Boomer: lees alles over deze gezinshond

Laatst bijgewerkt: 1 november 2022

De Boomer is een sociale en opgewekte hond, die door zijn vrolijke karakter erg populair is in Nederland. De Boomer is geen erkend hondenras, maar een kruising. Doorgaans worden er kleine, sociale en opgewekte honden geselecteerd voor een Boomerkruising. Denk hierbij aan de Maltezer en de Shih Tzu. Omdat iedere Boomer op een andere manier gekruist wordt, is geen enkele hetzelfde. De Boomer wordt gemiddeld 13 tot 16 jaar oud.

Samenvatting Boomer: lees alles over deze gezinshond

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Boomer: lees alles over deze gezinshond.

Karakter Aanhankelijk, gehoorzaam, nieuwsgierig, opgewekt, sociaal en vrolijk.
Levensverwachting 13 tot 16 jaar.
Schofthoogte Reu: 25,0 tot 45,0 cm.Teef: 20,0 tot 40,0 cm.
Gewicht Reu: 5,0 tot 10,0 kg.Teef: 4,0 tot 8,0 kg.
Vachtkleur Alle kleuren mogelijk.
Vachtlengte Gemiddeld.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Weinig.
Trainingsmoeilijkheid Makkelijk.

1. Uiterlijke kenmerken

Omdat de Boomer geen erkend hondenras is, bestaat er geen rassenstandaard. Hoe de Boomer eruit ziet, is volledig afhankelijk van de rassen die bij het kruisen van de hond gebruikt zijn. Zo kan een Boomer niet alleen verschillende kleurschakeringen hebben, maar verschilt het vachttype ook per kruising combinatie.

Deze gezinshond is meestal langharig, maar kan ook krulharig, ruwharig en in uitzonderlijke gevallen kortharig zijn. Er zijn twee- en driekleurige witte honden, maar ook zwarte, bruine en zelfs goudbruine Boomers. Wat alle Boomers met elkaar gemeen hebben, is dat ze niet groot zijn. Dit hondje is gemiddeld tussen de 25 en 45 centimeter hoog. Ook zijn Boomers niet zwaar. Ze wegen tussen de 4 en 10 kilo.

een boomer is een gezinshond

2. Gedrag

De Boomer is een echte gezinshond. Het beestje houdt van aandacht en vindt het leuk om bij de baas te zijn. De trouwe viervoeter is vrolijk, erg goed met kinderen en bovendien leergierig. Knuffelen, spelen en samen wandelen vindt de Boomer geweldig. Ook andere dieren in huis vindt deze hond helemaal prima. Zelfs met katten kan deze viervoeter goed opschieten.

Boomers vinden het fijn om lekker te rennen: het liefst samen met de baas. Je doet dit hondje dan ook een groot plezier door een dagje naar het strand te gaan en hier de hele dag samen te spelen. Gelukkig hoef je niet de hele dag door rond te rennen met de Boomer. Het beestje kan namelijk ook prima zijn eigen plekje opzoeken in huis en even lekker een dutje doen.

Boomers zijn niet bang aangelegd. Het hondje speelt het liefst met de baas, maar kan ook gerust met kinderen in de buurt spelen. Dit kan wat gevaarlijk zijn, want de kleine Boomer wordt al snel onder de voet gelopen bij wild spelen. Blijf daarom altijd goed opletten als jouw trouwe viervoeter met andere mensen of andere honden speelt. Door zijn eigen enthousiasme kan het hondje nog wel eens in een gevaarlijke situatie terecht komen.

3. Verzorging

De Boomer vindt het prima om geborsteld te worden. Sterker nog, de meeste Boomers vinden de aandacht die bij het borstelen komt kijken heel fijn. Omdat je deze hond gemakkelijk kunt borstelen, heb je minder last van hondenharen in huis. Hoe vaker je jouw Boomer borstelt, des te schoner je huis blijft. Om deze reden zijn Boomers zelfs geschikt voor mensen met een (milde) hondenharen allergie.

Het is belangrijk om de ogen en oren van jouw Boomer goed schoon te houden. Dit doe je met lauw water. Door de ogen en oren regelmatig schoon te maken, voorkom je dat jouw trouwe viervoeter infecties krijgt. Verder is het verstandig om de haren bij de ogen af te knippen. Het is niet alleen vervelend als de haren van jouw hondje in zijn ogen komen, maar dit kan ook voor infecties en ontstekingen zorgen. Houd de haren bij de ogen dan ook goed kort.

Goed om te weten: ook het gebit moet regelmatig gecontroleerd worden. Niet alleen op tandsteen, maar ook op ontstoken tandvlees. Heb je een Boomer, dan raden wij je aan om te achterhalen welke kruising je precies in huis hebt. Heb je achtergrondinformatie over de ouderdieren van je hondje, dan weet je meer over de eventuele aanleg voor gezondheidsproblemen.

Het is in ieder geval goed om te weten dat de Boomer sterker is dan rashonden. Dit komt omdat deze hond geen erkend ras is en dus minder last heeft van de gezondheidsproblemen die bij bepaalde rassen voorkomen.

4. Opvoeding

zwarte boomer hond ligt in huiskamer

Zoals eerder benoemd is de Boomer de perfecte gezinshond die je vrij gemakkelijk op kunt voeden. Wees wel consequent, duidelijk én vriendelijk tegen dit hondje. Zeker als je vriendelijk bent, kun je dit beestje goed opvoeden.

Boomers vinden het belangrijk onderdeel uit te maken van jouw huishouden. Dit betekent dat deze viervoeter zich gemakkelijk aanpast aan het gezin. Dit is fijn, maar het kan ook een valkuil zijn voor dit beestje. Als een Boomer iets nodig heeft, zal het beestje dit namelijk niet snel aangeven. Dit om zich maar zo goed mogelijk aan te kunnen passen aan het gezin. Houd je beste vriendje goed in de gaten en je ziet het vanzelf als je hond iets nodig heeft.

5. Beweging

Zoals al eerder vermeld, vindt dit hondje het heerlijk om lekker met zijn baasje te rennen. Lekker achter een stok aan rennen vindt jouw beste vriendje hartstikke leuk om te doen.

Let wel goed op, want met deze hond kun je geen urenlange wandelingen maken. Dit komt omdat de Boomer geen geschikte bouw en grootte heeft voor lange wandelingen. Alleen grotere Boomers kunnen wat meer fysieke beweging aan, maar pas wel goed op dat je jouw hondje niet overbelast.

Boomers vinden het leuk om aan gehoorzaamheidstraining te doen, behendigheidstrainingen te volgen en apporteerspelletjes te spelen. Speuren is wat minder populair, maar het kan zomaar zo zijn dat jouw hondje dit juist erg leuk vindt. Je komt er alleen achter door dit gewoon eens te proberen.

6. Geschiedenis

Over de geschiedenis van dit hondje is niet zo veel bekend. Wanneer er voor het eerst een Boomer gekruist werd, is bijvoorbeeld niet duidelijk. Wel is het duidelijk wanneer deze gezinshond populair werd in Nederland. Dit was namelijk vanaf de jaren 80. Toen kwam er voor het eerst een Boomer op televisie, in de hoofdrol van een populaire televisieserie.

Omdat velen het hondje in de serie zo leuk vonden, wilden ze ook een Boomer kopen. Echter, dit hondje is geen rassenhond. Daarom werden er diverse honden gebruikt om kruisingen te maken voor de Boomer. Door het fokken met verschillende honden, ontstonden er vele verschillende Boomers. Vandaag de dag lopen er nog steeds vele verschillende varianten van deze gezinshond rond.

Een Boomer is lekker aan het spelen

Veelgestelde vragen

Wat zijn de karaktereigenschappen van een Boomer?

Een Boomer is een echte gezinshond. Het is een lieve, aanhankelijke en slimme hond. Ook wil hij graag dicht bij je in de buurt zijn en de nodige aandacht krijgen.

Houdt een Boomer van wandelingen maken?

Een Boomer heeft niet per se veel beweging nodig, maar vindt het wel leuk om te wandelen.

Is een Boomer een rashond?

Een Boomer is geen rashond; het is vaak een kruising tussen een Shih Tzu en een Malteser.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

101 reacties op “Boomer: lees alles over deze gezinshond

 1. Tonnie zegt:

  hoi mijn vraag wij hebben een boomertje van 8 maanden ze poep in huis in de kamer
  wij hebben haar als pupppy aangeleerd alles op het training matje te doen dat deed ze ook nu deze week plassen gaat goet poepen niet meer in de kamer wat kunnen wij doen buiten doet ze niks
  groetjes Tonnie

  • Admin zegt:

   Beste Tonnie,

   Ik raad je aan vooral door te blijven gaan met de training en niet op te geven. Het is een kwestie van veel geduld en doorzettingsvermogen om je hond goed op te voeden. Bij de ene hond duurt dat wat langer dan bij de ander.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 2. Yvonne zegt:

  Onze boomer pup is 11 weken oud, hij bijt echt in alles . Hoe kunnen wij dat hem af leren?
  ( hij heeft genoeg speeltjes om in te bijten)

 3. Noa zegt:

  Wij zitten er aan te denken om een hondje aan te schaffen,waarschijnlijk een boemerang maar mijn vraag was dus blaft een Homer veel?

  • Admin zegt:

   Beste Noa,

   Over het algemeen staat de Boomer niet direct bekend als een hond die veel of overmaats blaft.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 4. Descheemaeker sylvie zegt:

  Beste ,
  Ik zou me graag zo een boomer hondje willen aanschaffen op wat moet ik letten en waar moet ik daarvoor zijn ? Grtjs

  • Admin zegt:

   Beste Descheemaeker sylvie,

   Als je een puppy gaat aanschaffen raad ik je aan je in te schrijven voor onze 12-delige musthave puppy checklist. Op die manier bereid je jezelf goed voor op de komst van een pup. Het zoeken van een Boomer fokker bij jou in de buurt kun je het beste via Google doen, waarbij je goed op de reviews moet letten.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 5. Bo zegt:

  Wij zitten eraan te denken om een 2e hondje in ons gezin op te nemen.
  Zou onze huidige boomer (9 jaar) dit op prijs stellen? Kortom, zijn boomers graag in gezelschap van andere hondjes in een gezin?

  • Admin zegt:

   Beste Bo,

   De Boomer is een zeer sociale hond die het vast niet erg zal vinden om een maatje erbij te krijgen binnenshuis. Of het daadwerkelijk ook goed gaat uitpakken, kunnen we je helaas niet met 100% zekerheid zeggen.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Admin zegt:

   Beste Frans,

   Ik raad je aan om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief de “12-delige musthave puppy checklist”. Je zult vervolgens verschillende e-mails toegestuurd krijgen met alle informatie die je nodig hebt voor de aanschaf van een Boomer pup.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *