Boerenfox

Laatst bijgewerkt: 22 september 2021
boerenfox ligt op een metalen plaat

Van origine is een Boerenfox een hoogbenige terriër die enige overeenkomsten met een Jack Russell Terriër en een Foxterriër heeft. Door de jaren heen is de term Boerenfox echter gebruikt voor allerlei soorten kruisingen tussen verschillende kleine terriërsoorten. In dit artikel richten wij onze pijlen op de originele Boerenfox; dit ras is niet officieel erkend, maar weet zich wel op enkele manieren te onderscheiden.

Doordat meerdere soorten honden Boerenfox, of Boerenfoks, genoemd worden, is er enige onduidelijkheid ontstaan. In sommige gevallen wordt zelfs een kruising tussen een russelterriër en een foxterriër aangeduid met de benaming Boerenfox. Strikt gezien is dat niet juist. De term Boerenfox is alleen weggelegd voor de échte Boerenfox. Deze hond heeft enkele kenmerkende eigenschappen en wordt relatief oud; tussen de 11 en 14 jaar oud.

Samenvatting Boerenfox

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Boerenfox.

Karakter Dominant, eigenwijs, intelligent, koppig, lief en nieuwsgierig.
Levensverwachting 11 tot 14 jaar.
Schofthoogte Reu: 45,0 cm.Teef: 40,0 cm.
Gewicht Reu: 15,0 kg.Teef: 15,0 kg.
Vachtkleur Wit met zwarte of bruine aftekeningen.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

Een Boerenfox is een redelijk compacte hond. De maximale schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X bedraagt 45 centimeter, terwijl de lengte van het lichaam ook niet al te lang is. Dankzij het compacte lichaam is dit ras onwijs snel en behendig. Dit zie je dan ook terug in de beweging van een Boerenfox; hij rent het liefste de hele dag door.

De kop van een Boerenfox is niet al te groot. Iets wat direct bij de kop opvalt, zijn de oren. Deze oren zijn hoog aangezet, maar worden op een ietwat geestige manier naar beneden gedragen. De oren hangen hierdoor en dat geeft een leuke uitstraling. De ogen van dit ras zijn niet al te groot en zijn bijzonder donker van kleur. Deze donker gekleurde ogen kunnen een behoorlijk ondeugende blik hebben.

De tamelijk smalle kop loopt over in een goed gevormde hals. Deze hals heeft een fraaie welving, waardoor deze weer perfect aansluit op de rug van de Boerenfox. De rechte rug is behoorlijk breed en sluit perfect aan op de relatief korte staart. Deze staart wordt door dit ras vaak overeind gedragen; het is daardoor net alsof de hond altijd waaks is. Ook komt het regelmatig voor dat de staart heel hoog gedragen wordt. In dat geval is er sprake van opwinding bij de hond. Het borstbeen wordt veelal naar voren gedragen.

Over het algemeen hebben de meest Boerenfoxen een witte vacht met daarin zwarte vlekken. Waar deze vlekken zich exact bevinden, verschilt van hond tot hond. Sommige honden hebben niet alleen zwarte vlekken, maar ook bijvoorbeeld bruine vlekken. Wat betreft de kleurstelling kan er dus het nodige verschillen tussen twee Boerenfoxen. De vacht van dit ras is niet al te lang. Klitten en oneffenheden komen zodoende nagenoeg nooit voor, waardoor de vacht heerlijk zacht blijft.

Een van de opvallendste uiterlijke kenmerken zijn de poten van een Boerenfox. Deze poten zijn behoorlijk krachtig en brengen de nodige dynamiek met zich mee. Desondanks zien de poten er niet al te breed uit; wel zijn in de poten de spieren en pezen duidelijk te zien. Dankzij deze poten is dit ras dan ook razendsnel en onwijs behendig.

Tot slot enkele uiterlijke kenmerken op een rijtje:

 • Maximale schofthoogte reu: 45 centimeter.
 • Maximale schofthoogte teef: 40 centimeter.
 • Maximale gewicht: 15 kilo.
 • Kleur: gevarieerd.

2. Gedrag

Van nature is een Boerenfox een onwijs lieve hond. Een hond die intelligent is en prima zijn eigen beslissingen kan maken. Dankzij deze intelligentie ligt nieuwsgierigheid, eigenwijsheid en koppigheid wel op de loer. Sterker nog; veel Boerenfoxen zijn onwijs eigenwijs te noemen en gaan het liefste hun eigen gang. Mede daarom is de opvoeding onwijs belangrijk.

Sommige honden binnen dit ras zijn ook behoorlijk dominant te noemen. Zij stralen graag dominantie uit en uiten dat ook richting andere honden. De socialisatie van een Boerenfox is daarom op jonge leeftijd onwijs belangrijk.

Het belangrijkste kenmerk van dit ras is ongetwijfeld de beweging. Als dit ras niet voldoende beweging per dag krijgt, wordt hij vanzelf onwijs vervelend. Hij kan dan veel gaan blaffen, hij kan gaan happen naar je vingers of hij kan naar mensen gaan grommen. Dit komt allemaal door een gebrek aan beweging; hij rent het liefste de hele dag in de frisse buitenlucht. Voor de baasjes van een Boerenfox is het dan ook onwijs prettig om een afgesloten tuin te hebben.

Door de grote drang naar beweging zijn de meeste Boerenfoxen ook behoorlijk speels te noemen. Zelfs op oudere leeftijd blijft dit ras behoorlijk speels; ze spelen dan ook graag met je en maken graag onderdeel uit van het gezinsleven. Dankzij de afmetingen is het ook mogelijk om met de hond heerlijk op de bank te liggen; dat vindt een Boerenfox ook prettig.

Als baasje van een Boerenfox moet je rekening houden met de blaf van dit ras. Hij blaft het liefste de gehele dag door en gebruikt dit wapen ook als bescherming voor jou en je huis. Je kunt een Boerenfox dan ook prima als waakhond inzetten; mede hierom staat dit ras ook wel bekend als een boerderijhond.

3. Verzorging

Een Boerenfox heeft een niet al te lange vacht, maar komt wel twee keer in het jaar in de rui terecht. In die periode is het van belang om de vacht goed door te borstelen. Daarmee verwijder je oude haren en voorkom je dat de vacht zijn glans verliest. Buiten de ruiperiode om is het prima om de vacht af en toe te borstelen; een echte grondige verzorging heeft de vacht niet nodig.

Verder is het aan te raden om bij dit ras goed op de nagels te letten. De nagels van een hond moeten niet al te lang zijn, aangezien ze dat kan hinderen in het dagelijkse leven. Bekijk dus regelmatig de lengte van de nagels van je hond en knip ze af indien noodzakelijk.

Voor de rest zijn de Boerenfoxen behoorlijk sterke en gezonde rassen. Het is alleen van belang om op de aandoening Patella Luxatie te letten. Deze aandoening heeft te maken met de knieschijven van de hond. Als je hond last van Patella Luxatie heeft, zitten de knieschijven los. Bij bepaalde bewegingen kan de knieschijf uit de kom schieten, waarna de dierenarts deze weer terug in de kom moet zetten. Voor een Boerenfox is dit behoorlijk pijnlijk, dus hou goed de conditie van de knieën in de gaten. Observeer tijdens het wandelen of je hond mank loopt of dat hij pijntrekjes vertoont.

boerenfox staat op dor gras

4. Opvoeding

De opvoeding van een Boerenfox is absoluut een uitdagende bezigheid. Deze honden hebben namelijk behoefte aan strikte regels, een consequente opvoeding en een liefhebbend baasje. Als je met de harde hand dit ras gaat opvoeden, haal je vanzelf het dominante en koppige karakter naar boven. Zorg dus dat je op een rustige en duidelijke manier communiceert. Stel duidelijke regels op en zorg dat iedereen zich binnen jouw gezin aan die regels houdt. Dat werkt uiteindelijk voor jouw Boerenfox het beste.

Binnen de opvoeding is het ook van belang om veel aandacht te besteden aan de socialisatie. Over het algemeen gaan de Boerenfoxen prima om met andere honden, maar sommige kunnen behoorlijk dominant richting andere honden zijn. Door op jonge leeftijd je pup al met andere honden te laten spelen, kan je ervoor zorgen dat deze dominantie niet tot uiting gaat komen.

Tot slot moet je ook extra aandacht besteden aan het blaffen van dit ras. Zoals hierboven gezegd blaffen de Boerenfoxen het liefst de gehele dag door. Aangezien jij en je buren hier ongetwijfeld niet blij mee zullen zijn, is het van belang om hier snel iets aan te doen. Dat doe je onder andere door op jonge leeftijd al te beginnen met het afleren van het blaffen. Beloon de pup bij goed gedrag en straf hem bij slecht gedrag. Maar, let op; straf nooit met de harde hand. Dat werkt namelijk absoluut averechts bij dit intelligente ras.

Aangezien deze honden nogal eigenwijs, dominant en nieuwsgierig kan zijn, is een consequente opvoeding van groot belang. Hij moet direct door hebben dat jij de baas bent, dat jij de regels bepaalt en dat hij te luisteren heeft. Als je dat voor elkaar weet te krijgen, groeit de Boerenfox vanzelf uit tot jouw beste maatje. Als hij eenmaal naar je luistert en veel respect voor je toont, kan je namelijk niet meer bij hem stuk. Probeer dat te behalen door een consequente opvoeding na te leven.

5. Beweging

Dit ras is wellicht het ras dat de meeste beweging nodig heeft. Het advies is dan ook om je hond buiten in de tuin rond te laten lopen of om dagelijks lange wandelingen te maken. Voor een wandeling van 1 tot 2 uur draait een Boerenfox zijn hand niet om; hij vindt het heerlijk om in de vrije natuur rond te rennen, te banjeren en in beweging te zijn.

Op het moment dat je jouw hond te weinig beweging geeft, heb je een probleem. Het tekort aan beweging gaat hij namelijk compenseren met vervelend gedrag. Grommen, onwijs veel blaffen en mogelijk zelfs happen/bijten; het is allemaal het gevolg van een gebrek aan beweging. Zorg er dus voor dat je dagelijks écht veel met je Boerenfox wandelt en hem de benodigde beweging gunt.

6. Geschiedenis

Over de geschiedenis van dit ras is het nodige te vertellen. Het één en ander is al in de inleiding van dit artikel vermeld, maar het is mogelijk goed om dat iets uitgebreider toe te lichten. Door de jaren heen zijn er behoorlijk veel verschillende terriërsoorten gefokt. Sommige van deze terriërsoorten krijgen onterecht de benaming “Boerenfox”. Een Boerenfox is niet zo maar een ras, maar is het gevolg van twee ouders die Boerenfoxen zijn óf één ouder een Boerenfox en één ouder een ander hoogbenig terriërsoort. Bij kruisingen van andere terriërs klopt de benaming Boerenfox dus niet.

Voor de geschiedenis van de Boerenfox moeten we voornamelijk naar de boerderijen kijken. Van nature werd dit ras namelijk veelvuldig op boerderijen gebruikt. Het ras kon de boerderij perfect beschermen en heeft zodoende geleerd om zijn blaf goed te gebruiken. Daarnaast was de hond ook in staat om op klein wild te jagen. De korte poten en het atletische lichaam zorgen immers voor een beweeglijkheid waar je U tegen zegt.

Door de jaren heen zijn de Boerenfoxen ook regelmatig gebruikt voor hondensporten. Dit ras blinkt uit in onder meer disc dog, agility en flyball. Ook dit is weer te danken aan het atletische, krachtige en relatief compacte lichaam van de Boerenfox. Hedendaags staat dit ras met name bekend als een ware gezinshond. Een hond met een eigen wil, een hond die de nodige beweging moet krijgen en een hond die onwijs loyaal is. Althans; als je hem op de juiste, consequente manier op weet te voeden. Als je dat voor elkaar krijgt, heb je echter helemaal niks te klagen over dit ras.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

26 reacties op “Boerenfox

  • Dennis zegt:

   Beste Patricia,

   Je situatie is lastig te beoordelen vanaf het internet. Ik raad je aan naar een lokale expert te gaan zoals een hondengedragstherapeut. Zij kunnen je vast verder helpen.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Jolanda zegt:

   Ja hoor met veel geduld en beloning. Mijn Boerenfox van inmiddels 12 heb ik sinds vorig jaar getraind zodat hij niet meer zoveel blaft onderweg, naar andere honden, met wandelen. Het is met 85-90% afgenomen. Succes

 1. Celine van Maanen (11) zegt:

  Hoi iedereen die dit leest ik ben Celine en wij hebben een gezond hond van drie jaar genaamd luna ze krijgt bijna pups en het eerste nestje ik hoop dat het goed gaat en super veel zin in maar onze hond is super lief blaft heel veel super aardig tegen andere honden alleen nu ze puppy’s in haar buik heeft doet ze wat agressiever maar dat is denk ik normaal ik leer haar veel trucjes aan maar denk ik iets te streng ik ga daar nu voortaan opletten ze beweegt echt heel veel ze loopt bijna nooit weg als ze los is met wandelen en zodra ze los is doen we dat ook en ze is natuurlijk een boeren Fox maar we hebben ook een best wel ouwe hond genaamd spiedy hij is ongeveer 13 jaar en best wel een brompot hij gaat bijna dood denk ik maar hij is ook gezond en zo is Luna nooit alleen dus we moeten wel leren dat ze alleen kan blijven zonder spiedy want dat is ze nooit geweest hartelijke groet Celine van Maanen,Luna (wat betekent maan dus ze hoort echt bij de familie) en Spiedy (die vroeger super snel was maar nu niet meer zo)

  • Dennis zegt:

   Beste Celine van Maanen (11),

   Wat leuk dat je je ervaring met jouw Boerenfox deelt met ons. Geniet van je honden en geef ze van ons een knuffel!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 2. Johan zegt:

  Bedankt voor dit mooie artikel en beschrijving. Wij hebben ook een Boerenfox van drie jaar, en het heeft ons net zolang geduurt om er eigenlijk achter te komen wat onze hond nu eigenlijk was. Ze werd verkocht als “Fox Terrier”, maar ze is langpotig en heeft weinig weg van een Fox Terrier (kop en snuit zijn minder groot, en poten langer). Toen kwamen we erachter dat ze wellicht een Braziliaanse Fox Terrier kon zijn, en nu dan een Boerenfox. Zeker zijn we er nog steedts niet van. Inderdaad onze hond blaft ook niet willekeurig, maar laat haar wel horen in waakzaamheid en is een uitstekende waakhond. Een lieve en aanhankelijke vriend, en een uitstekend nieuwsgierig maatje voor de kids.

  • Dennis zegt:

   Beste Johan,

   Bedankt voor het delen van je verhaal. Goed dat jullie erachter gekomen zijn dat het om een Boerenfox gaat! Veel geluk toegewenst met jullie viervoeter.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 3. Ricky zegt:

  Onze boerenfox (reu)hebben we al 6 jaar. Dit is onze vierde hond. Het is zo’n schat van een beest. Speels sociaal naar mensen en kinderen. Vaak halen kinderen uit de buurt Boy op om een eindje met hem te gaan wandelen en te spelen. Hij vindt het altijd prachtig. Boy heeft wel zijn voorkeuren voor andere honden.
  Hij luistert buitengewoon goed en heeft vaak aan een half woord genoeg. Iedereen is gek met Boy, zelfs mensen die niks met honden hebben.

  • Dennis zegt:

   Beste Ricky,

   Dankjewel voor je ervaring over de Boerenfox!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 4. Esmee zegt:

  Hoi allemaal,
  Ik heb sinds een week een boerenfox pup van iets meer dan 8 weken oud. De bench vind die echt niks alleen om rustig in te liggen. Ik zet mijn pup in de gang als ik ga slapen met de bench open en doe alle deuren dicht, een trainigs matje voor het geval er een ongelukje gebeurd. Dit gaat tot nu tot erg goed en hij kan al 7 uur lang door slapen en ja soms wel een plasje in de gang. Hoe kan ik deze tijd rekken?

  Wat ik wel lastig vind en waar ik ook hulp voor vraag is dat hij soms niets doet in huis poepen of plassen en soms ineens een aantal keer op een dag. Ik laat hem consequent uit om de 2 uur en soms elke keer na het spelen. Wat is hier de oplossing voor?

  Ook trekt hij erg aan de lijn en wilt juist niet een ver stukje lopen terwijl mij dat erg leuk lijkt. is hij nog te jong of doe ik iets niet goed?

  Ik wil graag ook met hem op puppycursus online of in een groepje. Wie heeft hier ervaringen mee en wat is verstandig?

  Groetjes,
  Esmee

 5. Charlain zegt:

  Ik heb sinds vandaag een boerenfox hij is 8 weken oud. Hij vond het buiten behoorlijk spannend, eng. Wat mij is opgevallen is dat hij erg speels is en dan ook graag bijt. Hoe kan ik dat het beste afleren?
  Hoe straf ik mijn hond?

  Ik begreep dat hij nog niet op een grasveld mag rennen. Omdat hij nog zijn prikjes moet.
  Bij aanschaf heb ik zo weinig informatie gehad, geen startpakketje.. Ik was verliefd op de pup dus betaald en weg gegaan. Kunt u mij nog wat tips geven?

  Wat doen de meeste mensen met jonge pups als ze bijvoorbeeld moeten werken? In de bench laten.. Graag hoor ik meer

  H

  • Dennis zegt:

   Beste Charlain,

   Het is heel normaal dat puppy’s zeker als ze nog jong zijn, bijten. Wil je dit toch direct afleren? Dan raad ik je aan het volgende artikel door te nemen: https://hondenpassie.nl/gedrag/puppy-bijten-afleren/.

   Het beste kun je de fokker zelf contacteren. Hij of zij kan jou tot in detail vertellen hoe om te gaan met jouw Boerenfox. De fokker heeft immers zelf veel ervaring op het gebied van het opvoeden van pups en met name de Boerenfox.

   Je pup de hele dag opsluiten in een hondenbench raden wij niet aan. Je zult het alleen thuis zijn van je hond langzaam moeten opbouwen. Hierover kun je hier meer lezen: https://hondenpassie.nl/training/hond-alleen-thuis/.

   Al met al is het een aanrader je meer te verdiepen in het opvoeden van je pup en daarbij kunnen we de Puppygroep boeken van Robbin Kleinpenning je van harte aanraden.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 6. bertmemel zegt:

  hallo onze dochter woont in een flatje in de stad en heeft een boerefox ik merk op uit reacties dat hij veel beweging nodig heeft en dat kan nu niet ook zijn gedrag is wisselend . Hebben jullie tips

  • Dennis zegt:

   Beste bertmemel,

   Een hond kan uiteraard in een stad ook voldoende beweging krijgen. Probeer creatief te zijn en plekken op te zoeken in de stad waar de hond lekker even zijn energie kwijt kan.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 7. Mariska zegt:

  Ik heb een boerenfox van nu 19 maanden.. hij is nu sinds 3 maanden heel angstig buiten en gromt idd veel ook naar ons… 3 maanden terug hebben wij onze blinde jack Russell van 13 in moeten laten slapen.. dit was echt het maatje van onze boerenfox.. hij beschermde de blinde hond ook heel erg op straat.. sinds haar overlijden is het gedrag van onze boerenfox veranderd.. overdag is het een super lieve hond.. savonds mogen we niet met hem knuffelen..

  • Dennis zegt:

   Beste Mariska,

   Wat vervelend om te horen. We willen je aanraden een bezoekje aan de dierenarts te brengen omdat dit gedrag al een aantal maanden aanhoud. Zij weten zeker raad met dit soort situaties. Sterkte!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Rob zegt:

   neem hem dagelijks mee om fiks te wandelen. nog beter : tennisballen en werpstok mee. peiger hem maar eens flink af. Geef hem flink liefde en waardering. Grommen moet je echt afleren en dat gaat niet bij een boerenfox met foei. Ze doen een moord voor een blokje kaas als beloning *hint* Dat doet echt wonderen. Ik heb bijna 19 jaar voor mijn Harrie gezorgd ( boerenfox ) Kon er mee lezen en schrijven maar o wee als je niet conseqent bent of slappe hap.. dan lacht een fokkie je 4 kant uit. Harrie overleed in 2012. mis hem nog iedere dag. was mijn beste maatje. Doe je best voor jouw fokkie zul je zien dat hij dag en nacht niet bij je weg te slaan is.

 8. Martin Radevan. zegt:

  Ik heb een boerenfox van ruim 8 weken.
  Zij blaft zelden en als ze blaft wil ze mij iets vertellen.
  Zindelijk is ze nog niet helemaal maar het gaat steeds beter.
  Wel bijt zij in mijn vingers , maar dat deed ze al van dag 1 dat ik haar had , het komt vaak door speelzigheid.
  Ik ga veel met haar naar buiten waar ze veel beweging heeft.
  Dominant is ze zeker niet , ze kan beter met mensen omgaan dan met andere honden.
  IK hoop dat het socialiseren van zelf wel komt .
  Je moet inderdaad consequent zijn.
  Zij luistert wel goed naar mij.
  Haar mand is haar terrein waar zij allerlei spullen in heeft verzameld en daar leuk mee speeld.
  Haar favorite speelgoed is een lege cola fles met dop , waar zij het hele huis mee rond rent.
  Ook stoeit zij geregeld met mij met haar handdoek.
  Ik heb ergens gelezen dat pubs 18 uur per etmaal moeten slapen maar dat haalt mijn hond zeker niet ik denk dat zij maximaal 12 uur slaapt.

  Groetjes Martin.

  • Dennis zegt:

   Beste Martin Radevan.,

   Bedankt voor het delen van je ervaring met jouw Boerenfox. Hier zullen anderen veel aan hebben!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Bianca macbean zegt:

   Haha grappig. Op het moment dat ik.jou verhaal lees, kauwt mijn fox op een cola fles. Mijn boerenfox is nu 8 maand. En ja het klopt al wat ik lees. Hij kan loslopen en goed luisteren, maar kan mij soms aankijken en met een blik van” ik kom nu zeker niet”. Maar echt een schat. Dat blaffen doet hij enkelt als iets vreemd ziet of hij iets ruikt( dan gaan de nekharen omhoog) en soms komt hij dan ook gelijk bij mij staan. Wat ik zo leuk vind is dat hij overal zijn botjes verstopt….achter de kussens, in de plantenbak. En zo leuk als je hem zo bezig ziet het te verstoppen. Ik ben echt trots op mijn fokkie.

 9. alida voorend zegt:

  ik heb zelf een boerenfox maar wat hierover boven staat klopt helemaal niet. Vooral het blaffen. alleen als er iemand komt maar niet de hele dag en het karakter dat ze dominant zijn nee. of ik heb een hele makkelijke hond dat zou kunnen. met 7 weken had ik ze al in huis en binnen een week zindelijk en met 9 weken luisterde ze en nog perfect. natuurlijk heeft ze haar buien maar ik heb bijna niks aan haar opvoeding gedaan het ging vanzelf. mijn boerenfox staat bekend dat ze darmkanker op kan sporen bij mensen. ze heeft al 2 keer gelijk gehad.

  • Dennis zegt:

   Beste alida voorend,

   Dankjewel voor je uitgebreide reactie. Het klopt inderdaad dat zeker niet iedere hond hetzelfde is. Wij proberen altijd een zo globaal mogelijk beeld te schetsen. Er zijn natuurlijk uitschieters. Fijn dat je zo een goede ervaring hebt met jouw Boerenfox! Altijd goed om te horen en ook zeker een stimulus voor anderen om ook een Boerenfox aan te schaffen.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Willemijn zegt:

   Het is misschien niet zo vreemd dat er veel verschillen in karakter zijn omdat ‘boerenfox’ geen afgebakend ras is, er kunnen bijvoorbeeld ook kruisingen tussen kleine terriërsoorten onder worden verstaan.
   Mijn hond is nu 10 weken oud en blaft nog helemaal niet, ik hoop dat hij zich niet tot een blafferig hondje gaat ontwikkelen. Dominant vind ik hem ook niet. Hij heeft wel wilde buien en is dan bijterig, maar dat lijkt me normaal puppygedrag.
   Het blaffen komt denk ik vooral voor bij honden die niet vanaf jonge leeftijd goed zijn gesocialiseerd. Dan ervaren ze veel dingen als vreemd/bedreigend en reageren daarop door te blaffen. Dit zal dus zeker het geval zijn bij boerenfoxen die op een boerderij opgroeien, maar mogelijk minder bij een hond die in een gezin opgroeit.

  • Dennis zegt:

   Beste Willemijn,

   Bedankt voor je waardevolle reactie. Ik weet zeker dat anderen hier iets aan gaan hebben!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *