Franse Buldog

Laatst bijgewerkt: 6 juni 2022

De buldog is zonder twijfel één van de meest bekende hondensoorten. Van deze hondensoort bestaan echter vele varianten, waaronder de Engelse Buldog, de Amerikaanse Buldog en de Franse Buldog. De laatstgenoemde variant vindt zijn oorsprong in Frankrijk en kenmerkt zich op enkele vlakken ten opzichte van de andere soorten.

In Nederland is de Franse Buldog één van de populairste varianten. Dat is te danken aan zijn fraaie uitstraling, zijn guitige kop en aan zijn gezellige karakter. Het is een hond die veel plezier in jouw leven brengt, aangezien hij het zelf ook heerlijk vindt om plezier te maken. Het beeld dat sommige mensen bij een Buldog hebben, staat eigenlijk haaks op het soort hond dat een Franse Buldog is. Dit ras is namelijk geliefd bij alle baasjes; een Franse Buldog wordt gemiddeld 10 tot 12 jaar oud.

Samenvatting Franse Buldog

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Franse Buldog.

Karakter Aanhankelijk, intelligent, loyaal, sociaal, vrolijk en waakzaam.
Levensverwachting 10 tot 12 jaar.
Schofthoogte Reu: 27,0 tot 35,0 cm.Teef: 24,0 tot 32,0 cm.
Gewicht Reu: 9,0 tot 14,0 kg.Teef: 8,0 tot 13,0 kg.
Vachtkleur Meerdere kleuren mogelijk.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Gemiddeld.
Benodigde verzorging Weinig.
Benodigde beweging Gemiddeld.
Trainingsmoeilijkheid Makkelijk.
Rasgroep Gezelschapshonden.

1. Uiterlijke kenmerken

Experts hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de herkomst van de Franse Buldog. Veel experts zijn het er over eens dat deze buldog een neefje van de Engelse Buldog moet zijn. In vergelijking met de Engelse Buldog is de Franse Buldog echter iets minder sterk, iets minder gespierd en veel socialer. Over de herkomst valt overigens niks met 100% zekerheid te zeggen, waarover je later in dit artikel meer informatie kunt vinden.

Een Franse Buldog heeft in ieder geval een leuke uitstraling. Dat is onder meer te danken aan zijn olijke kop. De kop is vierkant en kent meerdere plooien in de huid; deze plooien ontstaan door de overtollige huid die gaat “hangen”. Niet alleen de plooien vallen op, maar ook de grote ogen. De ogen zijn nagenoeg volledig rond en hebben een donkere kleur. Doordat de ogen zo groot zijn, vallen ze in ieder geval goed op. Dat geldt óók voor de oren; de oren zijn hoog aangezet en worden door de Franse Buldog recht omhoog gedragen. Ook deze oren dragen bij aan zijn guitige kop.

De vierkante en brede kop loopt over in een korte hals. Deze hals is behoorlijk gespierd en kent een licht welving. De korte hals loopt al snel over in een brede, gespierde en oplopende rug. Deze rug is bij zijn kop vaak nét iets lager dan bij zijn achterhand?De achterpoten en aangrenzende lichaamsdelen van de hond.X. De hoog aangezette staart wordt altijd hangend gedragen en is kort. Niet alleen de rug is gespierd, maar ook de poten van een Franse Buldog. Mede door deze poten is het een behoorlijk atletische hond, terwijl zijn sterke lichaam ook voor de benodigde kracht zorgt.

De vacht van een Franse Buldog bestaat uit korte haren en heeft een glanzende uitstraling. Doordat de haren zo glad zijn, is het heerlijk om je hand over zijn vacht heen te halen. De vacht kan overigens meerdere kleuren hebben: allerlei varianten reebruin komen namelijk voor. Een zwart gezichtsmasker en her en der witte details zijn toegestaan. Ook komt het wel eens voor dat een Franse buldog meerdere donkere strepen over de vacht heen heeft; als dat het geval is, spreken we van een gestroomde vacht.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het complete handboek voor de Franse Buldog

Heel veel bloed, zweet en tranen besparen? Leer van een expert hoe je de Franse Buldog het beste kunt opvoeden. Bouw vanaf het begin een hechte band op en heb jarenlang plezier van een correcte opvoeding. Inclusief praktische tips en oefeningen.

Meer informatie

2. Gedrag

In het verleden zijn verschillende soorten buldogs voor verschrikkelijke doeleinden gebruikt. Ze werden bijvoorbeeld ingezet voor gevechten met andere dieren. Ook het zogeheten “bull baiting” was behoorlijk populair. In het hedendaagse karakter van de Franse Buldog zijn gelukkig niet al te veel negatieve verwijzingen naar dit verleden op te merken.

Over het algemeen is een Franse Buldog namelijk vrolijk, sociaal, aanhankelijk en loyaal. Het is een hond die zijn baasje eigenlijk nooit uit het oog verliest. Hij vindt het namelijk geweldig om leuke dingen met je te doen, om samen op pad te gaan en om samen plezier te maken. Als je specifiek op zoek bent naar een vrolijke hond, is een Franse Buldog absoluut één van de grootste kanshebbers.

Een Franse Buldog is namelijk één van de meest vrolijke honden. Hij is de gehele dag jolig, hij haalt graag leuke grapjes uit en hij maakt het graag naar ieder zijn zin. Op het gebied van de grapjes valt eveneens zijn creativiteit en originaliteit op. Hij heeft een goed stel hersenen en weet dus keer op keer leuke grapjes uit te halen. Als baasje ben je ongetwijfeld wel eens verbaasd over zijn vrolijke acties en grapjes.

In de omgang met kinderen, huisdieren en andere honden is er één belangrijk aandachtspunt. Een Franse Buldog is sociaal en kan het prima met hen vinden, maar hij kan ook last hebben van een tikkeltje jaloezie. Op het moment dat hij vindt dat hij niet voldoende aandacht krijgt, heb je een zware kluif aan hem. Probeer hem dus dagelijks voldoende aandacht te geven en zodoende de jaloezie te voorkomen. Het jaloerse gevoel kan zich uiten in fel en ietwat eigenwijs gedrag.

Verder is het een behoorlijk waakse hond. Ondanks zijn relatief kleine afmetingen is hij niet bang om jou in bescherming te nemen. Hij gaat sowieso voor zijn baasjes door het vuur. Daarbij weet hij niet altijd goed rekening te houden met zijn ietwat onstuimige gedrag. Ook is hij behoorlijk nieuwsgierig, waardoor hij soms voor bizarre situaties komt te staan. Door zijn intelligentie weet hij zich hier overigens altijd goed uit te redden.

3. Verzorging

Doordat een Franse Buldog een korte en gladde vacht heeft, heb je nagenoeg geen omkijken naar de vacht. Je hoeft de vacht zeker niet dagelijks te borstelen, maar eens per week even een borstel over de vacht heen halen kan absoluut geen kwaad. Daarnaast is het ook aan te raden om de plooien in en rondom zijn gezicht goed schoon te houden. Haal hier regelmatig een vochtig doekje over heen, zodat bacteriën en vuil geen kans hebben om zich in de plooien te gaan nestelen.

Verder is het belangrijk om de reguliere verzorging aan een Franse Buldog te geven. Regelmatig zijn tanden goed poetsen en regelmatig zijn nagels knippen zijn daar enkele onderdelen van.

Een Franse Buldog wordt gemiddeld 10 tot 12 jaar oud. Dat is best oud, aangezien dit ras meerdere gezondheidsproblemen kent. Zo hebben veel honden van dit ras last van het Brachycefaal Obstructief Syndroom. Bij dit syndroom zijn er meerdere afwijkingen in het ademhalingssysteem, waardoor hij soms niet meer goed adem kan halen. Een operatieve ingreep is soms noodzakelijk om het draaglijker voor hem te maken.

Verder hebben relatief veel honden last van een hernia, van afwijkingen in de ruggengraat of van andere ernstige rugklachten. Deze klachten zijn te wijten aan de korte staart. Niet alleen de rug, maar ook de ogen lopen meerdere risico’s. Dat geldt verder ook voor de knieën van een Franse Buldog. Door zijn compacte lichaam worden zijn knieën relatief zwaar belast, waardoor een Franse Buldog last kan krijgen van patella luxatie. Bij deze aandoening schiet de knieschijf uit de knieholte, waardoor de hond mank loopt en veel pijn ervaart.

Tot slot kan een Franse Buldog ook last van zijn gebit en kaken krijgen. Zijn kaken en kop sluiten niet altijd perfect op elkaar, waardoor hij teveel of te weinig tanden kan hebben. Check dus regelmatig het gebit van een Franse Buldog, met name in de eerste maanden van zijn leven.

franse buldog puppy leunt op een basketbal

4. Opvoeding

Een Franse Buldog vindt het heerlijk om veel tijd met jou door te brengen. Sterker nog; als hij onvoldoende aandacht krijgt, gaat hij ongewenst gedrag vertonen. Dit is iets waar je tijdens de opvoeding perfect gebruik van kunt maken. Geef hem tijdens de opvoeding veel liefdevolle aandacht; in die situatie is hij namelijk bereid om direct voor jou door het vuur te gaan en de regels snel op te volgen. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is het complete handboek voor de Franse Buldog. Hierin vind je concrete tips en adviezen van een Franse Buldog expert.

Zorg dat je strikte regels opstelt, deze regels consequent naleeft en hem veel liefdevolle aandacht geeft. Hij is namelijk behoorlijk gevoelig en kan dus flink beïnvloed worden door jouw gedrag. Als je hem veel aandacht geeft, is het eigenlijk een fluitje van een cent om hem het gewenste gedrag te laten vertonen.

Tijdens de eerste maanden moet je de nodige aandacht besteden aan het alleen thuis laten. Een Franse Buldog vindt dit namelijk helemaal niks in eerste instantie; hij heeft het liefste altijd mensen om zich een. Houd hier dus goed rekening mee tijdens de eerste maanden en probeer hem zo snel mogelijk hier aan te laten wennen.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het complete handboek voor de Franse Buldog

Heel veel bloed, zweet en tranen besparen? Leer van een expert hoe je de Franse Buldog het beste kunt opvoeden. Bouw vanaf het begin een hechte band op en heb jarenlang plezier van een correcte opvoeding. Inclusief praktische tips en oefeningen.

Meer informatie

5. Beweging

In het leven van een Franse Buldog moet veel tijd en aandacht besteed worden aan de beweging. Hij vindt het namelijk heerlijk om stukken met jou te wandelen én om leuke spelletjes te spelen. Soms vindt hij het lekker om achter een bal aan te rennen, terwijl hij het op andere momenten leuker vindt om een behendigheids- of denkspelletje te spelen. Varieer hier in ieder geval mee en houd hem lichamelijk én geestelijk in goede conditie.

Als je lange stukken met hem gaat wandelen, moet je wel scherp op meerdere factoren zijn. Zo is het absoluut af te raden om scherpe bochten of abrupte bewegingen te maken. Verder moet je ook opletten met een onverharde ondergrond; een onverharde ondergrond kan een té grote belasting voor zijn lichaam zijn.

Pas ook altijd heel goed op tijdens warme dagen. Dit ras kan van nature veel last van ademhalingsproblemen hebben; die problemen kunnen tot uiting komen op warme dagen. Zorg er dus voor dat hij op warme dagen niet al te veel in beweging komt.

Tot slot is het advies om hem met enige regelmaat wél lange stukken te laten lopen. Dit ras is namelijk gevoelig voor overgewicht en heeft dus absoluut voldoende lichaamsbeweging nodig. Pas tijdens deze beweging wel goed op, zoals reeds hierboven aangegeven.

6. Geschiedenis

Over de exacte geschiedenis van de Franse Buldog is niet al te veel bekend. Er kan in ieder geval niet met 100% zekerheid gezegd worden hoe en waar dit ras ontstaan is. Zoals zijn naam doet vermoeden, ligt zijn oorsprong echter wel in Frankrijk. Hoe het ras daar gekomen is, is niet met 100% zekerheid vast te stellen.

Meerdere experts denken dat er een duidelijk verband tussen de Franse Buldog en de Engelse Buldog zit. Zij denken dat de Franse Buldog ontstaan is na een kruising tussen de Engelse Buldog en een ander hondenras. Aan het einde van de 19e eeuw werd de Franse Buldog in ieder geval behoorlijk populair; dat kwam onder meer door zijn vrolijke gedrag en zijn sociale karakter. Ook speelde het mee dat dit ras al snel in de smaak viel bij de Amerikanen. In Amerika is dit ook een behoorlijk populair ras geworden.

Net zoals in Amerika is de Franse Buldog óók in Nederland super populair. Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Het is een vrolijke hond, een hond waar je altijd mee/om kunt lachen en een hond waar je écht op kunt bouwen. Al met al heeft hij alle elementen in zich om in elk gezin uit te groeien tot een ware gezinshond.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het complete handboek voor de Franse Buldog

Wij van HondenPassie.nl zijn dol op dit boek.

Omdat dit boek geschreven is door een expert, ga je alles leren over het gedrag, de opvoeding en de verzorging van de Franse Buldog.

Ook ontdek je hoe je de Franse Buldog het beste kunt trainen en hoe je een onwijs sterke band opbouwt.

Het boek zit boordevol praktische tips en oefeningen waarmee je direct aan de slag kunt gaan. Een musthave gids voor iedere Franse Buldog eigenaar.

Meer informatie

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *