Poedel: lees hier alles over dit intelligente ras

Laatst bijgewerkt: 2 december 2022

De Poedel is een beetje een onbegrepen hondenras. Veel mensen denken namelijk dat dit ras verwend en arrogant is, maar dit is absoluut niet het geval. De Poedel is juist erg vrolijk, energiek en intelligent. Door het stabiele karakter van het beestje, zijn liefde voor spel en zijn vrolijke verschijning is deze hond juist de ideale gezinshond. Gemiddeld gezien worden Poedels tussen de 12 en 15 jaar oud.

Samenvatting Poedel: lees hier alles over dit intelligente ras

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Poedel: lees hier alles over dit intelligente ras.

Karakter Actief, intelligent en trots.
Levensverwachting 12 tot 15 jaar.
Schofthoogte Reu: 24,0 tot 60,0 cm.Teef: 24,0 tot 60,0 cm.
Gewicht Reu: 4,0 tot 22,0 kg.Teef: 4,0 tot 22,0 kg.
Vachtkleur Meerdere kleuren mogelijk.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Gemiddeld.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Gemiddeld.
Trainingsmoeilijkheid Makkelijk.
Rasgroep Gezelschapshonden.

1. Uiterlijke kenmerken

De Poedel is een elegante hond met een harmonische bouw. Zeker in vergelijking met vele andere rassen, heeft dit ras een trotse houding. Ook is de houding van de hond erg actief. Het lijkt net of de viervoeter ieder moment in actie kan komen.

De kop van de Poedel is ovaalvormig. De snuit is recht en stevig, wat de kop van de Poedel een adellijke uitstraling geeft. De ogen van de hond zijn amandelvormig en zijn zwart, bruin of amberkleurig. De oren van de Poedel zijn lang en worden langs de wangen gedragen.

De kop van de Poedel wordt hoog gedragen. Dit versterkt de fiere houding van het beestje. De kop loopt via een lange nek over naar een hoge borst. De rug van de hond is kort en loopt over in een slanke en gespierde achterhand?De achterpoten en aangrenzende lichaamsdelen van de hond.X. Deze achterhand eindigt in een korte en hangende staart.

De Poedel kenmerkt zich door zijn vele, karakteristieke krullen. Wat velen niet weten, is dat dit ras twee vachttypen heeft. Dit zijn de krullen en de koorden. De krullen van de Poedel zijn dicht en hebben allemaal dezelfde lengte. De koorden vormen rolletjes van ongeveer 20 centimeter lang. De vacht van een Poedel kan zwart zijn, maar ook wit, bruin, grijs, oranje vaalros en rood vaalros.

Er zijn vier soorten Poedels, namelijk de Grote Poedel, de Middelgrote Poedel, de Dwergpoedel en de Toypoedel. De Grote Poedel wordt ook wel de Koningspoedel genoemd. Deze is 45 tot 60 centimeter groot en weegt rond de 22 kilo. De Middelgrote Poedel wordt ook wel de Middelslag Poedel genoemd. Deze hond is tussen de 35 en 45 centimeter hoog en weegt ongeveer 12 kilo. De Dwergpoedel is nog kleiner, namelijk tussen de 28 en 35 centimeter groot. Dit beestje weegt gemiddeld 7 kilo. De kleinste Poedel, de Toypoedel, is 24 tot 28 centimeter groot. Dit beestje weegt gemiddeld 4 kilo.

poedel

2. Gedrag

Velen vinden de Poedel verwend en arrogant. Dit komt door de trotse en rechte houding van de Poedel, maar heeft niets te maken met het gedrag van de hond. De Poedel is namelijk zachtaardig en erg baasgericht. Is je hond aan je gehecht, dan doet het beestje alles voor je. Ook is het ras erg trouw.

Verder is het ras zeer intelligent. Soms is de hond zelfs iets te intelligent en is het beestje jou een stapje voor. Wees daarom alert als je jouw trouwe viervoeter iets probeert te leren, want hierbij is het erg belangrijk dat jij je hond een stapje voor blijft en niet andersom.

De Koningspoedel is het meest tolerant en evenwichtig, ook bij kinderen en andere huisdieren. Daarom is dit ras het meest geschikt om als gezinshond te houden. De andere rassen kunnen ook goede gezinshonden zijn, maar dan moet je ze wel goed socialiseren in de omgeving.

3. Verzorging

Ben je allergisch voor hondenharen? Dan kun je toch gewoon een Poedel kopen. Dit ras verhaart namelijk nauwelijks en raakt door zijn dichte vacht bovendien maar weinig huidschilfers kwijt. Daarom wordt dit ras ook wel hypoallergeen genoemd.

Wel moet je de vacht van jouw beste vriend goed verzorgen. Dit doe je door de vacht eens per zes, zeven of acht weken te laten trimmen. Het borstelen van de vacht is lastig, gezien de dichte krullen. Trimmen is dan ook de beste manier om de mooie vacht van jouw hond goed te verzorgen.

Verder moet je de oren van jouw trouwe viervoeter regelmatig controleren. Het kan namelijk zo zijn dat de lange haren van je hond zijn gehoorgang in groeien. Is dit het geval kan er een infectie ontstaan. Worden de haren in de oren te lang, dan kun je deze knippen. Durf je dit niet zelf te doen, dan kun je jouw huisdier naar een trimsalon brengen. Daar kan je trouwe viervoeter professioneel getrimd worden.

Bij de Poedel worden enkele gezondheidsaandoeningen gezien, waarvan sommige zeer gevaarlijk zijn. Het gaat om de volgende aandoeningen:

  • De ziekte van Addison: dit is een auto-immuunziekte waarbij de bijnier onvoldoende hormonen produceert. Hierdoor valt het immuunsysteem de bijnier aan.
  • Een maagtorsie: deze aandoening wordt ook wel een maagkanteling genoemd. Bij een maagtorsie draait de maag, waardoor deze afgesloten wordt en zich met gas vult. Deze aandoening kan dodelijk zijn voor jouw lieve huisdier.
  • Hypo- en hyperthyreoïdie: bij deze aandoeningen werkt de schildklier te traag of juist te snel. Dit heeft een negatief effect op de stofwisseling.
  • Een inklappende luchtpijp: deze aandoening ontstaat doordat het kraakbeen in de luchtpijp te zwak is. Bij een inklappende luchtpijp krijgt je hond te weinig lucht en ook dit is gevaarlijk.
  • Epilepsie: dit leidt tot abnormaal gedrag, waaronder spierkrampen en het verliezen van het bewustzijn. Ook kan je hond epileptische aanvallen krijgen.
  • Heupdysplasie: dit komt het meeste voor bij de Koningspoedel. Door deze aandoening aan het gewrichtskraakbeen krijgt je hond misvormde gewrichten. Hierdoor gaat het beestje mank lopen.

Hoewel er diverse gevaarlijke aandoeningen voorkomen bij dit ras, wordt de Poedel over het algemeen vrij oud.

Een huis vol Poedels

4. Opvoeding

Dit hondenras is één van de intelligentste hondenrassen ter wereld. Heb je een Poedel, dan kom je er al snel achter dat jouw trouwe viervoeter ontzettend snel dingen kan leren. Dit kan ze gemakkelijk maken in de opvoeding, maar de intelligentie kan ook een valkuil zijn. De kans is namelijk aanwezig dat jouw hond je een stap voor is in de opvoeding. Is dit het geval, dan wordt er niets meer opgepakt in de training. Je hond ziet de training als één grote show en steekt er de draak mee. Blijf je je hond continu een stapje voor, dan voorkom je dat dit eigenwijze trekje van het hondenras jouw training in de weg zit.

Introduceer je jouw hond goed in het huishouden, bijvoorbeeld bij de kids of bij je andere honden, dan is het een sociale hond. Doe je dit echter niet goed of simpelweg met te weinig aandacht, dan kan er wrijving ontstaan. Het is dan ook erg belangrijk veel aandacht te steken in de socialisatie van jouw lieve huisdier, zeker als er kinderen en/of andere dieren in het spel zijn.

poedel

5. Beweging

Poedels hebben veel energie en vinden vrijwel alles wat met beweging te maken heeft, hartstikke leuk. Met deze hond kun je lekker rennen en wandelen, maar ook fietsen, zwemmen en in het zand spelen. Ook kun je jouw huisdier vele leuke trucjes leren. Gezien de hoge intelligentie van het ras, gaat dit vrij gemakkelijk.

Wel heeft je Poedel veel uitdaging en afwisseling nodig. Drie keer apporteren is leuk, maar daarna vindt je eigenwijze hond hier niet meer zo veel aan. Wissel spelletjes daarom met elkaar af. Je daagt je huisdier niet alleen fysiek uit, maar ook mentaal. Dit vindt de Poedel het allerleukst.

6. Geschiedenis

De Poedel komt uit Duitsland. Het is niet zeker waar de naam van het ras vandaan komt, maar velen zeggen dat de naam afgeleid is van het woord “Pudel”. Dit woord betekent “waterplas” en zou slaan op de plek waar Poedels het liefst verblijven: in het water.

In Frankrijk wordt de slimme hond “Caniche” genoemd. Dit woord is afgeleid van het woord “Cane”, ofwel vrouwtjeseend. De hond is niet voor niets naar de eend vernoemd, want vroeger werd de Poedel veel ingezet bij het jagen. Eenden die door de baas geschoten waren, werden door de hond uit het water gehaald. Handig! Tegenwoordig worden Poedels nog steeds meegenomen bij de jacht, maar is het toch meer een gezinshond geworden.

Het ras is ontstaan door de Barbet met een ander ras te combineren. De Barbet wordt ook wel een Franse waterhond genoemd. Als je naar de uiterlijke kenmerken van een Barbet kijkt, zie je bepaalde kenmerken bij de Poedel terugkomen. Je kunt dan ook goed zien dat de Barbet eigenlijk de voorvader van de Duitse Poedel is.

poedel

Veelgestelde vragen

Wat zijn de karaktereigenschappen van een Poedel?

Een Poedel is actief, slim en trots. Bovendien zijn de Poedels over het algemeen erg vrolijk en vriendelijk.

Is het opvoeden van een Poedel eenvoudig?

Een Poedel is erg intelligent en dat maakt het opvoeden van de hond een feestje. Hij pakt snel dingen op, maar dit kan ook té snel gebeuren. Hierdoor kan de Poedel zich verveeld voelen en dat kan alleen maar averechts werken. Zorg er dus voor dat je de Poedel consequent opvoedt.

Hoe oud wordt een Poedel?

Een Poedel wordt gemiddeld 14 jaar oud.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

8 reacties op “Poedel: lees hier alles over dit intelligente ras

    • Admin zegt:

      Beste Heidi,

      Het lijkt ons verstandig om het advies van je dierenarts op te volgen, al ben je natuurlijk vrij om ook 3x per dag uit te proberen. Als dat niet goed werkt, kun je altijd nog van aanpak veranderen.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  1. Jo D. zegt:

    Hey, ik ben op zoek naar een groeischema voor poedels… ik heb een dwergpoedel gekocht, maar de hond is steeds uitgehongerd en hij is best groot voor zijn leeftijd (ze is nu ongeveer 3,5 maand). Aangezien je het eten afweegt ten opzichte van zijn volwassen gewicht, zou ik dus graag weten hoe ik kan meten/wegen of mijn hond misschien alsnog een medium of koningspoedel zou zijn en ik bijgevolg ook meer eten moet geven. Als iemand een idee heeft, dan hoor ik het graag. Groetjes

    • Admin zegt:

      Beste Jo D.,

      Wat je sowieso kunt doen is contact opnemen met de fokker waar je de Poedel gekocht hebt. Wij gaan er vanuit dat hun goed weten of het echt om een Dwergpoedel gaat of een Koningspoedel. De Dwergpoedel wordt maar 28 tot 35 centimeter groot. Als jouw Poedel daar al ruim over heen is, dan zou je de conclusie kunnen trekken dat het niet om een Dwergpoedel gaat.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  2. Mies van gestel zegt:

    Mijn witte poedel is onder haar staart en haar vulva helemaal zwart ik ben radeloos en weet niet wat er aan te doen hoor het graag een reactie

    • Admin zegt:

      Beste Mies van gestel,

      Ik raad je aan contact op te nemen met je lokale dierenarts.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

    • Admin zegt:

      Beste Temmerman Nicole,

      Dat varieert tussen de 6 en 12 maanden.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *