Pomsky

Laatst bijgewerkt: 2 maart 2022

Er was eens een fokker die een Pomeriaan en een Siberische Husky met elkaar liet kruisen. Deze kruising leidde uiteindelijk tot de Pomsky; een niet-erkend hondenras dat toch behoorlijk populair geworden is. Eigenlijk is een Pomsky een miniatuurvariant van de Siberische Husky en dat spreekt blijkbaar veel mensen aan.

De Pomsky wordt wel eens vergeleken met een kleine wolf en die vergelijking is absoluut terecht. Deze relatief kleine honden hebben een onwijs gave uitstraling, onder meer dankzij de kleur van de vacht en de omhoog staande oren. Tot op heden is de Pomsky echter nog geen officieel erkend ras, waardoor er ook nog grote verschillen staan tussen de verschillende soorten Pomsky’s. Mocht je een Pomsky in huis willen halen, moet je zeker een goed vergelijk maken tussen verschillende fokkers. Gemiddeld genomen wordt een Pomsky tussen de 12 en 15 jaar oud.

Samenvatting Pomsky

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Pomsky.

Karakter Intelligent, lief, nieuwsgierig en sociaal.
Levensverwachting 12 tot 15 jaar.
Schofthoogte Reu: 25,0 tot 33,0 cm.Teef: 25,0 tot 33,0 cm.
Gewicht Reu: 5,0 tot 18,0 kg.Teef: 5,0 tot 18,0 kg.
Vachtkleur Diverse kleuren mogelijk.
Vachtlengte Gemiddeld.
Activiteitsniveau Gemiddeld.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Makkelijk.

1. Uiterlijke kenmerken

Zoals in de inleiding al aangegeven, is een Pomsky een kruising tussen een Pomeriaan en een Siberische Husky. De invloeden van de Pomeriaan zijn met name zichtbaar in de afmetingen van de Pomsky; deze honden zijn namelijk niet al te groot. De gemiddelde schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X varieert tussen de 28 en 35 centimeter. Ook het gewicht varieert nogal; van 5 tot 18 kilogram. Deze verschillen komen tot stand door de grote verschillen tussen de verschillende generaties van de Pomsky.

Over het algemeen kunnen we stellen dat een Pomsky behoorlijk veel op een Siberische Husky lijkt. De Pomsky wordt vaak omschreven als een mini husky en die omschrijving is volledig terecht. Deze vergelijking is onder meer duidelijk aan de kop van een Pomsky te zien. Zijn kop is niet al te groot, maar is met name opvallend door de verschillende kleuren. Ook is de kleur van de ogen opvallend; blauw of bruin zijn de meest voorkomende varianten. De oren van een Pomsky zijn relatief groot en worden rechtopstaand gedragen; de binnenkant van de oren is vaak veel lichter qua kleur dan de buitenkant van de oren.

Hoe de rest van het lichaam er uit ziet, is grotendeels afhankelijk van het soort generatie. Bij het kruisen van een Siberische Husky en een Pomeriaan kunnen er namelijk verschillende combinaties gemaakt worden; een fokker kan kiezen voor een Husky reu en een Pomeriaan teef, maar het is uiteraard ook mogelijk om voor een Husky teef en een Pomeriaan reu te kiezen. Deze keuze is uiteindelijk van grote invloed op de uiteindelijke uiterlijke kenmerken van de Pomsky. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar meerdere foto’s van Pomsky puppy’s. Je ziet dan direct dat de verschillen behoorlijk groot zijn.

Het is echter wel een feit dat de Pomsky hond een kenmerkende vacht heeft. Deze vacht bestaat eigenlijk uit twee soorten vachten: een dikke en wollige ondervacht en de prachtige bovenvacht. Die bovenvacht kan meerdere kleuren bevatten, waaronder grijs, wit, bruin, roodachtige tinten en bruinachtige tinten. Welke kleur de vacht exact heeft, is ook weer afhankelijk van de generatie en de keuzes die de fokker heeft gemaakt.

Veel mensen typeren het uiterlijk van een Pomsky als “schattig”. Dat woord komt ook bij ons als eerste op als we de gehele uitstraling van deze honden willen omschrijven. Feit is dat de exacte omschrijving behoorlijk lastig is, aangezien het ras nog niet volledig doorontwikkeld is. Dit betekent dat de huidige fokkers nog een grote invloed hebben op de uiteindelijke uitstraling van de honden, terwijl er ook nog niet genoeg Pomsky’s bestaan om een volledige fok- en rasstandaard vast te stellen.

2. Gedrag

We vallen enigszins in herhaling, maar ook het gedrag van een Pomsky is afhankelijk van de generatie. Om dit nader uit te kunnen leggen, is het goed om te kijken naar de manier waarop deze honden gefokt worden. Het is hierbij goed om te weten dat er in eerste instantie gestart wordt met een kruising tussen een pure Pomeriaan en een pure Siberische Husky. Dat is ook het uitgangspunt voor deze hondensoort geweest. Nadat die kruising volbracht was, werd de Pomsky gekruist met een Pomeriaan; hierdoor ontstaat weer een nieuwe soort hond. Deze kruisingen zijn door- en doorgevoerd, waarna uiteindelijk twee Pomsky’s met elkaar puppy’s gingen krijgen. Door deze veranderingen in de kruisingen, zijn er ook grote verschillen zichtbaar in het gedrag van de Pomsky’s.

Wel kunnen we vaststellen dat veel Pomsky’s de gedragskenmerken van de Pomeriaan én de Siberische Husky hebben overgenomen. Deze twee rassen hebben namelijk enkele gezamenlijke gedragskenmerken; die kenmerken zijn bij de Pomsky goed zichtbaar. Daarbij hebben we het onder meer over het sociale karakter van een Pomsky. Deze honden zijn onwijs goed om zich in een familie te nestelen en om het iedereen binnen deze familie naar zijn/haar zin te maken. Het is een ware gezinshond die houdt van (positieve) aandacht. Hij zit eigenlijk altijd wel te wachten op een aai over zijn bol of op een lekkere knuffel.

Verder valt het op dat de gemiddelde Pomsky behoorlijk intelligent is. Met deze intelligentie weet hij zich uit elke situatie te redden en is hij ook in staat om situaties goed in te schatten. Aan de andere kant zorgt deze intelligentie er ook voor dat het een makkelijk te trainen hond is. Mede daarom vallen deze honden bij veel mensen in de smaak; de opvoeding is immers relatief simpel.

Tot slot willen we ook nog benoemen dat deze honden onwijs nieuwsgierig kunnen zijn. Ze gaan graag voorop in het ontdekken van nieuwe dingen en pluizen graag alle ruimtes en kasten in huis uit. Het is dus zeker aan te raden om altijd scherp te zijn en de Pomsky goed in de gaten te houden. Uiteraard is dat óók een belangrijk aandachtspunt tijdens de opvoeding.

3. Verzorging

Eén van de uiterlijke kenmerken van een Pomsky is uiteraard de prachtige vacht. Je kunt uren naar de structuur en de kleuren van deze vacht kijken, maar je kunt ook uren besteden aan het verzorgen van deze vacht. Sterker nog; dat is zeer zeker aan te raden. Om de vacht in goede conditie te houden, is het advies om deze dagelijks door te borstelen. Daarmee voorkom je de vorming van klitten en voorkom je ook dat bacteriën zich kunnen nestelen in de vacht.

Verder is het bij dit ras van belang om hem regelmatig naar de trimsalon mee te nemen. Laat zijn vacht even goed trimmen, zodat zijn vacht in perfecte conditie blijft. Zorg er zelf voor dat je regelmatig zijn tanden poetst en dat je zijn nagels regelmatig bijknipt.

Over gezondheidsproblemen van deze honden kunnen we nog niet al te veel zeggen. Deze honden bestaan immers pas enkele jaren en kennen ook nog geen rasstandaard. Het is daardoor nog niet volledig vast te stellen met welke gezondheidsproblemen dit “ras” kampt. Wel is gebleken dat de meeste Pomsky’s behoorlijk oud worden; dat is uiteraard een goed teken.

pomsky staat op een strand

4. Opvoeding

Het opvoeden van een Pomsky is absoluut niet lastig te noemen. Het enige waar je goed aan moet denken, is dat je heel consequent moet zijn. Dit “ras” is namelijk behoorlijk intelligent en is dus ook in staat om regels naar eigen inzicht in te vullen. Dat wil je uiteraard ten koste van alles voorkomen. Door duidelijke regels op te stellen en deze consequent na te leven, geef je een duidelijke richting aan.

Tijdens de opvoeding is het verder aan te raden om gebruik van zijn intelligentie te maken. Door deze intelligentie is hij namelijk in staat om nieuwe dingen snel te leren. Je kunt hem relatief makkelijk nieuwe commando’s aanleren én je kunt hem zodoende al snel op het gewenste pad krijgen. Zorg er ondertussen wel voor dat je consequent bent. Niet alleen jij, maar ook de andere leden van het gezin die zich met hem bezig houden.

Doordat hij onwijs nieuwsgierig is, kan hij soms het bloed onder je nagels vandaan halen. Op die momenten is het juist belangrijk om rustig te blijven en niet met de harde hand te gaan regeren. Het is een hond die behoefte heeft aan een liefdevolle en rustige opvoeding. Zodra jij met de harde hand gaat regeren, verlies je het contact met hem. Hij heeft geen vertrouwen en respect meer in jou, waardoor jullie band (ernstig) verstoord is. Hij is immers intelligent genoeg om dit voor zichzelf te bepalen.

Tot slot hebben we nog één laatste advies voor het opvoeden van hem: ga met hem naar een puppycursus. Op deze puppycursus kun je hem snel de eerste regels aanleren, terwijl je hem ook in aanraking met andere honden laat komen. Die socialisatie op jonge leeftijd doet elke hond goed en dat geldt dus ook zeker voor hem.

5. Beweging

Doordat de rasstandaard bij deze honden niet bekend is, is het lastig om advies te geven over de hoeveelheid beweging. Feit is wel dat hij een afstammeling van de Siberische Husky is. Een Siberische Husky is van nature gewend om veel te wandelen en dat geldt dus ook voor de meeste Pomsky’s. Ga dagelijks lange wandelingen met hem maken en laat hem heerlijk los lopen. Aangezien hij behoorlijk gehoorzaam is, kan je hem al redelijk snel los laten lopen.

Verder is het advies om hem mentaal ook scherp te houden. Dat doe je onder meer door allerlei leuke spelletjes met hem te spelen en door hem continue uit te dagen. Hij spreekt op die momenten zijn intelligentie aan en dat houdt zijn hersenen in goede conditie.

Heb je een jonge Pomsky in huis rond lopen? Pas dan op met teveel beweging. Het advies is om hem gaandeweg meer en meer te laten bewegen, maar zorg ervoor dat je de eerste levensmaanden in ieder geval voorzichtig bent. Op dat moment is de groei van zijn skelet nog volop bezig. Aangezien je niet exact weet hoe groot hij gaat worden, vereist dit de nodige voorzichtigheid.

6. Geschiedenis

Wie heeft ooit bedacht om een Pomeriaan en een Siberische Husky met elkaar te kruisen? Dat was het idee van diverse fokkers in Amerika. In dat land waren deze fokkers bezig met het kruisen van deze twee rassen, waarbij gebruik werd gemaakt van kunstmatige inseminatie. Door deze kruising ontstond de eerste Pomsky, waarna meerdere kruisingen werden gemaakt. Hoe dit exact in gang is gezet, lees je in dit artikel onder het kopje “gedrag”.

Na verloop van tijd kwam dit ras ook naar Nederland toe, waarbij het eigenlijk al direct populair werd. Dat is grotendeels te danken aan het geweldige uiterlijk van deze honden. Doordat dit ras nog jong is, bestaan er wel grote verschillen op het gebied van uiterlijk. Ook is er nog niet al te veel bekend over gezondheidsproblemen en de manier waarop dit ras het beste gefokt kan worden. Wil jij per sé een Pomsky hebben? Dan is het advies om deze uitsluitend bij een gerenommeerde en professionele fokker te halen. Al met al is het een bijzonder soort hond, waar in de komende jaren ongetwijfeld veel meer over bekend gaat worden. In 2017 wist de Pomsky in ieder geval al de eerste prijs binnen te halen; hij werd uitgeroepen tot het meest populaire designer ras.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *