Dit zijn de 10 kleinste hondenrassen op een rij

Laatst bijgewerkt: 28 december 2022

Honden zijn natuurlijk hartstikke leuke dieren, maar niet iedereen heeft ruimte voor zo’n viervoeter. Maar niet alle honden zijn zo groot. Ben je op zoek naar een hond maar heb je niet genoeg ruimte of hou je van kleine hondenrassen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Hieronder vind je 10 verschillende kleine hondenrassen.

Maltezer

De Maltezer is een klein maar ontzettend lief hondje. Verder is het ras speels, energiek, intelligent maar ook makkelijk in de omgang. Omdat de Maltezer zo zachtaardig is, is hij perfect voor gezinnen, oudere mensen en kinderen. Het ras heeft een witte, gekrulde vacht en is ongeveer 3 tot 4 kg. Het is een echt gezelschapshondje dat van aandacht houdt.

Schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X:
Reu – 21 – 25 cm
Teef – 20 – 23 cm

Maltezer

Vlinderhondje

De naam ‘Vlinderhondje’ komt van zijn oren. Als je naar de oren van het ras kijkt, lijkt dit op de vleugels van een vlinder, dit maakt het ras zo bijzonder. Verder is het hondje erg vriendelijk, energiek en slim. Omdat de hond je vriendelijk is, zijn ze goed met andere honden, katten maar ook kinderen. Perfect voor in het gezin!

Schofthoogte:
Reu – 20- 28 cm
Teef – 20 – 28 cm

Vlinderhondje

Japanse spits

De Japanse spits lijkt wel een beetje op een klein Samojeed. Hij is superlief, vrolijk, loyaal, gehoorzaam, speels en ook nog eens intelligent. Ben je op zoek naar een hond die niet de hele dag aan het blaffen is? Dan is de Japanse spits misschien wel wat voor jou. De hondjes passen zich aan aan hun omgeving waardoor ze ook goed met kinderen of andere viervoeters om kunnen gaan.

Schofthoogte:
Reu – 34 – 37 cm
Teef – 30 – 34 cm

Japanse spits

Boomer

De Boomer is superlief en perfect als gezinshondje. Het ras houdt van aandacht en houdt er niet van om alleen te zijn. Verder is hij ook leergierig, dit betekent dat hij het leuk vind om nieuwe dingen te leren. De Boomer is daarom ook speels en houdt ervan om een blokje om te gaan. Het ras is er in verschillende kleuren.

Schofthoogte:
Reu – 25- 45 cm
Teef – 20 – 40 cm

Boomer

Teckel

Als je fan bent van kleine hondenrassen, ken je de Teckel waarschijnlijk al. De Teckel staat bekent om zijn korte pootjes. Door dit uiterlijk ziet het ras er ontzettend schattig uit. Naast dat hij er schattig uit ziet, is hij ook nog eens slim, zelfstandig, dapper en lief. Verder is hij 4 tot 9 kg.

Schofthoogte:
Reu – 17 – 25 cm
Teef – 17 – 25 cm

Teckel

Mopshond

Ook het Mopshondje is niet onbekend onder de hondenliefhebbers. De Mopshond is enorm aanhankelijk en houdt er niet van om alleen te zijn. Hij is graag onder de mensen. De Mopshond wordt ook wel eens een clown genoemd omdat het zo’n grappig ras is. Ze trekken vaak de aandacht waardoor hij zo populair is. Verder is hij 5 tot 10 kg.

Schofthoogte:
Reu – 30 – 35 cm
Teef – 30 – 33 cm

Mopshond

Yorkshire Terrier

De Yorkshire Terrier is 2 tot 3 kg. Het is een klein maar ontzettend lief hondje. Ondanks zijn lengte is de Yorkshire terrier ontzettend dapper en zelfverzekerd. Omdat hij zo dapper is, kan het ras zo af en toe ook wel eens brutaal zijn. Maar met een goede opvoeding zal je hier geen last van krijgen.

Schofthoogte:
Reu – 20 – 25 cm
Teef – 20 – 25 cm

Yorkshire terrier

Chihuahua

Ook de Chihuahua is misschien een klein hondje, maar wel met een pittig karakter. Het ras is namelijk erg zelfverzekerd, dit maakt hem wel geschikt als waakhond. Ondanks het feit dat ze zo klein zijn, willen ze je graag beschermen. De Chihuahua houdt van aandacht en houdt er dan ook niet van om alleen te zijn. Verder staan ze bekend als één van de kleinste hondenrassen ter wereld.

Schofthoogte:
Reu – 20 – 22 cm
Teef – 20 – 22 cm

Chihuahua

Welsh Corgi Cardigan

De Welsh Corgi Cardigan ziet er superschattig uit door zijn leuke uiterlijk. Met zijn klein oren en pootjes valt het ras wel op. Verder is het ook een ontzettend gezellig hondenras. Ze zijn erg aanhankelijk en houden veel van aandacht. Daarnaast zijn ze ook nog eens super intelligent en gehoorzaam. De Welsh Corgi Cardigan wordt ongeveer 11 tot 17 kg.

Schofthoogte:
Reu – 25 – 33 cm
Teef – 25 – 33 cm

Welsh Corgi Cardigan

Schipperke

De Schipperke is een ontzettend lief klein zwart hondje. Ze worden ongveer 26 tot 32 centimeter en wegen 3 tot 9 kg. Qua innerlijk zijn ze ontzettend trouw, zelfstandig, zelfverzekerd en vriendelijk. Verder zijn het ook enorm nieuwsgierige viervoeters. Ze houden van aandacht, wandelen vinden ze kan ook superleuk om te doen.

Schofthoogte:
Reu – 28 – 33 cm
Teef – 25 – 30 cm

Schipperke

Veelgestelde vragen

Wat is het kleinste hondenras?

Er bestaan veel kleine hondenrassen maar de Mexicaanse Chiuahua is het kleinste hondenras.

Zijn kleine hondenrassen geschikt als gezinshond?

Er zijn genoeg kleine hondenrassen geschikt als gezinshond. Één van deze kleine hondenrassen is de Teckel.

Welke kleine hond blaft weinig?

Niemand vind het leuk als een hond de hele dag door blijft blaffen. Er zijn dan ook wel genoeg kleine hondenrassen die niet de hele tijd blaffen. Één van deze rassen is de Japanse spits.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *