Leeuwhondje

Laatst bijgewerkt: 27 mei 2022

Is het nou een hond of is het een leeuw? Op basis van de naam van dit hondenras zou je verwachten dat dit een veelgestelde vraag is. Dat is echter niet het geval, aangezien een Leeuwhondje in de verste verte eigenlijk niet echt op een leeuw lijkt. Nee, het is een tamelijk kleine hond, terwijl een leeuw toch wel een uit de kluiten gewassen dier is. Wel is het een hond met een opvallend en uniek uiterlijk. Een uiterlijk dat bij veel mensen in de smaak viel én nog steeds valt.

Het Leeuwhondje kent een bijzondere historie. Het is namelijk niet volledig bekend waar dit hondenras vandaan komt, maar in meerdere landen heeft het ras wel een belangrijke rol gespeeld. Dat komt onder meer doordat deze hond in het verleden uitgegroeid is tot een koninklijke hond. Een hond die geliefd was bij de adel en ook veelvuldig afgebeeld werd op schilderijen. Zo vind je het Leeuwhondje op Italiaanse schilderen, maar ook op Duitse schilderijen. Meerdere experts geven echter aan dat dit ras zijn belangrijkste groei in Frankrijk doorgemaakt heeft. Het ras heet in Frankrijk overigens “Le Petit Chien Lion”.

Officieel gezien maakt het hondje onderdeel uit van de “bichon” groep. Tot deze groep behoren ook de Bolognezer, de Maltezer en de Bichon Frisé. Met deze rassen vertoont het Leeuwhondje grote overeenkomsten, maar toch bestaan er ook grote verschillen. Het Leeuwhondje is in ieder geval een unieke, leuke en vrolijke hond te noemen. Over het algemeen wordt een Leeuwhondje ook behoorlijk oud; 13 tot 14 jaar is de gemiddelde leeftijd van dit leuke ras.

Samenvatting Leeuwhondje

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van het Leeuwhondje.

Karakter Aanhankelijk, eigenzinnig, intelligent, levendig en vrolijk.
Levensverwachting 13 tot 14 jaar.
Schofthoogte Reu: 30,0 tot 35,0 cm.Teef: 28,0 tot 33,0 cm.
Gewicht Reu: 5,0 tot 8,0 kg.Teef: 4,0 tot 7,0 kg.
Vachtkleur Alle kleuren toegestaan, met uitzondering van bruin.
Vachtlengte Verschillende lengtes.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Veel.
Benodigde beweging Weinig.
Trainingsmoeilijkheid Makkelijk.
Rasgroep Gezelschapshonden.

1. Uiterlijke kenmerken

Als je een Leeuwhondje op straat ziet lopen, zie je direct dat het een bijzondere hond is. Dat komt door zijn lichaamsbouw, door zijn leuke kop en door zijn vacht. Opvallend hierbij is dat de vacht op verschillende manieren geschoren kan worden. Zo kun je op het internet veel foto’s vinden van Leeuwhondjes die op een unieke manier geschoren zijn.

Sowieso is het Leeuwhondje al een harige hond te noemen. Aan de achterkant – bij zijn achterwerk – heeft hij echter nagenoeg geen haar. Alleen dat is al opvallend te noemen. Rondom zijn kop en rondom zijn buik heeft hij echter bovengemiddeld haar. Die gebieden moet je dan ook goed verzorgen, aangezien deze haren makkelijk in de klit kunnen raken.

Het Leeuwhondje is een klein hondje om te zien. De hond wordt maximaal 35 centimeter hoog en is qua lengte ook heel compact te noemen. Het is dan ook echt een hond die je moeiteloos op schoot kunt nemen en waarmee je heerlijk kunt knuffelen.

Niet alleen zijn lichaam is klein, maar ook zijn kop. Hij heeft een behoorlijk kleine kop met enkele opvallende kenmerken. Zo is het bijvoorbeeld een feit dat je de ogen van een Leeuwhondje vaak niet kunt zien. Dit komt puur doordat zijn wilde haren voor zijn ogen hangen. Ook de oren zijn, vanwege dezelfde reden, vaak niet duidelijk zichtbaar. Zijn oren hangen in ieder geval langs zijn kop naar beneden.

Waar de benaming Leeuwhondje nou precies vandaan komt? Die benaming is vooral te danken aan de soort van “manen” die rondom zijn kop te zien zijn. Deze manen zijn echter niet bij alle Leeuwhondjes even duidelijk zichtbaar.

Overigens heeft hij niet alleen manen rondom zijn kop, maar ook soort van manen bij zijn staart. Aan het einde van de staart is het namelijk wenselijk dat een pluim haar zichtbaar is. De rest van de staart is bij voorkeur getrimd, waardoor het pluimpje aan het einde van zijn staart erger opvalt.

Een Leeuwhondje is overigens een bijzonder lichte hond. Hij weegt maximaal 8 kilo, maar kan wel een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van maximaal 35 centimeter behalen. Dit komt puur doordat het een compacte en slanke hond is. Een hond waarvan de vacht in meerdere kleuren uitgevoerd kan zijn. Alle kleuren zijn in principe toegestaan, met uitzondering van bruin. Met name in de afgelopen jaren zijn citroen (soort van lichtbeige), zwart en wit de meest geliefde kleuren bij een Leeuwhondje.

2. Gedrag

Door de manen rondom zijn kop lijkt een Leeuwhondje dus enigszins op een leeuw. Lijkt hij qua karakter en gedrag ook op een leeuw? Nee, in de verste verte niet. Een leeuw is vooral een stoer beest, terwijl een Leeuwhondje vooral een lief beest is. Een hond die bovendien goed op te voeden is, goed in het gareel te houden is én zich graag me jou omringt.

Ja, we kunnen met recht stellen dat een Leeuwhondje een aanhankelijke hond is. Hij springt graag bij je op schoot, hij doet graag leuke dingen met je en hij krijgt graag positieve aandacht. Daarbij merk je ook direct op dat hij levendig, energiek en vrolijk is. Je ziet zijn staart een groot gedeelte van de dag bewegen, terwijl hij het liefste ook veel in beweging is. Tegelijkertijd vindt hij het ook heerlijk om in zijn hondenmand – of op jouw schoot – heerlijk weg te dutten.

Tevens is het goed om te weten dat een Leeuwhondje onwijs intelligent is. Hij heeft gevaar snel door, hij kan zichzelf prima redden en hij vindt het leuk om nieuwe dingen te leren. Als je een jong Leeuwhondje in huis haalt, kun je ‘m dan ook van alles leren. Eigenlijk alle mogelijke commando’s en regels kun je hem wel aanleren.

Wel is het zo dat een Leeuwhondje meerdere gezichten kan hebben. Als hem iets of iemand niet aanstaat, kan hij namelijk ook arrogant en eigenzinnig gedrag vertonen. Op dat moment wil hij zich te graag laten gelden, waardoor je af en toe een zware kluif aan hem hebt.

In de meeste gevallen is een Leeuwhondje echter een super lieve hond. Een hond die wel last van verschillende angsten kan krijgen. Zo is het niet wenselijk dat je hem vanaf het allereerste moment veel alleen thuis laat. Nee, dit is echt iets wat je hem aan moet leren. Doe je dit niet? Dan gaat hij ongekend veel blaffen. Je zou het wellicht niet verwachten, maar er komt toch een hoop geluid uit dit kleine hondje. Hou daar dus goed rekening mee.

3. Verzorging

Wil je mogelijk een Leeuwhondje in huis gaan halen? Dan is het belangrijk om even stil te staan bij de benodigde verzorging. Het Leeuwhondje is namelijk écht een hond die de nodige (vacht)verzorging nodig heeft. Zo is het advies om zijn vacht regelmatig – zeker meerdere keren per week – goed te borstelen.

De meeste aandacht moet daarbij uitgaan naar zijn staart en kop. Rondom zijn kop zijn de manen te vinden; dat is een ideale plek voor vuil om zich te nestelen. Borstel de manen dus goed en houd de haren ook goed schoon. Dat is ook het geval voor zijn pluim aan het einde van de staart; die pluim moet je ook met enige regelmaat goed borstel.

Een Leeuwhondje verliest niet al te veel haar, maar kent wel een flinke haargroei. Mede daarom is het aan te raden om hem elke maand wel te laten knippen/scheren. Daarmee weet je echt zijn onderscheidende en unieke uitstraling te behouden.

Tevens moet je het normale “onderhoud” uitvoeren. Zo moet je zijn tanden goed poetsen, moet je zijn oren goed schoonhouden en moet je zijn nagels af en toe bijknippen. Over eventuele erfelijke aandoeningen bestaat niet heel veel duidelijkheid. Het advies luidt daarom om het gedrag van jouw Leeuwhondje goed in de gaten te houden. Mocht je opvallende zaken constateren, is het advies om even naar de dierenarts te gaan.

leeuwhondje aangelijnd op straat

4. Opvoeding

Over het algemeen kan het volgende gesteld worden: een Leeuwhondje is prima op te voeden. Dat komt met name doordat het een leergierige en intelligente hond is. Om het helemaal af te maken, is het ook nog een hond die het graag goed bij je doet. Eigenlijk kent het opvoeden van een Leeuwhondje daardoor niet al te veel haken en ogen.

Wel is het van belang om hem vroegtijdig te leren dat ‘ie af en toe alleen thuis moet zijn. Als je dat niet doet, kun je hem in de rest van zijn leven eigenlijk nooit alleen thuis laten.

Verder is het advies om een puppycursus met hem te volgen. Tijdens deze cursus kun je direct een goede band met hem opbouwen. Ook kun je hem tijdens de puppycursus perfect socialiseren. Over het algemeen is een Leeuwhondje een sociale hond, maar een dergelijke socialisatie kan nooit kwaad. Daar gaat hij de rest van zijn leven profijt van hebben.

Tijdens het opvoeden is het advies om zoveel mogelijk spelletjes te spelen. Al spelenderwijs kun je hem op een leuke manier regels aanleren. Dit is niet alleen leuk voor jou, maar ook nog eens leuk voor hem. Het is immers een hond die maar al te graag vermaakt wordt.

Gedurende de opvoeding is het wel van belang dat je consequent en aardig blijft. Het heeft bij een Leeuwhondje absoluut geen zin om een negatieve opvoeding te hanteren. Mocht je daar wel voor kiezen, krijg je al snel met zijn arrogante kant te maken. Een kant die je eigenlijk liever niet wil leren kennen. Zorg daarom voor een opvoeding waarin positieve aandacht en liefde centraal staan.

5. Beweging

Heeft een Leeuwhondje behoefte aan heel veel beweging? Nee, zeker niet. Hij vindt het prima om één keer per dag een flink stuk te wandelen. Daarnaast vindt hij het ook leuk om spelletjes te doen, om behendigheidsspelletjes te doen en om samen met jou de uitdaging aan te gaan. Voor het maken van intensieve en lange wandeltochten hoef je hem echter niet elke dag wakker te maken.

Daarbij is het ook goed om te weten dat je een Leeuwhondje prima in een klein huis kunt houden. Ook als je in een flat of appartement woont, is een Leeuwhondje een zeer geschikte hond. Hij heeft niet per definitie veel ruimte nodig; zolang hij maar in de buurt van zijn gezin kan zijn, dan vindt hij eigenlijk alles prima.

Bij het bewegen met een Leeuwhondje ligt de nadruk vooral op het woord “samen”. Hij vindt het namelijk super leuk om samen met jou te bewegen. Kom jij niet in beweging? Dan komt hij er graag bijliggen op de bank. Als je een Leeuwhondje in huis gaat halen, hoef je dus niet dagelijks veel tijd vrij te maken voor wandelingen.

6. Geschiedenis

Voor de geschiedenis van het Leeuwhondje moeten we naar de landen rondom het Middellandse Zeegebied. Hoe dit ras daar ooit ontstaan is, is tot op de dag van vandaag niet bekend. Wat we wel weten, is dat het beestje al vanaf de vroege middeleeuwen op bijvoorbeeld schilderijen afgebeeld werd.

Zo kun je bijvoorbeeld naar de Kathedraal van Amiens (Frankrijk) gaan. In deze kerk vind je twee Leeuwhondjes terug die in steen uitgehouwen zijn. Ook op bijvoorbeeld Italiaanse schilderijen is de kans groot dat je een Leeuwhondje afgebeeld ziet staan.

In Italië kent dit ras sowieso een bijzondere geschiedenis. De verhalen laten namelijk zien dat deze honden door het Florentijnse hof gehouden werden. De zogeheten hofdames droegen deze honden graag onder hun lange rokken; daar werd het Leeuwhondje min of meer als voetenwarmer gebruikt.

Ook in Frankrijk heeft dit ras flink succes weten te boeken. In dat land was het Leeuwhondje erg geliefd bij bijvoorbeeld de adellijke families. In de vorige eeuw werd dit hondenras echter met uitsterven bedreigd. Vanaf 1950 ging de Belg Mm. Bennert zich met dit hondenras bezig houden, waardoor het ras weer een flinke opkomst kon maken. Als je nu voor dit ras kiest, kies je voor een super leuke en gezellige hond. Een hond die eigenlijk elke dag weer een glimlach op jouw gezicht weet te toveren.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *