Hoe herken je angst bij een hond?

Laatst bijgewerkt: 9 maart 2023

Honden hebben net als mensen vele verschillende emoties. Honden hebben daarom ook veel angst. Toch weten hun baasjes niet altijd wanneer hun hond zich angstig voelt. Daarom hebben we hier een lijstje met kenmerken van angst bij een hond. 

Oren plat op de nek

Als je bij honden ziet dat ze de oren plat op de nek hebben zitten, kan je al vrij snel weten dat de hond angst heeft. Ook kan het zijn dat de hond zich dan snel bedreigd voelt. 

Vergrote pupillen

Vergrote pupillen zijn zeker niet makkelijk te zien bij honden. Je kan dus niet heel snel checken of je hond op dat moment heel erg bang is. Toch kan je hond de angst wel goed laten zien in zijn ogen als de hond je diep aankijkt. 

Bewegingen

Bij een hond zijn er meerdere bewegingen die kunnen laten zien dat de hond bang is. Eén van de bewegingen van een bange hond is dat ze niet meer stil kunnen blijven zitten. Ze blijven bezig met bewegen en rondjes lopen. Terwijl de hele andere kant van een angstige hond is dat je hond kan verstijven van angst. Je hond durft niet meer te bewegen en ze lijken dus meer een soort standbeeld. 

Trillen

Honden kunnen natuurlijk ook een beetje trillen van de kou, maar in de meeste gevallen trilt de hond van angst. Toch zijn ook daarin verschillen. Bij sommige honden begint het trillen al snel als ze al een klein beetje angstig zijn terwijl andere honden pas beginnen te trillen als de angst te dichtbij komt. 

Staart tussen de benen

Een van de meest voorkomende en herkenbare momenten waar je kan zien dat een hond angstig is, is als de hond de staart tussen de benen heeft. Toch moet je wel goed kijken welk hondenras je hebt. Dat komt omdat er een bepaald aantal hondenrassen niet hun staart tussen de benen kunnen doen. 

Ontlasting 

Iedereen voedt zijn hond natuurlijk goed op als het gaat om hun ontlasting. Je wilt namelijk niet dat je hond overal gaat poepen en plassen in je huis. Toch kan het zijn dat honden soms hun ontlasting in je woonkamer laten gaan als ze angstig zijn. Honden kunnen namelijk bij angst hun ontlasting niet meer tegenhouden.

Veelgestelde vragen

Kan je honden hun angst wegnemen?

Je kan niet de angst helemaal wegnemen bij je hond. Je kan je hond wel afleiden op momenten dat de angst het overneemt. Op deze manier kan je je hond weer wat meer kalmeren. 

Zit er een leeftijd aan angst gebonden?

Honden kunnen de emotie angst vaak voelen vanaf de twaalfde week. Dat komt omdat de emoties rond die leeftijd worden ontwikkeld en ze rond de leeftijd van twaalf meer in de fase van socialisatie komen. 

Welke emoties hebben honden?

Honden hebben veel dezelfde emoties als mensen. Denk bijvoorbeeld aan angst, verdriet, blijdschap, lust, paniek, nieuwsgierigheid en liefde.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *