Mopshond

Laatst bijgewerkt: 13 februari 2022

De Mopshond, een slim, vrolijk en eigenwijs huisdier, is geen nieuw hondenras. Het bestaat waarschijnlijk al minstens tweeënhalf duizend jaar. Er zijn zelfs verhalen dat de grote Djengiz Khan er één heeft gehad, maar dat is lastig te verifiëren. Een Mopshond is een grappig, eigenzinnig hondje, heel aanhankelijk, want hij doet het liefst alles met zijn baasje(s). Het is een echt knuffeldier, komt graag bij je zitten en laat zich het liefst de hele dag vertroetelen. Niet voor niets is een Mopshond altijd erg geliefd geweest bij de adellijke klasse. Een Mopshond staat daarnaast ook bekend als loyaal en waaks.

Als je rekening houdt met de wat minder sterkte kanten van dit typische ras en je goed verdiept in de benodigde verzorging, kan je vele jaren plezier hebben van je Mopshond. Het zijn sterkte, energieke, levendige diertjes die gemiddeld dertien jaar oud worden, met uitlopers tot een jaar of achttien. Een Mopshond staat dus garant voor vele jaren gezelligheid, loyaliteit en humor in je huishouden. Een plezierige huisgenoot die graag overal met je mee naar toe gaat.

Samenvatting Mopshond

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Mopshond.

Karakter Eigenwijs, slim, sociaal, vrolijk en waakzaam.
Levensverwachting 12 tot 15 jaar.
Schofthoogte Reu: 30,0 tot 35,0 cm.Teef: 30,0 tot 35,0 cm.
Gewicht Reu: 5,0 tot 10,0 kg.Teef: 5,0 tot 10,0 kg.
Vachtkleur Zwart, zilver, abrikoos en beige.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Gemiddeld.
Benodigde verzorging Weinig.
Benodigde beweging Gemiddeld.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.
Rasgroep Gezelschapshonden.

1. Uiterlijke kenmerken

Groot is de Mopshond zeker niet. De gemiddelde schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X is slechts 35 centimer hoog, maar het is wel een complete hond met karakter. Mopshonden worden vaak geschaard onder het type hond dat ze “multum in parvo” noemen, waarmee bedoeld wordt “veel hond in een klein lichaam”. Dit gaat zeker op voor de Mopshond die tegelijkertijd lief en aanhankelijk is, enthousiast en levendig, eigenzinnig en grappig, maar ook zeker waaks en alert. Een teef is gemiddeld rond de zes of zeven kilogram, een reu mag acht of negen kilogram wegen.

Het kleine hondje lijkt vaak wat dikkig te zijn, maar bij goede verzorging is dit slechts schijn vanwege de gedrongen bouw, de goede botstructuur en de sterke spieren. Een Mopshond houdt van luieren en lekker op schoot liggen, maar kan ook goed wennen aan een actief buiten leven. Lekker met de baas wandelen, spelen, apporteren en dergelijke vindt een Mopshond heerlijk. Wel moet je dit rustig opbouwen, zodat ze de tijd krijgen te wennen aan een meer actief leven.

Mopshonden staan met name bekend vanwege de grappige, karakteristieke kop. Vol met rimpels, een zwart masker en grote, uitpuilende, bolle ogen, het typische uiterlijk van een Mopshond. Ze zijn er in vier erkende kleuren, waarvan beige het meest voorkomt, maar ook zwart, zilver en abrikoos zijn mogelijk. Het is een kortharig ras. Daarnaast hebben ze een mooie, krullende staart die vlak op de rug hoort te liggen. Sommige hebben zelfs een dubbele krul, een goed teken voor de afkomst van de hond.

2. Gedrag

De Mopshond is een ras dat niet snel over het hoofd gezien wordt. Je Mopshondje mag dan klein van stuk zijn, aanwezig is hij zeker. Het is een echt gezelschapsdier, brengt het liefst zoveel mogelijk tijd met en bij zijn baasje door. Alleen thuis blijven vindt een Mopshond van nature niet fijn, ze kunnen er wel aan wennen, maar ook daarvoor geldt dat het alleen zijn dan rustig opgebouwd moet worden.

Een Mopshond is een heel sociaal dier. Deze honden zijn kindvriendelijk, maar ook heel blij als er visite komt; die wordt luid blaffend verwelkomd. Een Mopshond is ook heel waaks en continu alert. Als er iets gebeurt, word je direct gewaarschuwd als baasje, niets ontgaat het slimme diertje. Die alertheid maakt wel dat het, ondanks dat het een kindvriendelijk ras is, niet verstandig is om je kind alleen te laten met het hondje; hij kan soms eigenzinnig of zelfs scherp reageren. Maar eigenlijk geldt dit voor alle honden: alleen laten met een klein kind is nooit verstandig.

3. Verzorging

Als huisdier vereist de Mopshond wel enige alertheid van de baas als het gaat om de gezondheid van het dier. De korte, gladde vacht is eenvoudig te onderhouden door wekelijks een keer de borstel er doorheen te halen. Wassen met hondenshampoo behoort ook tot de mogelijkheden, maar doe dit niet te vaak, want de vacht houdt talg vast, wat de hond beschermt tegen invloeden van buitenaf. Een keer of twee per jaar goed wassen is meestal voldoende, tenzij de hond in de sloot of ander vies water is gaan zwemmen natuurlijk.

Daarnaast heeft het typische uiterlijk van de Mopshond helaas wat nadelige consequenties voor zijn gezondheid. De platte snuit kan ademhalingsproblemen met zich meebrengen, zoals bijvoorbeeld het Brachycefaal Obstructief Syndroom. De dierenarts kan je Mopshond op jonge leeftijd nakijken en, indien nodig, wat meer ruimte creëren in de luchtwegen. Daarnaast zijn de vele rimpels en huidplooien potentiële bronnen voor bacterieophopingen, het is dus belangrijk om deze regelmatig te controleren en schoon en droog te houden.

Houd ook de ogen en de oren van je hondje in de gaten. Doordat de ogen heel bol zijn en een beetje op het gezicht liggen, zijn deze heel kwetsbaar voor beschadigingen. En de oren zijn wat gevoeliger voor de opbouw van oorsmeer dan die van sommige andere hondenrassen. Regelmatig controleren en schoonhouden is ook hier aan te bevelen. Een andere zwakke plek is het gebit, omdat het compacte koppie weinig ruimte biedt voor alle tanden. Kauwsnoepjes en een reguliere check bij de dierenarts zijn geen overbodige luxe.

4. Opvoeding

De Mopshond als ras staat bekend om zijn eigenzinnigheid, wat niet meteen een goed uitgangspunt is bij de opvoeding. Dit type hond heeft baat bij een consequente benadering, met heldere regels en voldoende vrijheid om zelfstandig dingen te kunnen ondernemen en ervaren. Fysieke straffen werken vaak averechts bij deze honden. Mopshonden gedijen bij voldoende vrijheid, veel afwisseling en de nodige uitdaging in het opvoeden. Spelenderwijs leren ze het liefst.

5. Beweging

Mopshond als schoothondje is een vaak gezien plaatje. Op veel schilderijen uit vroegere tijden staat vaak iemand met een Mopshond op schoot afgebeeld. De natuurlijke neiging van een Mopshond is dan ook heerlijk te luieren en het liefst zo vaak en zo lang mogelijk bij de baas op schoot te zitten en liggen. Maar dat betekent niet dat je ze niet actief kunt maken! Voldoende beweging is heel belangrijk om je hondje in vorm te houden. Daarnaast draagt genoeg beweging niet alleen bij aan de fysieke gezondheid van je hond, ook mentaal draagt activiteit bij aan een blij en levendig hondje.

Ellenlange wandelingen zijn misschien niet het meest geschikt, maar als je het rustig aan opbouwt, kan je prima lekker buiten zijn en genieten met je hond. Deze hond wil niets liever dan bij zijn baasje zijn, binnen of buiten maakt dan niet zo veel uit, als je maar samen dingen onderneemt. Buiten zijn wordt extra aantrekkelijk als je het leuk maakt met spelletjes als apporteren en dergelijke, om het voor je ontdekkende, slimme hondje uitdagend te houden. Let wel op bij hogere temperaturen, omdat hij door zijn korte snuit wat gevoeliger is voor oververhitting.

6. Geschiedenis

De oorsprong van de Mopshond ligt waarschijnlijk in het Verre Oosten, als ruim 2500 jaar geleden. In Tibet schijnen Mopshonden als huisdier gehouden te zijn bij de boeddhistische monniken, en ook in China en Japan zijn er verhalen bekend over Mopshonden. Via de VOC is de Mopshond in Europa geïntroduceerd. Het schoothondje was vanwege zijn grappige kopje en leuke karakter zeer geliefd bij de adel, en is zelfs onderdeel geweest van het koningshuis van Willem III en Willem van Oranje.

Vanaf ongeveer de 17e eeuw won de Mopshond aan populariteit in Europe en verspreidde zich razendsnel over de diverse Europese vorstenhoven. De Mopshonden vonden het heerlijk zo in de watten gelegd te worden, en vanwege hun geringe formaat waren ze ook eenvoudig overal mee naar toe te nemen. Een bijkomend voordeel was, dat ze als schoothondje hun baasjes ook lekker warm hielden. Helaas liep de populariteit na een lange tijd toch sterk terug, tot een dieptepunt vlak na de Tweede Wereldoorlog, toen het ras bijna op uitsterven stond. De rasvereniging heeft hier gelukkig een stokje voor gestoken en het ras nieuw leven in geblazen.

Sindsdien heeft de Mopshond weer aan populariteit gewonnen, en niet alleen meer bij de adel. Iedereen kan genieten van deze leuke, gezellige, hartverwarmende dieren met hun karakteristieke uiterlijk, vrolijke aard en enorme loyaliteit. Een kindvriendelijk huisdier, alert en waakzaam, een prima huisgenoot dus. Wat heeft een mens nog meer te wensen?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

2 reacties op “Mopshond

  1. Melkenbeke zegt:

    Vandaag 2de mopje 3m oud gekocht, we hebben al 1tje van 2j. Een echte aanrader dit ras, heel lief,alert aanhankelijk zoals word beschreven. Hopelijk ga het goed verlopen deze nacht met zn 2tjes. Ze slapen nu allebei. Fingercrost zou ik zeggen .

    • Admin zegt:

      Beste Melkenbeke,

      Dat is wel spannend inderdaad maar we zijn ervan overtuigd dat ze het vast goed kunnen vinden samen, nu en in de toekomst.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *