Hyperactieve hond kalmeren? Dit is wat je moet doen!

Laatst bijgewerkt: 3 februari 2022

Een hyperactieve hond kalmeren. Er lijkt geen beginnen aan. Wanneer je je hond wilt kalmeren lijkt dit het alleen maar erger te maken.

Bijna elke hond heeft af en toe wel eens zijn “drukke uurtje” en is volkomen normaal. Honden moet immers hun energie kwijt kunnen. Alleen bij sommige honden gaat dit net een stapje verder.

Hyperactiviteit is niet alleen voor je hond gevaarlijk maar ook voor je omgeving. Een ongeluk door drukte zit in een klein hoekje. Zo wordt niet alleen je woonkamer beschadigd maar kun je ook over je hond heen vallen en jezelf bezeren. In dit artikel lees je alles over een hyperactieve hond kalmeren.

1. Hyperactiviteit verschillend per hondenras

Zoals eerder vermeld kunnen alle honden af en toe flink druk zijn. Toch kan het per type ras verschillen of ze aanleg hebben om hyperactiviteit te ontwikkelen.

Dit heeft er vaak mee te maken dat drukte ontwikkelt wordt naar beloning. Hondenrassen zoals sommige terriërs, retrievers en herders hebben hier last van. Zij zijn erg spel gericht en willen graag de baas zijn.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het ultieme puppy benchtraining handboek

Leren hoe je je pup zorgeloos in zijn bench krijgt? Leer exact wat te verwachten en te doen met betrekking tot de benchtraining voor je puppy. Bespaar een hoop tijd, moeite en frustraties. Inclusief praktische tips en oefeningen van verschillende hondenexperts.

Meer informatie

Hyperactiviteit en drukte zijn twee verschillende begrippen. Hyperactiviteit wordt beschreven door een hond die nooit stil zit of rustig ligt. De hond is altijd in beweging en dit kan ook zelfs ’s nachts doorgaan. Iedere hond heeft wel eens een dolle bui maar bij een hyperactieve hond vindt dit de gehele dag plaats.

Bij het aanschaffen van een hond is het daarom belangrijk om onderzoek te doen naar de verschillende type rassen. Wil je een hond aanschaffen die over het algemeen veel energie heeft? Dan is het zaak om bij jezelf na te gaan of je deze hond genoeg plaats en tijd geeft om dit kwijt te kunnen.

Een grote tuin of veel plek is niet de enige oplossing tot een rustige hond. Vooral het samen spelen met je hond is belangrijk. Een hond kan zich namelijk ook gemakkelijk vervelen in een grote tuin doordat hij zich afvraagt wat zijn baasje aan het doen is. Soms kan dit zelfs tot eenzaamheid groeien.

Voor vrijwel alle honden is tijd met het baasje het allerbelangrijkste. Bedenk dus goed over je hier genoeg tijd voor vrij kunt maken. Door elke dag een uurtje flink te dollen, spelen of een andere activiteit uit te voeren, kan je hond zijn energie kwijt. Hierna kan je hond vervolgens tot rust komen en ontspannen.

Oefeningen en trainingen zijn altijd leuk en goed voor de band samen met je hond. Maar het is ook belangrijk om te spelen zonder al te veel hoeven na te denken zodat het hoofd van je hond ook rustiger wordt.

Een dolle bui is geen enkel probleem zolang dit binnen bepaalde grenzen blijft. Een hyperactieve bui kan voor ongelukken zorgen voor zowel je omgeving als voor de hond zelf. Als baasje is het daarom belangrijk om altijd de controle te houden.

2. Hyperactiviteit voorkomen

Het voorkomen van hyperactiviteit is misschien wel het belangrijkste om te zorgen dat je hond rustig en kalm wordt. Sommige honden zijn nu eenmaal drukker aangelegd dan de ander maar door vanaf het begin consequent je hond te trainen kun je al veel resultaat bereiken.

De socialisatie speelt bij het voorkomen van hyperactiviteit een grote rol. Door goed en rustig om te gaan met andere honden en/of mensen kan de hond prikkels beter verwerken. Hierdoor reageert je hond niet druk op elke beweging in zijn omgeving. Sommige honden worden namelijk al helemaal gek als er mogelijk iets gaat gebeuren of veranderen. Socialisatie zorgt voor een goede basis voor een kalme hond.

Vervolgens is communicatie een belangrijk aspect tijdens de training van je hond. Zo is het belangrijk om je hond duidelijk te maken wanneer er gegeten gaat worden, wanneer er gespeeld wordt en wanneer je een blokje om met hem gaat. Zo weet je hond waar hij aan toe is en hoeft hij zich hier niet druk om te maken. Het weghalen van onzekerheid is hierbij essentieel.

De verhouding tussen beweging en rust is belangrijk voor een gezonde hond. Wanneer je hond moet ontspannen is het belangrijk om je hond op commando te leren rusten (zitten of liggen) en desnoods de bench te gebruiken. Wil je meer leren over de benchtraining voor je hond? Lees dan de Puppygroep boeken van Robbin Kleinpenning voor concrete tips en adviezen.

Naast het spelen met je hond zijn ook de geestelijke activiteiten van belang. Het gebruiken van de hersenen van je hond zorgt op zijn tijd ook voor ontspanning. Zorg dus voor genoeg afwisseling tussen lichamelijke en geestelijke activiteiten.

Pointers kunnen namelijk uren op en neer rennen maar zodra ze een taak toegewezen krijgen zijn ze uren zoet. Zo is er voor ieder type hond wel iets leuks te bedenken waardoor ze tot rust kunnen komen.

Let wel op dat zodra de taak of het trucje bekend is, er een nieuw speeltje of opdracht moet klaar staan. Zo voorkom je dat je hond zich gaat vervelen en hierdoor maar wat rondjes gaat rennen door je woonkamer.

3. Hyperactieve hond kalmeren? Dit is hoe!

honden rennen met een groen touw over een loopbrug

Is je hond hyperactief en wil je hem kalmeren? Probeer dan niet boos of geërgerd te reageren. Honden imiteren doorgaans het gedrag van het baasje waardoor luid straffen van je hond alleen maar voor meer drukte zorgt.

Probeer dus altijd kalm te blijven indien je je hond weer tot bedaren wilt krijgen. Hiervoor kun je een aantal handige concentratie oefeningen gebruiken die voor kalmte en rust zorgen.

Voorbeelden zijn op commando te gaan zitten of te liggen. In het begin zal dit erg lastig zijn voor je hond. Hij is niet gewend om rustig aan te doen. Probeer daarom de commando’s rustig op te bouwen totdat je hond enkele seconden stil kan zitten of liggen.

Verloopt dit goed? Beloon hem dan hiervoor en blijf de lengte van de rust uitbreiden. Wanneer je hond weer druk wordt begin dan weer opnieuw totdat je resultaat boekt. Door deze concentratie oefeningen consequent toe te passen leer je je hond dat hij niet op elke prikkel hoeft te reageren en zich weer kan focussen op wat echt belangrijk is: het baasje.

Is hyperactiviteit het resultaat van aandacht vragen aan jou als baasje? Probeer dan zo ongeïnteresseerd mogelijk te reageren op zijn dolheid. Hierdoor laat je merken dat hyperactiviteit niet zorgt voor aandacht van het baasje. Hierbij geldt dat de aanhouder wint.

Hoe langer je dit volhoudt des te sneller je hond door zal hebben dat drukte niet leidt tot aandacht. Geef je toch weer eens toe door onrustig te reageren? Dan kun je helaas weer opnieuw beginnen met de training.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het ultieme puppy benchtraining handboek

Leren hoe je je pup zorgeloos in zijn bench krijgt? Leer exact wat te verwachten en te doen met betrekking tot de benchtraining voor je puppy. Bespaar een hoop tijd, moeite en frustraties. Inclusief praktische tips en oefeningen van verschillende hondenexperts.

Meer informatie

4. Voeding afstemmen

“Je bent wat je eet” is tegenwoordig een belangrijke uitspraak geworden. Veel mensen zijn bezig met hun voeding af te stemmen op hun levensstijl.

Zo kun je ook de voeding van je hond afstemmen op zijn gedrag. Door de verpakkingen van de voeding van je hond goed te bekijken kun je zien hoeveel energie je hond dagelijks binnenkrijgt. Probeer jezelf vervolgens af te vragen wat hij daadwerkelijk nodig heeft. Hoeveel verbrand hij zowel op een dag?

Door hiervan bewust te zijn kun je eventuele snacks tussendoor beperken zodat de benodigde energie overeenkomt met zijn voeding. Te veel tussendoortjes kunnen namelijk voor extra energie zorgen die je hond vervolgens weer kwijt moet.

Maar naast hondensnacks kan het type voer ook voor een grote impact zorgen. Sommige baasjes beweren zelfs dat het veranderen van voeding voor een enorme verandering in het gedrag heeft gezorgd. Het proberen waard in ieder geval.

Wil je meer informatie m.b.t. een hyperactieve hond kalmeren en zijn voeding? Maak dit dan bespreekbaar met je dierenarts of een voedingsdeskundige.

5. Therapie inzetten

Niet alleen voor jezelf maar ook voor je hond kan therapie zinvol zijn. In het mensenleven zijn dingen als yoga, mindfulness en massages niet meer weg te denken. Voor veel mensen werkt dit namelijk heel bevordelijk. Al is dit niet voor iedereen weggelegd.

Helaas kunnen honden niet aan yoga doen maar een massage zou wel iets voor je hond kunnen zijn. Zo is er bijvoorbeeld de methode “TTouch” die de spanning uit het lijf van je hond kan halen. Bij TTouch wordt namelijk rekening gehouden met karakter en de voorkeuren van je hond. Dit wordt gedaan door op een speciale manier je hond te stimuleren op verschillende plekken en manieren.

Masseren is niet voor iedereen weggelegd en vergt dus ook wat oefening indien je dit nooit eerder hebt gedaan. Gun jezelf dan ook de tijd om dit onder de knie te krijgen. Het doel van een massage is ontspanning. Probeer daarom aan te voelen wat je hond wel en niet fijn vind. Dit zul je vanzelf doorkrijgen.

Een hyperactieve hond kalmeren zorgt voor een prettiger leven voor zowel je hond als jezelf. Dingen ondernemen wordt veel leuker en je hoeft je minder zorgen te maken om potentiële druktemakerij. Samen bewegen en samen weer tot rust komen.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het ultieme puppy benchtraining handboek

Wij van HondenPassie.nl zijn dol op dit boek.

Omdat dit boek is geschreven met behulp van verschillende experts, ga je alles ontdekken over de benchtraining van je puppy.

Stap voor stap wordt je meegenomen in het proces en ga je leren wat te verwachten en te doen met betrekking tot de benchtraining voor je puppy.

Het boek zit vol met praktische tips en oefeningen waar je direct mee aan de slag kunt gaan.

Meer informatie

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *