Bolognezer

Laatst bijgewerkt: 24 april 2022

Als je specifiek naar een gezelschapshond op zoek bent, is de Bolognezer wellicht de perfecte hond voor jou. Dit ras richt zich behoorlijk op zijn baasjes, waarbij hij het heerlijk vindt om aandacht te geven én te ontvangen. Van origine hoort een Bolognezer bij de bichon groep, waardoor hij niet al te groot is. Zijn compacte afmetingen zorgen er ook voor dat je hem perfect op schoot kunt nemen.

De naam van dit ras verraadt al enigszins waar zijn oorsprong te vinden is; in de Italiaanse stad Bologna. Dat is althans de bewering van meerdere experts, maar dit kan niet met 100% zekerheid vastgesteld worden. Opvallend is verder dat dit ras de nodige overeenkomsten met de Maltezer kent. Op het gebied van zowel uiterlijke- als gedragskenmerken weet een Bolognezer zich echter wel te onderscheiden ten opzichte van de Maltezer. Een gemiddelde Bolognezer heeft niet met al te veel gezondheidsproblemen te kampen en wordt gemiddeld zo’n 12 á 13 jaar oud.

Samenvatting Bolognezer

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Bolognezer.

Karakter Aanhankelijk, intelligent, lief, loyaal, speels en vrolijk.
Levensverwachting 12 tot 13 jaar.
Schofthoogte Reu: 27,0 tot 30,0 cm.Teef: 25,0 tot 28,0 cm.
Gewicht Reu: 2,5 tot 4,0 kg.Teef: 2,5 tot 4,0 kg.
Vachtkleur Wit.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Veel.
Benodigde beweging Gemiddeld.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.
Rasgroep Gezelschapshonden.

1. Uiterlijke kenmerken

Sommige honden zien er behoorlijk sierlijk uit, terwijl andere rassen weer een vierkantere bouw hebben. De Bolognezer zit hier eigenlijk precies tussen in; zijn bouw is redelijk vierkant, maar hij oogt desondanks toch sierlijk. Dat is wellicht te danken aan de krullerige vacht en zijn guitige kop. Aangezien zijn lengte en zijn hoogte (ongeveer) gelijk aan elkaar zijn, is de bouw dus wel vierkant te noemen.

Overigens weet een Bolognezer een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van maximaal 30 centimeter te behalen. Het is daarmee een ideale hond om op schoot te houden, om lekker mee te knuffelen of om op andere manieren van zijn aanwezigheid te genieten. Dat dit ras niet al te groot is, bewijst ook wel het gemiddelde gewicht van een Bolognezer; zo’n 4 á 5 kilo.

De kop van een Bolognezer is eveneens niet al te groot. Het meest opvallende aan zijn kop zijn wellicht zijn ogen. Deze ogen puilen niet uit, maar zijn wel ver naar voren in het voorhoofd zichtbaar. De ogen zijn niet al te groot, maar brengen wel een indringende blik met zich mee; dat is hoofdzakelijk te danken aan de zwarte oogleden en de donkerachtige iris. De oren van een Bolognezer verdwijnen eigenlijk volledig “in” zijn krullige vacht. Deze oren zijn in ieder geval hoog aangezet en worden voor de helft hangend naar voren gedragen.

Zijn relatief kleine kop loopt over in een korte hals; de hals is ongeveer gelijk qua lengte aan zijn kop. De hals loopt uiteindelijk over in een rechte rug met een buiklijn die licht opgetrokken is. De rechte rug wordt aan het einde bedekt door de flink behaarde staart; deze staart wordt door de Bolognezer namelijk over de rug gedragen.

Het meest opvallende aan een Bolognezer is wellicht zijn warrige en krullige vacht. Door deze vacht krijgt hij een leuke uitstraling, maar deze vacht is tegelijkertijd bijzonder warm voor hem. Op warme dagen moet je hier goed op letten, aangezien de vacht eigenlijk over zijn gehele lichaam warm en dicht is. Alleen rondom de neusrug is deze lange vacht níet aanwezig. Qua kleuren en structuur bestaat er eigenlijk maar één combinatie: de vacht moet volledig recht omhoog staan en heeft een volledig witte kleur. Het is dus niet wenselijk dat de vacht min of meer tegen het lichaam aanligt; de haren moeten echt omhoog groeien.

Tot slot willen we benoemen dat er hedendaags meerdere soorten Bolognezers bestaan. De fokstandaard is in de afgelopen decennia niet al te streng opgevolgd, waardoor er bijvoorbeeld te zware of te lichte Bolognezers gefokt zijn. Dat is op zich niet verwonderlijk, aangezien zijn afmetingen en zijn gewicht niet helemaal bij elkaar passen. Desondanks is het overigens wel een gezonde hond, waarover later meer op deze pagina.

2. Gedrag

In de inleiding van dit artikel noemde we het woord “gezelschapshond” al. Als we de Bolognezer met één woord zouden moeten omschrijven, zouden we hoogstwaarschijnlijk voor dat woord kiezen. Dit woord is namelijk perfect van toepassing op dit leuke ras. Hij vindt het heerlijk om zich in de nabijheid van jou en zijn andere baasjes te begeven. Hij vindt het heerlijk om bij jou op schoot te kruipen. Hij vindt het heerlijk om aandacht van je te krijgen én hij vindt het heerlijk om aandacht aan jou te geven. Binnen een gezin is hij een ware allemansvriend; hij wil iedereen te vriend te houden en hij krijgt graag veel aandacht.

De Bolognezer is echter geen ras die continue om jouw aandacht vraagt. Als je hem even alleen thuis laat, is hij namelijk ook prima in staat om zich te vermaken. Zolang hij maar weet dat je binnenkort weer bij hem bent, vindt hij over het algemeen alles goed. Richting zijn baasjes toe is hij behoorlijk aanhankelijk, loyaal en lief. Mede door deze karaktereigenschappen is de Bolognezer ook een prima hond voor gezinnen met (jonge) kinderen. Hij kan binnenshuis prima met een ieder omgaan.

Buitenshuis is dat echter een ander verhaal. Naar andere honden toe kan hij behoorlijk terughoudend zijn; dat geldt eigenlijk ook naar andere mensen toe. Op het moment dat een onbekend persoon op jouw erf komt, laat hij dit even aan jou weten. Hij blaft een paar keer, maar vervolgens is hij weer de vriendelijkheid zelve. Wel heeft hij moeite om zich “open te stellen” naar andere mensen toe; hij richt zich het liefste puur op zijn eigen familie.

Opvallend is verder dat hij onwijs intelligent is. Deze intelligentie gebruikt hij graag in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld als hij een leuk spelletje met jou aan het spelen is. Je houdt hem niet zomaar voor de gek. Als je een spelletje met hem speelt, zie je ook duidelijk zijn twee karakterkanten naar voren komen: zijn speelse/vrolijke kant en zijn serieuze kant. Als hij écht serieus moet zijn, is hij dat namelijk ook héél erg.

Al met al is de Bolognezer een lieve, loyale en gezellige hond. Een hond waarvan je binnenshuis onwijs van geniet en waar je mooie momenten mee gaat beleven. Hij vindt het geweldig om aandacht te krijgen én om aandacht te geven. Mocht je specifiek op zoek naar een gezelschapshondje zijn, is de Bolognezer dus een prima optie.

3. Verzorging

Voor het verzorgen van een Bolognezer moet je de nodige tijd uittrekken. Dit ras heeft door zijn krullige vacht nogal veel behoefte aan vachtverzorging, waarbij het aan te raden is om zeker dagelijks zijn vacht te borstelen. Meerdere experts geven tevens aan dat het aan te raden is om zeker één keer per week zijn vacht een uitgebreide borstelbeurt te geven; in dat geval ben je al snel een uur bezig.

Voor het borstelen van zijn vacht is het van belang om de beste hondenborstel te gebruiken. Daarmee weet je niet alleen de klitten uit zijn haren te halen, maar weet je ook de dode haren uit zijn vacht te borstelen. Nadat je zijn vacht goed geborsteld hebt, kun je rondom zijn ogen en zijn poten – indien gewenst – wat haartjes wegknippen. Het is ook verstandig om het gebied rondom zijn ogen én oren regelmatig goed schoon te maken, aangezien dit ras redelijk gevoelig is voor oor- en ooginfecties.

De oor- en ooginfecties zijn eigenlijk de meest voorkomende aandoeningen waar een Bolognezer mee te maken krijgt. Verder moet je ook scherp zijn op verschillende allergieën en patella luxatie. Bij de laatstgenoemde aandoening zweeft de knieschijf eigenlijk los in de kom, waardoor hij behoorlijk veel pijn ervaart. Hij laat deze pijn niet al te snel merken, maar je ziet dit wel aan zijn manke loopje. Mocht je zien dat jouw Bolognezer last van zijn oren, ogen of knieën heeft, is het advies om spoedig naar de dierenarts te gaan.

bolognezer ligt op tapijt

4. Opvoeding

Is het opvoeden van een Bolognezer lastig te noemen? Nee, zeker niet. Zolang je voor consequente regels zorgt én deze regels consequent nastreeft, is het opvoeden niet al te lastig. Je moet hierbij wel goed rekening houden met zijn intelligentie. Als hij het nut van een bepaalde training of een bepaald commando niet in ziet, is hij niet altijd bereid om dit direct te gaan leren. Geduld is daarom ook een toverwoord bij de opvoeding van een Bolognezer.

Ook is het aan te raden om zo snel mogelijk met hem naar een puppycursus te gaan. Naar andere honden toe kan hij immers ietwat terughoudend zijn; door een puppycursus te volgen, werk je al snel aan de gewenste socialisatie. Bovendien weten jij en jouw Bolognezer direct een hechte band op te bouwen; aan die hechte band gaan jullie zijn hele leven nog veel hebben.

Een gemiddelde Bolognezer heeft de nodige moeite om zindelijk te worden. Tijdens de eerste dagen/weken moet je hier dan ook de nodige aandacht aan besteden. Tijdens dit proces kan het helpen om bijvoorbeeld puppy pads of andere hulpmiddelen te gebruiken; in hoeverre je dit gaat gebruiken, is uiteraard afhankelijk van jouw voorkeuren. Je moet in ieder geval beseffen dat het zindelijkheidsproces bij een Bolognezer niet altijd soepeltjes verloopt.

Al met al kent de opvoeding van een Bolognezer niet al te veel opvallende zaken. Zolang je maar consequent, eerlijk en liefdevol bent. Het heeft bij dit ras absoluut géén zin om met wilde armbewegingen of stemverheffingen iets duidelijk proberen te maken; daar bereik je alleen maar averechtse resultaten mee.

5. Beweging

Over het algemeen is de Bolognezer een behoorlijk energiek ras. Om deze energie kwijt te kunnen raken, heeft hij dagelijks de behoefte aan de nodige beweging. Hij vindt het hierbij geweldig om met jou stukken te wandelen, maar hij vindt het ook heerlijk om in de buitenlucht spelletjes met je te spelen. Heb je een tuin? Dan is het advies om jouw Bolognezer daar lekker in te laten lopen; hij weet zich hier prima te vermaken, terwijl hij dus ook nog in beweging komt.

Op warme dagen is het wel verstandig om voorzichtig om te gaan met een Bolognezer. Zijn lange en dichte vacht houdt de warmte namelijk behoorlijk goed vast, waardoor lange wandelingen op warme dagen zeker niet aan te raden zijn. Op deze dagen is het vele malen beter voor hem om de schaduw op te zoeken en zich rustig te houden. Pas daar het wandelpatroon op aan. Indien het niet al te warm is, kun je wél lange stukken met hem gaan wandelen.

Tot slot willen we je adviseren om voor de nodige variatie te kiezen. Een Bolognezer is van nature nogal intelligent en kan daardoor af en toe verveeld raken. Zorg dus voor de nodige variatie, speel leuke behendigheidsspelletjes en geniet van elkaars aandacht.

6. Geschiedenis

Over de geschiedenis van de Bolognezer valt niet al te veel met zekerheid vast te stellen. Wat men wel zeker weet, is dat dit ras onderdeel is van bichon groep. Verder doet de naam vermoeden dat dit ras van nature afkomstig is uit de Italiaanse stad Bologna; die theorie wordt ook door meerdere experts onderstreept.

Verder doen verhalen de rondte dat dit ras vroeger met name bij de adel populair was. Deze koninklijke hondjes waren het perfecte gezelschap voor de adel, maar waren daardoor langere tijd niet beschikbaar voor “de gemiddelde burger”. Daar is tegenwoordig gelukkig verandering in gekomen; voor veel gezinnen is de Bolognezer ongetwijfeld één van de leukste honden. Hij is lief, hij is loyaal, hij is vrolijk en hij is een ware familiehond. Een hond die het best gedijt in een gezellig gezin en graag de nodige aandacht krijgt.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *