In Engeland, en in heel Groot-Brittannië eigenlijk, vinden behoorlijk veel honden hun oorsprong. Men is en was in Engeland namelijk vrij gek op trouwe en lieve viervoeters. Sommige van deze hondenrassen hebben bovendien een hele lange en rijke historie; die vlieger gaat absoluut ook op voor de Old English Sheepdog. De Old English Sheepdog is, volgens verluidt, namelijk één van de oudste hondenrassen van Engeland.
Hoe dit ras ooit tot stand gekomen is, valt niet met zekerheid vast te stellen. Ook is het niet volledig bekend in welk gedeelte van Engeland dit ras voor het eerst het levenslicht gezien heeft. Wat we wel zeker weten, is dat men in Engeland vroeger onwijs gek op dit ras was. Dat had niet alleen met zijn prachtige en unieke uitstraling te maken, maar óók met zijn lieve en zachtaardige karakter.
Door de jaren heen is de Old English Sheepdog vrij populair gebleken. Tegelijkertijd zijn er ook de nodige baasjes achter gekomen dat dit toch niet het meest handige hondenras is. Zo is een Old English Sheepdog vrij groot en weegt hij ook behoorlijk veel. Mocht je toch besluiten om een Old English Sheepdog in huis te halen, ben je verzekerd van een lieve en – in de meeste gevallen – ook een gezonde hond. Een gemiddelde Old English Sheepdog wordt namelijk zo’n 10 tot 12 jaar oud.
Samenvatting Old English Sheepdog
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Old English Sheepdog.
1. Uiterlijke kenmerken
Dit ras kent meerdere bijnamen, maar de meest populaire bijnaam is zonder twijfel “Bobtail” geweest. Waar deze bijnaam vandaan komt? Nou, het woord bobtail betekent vrij vertaald “stomp-staartje”. Het is namelijk zo dat bij dit ras vroeger de staart nagenoeg altijd gecoupeerd werd. De reden hiervan is vrij bizar te noemen; in Groot-Brittannië hoefde je vroeger géén belasting te betalen voor een hond zonder staart. Om dus enige kosten te besparen, besloten dus veel mensen om de staart van hun Old English Sheepdog te couperen. Gelukkig is dit sinds 2001 volledig verboden.
Over het algemeen is de Old English Sheepdog een vrij statige en vierkante hond om te zien. Dit komt enigszins door zijn vierkante bouw, maar ook door zijn bijzondere vacht. Over nagenoeg zijn gehele lichaam is zijn vacht namelijk nogal lang, waardoor de contouren van zijn lichaam niet altijd even goed zichtbaar zijn. De vacht valt verder als behoorlijk ruig te omschrijven, maar bevat géén krul. Opvallend is verder dat de ondervacht dik én waterdicht is.
Ook is niet overal op zijn lichaam de lengte van de vacht gelijk. Zo is de hals behoorlijk goed behaard en dat geldt ook voor de achterhandDe achterpoten en aangrenzende lichaamsdelen van de hond.X en voor de voorpoten. Ook zijn kop en zijn schedel zijn relatief veel behaard, terwijl zijn oren juist matig behaard zijn. Bovendien kan de vacht verschillende kleuren bevatten, zolang de tint maar tussen grijs, grauw en blauw in zit. Het is niet wenselijk dat een Old English Sheepdog een bruine tint heeft.
Dit ras is ongeveer net zo hoog als dat hij lang is. Een volwassen reu kan een schofthoogteDe hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van ruim 63 centimeter behalen, terwijl een volwassen teef enkele centimeters kleiner is. Opvallend daarbij is dat zijn achterhand iets lager ligt dan de voorkant van zijn lichaam; zijn rug is dus absoluut niet recht te noemen. Aan het einde van de aflopende rug is een goed behaarde staart te vinden. Zoals reeds hierboven aangeven, is het dus niet meer toegestaan om de staart te couperen.
De kop van een Old English Sheepdog is vrij fors te noemen. Zijn kop is behoorlijk breed, zijn snuit is vrij fors en ook zijn tong is vrij groot te noemen. Bij zijn kop is het zeer opvallend dat de ogen vrij ver uit elkaar staan; eigenlijk alle kleur is ongewenst, met uitzondering van de lichte ogen. Ook is het wenselijk dat hij rondom de oogranden pigmentatie heeft. Zijn oren vallen eigenlijk niet op dankzij alle haargroei rondom en op zijn kop.
2. Gedrag
Als je een Old English Sheepdog in huis haalt, weet je zeker dat je een ware gezelschapshond in huis haalt. Hij is namelijk gek op zijn familie, op aandacht van zijn familie en op het doen van leuke dingen samen met zijn familie. Doordat hij redelijk aanhankelijk is, is hij niet in te zetten als een waakhond. In het verleden werd hij nog veelvuldig ingezet als een jachthond, waarbij hij het onder meer op moest nemen tegen beren en wolven. Tegenwoordig doet hij echter alleen nog maar dienst als gezelschapshond.
Dat gaat hem overal bijzonder goed af, aangezien hij de vriendelijkheid zelve is. Dat is echter voornamelijk het geval als hij samen met zijn baasje(s) is. Mocht hij alleen thuis zijn en oog in oog met andere mensen komen te staan, kan hij tegen deze andere mensen “oplopen”. Dit is over het algemeen relatief onschuldig bedoeld, maar het is wel een teken dat er met hem rekening gehouden moet worden.
Opvallend is verder dat een Old English Sheepdog vrij intelligent te noemen is. Hij is prima in staat om zichzelf te redden, maar hij trekt zich dus het liefste op aan zijn eigen baasjes. Daarbij hecht hij veel waarde aan loyaliteit en een hechte band met zijn baasje(s); dit moet dan ook centraal staan tijdens het opvoeden van een Old English Sheepdog.
Mocht je een Old English Sheepdog in huis gaan halen, moet je wel rekening houden met zijn lichaamsafmetingen. Eerder op deze pagina stelde we al dat dit ras niet voor iedereen geschikt is; dat komt onder meer doordat hij behoorlijk groot is. Het is dan ook een ideale hond om op een boerderij te houden of als je een grote tuin hebt. Mocht je in een appartement of een flat wonen, is dit simpelweg geen geschikte hond.
Wil je graag een vrolijke hond in huis halen? Ook dan is het zeer aan te raden om een Old English Sheepdog in huis te gaan halen. Dit ras is namelijk zeer komisch en grappig te noemen; dit komt niet alleen door zijn ietwat guitige kop, maar ook door zijn gedrag. Hij haalt graag een grapje uit, hij maakt graag plezier en hij vindt het daarbij super leuk om dat samen met zijn baasjes te doen.
3. Verzorging
Op voorhand zou je verwachten dat een Old English Sheepdog de nodige verzorging nodig heeft; nou, dat klopt ook zeker. Deze verzorging heeft daarbij met name betrekking op het onderhouden van zijn vacht. Zijn vacht is behoorlijk dik en lang te noemen, waardoor vuil en bacteriën zich dus prima in de vacht kunnen gaan nestelen. Dit kun je voorkomen door hem met enige regelmaat goed door te borstelen.
Het borstelen van de vacht van een Old English Sheepdog neemt écht veel tijd in beslag. Je moet al snel rekening houden met een totale borstelduur van 2 á 3 uur. Tijdens deze borstelbeurt is het ook van belang om de beste hondenborstel te gebruiken en om hier goed de tijd voor uit te trekken. Leer jouw Old English Sheepdog bovendien aan dat hij tijdens deze lange borstelbeurt netjes en rustig moet blijven liggen. Verder moet je hem ook van de overige verzorging voorzien; poets zijn gebit regelmatig, maak zijn ogen en oren goed schoon en knip regelmatig zijn nagels.
Eerder op deze pagina gaven we al aan dat een Old English Sheepdog een leeftijd van zo’n 10 tot 12 jaar kan behalen. Dat is vrij oud voor een dergelijke grote hond; hieruit blijkt dan ook direct dat dit ras met niet al te veel voorkomende aandoeningen te maken heeft. Dat klopt; je moet eigenlijk alleen scherp zijn op oogaandoeningen én op heupdysplasie.
Bij heupdysplasie sluiten de onderdelen in zijn heupgewricht niet meer goed op elkaar. Dit zorgt voor de nodige slijtage én pijn, waardoor hij al snel mank gaat lopen. Mocht je dat opmerken, is het aan te raden om zo spoedig mogelijk naar de dierenarts te gaan. Ook is het aan te raden om zijn ogen regelmatig bij de dierenarts te laten controleren; daarmee kan een mogelijke oogaandoening zo vroeg mogelijk “opgespoord worden”.
4. Opvoeding
Doordat een Old English Sheepdog zachtaardig, lief en intelligent is, is het opvoeden van hem niet al te lastig. Je moet daarbij wel goed met enkele factoren houden; zo is het aan te raden om hem altijd op een liefdevolle manier te behandelen. Voorkom dat je met de harde hand gaat regeren, aangezien je hem daarmee alleen maar angstig, onrustig en/of nerveus weet te maken.
Door hem liefdevol op te voeden, weet je bovendien direct een hechte band met hem op te bouwen. Dat kan je ook doen door een puppycursus met hem te gaan volgen. Doe dat je bij voorkeur op een zo’n jong mogelijke leeftijd, waardoor hij op jonge leeftijd al met andere honden in aanraking komt. Dat komt zijn socialisatie alleen maar ten goede.
Bij het opvoeden is het van essentieel belang dat je in en rondom huis voldoende ruimte hebt. Mede daarom is het advies om geen Old English Sheepdog te nemen als je in een appartement, een flat of een huis zonder tuin woont. Zorg daarnaast voor de nodige variatie én voor strikte regels. Mocht je hem te los opvoeden, kan zijn koppigheid de overhand gaan nemen. Eigenlijk is dat het belangrijkste waar je rekening mee moet houden bij het opvoeden van een Old English Sheepdog.
5. Beweging
Zoals hierboven al gesteld; neem bij voorkeur een Old English Sheepdog in huis als je een tuin hebt. In deze tuin kan hij namelijk heerlijk bewegen, kan hij zichzelf vermaken en geniet hij van de frisse lucht. Daarnaast is het aan te raden om minimaal één keer per dag een lange wandeling te maken. Let er op dat je een niet al te hoog tempo aanhoudt, aangezien zijn motoriek te vergelijken is met een beer. Hij lijkt hierdoor ietwat zwaar te lopen, waardoor je het beter op een iets rustiger tempo kunt doen.
Zorg er daarnaast voor dat je sámen met hem allerlei leuke activiteiten onderneemt. Hij vindt het niks om de gehele dag alleen in zijn mand te liggen, maar hij vindt het wel geweldig om op pad met jou te gaan. Zorg daarbij ook voor de nodige variatie, aangezien je hem anders gaat vervelen. Gezien zijn intelligentie is het ook leuk om cursussen met hem te volgen, terwijl je ook prima leuke spelletjes met hem kunt spelen. Houd daarbij wel rekening met zijn forse lichaamsgewicht en de mogelijke kans op heupdysplasie.
6. Geschiedenis
Over de geschiedenis van de Old English Sheepdog kunnen volledige boeken geschreven worden. Het lastige is echter dat niemand 100% zeker weet hoe dit ras tot stand gekomen is. Volgens sommige experts vindt hij zijn oorsprong echt in Engeland, terwijl andere experts denken dat hij banden met de Kaukasische Owcharka en de Bergamasco heeft.
Er valt dus níks met zekerheid te zeggen. Wat we wel zeker weten, is dat hij voor het grootste deel in Groot-Brittannië gevormd is. In dit land werd hij al snel geliefd, onder meer door zijn prachtige voorkomen en zijn lieve karakter. Bovendien was hij in staat om schapen te drijven en om de strijd met grote, wilde dieren aan te gaan. Opvallend is dat veel Britten ervoor hebben gekozen om zijn staart te couperen, maar dat is gelukkig hedendaags niet meer toegestaan.
Al met al is de Old English Sheepdog een prachtige hond om te zien. Bovendien is hij een ware gezelschapshond, is hij gek op zijn eigen familie en kan je dus een hele hechte band met hem opbouwen. Door zijn komische karakter beleef je ook nog een hoop plezier samen met hem.