Bordeauxdog

Laatst bijgewerkt: 22 september 2021
close up van een bordeauxdog

Onder de noemer “molossers” vallen nagenoeg alle honden met een brede kop, met uitzondering van de Stafford en de Pitbull. De molossers staan ook wel bekend als de “Doggen der Oudheid”. Dit betekent dat een Bordeauxdog één van de afstammelingen is van de Doggen der Oudheid. Dit ras vindt zijn oorsprong in het Zuiden van Frankrijk; daar komt de benaming Bordeauxdog dan ook vandaan.

In vroegere tijden werd dit ras veelvuldig gebruikt als een zogeheten oorlogshond. Hij moest in het zuiden van Frankrijk de gevechten aan gaan met onder meer wilde ezels, wolven en beren. Hedendaags is de Bordeauxdog een lieve hond met een tamelijk opvallend uiterlijk. Het uiterlijk van dit ras kan bij sommige mensen een beetje intimiderend overkomen, maar met een juiste opvoeding groeit jouw Bordeauxdog uit tot jouw beste vriend. Dit ras wordt gemiddeld zo’n 10 jaar oud.

Samenvatting Bordeauxdog

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Bordeauxdog.

Karakter Aanhankelijk, lief, loyaal, rustig, zachtaardig en zelfverzekerd.
Levensverwachting 10 jaar.
Schofthoogte Reu: 60,0 tot 68,0 cm.Teef: 58,0 tot 66,0 cm.
Gewicht Reu: 45,0 tot 55,0 kg.Teef: 45,0 tot 55,0 kg.
Vachtkleur Bruin, rood, roodbruin en lichtgeel.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Laag.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

Zoals hierboven reeds gezegd heeft een Bordeauxdog een behoorlijk opvallend uiterlijk. Vanaf de buitenkant is namelijk duidelijk te zien dat dit een afstammeling van de molossers is. Onder andere de kop, het lichaam en de vacht lijken zeer sterk op de molossers uit vroegere tijden.

Bij een Bordeauxdog valt de lage bouw direct op. Door de lage bouw is dit ras behoorlijk compact, maar die compactheid wordt wel gecombineerd met een krachtig en atletisch lichaam. Een gemiddelde reu heeft een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van maximaal 68 centimeter en een gemiddelde teef heeft een schofthoogte van 66 centimeter. Qua lengte zijn deze honden dus compact, maar desondanks wegen ze behoorlijk veel. Een gemiddelde reu weegt minstens 50 kilo, terwijl een gemiddelde teef minstens 45 kilo weegt. Het is dus geen hond die je eventjes op schoot neemt terwijl je op de bank zit.

Het relatief lage lichaam wordt verder gekenmerkt door een fijne, zachte en korte vacht. Over het algemeen heeft deze vacht altijd één kleur. Welke kleur dat is, is behoorlijk gevarieerd. Veel Bordeaux honden hebben een bruine kleur, terwijl ook een rode kleur, een roodbruine kleur en een lichtgele kleur veelvuldig voorkomen. Bij sommige honden binnen dit ras vind je afwijkend gekleurde stipjes of vlekjes terug op de vacht. Zolang dit bij enkele vlekken blijft, wordt dit geaccepteerd. Overigens hebben sommige Bordeaux honden ook nog zwarte of bruine invloeden in het gezicht. Dit wordt ook wel eens omschreven als een bruin of zwart “masker”. In veel gevallen sluit de kleur van de kop echter aan op de kleur van de rest van het lichaam.

De kop van een Bordeauxdog is uiterst indrukwekkend te noemen. De kop is behoorlijk breed, terwijl de snuit juist kort en breed is. De ogen hebben een ietwat ovaalvormige stand en staan behoorlijk ver bij elkaar vandaan. De brede kop wordt geaccentueerd door de symmetrische rimpels; mede dankzij deze rimpels komt de Bordeauxdog soms ietwat intimiderend over.

De brede kop van een Bordeauxdog loopt uiteindelijk over naar de krachtige nek. Deze nek loopt vervolgens weer over naar de diepe en brede borst. Ook de rug van dit ras is bijzonder krachtig om te zien. Het bovenlichaam van dit ras loopt iets naar beneden, waarbij eindelijk de staart hangend in een punt naar beneden wijst. De staart is relatief dik bij de aanzet, maar wordt dus steeds dunner.

2. Gedrag

Eeuwenlang heeft een Bordeauxdog een belangrijke rol bij oorlogen gehad. Hij bewaakte zijn baasjes, hij ging voorop ten strijde en hij kwam zodoende voor hete vuren te staan. Dat verleden is nog steeds terug in te zien in het gedrag van de huidige Bordeaux honden. Een Bordeauxdog heeft namelijk een loyaliteit waar weinig andere honden aan kunnen tippen. Zowel in als buiten het huis is hij onwijs loyaal aan jou en de rest van het gezin. Soms komt hij ietwat dromerig over, maar je kunt altijd op zijn alertheid rekenen.

Ondanks zijn verleden is een Bordeauxdog nooit uit op een ruzie. Mede hierdoor kan hij het erg goed vinden met andere huisdieren, andere honden en (kleine) kinderen. Mede vanwege het krachtige lichaam is het niet verstandig om je kind alleen met dit ras te laten.

Een andere belangrijke karaktertrek van een Bordeauxdog kan het beste als “onverschillig” getypeerd worden. Zijn voorouders hebben onwijs veel meegemaakt, waardoor je hem ook niet zomaar gek kunt maken. Hij weet exact wat hij wilt, hij weet exact wat hij moet doen en hij laat zich door niemand uit het veld slaan. Met een juiste opvoeding zorg je er uiteraard wel voor dat de hond naar jóu gaat luisteren.

Mede vanwege bovenstaand gedrag is een Bordeauxdog uitgegroeid tot een ware familiehond. Een ras dat het heerlijk vindt om veel aandacht te krijgen, maar ondertussen ook onwijs loyaal is. Hij verliest jou nooit uit het oog en is continue alert. Ondanks dat hij soms, mede door zijn opvallende kop, ietwat dromerig over komt. Reken er maar op dat hij vooraan staat als je hem een keer écht nodig hebt.

3. Verzorging

Bij een Bordeauxdog speelt een goede verzorging een significante rol. Dit heeft met name te maken met de mogelijke gezondheidsproblemen waar dit ras last van kan krijgen. Zo is hij gevoelig voor maagtorsie (het kantelen van de maag) en dysplasie in de heup en elleboog. In dat geval slijten de gewrichten snel, terwijl de gewrichten ook onwijs pijn doen. Als je jouw Bordeauxdog mank ziet lopen, is een bezoek aan de dierenarts zo spoedig mogelijk gewenst. Daarnaast kan dit ras last van rode en kale plekken op de huid krijgen. Dit duidt op Demodex (jeugdschurft).

Daarnaast loopt dit ras een verhoogd risico op epilepsie, hypothyreoïdie (jeuk i.c.m. doffe vacht en kale plekken) en entropion (de oogleden krullen daarbij naar binnen). Vanwege de hierboven genoemde mogelijke gezondheidsproblemen is het van groot belang om je hond goed te analyseren. Merk je aan hem dat hij pijn heeft? Of zie je dat hij niet meer vrijuit kan lopen? Dan is het van belang om zo spoedig mogelijk naar de dierenarts te gaan.

Op het gebied van echte verzorging heb je eigenlijk vrij weinig omkijken naar dit ras. De vacht van dit ras is kort en glad, waardoor het niet nodig is om de vacht regelmatig door te borstelen. Waar je wel goed aan moet denken, is het schoonmaken van de kop. Tussen de rimpels in kan zich namelijk veel vuil gaan hechten. Als dit vuil niet tijdig weggehaald wordt, kan ook dit voor gezondheidsproblemen gaan zorgen. Haal daarom dagelijks een vochtig en lauwwarm doekje over de kop en overige rimpels van de Bordeauxdog heen.

twee bordeauxdogs zitten in het bos

4. Opvoeding

De opvoeding van een Bordeauxdog moet je niet al te licht opvatten. Het klopt dat dit ras een zachtaardig en loyaal karakter heeft, maar het ras heeft ondertussen absoluut behoefte aan een consequente opvoeding. Tijdens de opvoeding moeten de regels duidelijk worden en de opvoeding moet alle facetten bevatten. Zo is het onder meer belangrijk dat je veel tijd en aandacht besteed aan de socialisatie van je Bordeauxdog.

De onverschillige houding van dit ras komt voort uit de zelfverzekerdheid. Deze zelfverzekerdheid komt alleen tot uiting als de hond zich bij je thuis voelt en als hij zich echt als jouw baasje ziet. Zorg dus voor een volledige en consequente opvoeding, zodat je hond van deze zelfverzekerdheid kan gaan genieten.

Bij de opvoeding is het belangrijk om consequent te blijven. Volg continue dezelfde regels en hanteer dezelfde commando’s. Bij deze commando’s is het van belang om niet agressief te klinken richting je Bordeauxdog. Een agressieve toon kan namelijk voor een onzekere en angstige hond zorgen; dat wil je ten koste van alles voorkomen. Behandel je hond dan ook met het nodige respect en dwing op basis daarvan zijn respect voor jou af. Hanteer duidelijke commando’s, volg een volledig opvoedprogramma en je kunt vervolgens jarenlang op je loyale Bordeauxdog gaan bouwen.

5. Beweging

Voor dit ras is voldoende beweging onwijs belangrijk. Maar, pas op dat je dit wel op een juiste manier opbouwt. Als je op jonge leeftijd al lange stukken met een Bordeauxdog gaat lopen, kan je heupdysplasie in de hand werken. Bouw daarom de beweging op en wees met name de eerste 1,5 jaar behoorlijk voorzichtig.

Op volwassen leeftijd vindt een Bordeauxdog het in ieder geval heerlijk om te rennen, te stoeien, te zwemmen en een leuk spelletje te spelen. Ook vindt hij het heerlijk om naast je fiets mee te rennen of om urenlange wandelingen te maken. Dankzij zijn atletische vermogen is dit ras overigens behoorlijk snel te noemen. Deze opvallende snelheid wordt gecombineerd met een groot uithoudingsvermogen; al met al valt dit ras dus als een alleskunner te omschrijven.

Let bij het bewegen dus wel continue op de gezondheid c.q. conditie van je hond. Vertoont je hond pijntrekjes of zie je hem mank lopen? Beperk dan de beweging en maak een afspraak bij de dierenarts. In het verlengde daarvan is het sowieso niet aan te raden om met een Bordeauxdog trap te lopen of scherpe bochten te maken. Voor dergelijke bewegingen is het lichaam van dit ras té gevoelig.

6. Geschiedenis

Over de geschiedenis van de Bordeauxdog vallen complete boeken te schrijven. Al in de tijd van Kelten werd de Dogue Francais, bijnaam van de Bordeauxdog, ingezet als oorlogshond. Na verloop van tijd wisten de Kelten simpelweg dat ze op hun sterke en loyale Bordeaux honden konden rekenen. Toch waren ze op zoek naar een nóg sterkere hond; mede daarom werd dit ras gekruist met de nog sterke Engelse Mastiff. De Franse Mastiff groeide uiteindelijk uit tot één van de beste leger- en bewakingshonden.

Na verloop van tijd werden deze honden ook veel gebruikt bij vechtwedstrijden. De honden vochten hierbij met andere grote dieren, zoals tijgers, stieren en beren. De populariteit van deze wedstrijden lag behoorlijk hoog in de regio rondom Bordeaux, maar (gelukkig) nam de populariteit al snel af. De Bordeauxdog werd vervolgens omgetoverd tot een “normale” waak- en jachthond. Vanaf het begin van de 20e eeuw werd dit ras eigenlijk volledig gefokt met het oog op de huidige standaarden. Mede dat heeft ervoor gezorgd dat een Bordeauxdog een onwijs loyale en betrouwbare allemansvriend is geworden. Door een consequente en volledige opvoeding te volgen, verkrijg je een ontzettend lieve hond met een zachtaardig karakter.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *