgens kun je hem mee naar buiten nemen en hem daar een plasje laten doen. Het is dus zeker aan te raden om een bench te gebruiken.

Je kunt echter ook een puppy zindelijk maken door goed bedrag te belonen en bij slecht gedrag hem te negeren. Heeft hij in huis geplast? Dan til je hem op, zet je hem ergens in huis neer en negeer je hem vanaf dat moment even volledig. Hierdoor heeft hij al bijzonder snel in de gaten dat hij niet het gewenste gedrag heeft vertoond. Als je hond plast in huis is het vaak een herhaling van processen. Je ziet je hond in huis ronddwarrelen en even later zie je een klein plasje urine in huis liggen. Op de moment dat je hem ziet dwarrelen, is het aan te raden om hem direct mee naar buiten te nemen. Laat hem buiten plassen en beloon hem vervolgens. Daarmee leer je het relatief snel af dat je hond plast in huis.

4. Handige tips

Als je hond in huis plast, sta je voor een leuke uitdaging. Het is echter goed om te beseffen dat je niet het enige baasje bent waarbij de hond plast in huis. Dit is eigenlijk redelijk “standaard” en zeker het geval als je een puppy in huis rond hebt lopen. Met onderstaande tips kan je het plassen in huis nóg iets sneller afleren:

  • Straf je hond nooit. Zodra je hond in huis geplast heeft, moet je hem volledig negeren. Het straffen van je hond levert alleen maar een averechts resultaat op.
  • Gebruik puppy pads of een plasmat. Deze voorwerpen hebben een heerlijke geur waardoor puppy’s snel geneigd zijn om hun ontlasting op de pad te doen. Je hebt hierdoor bovendien geen last van een natte vloer.
  • Je oude(re) hond plast in huis? Ga dan eerst op zoek naar de oorzaak en laat hem volledig nakijken bij de dierenarts. Doe dit (nog) niet als hij eenmalig in huis plast, maar wel als hij vaker in huis plast.
  • Breng geduld op. Je puppy is een jong wezen en moet dus nog een hoop leren. Je hebt het plassen in huis niet binnen één dag afgeleerd; zorg daarom dat je geduld opbrengt en wordt nooit boos op je puppy.
  • Lees de Puppygroep boeken van Robbin Kleinpenning. Als je nog een pup hebt, zijn deze boeken zeker een aanrader. Samen met verschillende hondenexperts geeft Robbin je concrete tips en adviezen om je pup in korte tijd zindelijk te maken.
Tips om jouw pup zindelijk te maken

Veelgestelde vragen

Waarom plast mijn hond in huis?

Als jouw hond in huis plast kan dat verschillende redenen hebben. Er kan sprake zijn van een ziekte, heeft pijn of last van incontinentie. Een bezoek aan de dierenarts kan jouw hond hierbij helpen.

Wanneer wordt mijn pup zindelijk?

Vaak duurt het zo’n acht maanden voordat jouw pup volledig zindelijk is.

Hoe leer ik mijn hond af om in huis te plassen?

Als een pup in huis plast, is dat normaal. De pup moet namelijk zindelijk worden. Als het gaat om een oude hond die in huis plast, is er vaak iets aan de hand. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen en op zoek te gaan naar een oplossing. Ook kan het zijn dat jouw hond plast wanneer hij of zij enthousiast is. Probeer daarom bijvoorbeeld de begroetingen iets rustiger te laten verlopen.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het ultieme puppy zindelijk maken handboek

Wij van HondenPassie.nl zijn dol op dit boek.

Omdat dit boek is geschreven met behulp van verschillende experts, ga je alles ontdekken over het zindelijk maken van je puppy.

Stap voor stap wordt je meegenomen in het proces en ga je leren wat te verwachten en te doen met betrekking tot de zindelijkheidstraining voor je puppy.

Het boek zit vol met praktische tips en oefeningen waar je direct mee aan de slag kunt gaan.

Meer informatie

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

13 reacties op “Hond plast in huis? Dit is hoe je het moet afleren!

  1. odette zegt:

    heb een hondje in huis dat van een ouder vrouwtje komt ,en heeft altijd op een appartement gezeten
    hoe maak ik het nu hier bij mij thuis zindelijk
    grt bedankt

  2. Stephanie zegt:

    Mijn hond is nu een jaar oud en doet zijn behoefte elke dag meerdere keren binnen in huis hij word op regelmatige basis uit gelaten maar hij plast het meest als hij bv alleen is in een kamer of ik naar buiten ga en hij kan nie even mee lijkt wel of hij boos is en daarom plast heb ook de indruk dat hij steeds loopt te markeren plast ook altijd op de zelfde vaste plaats 4 plaatsen in huis kan ik dit op een of andere manier afleren want is erg vervelend

    • Admin zegt:

      Beste Stephanie,

      Heb je de tips onderaan dit artikel al geprobeerd? Wellicht dat je daar nog iets mee kunt. Anders zou ik even contact opnemen met je lokale dierenarts.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

    • Edwin zegt:

      Ik heb ruim een week een hond van 1 jaar oud.. Ik laat de hond 4x per dag uit en hij doet normaal zijn behoefte.
      Hij wilde niet eten uit een anti schrokbak en heeft er overheen geplast. Ik heb hem verboden om tijdens het eten koken bij het gasfornuis te snuffelen. Even later heeft hij voor het gasfornuis geplast. Bij een zelfgemaakt denkspelletje een doos met closetrollen en papier heeft hij alles kapot gemaakt en daarna op het tapijt geplast. Het lijkt wel dezelfde reactie

  3. Hettie zegt:

    Onze Senna (Berner Sennen) heeft twee jaar in de meest afschuwelijke broodfok gezeten en daarna in een kennel gewoond. Ze is 4 en half als ze in juli bij ons komt. We hebben nog twee Bernersenner dames (Een van 10, zij heeft 8 jaar in een schuur geleefd en komt uit de broodfok, super lief maar erg getraumatiseerd, en een van 2, sinds ruime een jaar bij ons, moest bij haar eigenaar weg omdat ze teveel blafte, maar ongecompliceerd). Senna is begin december gesteriliseerd. Sindsdien plast ze in de woonkamer. Ze heeft daarvoor een enkele keer geplast, maar wel twee keer bij iemand thuis toen we daar op visite waren (ondanks dat we haar uitgelaten hadden). Het is niet dat ze incontinent is, dat is ze niet. Er is ook geen sprake van ziekte (urine is gecontroleerd). We worden niet boos. We laten haar extra uit, op dit moment om de drie uur en prijzen haar als ze plast en belonen haar. Maar we zijn wel wat ten einde raad, vooral ook omdat we niet goed kunnen plaatsten waarom ze dit doet. En als we dat niet weten, weten we ook niet hoe we haar kunnen trainen om ander gedrag te gaan vertonen. Het gaat even een aantal dagen goed en opeens lijkt het weer mis. Enig idee in welke richting we kunnen gaan zoeken voor een oplossing?

    • Admin zegt:

      Beste Hettie,

      Uit je verhaal kan ik opmerken dat je al langs de dierenarts bent geweest en het een en ander hebt laten controleren. Goed om te horen dat hier niks uit naar voren is gekomen. Wat je kunt doen is contact opnemen met een hondengedragsdeskundige bij jou in de buurt om te onderzoeken of het plassen in huis te maken heeft met haar verleden en/of angsten die ze nog steeds (wellicht onbewust) heeft. In ieder geval een erg lastig situatie. Ik hoop dat je snel een oplossing kunt vinden.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

    • Lindsey zegt:

      Ik heb 2 maltezers ene is jongen 4 jaar en andere meisje is 8 jaar ik ben nu een week verhuisd maar de jongen plast soms binnen meisje ligt buiten te blaffen hoe los je dit oo

  4. margreet zegt:

    hallo ik zit met en best groot probleem,het gaat om en hond boerenfox van ongeveer 14 jaar oud deze gaat vooral in de nacht of laat in de avond ook als ik haar naar buiten doe plassen in huis elke morgen legt er en grote plas stinkende urine in huis op de kleden,ik probeer haar duidelijke structuur aan te leren want ik weet dat dat belangrijk is bij oudere honden vooral die en vorm van dementie hebben enz..ik heb hier ook sterk het vermoeden van voorderest is ze nog wel bijalleen moet ik wel zorgen dat ik met gebaren te werk gaat,,zou u mij advies kunnen geven wat ik hier aan kan doen?want het is erg vermoeiend vooral ook eind de nacht begin de morgen enz..weet u wat het eventueel zou gaan kosten om en middel te krijgen of bij de dierenarts?ik hoor graag van u

    • Admin zegt:

      Beste margreet,

      Gezien de leeftijd van je hond lijkt het me toch zeker een slim idee om een bezoek aan de dierenarts te brengen. De exacte kosten kan ik je niet vertellen.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  5. Nicole Blom zegt:

    Heb een hond (nu 8 mnd) van de straat opgevangen . Zit nu samen met 2 andere honden (even oud) maar zij maakt nu nog steeds alles stuk in huis. De andere honden niet , maar als je haar alleen al je stem verheft laat ze urine lopen , en bij een tik , laat ze sowieso urine lopen . Zijn een beetje radeloos nu . Graag advies

    • Admin zegt:

      Beste Nicole Blom,

      Stem verheffingen en tikken uitdelen werken vaak averechts. De vervelendste straf voor een hond is negeren. Negatieve aandacht is immers ook aandacht. Neem bijvoorbeeld dit artikel eens door voor meer informatie hierover: https://digidog.nl/negatieve-aandacht/.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *