Hoe leer je een hond met een kat om te gaan?

Laatst bijgewerkt: 17 maart 2023

Veel mensen kiezen vaak voor een hond of voor een kat en bijna niemand kiest voor de combinatie van beide huisdieren. Velen zijn bang dat de combinatie niet gaat werken tussen deze twee huisdieren. Toch is deze combinatie zeker wel mogelijk. Hieronder hebben we een paar tips gegeven, waardoor honden en katten toch samen kunnen leven. 

Karakter

Wat zeker een belangrijke tip is, is dat de dieren wel een beetje hetzelfde karakter hebben. Het is dus niet verstandig om een verlegen kat bij een hond te zetten waarbij zijn jachtinstinct op nummer één staat. Het is dus verstandig om aan de fokker te vragen wat de moeder van je huisdier voor eigenschappen heeft. 

Eigen ruimte

Het is belangrijk dat de beide huisdieren wel hun eigen ruimte hebben. Want ook huisdieren hebben momenten nodig dat ze zich terug willen trekken. Als ze namelijk niet voldoende afstand van elkaar kunnen nemen op momenten kan dat veel stress bij de dieren veroorzaken. Zet dus zeker niet de hondenmand naast de kattenmand. Ook is het slim om voor de kat zijn rustplek wat hogerop te zoeken. Honden kunnen daar namelijk niet makkelijk bij en zo heeft de kat zijn eigen plekje. Hou ook in de gaten dat je het eten van de hond en de kat op verschillende plekken neerzet. Zo kunnen ze beide rustig eten. 

Laat de dieren wennen aan elkaar

Een heel belangrijk detail is dat je de dieren aan elkaar moet laten wennen. Als ze dus dichtbij elkaar komen en een beetje speels gaan doen, grijp dan niet meteen in. Het is belangrijk dat ze ook hun eigen grenzen aangeven aan elkaar. Binnen een paar weken zijn ze namelijk aan elkaar gewend en hebben ze elkaars grenzen geaccepteerd. Zorg er wel voor dat als je ze aan elkaar laat wennen en dat er niet teveel prikkels om hun heen zijn. Als ze beide namelijk te veel prikkels hebben, kan het gebeuren dat ze zich van elkaar gaan afstoten. Aangezien ze op deze manier niet goed aan elkaar kunnen wennen. 

Veelgestelde vragen

Zijn honden en katten vijanden?

Veel mensen denken dat honden en katten echte vijanden zijn van elkaar, maar dat is dus zeker niet het geval. 

Waarom blaft een hond naar een kat?

Vaak als een hond naar een kat blaft dan wil hij de kat uitdagen om te gaan spelen. Het heeft er dus niet altijd mee te maken dat de hond boos is of de kat wilt aanvallen. 

Waarom valt een kat een hond aan?

Als katten beginnen met aanvallen dan kan het zijn dat ze hun territorium willen verdedigen.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *