De Boomer is een sociale en opgewekte hond, die door zijn vrolijke karakter erg populair is in Nederland. De Boomer is geen erkend hondenras, maar een kruising. Doorgaans worden er kleine, sociale en opgewekte honden geselecteerd voor een Boomer kruising. Denk hierbij aan de Maltezer en de Shih Tzu. Omdat iedere Boomer op een andere manier gekruist wordt, is geen enkele hetzelfde. De Boomer wordt gemiddeld 13 tot 16 jaar oud.

Inhoudsopgave Boomer

 1. Uiterlijke kenmerken
 2. Gedrag
 3. Verzorging
 4. Opvoeding
 5. Beweging
 6. Geschiedenis

1. Uiterlijke kenmerken

Omdat de Boomer geen erkend hondenras is, bestaat er geen rassenstandaard. Hoe de Boomer eruit ziet, is volledig afhankelijk van de rassen die bij het kruisen van de hond gebruikt zijn. Zo kan een Boomer niet alleen verschillende kleurschakeringen hebben, maar verschilt het vachttype ook per kruising combinatie.

Deze gezinshond is meestal langharig, maar kan ook krulharig, ruwharig en in uitzonderlijke gevallen kortharig zijn. Er zijn twee- en driekleurige witte honden, maar ook zwarte, bruine en zelfs goudbruine Boomers.

Wat alle Boomers met elkaar gemeen hebben, is dat ze niet groot zijn. Dit hondje is gemiddeld tussen de 25 en 35 centimeter hoog. Ook zijn Boomers niet zwaar. Ze wegen tussen de 3 en 8 kilo.

2. Gedrag

De Boomer is een echte gezinshond. Het beestje houdt van aandacht en vindt het leuk om bij de baas te zijn. De trouwe viervoeter is vrolijk, erg goed met kinderen en bovendien leergierig. Knuffelen, spelen en samen wandelen vindt de Boomer geweldig. Ook andere dieren in huis vindt deze hond helemaal prima. Zelfs met katten kan deze viervoeter goed opschieten.

Boomers vinden het fijn om lekker te rennen: het liefst samen met de baas. Je doet dit hondje dan ook een groot plezier door een dagje naar het strand te gaan en hier de hele dag samen te spelen. Gelukkig hoef je niet de hele dag door rond te rennen met de Boomer. Het beestje kan namelijk ook prima zijn eigen plekje opzoeken in huis en even lekker een dutje doen.

Boomers zijn niet bang aangelegd. Het hondje speelt het liefst met de baas, maar kan ook gerust met kinderen in de buurt spelen. Dit kan wat gevaarlijk zijn, want de kleine Boomer wordt al snel onder de voet gelopen bij wild spelen. Blijf daarom altijd goed opletten als jouw trouwe viervoeter met andere mensen of andere honden speelt. Door zijn eigen enthousiasme kan het hondje nog wel eens in een gevaarlijke situatie terecht komen.

3. Verzorging

De Boomer vindt het prima om geborsteld te worden. Sterker nog, de meeste Boomers vinden de aandacht die bij het borstelen komt kijken heel fijn. Omdat je deze hond gemakkelijk kunt borstelen, heb je minder last van hondenharen in huis. Hoe vaker je jouw Boomer borstelt, des te schoner je huis blijft. Om deze reden zijn Boomers zelfs geschikt voor mensen met een (milde) hondenharen allergie.

Het is belangrijk om de ogen en oren van jouw Boomer goed schoon te houden. Dit doe je met lauw water. Door de ogen en oren regelmatig schoon te maken, voorkom je dat jouw trouwe viervoeter infecties krijgt. Verder is het verstandig om de haren bij de ogen af te knippen. Het is niet alleen vervelend als de haren van jouw hondje in zijn ogen komen, maar dit kan ook voor infecties en ontstekingen zorgen. Houd de haren bij de ogen dan ook goed kort. Goed om te weten: ook het gebit moet regelmatig gecontroleerd worden. Niet alleen op tandsteen, maar ook op ontstoken tandvlees.

Heb je een Boomer, dan raden wij je aan om te achterhalen welke kruising je precies in huis hebt. Heb je achtergrondinformatie over de ouderdieren van je hondje, dan weet je meer over de eventuele aanleg voor gezondheidsproblemen. Het is in ieder geval goed om te weten dat de Boomer sterker is dan rashonden. Dit komt omdat deze hond geen erkend ras is en dus minder last heeft van de gezondheidsproblemen die bij bepaalde rassen voorkomen.

4. Opvoeding

zwarte boomer hond ligt in huiskamer

Zoals eerder benoemd is de Boomer de perfecte gezinshond die je vrij gemakkelijk op kunt voeden. Wees wel consequent, duidelijk én vriendelijk tegen dit hondje. Zeker als je vriendelijk bent, kun je dit beestje goed opvoeden.

Boomers vinden het belangrijk onderdeel uit te maken van jouw huishouden. Dit betekent dat deze viervoeter zich gemakkelijk aanpast aan het gezin. Dit is fijn, maar het kan ook een valkuil zijn voor dit beestje. Als een Boomer iets nodig heeft, zal het beestje dit namelijk niet snel aangeven. Dit om zich maar zo goed mogelijk aan te kunnen passen aan het gezin. Houd je beste vriendje goed in de gaten en je ziet het vanzelf als je hond iets nodig heeft.

5. Beweging

Zoals al eerder vermeld, vindt dit hondje het heerlijk om lekker met zijn baasje te rennen. Lekker achter een stok aan rennen vindt jouw beste vriendje hartstikke leuk om te doen. Let wel goed op, want met deze hond kun je geen urenlange wandelingen maken. Dit komt omdat de Boomer geen geschikte bouw en grootte heeft voor lange wandelingen. Alleen grotere Boomers kunnen wat meer fysieke beweging aan, maar pas wel goed op dat je jouw hondje niet overbelast.

Boomers vinden het leuk om aan gehoorzaamheidstraining te doen, behendigheidstrainingen te volgen en apporteerspelletjes te spelen. Speuren is wat minder populair, maar het kan zomaar zo zijn dat jouw hondje dit juist erg leuk vindt. Je komt er alleen achter door dit gewoon eens te proberen.

6. Geschiedenis

Over de geschiedenis van dit hondje is niet zo veel bekend. Wanneer er voor het eerst een Boomer gekruist werd, is bijvoorbeeld niet duidelijk. Wel is het duidelijk wanneer deze gezinshond populair werd in Nederland. Dit was namelijk vanaf de jaren 80. Toen kwam er voor het eerst een Boomer op televisie, in de hoofdrol van een populaire televisieserie.

Omdat velen het hondje in de serie zo leuk vonden, wilden ze ook een Boomer kopen. Echter, dit hondje is geen rassenhond. Daarom werden er diverse honden gebruikt om kruisingen te maken voor de Boomer. Door het fokken met verschillende honden, ontstonden er vele verschillende Boomers. Vandaag de dag lopen er nog steeds vele verschillende varianten van deze gezinshond rond.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

27 reacties op “Boomer

 1. Avatar
  Henriette v Winkel zegt:

  Ik heb een boomertje van acht maanden , ze is heel druk, levendig wil altijd spelen,wat leuk is natuurlijk. Maar ik merk dan dat ze overgeeft als ze voor of na het eten zo druk is.

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Henriette v Winkel,

   Leuk dat je hond zo actief is 🙂 alleen even uitkijken met dat overgeven. Na het eten even rustig alles laten verwerken.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste jonette,

   Eerlijk gezegd zouden we dat helaas niet weten.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl

 2. Avatar
  Fam. Coninckx zegt:

  Wij hebben sinds 21 juni een nakomertje (shih tzu/ maltezer). Veel van jouw kenmerken herkennen we nu al bij hem hoor. Hij is nu 12 weken.

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Jo,

   Helaas kunnen wij je daar niet mee helpen. Wellicht reageert er nog iemand anders die goede kennels kent. Succes met je zoektocht!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl

  • Avatar
   Annie zegt:

   Hallo ik heb drie weken geleden een boomer pup gekocht bij kennel Thijs in sint oederode Google kennel Thijs daar vind je meer informatie

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Annie,

   Dankjewel voor je waardevolle toevoeging!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl

  • Avatar
   Celine zegt:

   Hoi,
   Weet iemand een goed adres voor een boomer (maltezer x shi tzu)? Ik kom veel onbetrouwbare kennels tegen helaas.

   Groetjes,
   Celine

 3. Avatar
  Sonja zegt:

  Wij gaan a.s. zaterdag onze pup halen. Eindelijk een goed gevoel over de kennel wat voor ons heel belangrijk is. Onze ervaring leerde ons wel dat wij het druk gaan krijgen met deze kleine viervoeter maar weten dat wij ook veel ervoor terugkrijgen.

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Sonja,

   Heel veel succes en plezier toegewenst!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Moontje,

   Goed om te horen. Veel succes (en plezier)!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl

  • Avatar
   Gerrie zegt:

   Ik heb een lieve boomer malthezer sta al jaren op de camping met caravan maar op dit moment staat er een gezin met 2 grote honden als die eraan komen word ie heel boos en rent achter zn staart aan luistert nergens meer naar.
   Hoe kan ik dit veranderen????

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Gerrie,

   Oei, dat is zeker niet leuk voor je hond, maar ook niet voor jullie. We adviseren je om contact op te nemen met je dierenarts. Zij weten hier vast raad mee!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl

 4. Avatar
  Anne zegt:

  Wij hebben een kruising pekinees Yorkie. Het is een schat. Inderdaad heel tevreden en trouw. Een grotere schat bestaat er iet. Ik hoop dat we nog heel veel jaren mogen genieten van elkaar.

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Anne,

   Leuk dat je een berichtje achterlaat. Dat hopen wij ook! Veel geluk toegewenst.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *