Boerenfox

Laatst bijgewerkt: 22 september 2021
boerenfox ligt op een metalen plaat

Van origine is een Boerenfox een hoogbenige terriër die enige overeenkomsten met een Jack Russell Terriër en een Foxterriër heeft. Door de jaren heen is de term Boerenfox echter gebruikt voor allerlei soorten kruisingen tussen verschillende kleine terriërsoorten. In dit artikel richten wij onze pijlen op de originele Boerenfox; dit ras is niet officieel erkend, maar weet zich wel op enkele manieren te onderscheiden.

Doordat meerdere soorten honden Boerenfox, of Boerenfoks, genoemd worden, is er enige onduidelijkheid ontstaan. In sommige gevallen wordt zelfs een kruising tussen een russelterriër en een foxterriër aangeduid met de benaming Boerenfox. Strikt gezien is dat niet juist. De term Boerenfox is alleen weggelegd voor de échte Boerenfox. Deze hond heeft enkele kenmerkende eigenschappen en wordt relatief oud; tussen de 11 en 14 jaar oud.

Samenvatting Boerenfox

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Boerenfox.

Karakter Dominant, eigenwijs, intelligent, koppig, lief en nieuwsgierig.
Levensverwachting 11 tot 14 jaar.
Schofthoogte Reu: 45,0 cm.Teef: 40,0 cm.
Gewicht Reu: 15,0 kg.Teef: 15,0 kg.
Vachtkleur Wit met zwarte of bruine aftekeningen.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

Een Boerenfox is een redelijk compacte hond. De maximale schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X bedraagt 45 centimeter, terwijl de lengte van het lichaam ook niet al te lang is. Dankzij het compacte lichaam is dit ras onwijs snel en behendig. Dit zie je dan ook terug in de beweging van een Boerenfox; hij rent het liefste de hele dag door.

De kop van een Boerenfox is niet al te groot. Iets wat direct bij de kop opvalt, zijn de oren. Deze oren zijn hoog aangezet, maar worden op een ietwat geestige manier naar beneden gedragen. De oren hangen hierdoor en dat geeft een leuke uitstraling. De ogen van dit ras zijn niet al te groot en zijn bijzonder donker van kleur. Deze donker gekleurde ogen kunnen een behoorlijk ondeugende blik hebben.

De tamelijk smalle kop loopt over in een goed gevormde hals. Deze hals heeft een fraaie welving, waardoor deze weer perfect aansluit op de rug van de Boerenfox. De rechte rug is behoorlijk breed en sluit perfect aan op de relatief korte staart. Deze staart wordt door dit ras vaak overeind gedragen; het is daardoor net alsof de hond altijd waaks is. Ook komt het regelmatig voor dat de staart heel hoog gedragen wordt. In dat geval is er sprake van opwinding bij de hond. Het borstbeen wordt veelal naar voren gedragen.

Over het algemeen hebben de meest Boerenfoxen een witte vacht met daarin zwarte vlekken. Waar deze vlekken zich exact bevinden, verschilt van hond tot hond. Sommige honden hebben niet alleen zwarte vlekken, maar ook bijvoorbeeld bruine vlekken. Wat betreft de kleurstelling kan er dus het nodige verschillen tussen twee Boerenfoxen. De vacht van dit ras is niet al te lang. Klitten en oneffenheden komen zodoende nagenoeg nooit voor, waardoor de vacht heerlijk zacht blijft.

Een van de opvallendste uiterlijke kenmerken zijn de poten van een Boerenfox. Deze poten zijn behoorlijk krachtig en brengen de nodige dynamiek met zich mee. Desondanks zien de poten er niet al te breed uit; wel zijn in de poten de spieren en pezen duidelijk te zien. Dankzij deze poten is dit ras dan ook razendsnel en onwijs behendig.

Tot slot enkele uiterlijke kenmerken op een rijtje:

 • Maximale schofthoogte reu: 45 centimeter.
 • Maximale schofthoogte teef: 40 centimeter.
 • Maximale gewicht: 15 kilo.
 • Kleur: gevarieerd.

2. Gedrag

Van nature is een Boerenfox een onwijs lieve hond. Een hond die intelligent is en prima zijn eigen beslissingen kan maken. Dankzij deze intelligentie ligt nieuwsgierigheid, eigenwijsheid en koppigheid wel op de loer. Sterker nog; veel Boerenfoxen zijn onwijs eigenwijs te noemen en gaan het liefste hun eigen gang. Mede daarom is de opvoeding onwijs belangrijk.

Sommige honden binnen dit ras zijn ook behoorlijk dominant te noemen. Zij stralen graag dominantie uit en uiten dat ook richting andere honden. De socialisatie van een Boerenfox is daarom op jonge leeftijd onwijs belangrijk.

Het belangrijkste kenmerk van dit ras is ongetwijfeld de beweging. Als dit ras niet voldoende beweging per dag krijgt, wordt hij vanzelf onwijs vervelend. Hij kan dan veel gaan blaffen, hij kan gaan happen naar je vingers of hij kan naar mensen gaan grommen. Dit komt allemaal door een gebrek aan beweging; hij rent het liefste de hele dag in de frisse buitenlucht. Voor de baasjes van een Boerenfox is het dan ook onwijs prettig om een afgesloten tuin te hebben.

Door de grote drang naar beweging zijn de meeste Boerenfoxen ook behoorlijk speels te noemen. Zelfs op oudere leeftijd blijft dit ras behoorlijk speels; ze spelen dan ook graag met je en maken graag onderdeel uit van het gezinsleven. Dankzij de afmetingen is het ook mogelijk om met de hond heerlijk op de bank te liggen; dat vindt een Boerenfox ook prettig.

Als baasje van een Boerenfox moet je rekening houden met de blaf van dit ras. Hij blaft het liefste de gehele dag door en gebruikt dit wapen ook als bescherming voor jou en je huis. Je kunt een Boerenfox dan ook prima als waakhond inzetten; mede hierom staat dit ras ook wel bekend als een boerderijhond.

3. Verzorging

Een Boerenfox heeft een niet al te lange vacht, maar komt wel twee keer in het jaar in de rui terecht. In die periode is het van belang om de vacht goed door te borstelen. Daarmee verwijder je oude haren en voorkom je dat de vacht zijn glans verliest. Buiten de ruiperiode om is het prima om de vacht af en toe te borstelen; een echte grondige verzorging heeft de vacht niet nodig.

Verder is het aan te raden om bij dit ras goed op de nagels te letten. De nagels van een hond moeten niet al te lang zijn, aangezien ze dat kan hinderen in het dagelijkse leven. Bekijk dus regelmatig de lengte van de nagels van je hond en knip ze af indien noodzakelijk.

Voor de rest zijn de Boerenfoxen behoorlijk sterke en gezonde rassen. Het is alleen van belang om op de aandoening Patella Luxatie te letten. Deze aandoening heeft te maken met de knieschijven van de hond. Als je hond last van Patella Luxatie heeft, zitten de knieschijven los. Bij bepaalde bewegingen kan de knieschijf uit de kom schieten, waarna de dierenarts deze weer terug in de kom moet zetten. Voor een Boerenfox is dit behoorlijk pijnlijk, dus hou goed de conditie van de knieën in de gaten. Observeer tijdens het wandelen of je hond mank loopt of dat hij pijntrekjes vertoont.

boerenfox staat op dor gras

4. Opvoeding

De opvoeding van een Boerenfox is absoluut een uitdagende bezigheid. Deze honden hebben namelijk behoefte aan strikte regels, een consequente opvoeding en een liefhebbend baasje. Als je met de harde hand dit ras gaat opvoeden, haal je vanzelf het dominante en koppige karakter naar boven. Zorg dus dat je op een rustige en duidelijke manier communiceert. Stel duidelijke regels op en zorg dat iedereen zich binnen jouw gezin aan die regels houdt. Dat werkt uiteindelijk voor jouw Boerenfox het beste.

Binnen de opvoeding is het ook van belang om veel aandacht te besteden aan de socialisatie. Over het algemeen gaan de Boerenfoxen prima om met andere honden, maar sommige kunnen behoorlijk dominant richting andere honden zijn. Door op jonge leeftijd je pup al met andere honden te laten spelen, kan je ervoor zorgen dat deze dominantie niet tot uiting gaat komen.

Tot slot moet je ook extra aandacht besteden aan het blaffen van dit ras. Zoals hierboven gezegd blaffen de Boerenfoxen het liefst de gehele dag door. Aangezien jij en je buren hier ongetwijfeld niet blij mee zullen zijn, is het van belang om hier snel iets aan te doen. Dat doe je onder andere door op jonge leeftijd al te beginnen met het afleren van het blaffen. Beloon de pup bij goed gedrag en straf hem bij slecht gedrag. Maar, let op; straf nooit met de harde hand. Dat werkt namelijk absoluut averechts bij dit intelligente ras.

Aangezien deze honden nogal eigenwijs, dominant en nieuwsgierig kan zijn, is een consequente opvoeding van groot belang. Hij moet direct door hebben dat jij de baas bent, dat jij de regels bepaalt en dat hij te luisteren heeft. Als je dat voor elkaar weet te krijgen, groeit de Boerenfox vanzelf uit tot jouw beste maatje. Als hij eenmaal naar je luistert en veel respect voor je toont, kan je namelijk niet meer bij hem stuk. Probeer dat te behalen door een consequente opvoeding na te leven.

5. Beweging

Dit ras is wellicht het ras dat de meeste beweging nodig heeft. Het advies is dan ook om je hond buiten in de tuin rond te laten lopen of om dagelijks lange wandelingen te maken. Voor een wandeling van 1 tot 2 uur draait een Boerenfox zijn hand niet om; hij vindt het heerlijk om in de vrije natuur rond te rennen, te banjeren en in beweging te zijn.

Op het moment dat je jouw hond te weinig beweging geeft, heb je een probleem. Het tekort aan beweging gaat hij namelijk compenseren met vervelend gedrag. Grommen, onwijs veel blaffen en mogelijk zelfs happen/bijten; het is allemaal het gevolg van een gebrek aan beweging. Zorg er dus voor dat je dagelijks écht veel met je Boerenfox wandelt en hem de benodigde beweging gunt.

6. Geschiedenis

Over de geschiedenis van dit ras is het nodige te vertellen. Het één en ander is al in de inleiding van dit artikel vermeld, maar het is mogelijk goed om dat iets uitgebreider toe te lichten. Door de jaren heen zijn er behoorlijk veel verschillende terriërsoorten gefokt. Sommige van deze terriërsoorten krijgen onterecht de benaming “Boerenfox”. Een Boerenfox is niet zo maar een ras, maar is het gevolg van twee ouders die Boerenfoxen zijn óf één ouder een Boerenfox en één ouder een ander hoogbenig terriërsoort. Bij kruisingen van andere terriërs klopt de benaming Boerenfox dus niet.

Voor de geschiedenis van de Boerenfox moeten we voornamelijk naar de boerderijen kijken. Van nature werd dit ras namelijk veelvuldig op boerderijen gebruikt. Het ras kon de boerderij perfect beschermen en heeft zodoende geleerd om zijn blaf goed te gebruiken. Daarnaast was de hond ook in staat om op klein wild te jagen. De korte poten en het atletische lichaam zorgen immers voor een beweeglijkheid waar je U tegen zegt.

Door de jaren heen zijn de Boerenfoxen ook regelmatig gebruikt voor hondensporten. Dit ras blinkt uit in onder meer disc dog, agility en flyball. Ook dit is weer te danken aan het atletische, krachtige en relatief compacte lichaam van de Boerenfox. Hedendaags staat dit ras met name bekend als een ware gezinshond. Een hond met een eigen wil, een hond die de nodige beweging moet krijgen en een hond die onwijs loyaal is. Althans; als je hem op de juiste, consequente manier op weet te voeden. Als je dat voor elkaar krijgt, heb je echter helemaal niks te klagen over dit ras.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

99 reacties op “Boomer

 1. Yvonne zegt:

  Onze boomer pup is 11 weken oud, hij bijt echt in alles . Hoe kunnen wij dat hem af leren?
  ( hij heeft genoeg speeltjes om in te bijten)

 2. Noa zegt:

  Wij zitten er aan te denken om een hondje aan te schaffen,waarschijnlijk een boemerang maar mijn vraag was dus blaft een Homer veel?

  • Dennis zegt:

   Beste Noa,

   Over het algemeen staat de Boomer niet direct bekend als een hond die veel of overmaats blaft.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 3. Descheemaeker sylvie zegt:

  Beste ,
  Ik zou me graag zo een boomer hondje willen aanschaffen op wat moet ik letten en waar moet ik daarvoor zijn ? Grtjs

  • Dennis zegt:

   Beste Descheemaeker sylvie,

   Als je een puppy gaat aanschaffen raad ik je aan je in te schrijven voor onze 12-delige musthave puppy checklist. Op die manier bereid je jezelf goed voor op de komst van een pup. Het zoeken van een Boomer fokker bij jou in de buurt kun je het beste via Google doen, waarbij je goed op de reviews moet letten.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 4. Bo zegt:

  Wij zitten eraan te denken om een 2e hondje in ons gezin op te nemen.
  Zou onze huidige boomer (9 jaar) dit op prijs stellen? Kortom, zijn boomers graag in gezelschap van andere hondjes in een gezin?

  • Dennis zegt:

   Beste Bo,

   De Boomer is een zeer sociale hond die het vast niet erg zal vinden om een maatje erbij te krijgen binnenshuis. Of het daadwerkelijk ook goed gaat uitpakken, kunnen we je helaas niet met 100% zekerheid zeggen.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Dennis zegt:

   Beste Frans,

   Ik raad je aan om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief de “12-delige musthave puppy checklist”. Je zult vervolgens verschillende e-mails toegestuurd krijgen met alle informatie die je nodig hebt voor de aanschaf van een Boomer pup.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *