Shih Tzu

Laatst bijgewerkt: 21 maart 2022

De Shih Tzu is een eigenwijs boefje, dat met zijn grote ogen en zachte vacht de harten van alle dierenliefhebbers verovert. Het beestje ziet er hartstikke schattig uit, maar is in feite heel ondeugend. Dit maakt het lieve hondje extra leuk om in huis te hebben. Wel is het belangrijk om te weten dat dit ras zeker geen saai beestje is. Het hondje is erg pittig, maar met de juiste opvoeding en benadering absoluut een vriend voor het leven. Een Shih Tzu kan maar liefst 18 jaar oud worden.

Ben je benieuwd of de schattige en pittige Shih Tzu iets voor jou is? Lees dan snel verder, want op deze pagina lees je meer over dit energieke en pluizige hondje.

Samenvatting Shih Tzu

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Shih Tzu.

Karakter Aanhankelijk, actief, eigenwijs, intelligent, ondeugend en vriendelijk.
Levensverwachting 12 tot 16 jaar.
Schofthoogte Reu: 20,0 tot 26,7 cm.Teef: 20,0 tot 26,7 cm.
Gewicht Reu: 4,0 tot 7,0 kg.Teef: 4,0 tot 7,0 kg.
Vachtkleur Meerdere kleuren mogelijk.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Gemiddeld.
Benodigde verzorging Veel.
Benodigde beweging Gemiddeld.
Trainingsmoeilijkheid Makkelijk.
Rasgroep Gezelschapshonden.

1. Uiterlijke kenmerken

De Shih Tzu is een actief hondje met een flinke vacht. De kop van het ras is rond en breed. De Shih Tzu heeft grote en ronde ogen, die vrijwel altijd een donkere kleur hebben. De lange oren van het beestje hangen langs de ronde en brede kop. Door de lange en dikke beharing van de oren, lijkt het net of deze direct overgaan in de nek.

De Shih Tzu is klein en heeft een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van maximaal 26,7 centimeter. Het beestje heeft korte poten. De poten van het ras zijn erg gespierd. Het beestje heeft een diepe en brede borst. De rug van het ras is recht en gaat steil naar beneden. Hier eindigt de rug in een korte achterhand?De achterpoten en aangrenzende lichaamsdelen van de hond.X met kleine staart.

De vacht van dit ras mag niet krullen. Wel kan de vacht licht golven. Bij de meeste honden zit er inderdaad een lichte golf in de vacht. Alle kleuren zijn toegestaan bij dit ras. Dit betekent dat een Shih Tzu vele verschillende kleuren kan hebben.

2. Gedrag

Een Shih Tzu is intelligent. Dit betekent dat het hondje trucs snel onder de knie krijgt, als de viervoeter hier tenminste zin in heeft… Het beestje is erg eigenwijs en doet gewoon wat hij zelf wil. Je kunt de Shih Tzu best een beetje arrogant noemen. Wel is het beestje erg vriendelijk. Niet alleen naar andere mensen, maar ook tegen andere dieren. Bij de baas en de rest van het gezin is het beestje erg aanhankelijk. Met een Shih Tzu kun je dan ook heerlijk knuffelen. Ook gaat het beestje het liefst overal mee naartoe. Naar het park, naar de speeltuin, naar de winkel, op visite… De Shih Tzu wil niets missen!

Het beestje kan goed omgaan met kinderen. Toch is het niet verstandig om dit beestje alleen te laten met jonge kinderen. Wordt het hondje ruw behandeld, dan kan dit namelijk tot vervelende situaties leiden. Bovendien moet de Shih Tzu goed opgevoed worden. Kinderen zijn niet de beste opvoeders, dus neem de opvoeding vooral zelf op je. Met de juiste benadering – heel rustig en duidelijk – kun je een sterke band met de viervoeter opbouwen.

3. Verzorging

Dit ras heeft een lange vacht. Deze vacht heeft dagelijks verzorging nodig. Je verzorgt de vacht van de Shih Tzu door de haren iedere dag te kammen. Hierbij worden losse haren, klitten en viezigheden uit de vacht verwijderd. Goed om te weten: de Shih Tzu verhaart nagenoeg niet. Zeker niet als je de vacht iedere dag netjes borstelt. Wil je dat de vacht van jouw Shih Tzu wat onderhoudsvriendelijker wordt? Ga dan drie tot vier keer per jaar naar de trimsalon. Ga je regelmatig naar de hondentrimsalon, dan hoef je zelf minder vaak te borstelen.

Verder is het verstandig om het hoofdhaar van het hondje te trimmen. Op deze manier blijven de ogen vrij. Vind je het wat spannend om de hoofdharen te trimmen? Dan kun je deze ook opbinden. Dit doe je gewoon met een elastiekje.

Tot slot controleer je de oren van de Shih Tzu iedere week op losse plukken. Deze mogen de gehoorgang niet in groeien en moeten daarom geschoren worden. Kun je dit zelf niet? Ga dan naar een trimsalon.

4. Opvoeding

shih tzu in het gras aan de lijn

Het is erg belangrijk dit ras rustig, consequent en duidelijk op te voeden. Een Shih Tzu heeft duidelijke regels nodig, die je als baas ook zeker door moet zetten. Geef je geen duidelijke regels aan het beestje? Dan neemt het pittige hondje het huishouden al snel over. Dit wil je uiteraard voorkomen. Daarom steek je, zeker in het begin, veel tijd in het opvoeden van je trouwe viervoetertje.

Goed om te weten: je straft een Shih Tzu nooit fysiek. Doe je dit wel, dan sluit het beestje zich voor je af. Als hij geen respect meer voor je heeft, ben je jouw rol als baas al snel kwijt. Nu wordt de Shih Tzu de baas van het huis. Absoluut geen aanrader!

5. Beweging

De Shih Tzu is een actief hondje. Het beestje houdt van knuffelen, maar heeft wel een actief en wisselend leven nodig. Het maken van lange wandelingen en wild spelen vindt dit ras heerlijk. Het beestje is misschien klein, maar hij kan zeker tegen een stootje. Al moet je natuurlijk niet te ver gaan. Ook als het hondje met grotere honden speelt, mag dit best wat wilder gaan. Houd het spelen wel altijd goed in de gaten, want de kleine Shih Tzu mag niet omvergelopen worden door grotere honden.

Zoals eerder genoemd is het hondje zeer intelligent. Wel moet je leuke trucjes en spelletjes blijven verzinnen voor de viervoeter, want een Shih Tzu verveelt zich al snel. De hele tijd dezelfde trucjes en spelletjes doen is niet aan dit eigenwijze beestje besteed.

6. Geschiedenis

De Shih Tzu is een Tibetaans hondenras. Het ras werd 2000 jaar geleden voor het eerst gefokt en wel door Tibetaanse monniken. Zij beschouwden het ras als heilig. In het begin hadden alleen monniken een Shih Tzu. Anderen mochten het hondje niet houden, simpelweg omdat het beestje volgens de monniken dus heilig was.

Pas in 1962 kwam de eerste Shih Tzu naar Nederland. In 1990 werd er een rasvereniging opgericht en sindsdien is het eigenwijze beestje niet meer weg te denken uit ons land. Vandaag de dag lopen er duizenden Shih Tzu’s rond in Nederland.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

23 reacties op “Shih Tzu

  1. Lucky zegt:

    Hoi, heb een vraag ,heb een boomertje Maltezer/sh tzu van 6 jaar teef gesteliseert, nu ze is sinds 1 jaar alleen ,er voor altijd met tweegeweest en nu zeer rustig geworden weinig speelt af en toe wel gaat graag wandelen , is het verstandig om een Shi tzu puppy in huis te nemen om de leegte te vullen , zodat ze niet alleen is en wat is beter een reu of teefje ,dank bijvoorbaat lucky

    • Admin zegt:

      Beste Gina,

      Ik raad je aan te bellen met je dierenarts voor advies m.b.t. het medicijn.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *