Pomsky

Laatst bijgewerkt: 20 december 2020
close up van een pomsky

Er was eens een fokker die een Pomeriaan en een Siberische Husky met elkaar liet kruisen. Deze kruising leidde uiteindelijk tot de Pomsky; een niet-erkend hondenras dat toch behoorlijk populair geworden is. Eigenlijk is een Pomsky een miniatuurvariant van de Siberische Husky en dat spreekt blijkbaar veel mensen aan.

De Pomsky wordt wel eens vergeleken met een kleine wolf en die vergelijking is absoluut terecht. Deze relatief kleine honden hebben een onwijs gave uitstraling, onder meer dankzij de kleur van de vacht en de omhoog staande oren. Tot op heden is de Pomsky echter nog geen officieel erkend ras, waardoor er ook nog grote verschillen staan tussen de verschillende soorten Pomsky’s. Mocht je een Pomsky in huis willen halen, moet je zeker een goed vergelijk maken tussen verschillende fokkers. Gemiddeld genomen wordt een Pomsky tussen de 12 en 15 jaar oud.

Samenvatting Pomsky

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Pomsky.

Karakter Intelligent, lief, nieuwsgierig en sociaal.
Levensverwachting 12 tot 15 jaar.
Schofthoogte Reu: 25,0 tot 33,0 cm.Teef: 25,0 tot 33,0 cm.
Gewicht Reu: 5,0 tot 18,0 kg.Teef: 5,0 tot 18,0 kg.
Vachtkleur Diverse kleuren mogelijk.
Vachtlengte Gemiddeld.
Activiteitsniveau Gemiddeld.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Makkelijk.

Inhoudsopgave

 1. Uiterlijke kenmerken
 2. Gedrag
 3. Verzorging
 4. Opvoeding
 5. Beweging
 6. Geschiedenis

1. Uiterlijke kenmerken

Zoals in de inleiding al aangegeven, is een Pomsky een kruising tussen een Pomeriaan en een Siberische Husky. De invloeden van de Pomeriaan zijn met name zichtbaar in de afmetingen van de Pomsky; deze honden zijn namelijk niet al te groot. De gemiddelde schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X varieert tussen de 28 en 35 centimeter. Ook het gewicht varieert nogal; van 5 tot 18 kilogram. Deze verschillen komen tot stand door de grote verschillen tussen de verschillende generaties van de Pomsky.

Over het algemeen kunnen we stellen dat een Pomsky behoorlijk veel op een Siberische Husky lijkt. De Pomsky wordt vaak omschreven als een mini husky en die omschrijving is volledig terecht. Deze vergelijking is onder meer duidelijk aan de kop van een Pomsky te zien. Zijn kop is niet al te groot, maar is met name opvallend door de verschillende kleuren. Ook is de kleur van de ogen opvallend; blauw of bruin zijn de meest voorkomende varianten. De oren van een Pomsky zijn relatief groot en worden rechtopstaand gedragen; de binnenkant van de oren is vaak veel lichter qua kleur dan de buitenkant van de oren.

Hoe de rest van het lichaam er uit ziet, is grotendeels afhankelijk van het soort generatie. Bij het kruisen van een Siberische Husky en een Pomeriaan kunnen er namelijk verschillende combinaties gemaakt worden; een fokker kan kiezen voor een Husky reu en een Pomeriaan teef, maar het is uiteraard ook mogelijk om voor een Husky teef en een Pomeriaan reu te kiezen. Deze keuze is uiteindelijk van grote invloed op de uiteindelijke uiterlijke kenmerken van de Pomsky. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar meerdere foto’s van Pomsky puppy’s. Je ziet dan direct dat de verschillen behoorlijk groot zijn.

Het is echter wel een feit dat de Pomsky hond een kenmerkende vacht heeft. Deze vacht bestaat eigenlijk uit twee soorten vachten: een dikke en wollige ondervacht en de prachtige bovenvacht. Die bovenvacht kan meerdere kleuren bevatten, waaronder grijs, wit, bruin, roodachtige tinten en bruinachtige tinten. Welke kleur de vacht exact heeft, is ook weer afhankelijk van de generatie en de keuzes die de fokker heeft gemaakt.

Veel mensen typeren het uiterlijk van een Pomsky als “schattig”. Dat woord komt ook bij ons als eerste op als we de gehele uitstraling van deze honden willen omschrijven. Feit is dat de exacte omschrijving behoorlijk lastig is, aangezien het ras nog niet volledig doorontwikkeld is. Dit betekent dat de huidige fokkers nog een grote invloed hebben op de uiteindelijke uitstraling van de honden, terwijl er ook nog niet genoeg Pomsky’s bestaan om een volledige fok- en rasstandaard vast te stellen.

2. Gedrag

We vallen enigszins in herhaling, maar ook het gedrag van een Pomsky is afhankelijk van de generatie. Om dit nader uit te kunnen leggen, is het goed om te kijken naar de manier waarop deze honden gefokt worden. Het is hierbij goed om te weten dat er in eerste instantie gestart wordt met een kruising tussen een pure Pomeriaan en een pure Siberische Husky. Dat is ook het uitgangspunt voor deze hondensoort geweest. Nadat die kruising volbracht was, werd de Pomsky gekruist met een Pomeriaan; hierdoor ontstaat weer een nieuwe soort hond. Deze kruisingen zijn door- en doorgevoerd, waarna uiteindelijk twee Pomsky’s met elkaar puppy’s gingen krijgen. Door deze veranderingen in de kruisingen, zijn er ook grote verschillen zichtbaar in het gedrag van de Pomsky’s.

Wel kunnen we vaststellen dat veel Pomsky’s de gedragskenmerken van de Pomeriaan én de Siberische Husky hebben overgenomen. Deze twee rassen hebben namelijk enkele gezamenlijke gedragskenmerken; die kenmerken zijn bij de Pomsky goed zichtbaar. Daarbij hebben we het onder meer over het sociale karakter van een Pomsky. Deze honden zijn onwijs goed om zich in een familie te nestelen en om het iedereen binnen deze familie naar zijn/haar zin te maken. Het is een ware gezinshond die houdt van (positieve) aandacht. Hij zit eigenlijk altijd wel te wachten op een aai over zijn bol of op een lekkere knuffel.

Verder valt het op dat de gemiddelde Pomsky behoorlijk intelligent is. Met deze intelligentie weet hij zich uit elke situatie te redden en is hij ook in staat om situaties goed in te schatten. Aan de andere kant zorgt deze intelligentie er ook voor dat het een makkelijk te trainen hond is. Mede daarom vallen deze honden bij veel mensen in de smaak; de opvoeding is immers relatief simpel.

Tot slot willen we ook nog benoemen dat deze honden onwijs nieuwsgierig kunnen zijn. Ze gaan graag voorop in het ontdekken van nieuwe dingen en pluizen graag alle ruimtes en kasten in huis uit. Het is dus zeker aan te raden om altijd scherp te zijn en de Pomsky goed in de gaten te houden. Uiteraard is dat óók een belangrijk aandachtspunt tijdens de opvoeding.

3. Verzorging

Eén van de uiterlijke kenmerken van een Pomsky is uiteraard de prachtige vacht. Je kunt uren naar de structuur en de kleuren van deze vacht kijken, maar je kunt ook uren besteden aan het verzorgen van deze vacht. Sterker nog; dat is zeer zeker aan te raden. Om de vacht in goede conditie te houden, is het advies om deze dagelijks door te borstelen. Daarmee voorkom je de vorming van klitten en voorkom je ook dat bacteriën zich kunnen nestelen in de vacht.

Verder is het bij dit ras van belang om hem regelmatig naar de trimsalon mee te nemen. Laat zijn vacht even goed trimmen, zodat zijn vacht in perfecte conditie blijft. Zorg er zelf voor dat je regelmatig zijn tanden poetst en dat je zijn nagels regelmatig bijknipt.

Over gezondheidsproblemen van deze honden kunnen we nog niet al te veel zeggen. Deze honden bestaan immers pas enkele jaren en kennen ook nog geen rasstandaard. Het is daardoor nog niet volledig vast te stellen met welke gezondheidsproblemen dit “ras” kampt. Wel is gebleken dat de meeste Pomsky’s behoorlijk oud worden; dat is uiteraard een goed teken.

pomsky staat op een strand

4. Opvoeding

Het opvoeden van een Pomsky is absoluut niet lastig te noemen. Het enige waar je goed aan moet denken, is dat je heel consequent moet zijn. Dit “ras” is namelijk behoorlijk intelligent en is dus ook in staat om regels naar eigen inzicht in te vullen. Dat wil je uiteraard ten koste van alles voorkomen. Door duidelijke regels op te stellen en deze consequent na te leven, geef je een duidelijke richting aan.

Tijdens de opvoeding is het verder aan te raden om gebruik van zijn intelligentie te maken. Door deze intelligentie is hij namelijk in staat om nieuwe dingen snel te leren. Je kunt hem relatief makkelijk nieuwe commando’s aanleren én je kunt hem zodoende al snel op het gewenste pad krijgen. Zorg er ondertussen wel voor dat je consequent bent. Niet alleen jij, maar ook de andere leden van het gezin die zich met hem bezig houden.

Doordat hij onwijs nieuwsgierig is, kan hij soms het bloed onder je nagels vandaan halen. Op die momenten is het juist belangrijk om rustig te blijven en niet met de harde hand te gaan regeren. Het is een hond die behoefte heeft aan een liefdevolle en rustige opvoeding. Zodra jij met de harde hand gaat regeren, verlies je het contact met hem. Hij heeft geen vertrouwen en respect meer in jou, waardoor jullie band (ernstig) verstoord is. Hij is immers intelligent genoeg om dit voor zichzelf te bepalen.

Tot slot hebben we nog één laatste advies voor het opvoeden van hem: ga met hem naar een puppycursus. Op deze puppycursus kun je hem snel de eerste regels aanleren, terwijl je hem ook in aanraking met andere honden laat komen. Die socialisatie op jonge leeftijd doet elke hond goed en dat geldt dus ook zeker voor hem.

5. Beweging

Doordat de rasstandaard bij deze honden niet bekend is, is het lastig om advies te geven over de hoeveelheid beweging. Feit is wel dat hij een afstammeling van de Siberische Husky is. Een Siberische Husky is van nature gewend om veel te wandelen en dat geldt dus ook voor de meeste Pomsky’s. Ga dagelijks lange wandelingen met hem maken en laat hem heerlijk los lopen. Aangezien hij behoorlijk gehoorzaam is, kan je hem al redelijk snel los laten lopen.

Verder is het advies om hem mentaal ook scherp te houden. Dat doe je onder meer door allerlei leuke spelletjes met hem te spelen en door hem continue uit te dagen. Hij spreekt op die momenten zijn intelligentie aan en dat houdt zijn hersenen in goede conditie.

Heb je een jonge Pomsky in huis rond lopen? Pas dan op met teveel beweging. Het advies is om hem gaandeweg meer en meer te laten bewegen, maar zorg ervoor dat je de eerste levensmaanden in ieder geval voorzichtig bent. Op dat moment is de groei van zijn skelet nog volop bezig. Aangezien je niet exact weet hoe groot hij gaat worden, vereist dit de nodige voorzichtigheid.

6. Geschiedenis

Wie heeft ooit bedacht om een Pomeriaan en een Siberische Husky met elkaar te kruisen? Dat was het idee van diverse fokkers in Amerika. In dat land waren deze fokkers bezig met het kruisen van deze twee rassen, waarbij gebruik werd gemaakt van kunstmatige inseminatie. Door deze kruising ontstond de eerste Pomsky, waarna meerdere kruisingen werden gemaakt. Hoe dit exact in gang is gezet, lees je in dit artikel onder het kopje “gedrag”.

Na verloop van tijd kwam dit ras ook naar Nederland toe, waarbij het eigenlijk al direct populair werd. Dat is grotendeels te danken aan het geweldige uiterlijk van deze honden. Doordat dit ras nog jong is, bestaan er wel grote verschillen op het gebied van uiterlijk. Ook is er nog niet al te veel bekend over gezondheidsproblemen en de manier waarop dit ras het beste gefokt kan worden. Wil jij per sé een Pomsky hebben? Dan is het advies om deze uitsluitend bij een gerenommeerde en professionele fokker te halen. Al met al is het een bijzonder soort hond, waar in de komende jaren ongetwijfeld veel meer over bekend gaat worden. In 2017 wist de Pomsky in ieder geval al de eerste prijs binnen te halen; hij werd uitgeroepen tot het meest populaire designer ras.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

23 reacties op “Boerenfox

 1. Celine van Maanen (11) zegt:

  Hoi iedereen die dit leest ik ben Celine en wij hebben een gezond hond van drie jaar genaamd luna ze krijgt bijna pups en het eerste nestje ik hoop dat het goed gaat en super veel zin in maar onze hond is super lief blaft heel veel super aardig tegen andere honden alleen nu ze puppy’s in haar buik heeft doet ze wat agressiever maar dat is denk ik normaal ik leer haar veel trucjes aan maar denk ik iets te streng ik ga daar nu voortaan opletten ze beweegt echt heel veel ze loopt bijna nooit weg als ze los is met wandelen en zodra ze los is doen we dat ook en ze is natuurlijk een boeren Fox maar we hebben ook een best wel ouwe hond genaamd spiedy hij is ongeveer 13 jaar en best wel een brompot hij gaat bijna dood denk ik maar hij is ook gezond en zo is Luna nooit alleen dus we moeten wel leren dat ze alleen kan blijven zonder spiedy want dat is ze nooit geweest hartelijke groet Celine van Maanen,Luna (wat betekent maan dus ze hoort echt bij de familie) en Spiedy (die vroeger super snel was maar nu niet meer zo)

  • Dennis zegt:

   Beste Celine van Maanen (11),

   Wat leuk dat je je ervaring met jouw Boerenfox deelt met ons. Geniet van je honden en geef ze van ons een knuffel!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 2. Johan zegt:

  Bedankt voor dit mooie artikel en beschrijving. Wij hebben ook een Boerenfox van drie jaar, en het heeft ons net zolang geduurt om er eigenlijk achter te komen wat onze hond nu eigenlijk was. Ze werd verkocht als “Fox Terrier”, maar ze is langpotig en heeft weinig weg van een Fox Terrier (kop en snuit zijn minder groot, en poten langer). Toen kwamen we erachter dat ze wellicht een Braziliaanse Fox Terrier kon zijn, en nu dan een Boerenfox. Zeker zijn we er nog steedts niet van. Inderdaad onze hond blaft ook niet willekeurig, maar laat haar wel horen in waakzaamheid en is een uitstekende waakhond. Een lieve en aanhankelijke vriend, en een uitstekend nieuwsgierig maatje voor de kids.

  • Dennis zegt:

   Beste Johan,

   Bedankt voor het delen van je verhaal. Goed dat jullie erachter gekomen zijn dat het om een Boerenfox gaat! Veel geluk toegewenst met jullie viervoeter.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 3. Ricky zegt:

  Onze boerenfox (reu)hebben we al 6 jaar. Dit is onze vierde hond. Het is zo’n schat van een beest. Speels sociaal naar mensen en kinderen. Vaak halen kinderen uit de buurt Boy op om een eindje met hem te gaan wandelen en te spelen. Hij vindt het altijd prachtig. Boy heeft wel zijn voorkeuren voor andere honden.
  Hij luistert buitengewoon goed en heeft vaak aan een half woord genoeg. Iedereen is gek met Boy, zelfs mensen die niks met honden hebben.

  • Dennis zegt:

   Beste Ricky,

   Dankjewel voor je ervaring over de Boerenfox!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 4. Esmee zegt:

  Hoi allemaal,
  Ik heb sinds een week een boerenfox pup van iets meer dan 8 weken oud. De bench vind die echt niks alleen om rustig in te liggen. Ik zet mijn pup in de gang als ik ga slapen met de bench open en doe alle deuren dicht, een trainigs matje voor het geval er een ongelukje gebeurd. Dit gaat tot nu tot erg goed en hij kan al 7 uur lang door slapen en ja soms wel een plasje in de gang. Hoe kan ik deze tijd rekken?

  Wat ik wel lastig vind en waar ik ook hulp voor vraag is dat hij soms niets doet in huis poepen of plassen en soms ineens een aantal keer op een dag. Ik laat hem consequent uit om de 2 uur en soms elke keer na het spelen. Wat is hier de oplossing voor?

  Ook trekt hij erg aan de lijn en wilt juist niet een ver stukje lopen terwijl mij dat erg leuk lijkt. is hij nog te jong of doe ik iets niet goed?

  Ik wil graag ook met hem op puppycursus online of in een groepje. Wie heeft hier ervaringen mee en wat is verstandig?

  Groetjes,
  Esmee

 5. Charlain zegt:

  Ik heb sinds vandaag een boerenfox hij is 8 weken oud. Hij vond het buiten behoorlijk spannend, eng. Wat mij is opgevallen is dat hij erg speels is en dan ook graag bijt. Hoe kan ik dat het beste afleren?
  Hoe straf ik mijn hond?

  Ik begreep dat hij nog niet op een grasveld mag rennen. Omdat hij nog zijn prikjes moet.
  Bij aanschaf heb ik zo weinig informatie gehad, geen startpakketje.. Ik was verliefd op de pup dus betaald en weg gegaan. Kunt u mij nog wat tips geven?

  Wat doen de meeste mensen met jonge pups als ze bijvoorbeeld moeten werken? In de bench laten.. Graag hoor ik meer

  H

  • Dennis zegt:

   Beste Charlain,

   Het is heel normaal dat puppy’s zeker als ze nog jong zijn, bijten. Wil je dit toch direct afleren? Dan raad ik je aan het volgende artikel door te nemen: https://hondenpassie.nl/gedrag/puppy-bijten-afleren/.

   Het beste kun je de fokker zelf contacteren. Hij of zij kan jou tot in detail vertellen hoe om te gaan met jouw Boerenfox. De fokker heeft immers zelf veel ervaring op het gebied van het opvoeden van pups en met name de Boerenfox.

   Je pup de hele dag opsluiten in een hondenbench raden wij niet aan. Je zult het alleen thuis zijn van je hond langzaam moeten opbouwen. Hierover kun je hier meer lezen: https://hondenpassie.nl/training/hond-alleen-thuis/.

   Al met al is het een aanrader je meer te verdiepen in het opvoeden van je pup en daarbij kunnen we de Puppygroep boeken van Robbin Kleinpenning je van harte aanraden.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 6. bertmemel zegt:

  hallo onze dochter woont in een flatje in de stad en heeft een boerefox ik merk op uit reacties dat hij veel beweging nodig heeft en dat kan nu niet ook zijn gedrag is wisselend . Hebben jullie tips

  • Dennis zegt:

   Beste bertmemel,

   Een hond kan uiteraard in een stad ook voldoende beweging krijgen. Probeer creatief te zijn en plekken op te zoeken in de stad waar de hond lekker even zijn energie kwijt kan.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 7. Mariska zegt:

  Ik heb een boerenfox van nu 19 maanden.. hij is nu sinds 3 maanden heel angstig buiten en gromt idd veel ook naar ons… 3 maanden terug hebben wij onze blinde jack Russell van 13 in moeten laten slapen.. dit was echt het maatje van onze boerenfox.. hij beschermde de blinde hond ook heel erg op straat.. sinds haar overlijden is het gedrag van onze boerenfox veranderd.. overdag is het een super lieve hond.. savonds mogen we niet met hem knuffelen..

  • Dennis zegt:

   Beste Mariska,

   Wat vervelend om te horen. We willen je aanraden een bezoekje aan de dierenarts te brengen omdat dit gedrag al een aantal maanden aanhoud. Zij weten zeker raad met dit soort situaties. Sterkte!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Rob zegt:

   neem hem dagelijks mee om fiks te wandelen. nog beter : tennisballen en werpstok mee. peiger hem maar eens flink af. Geef hem flink liefde en waardering. Grommen moet je echt afleren en dat gaat niet bij een boerenfox met foei. Ze doen een moord voor een blokje kaas als beloning *hint* Dat doet echt wonderen. Ik heb bijna 19 jaar voor mijn Harrie gezorgd ( boerenfox ) Kon er mee lezen en schrijven maar o wee als je niet conseqent bent of slappe hap.. dan lacht een fokkie je 4 kant uit. Harrie overleed in 2012. mis hem nog iedere dag. was mijn beste maatje. Doe je best voor jouw fokkie zul je zien dat hij dag en nacht niet bij je weg te slaan is.

 8. Martin Radevan. zegt:

  Ik heb een boerenfox van ruim 8 weken.
  Zij blaft zelden en als ze blaft wil ze mij iets vertellen.
  Zindelijk is ze nog niet helemaal maar het gaat steeds beter.
  Wel bijt zij in mijn vingers , maar dat deed ze al van dag 1 dat ik haar had , het komt vaak door speelzigheid.
  Ik ga veel met haar naar buiten waar ze veel beweging heeft.
  Dominant is ze zeker niet , ze kan beter met mensen omgaan dan met andere honden.
  IK hoop dat het socialiseren van zelf wel komt .
  Je moet inderdaad consequent zijn.
  Zij luistert wel goed naar mij.
  Haar mand is haar terrein waar zij allerlei spullen in heeft verzameld en daar leuk mee speeld.
  Haar favorite speelgoed is een lege cola fles met dop , waar zij het hele huis mee rond rent.
  Ook stoeit zij geregeld met mij met haar handdoek.
  Ik heb ergens gelezen dat pubs 18 uur per etmaal moeten slapen maar dat haalt mijn hond zeker niet ik denk dat zij maximaal 12 uur slaapt.

  Groetjes Martin.

  • Dennis zegt:

   Beste Martin Radevan.,

   Bedankt voor het delen van je ervaring met jouw Boerenfox. Hier zullen anderen veel aan hebben!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Bianca macbean zegt:

   Haha grappig. Op het moment dat ik.jou verhaal lees, kauwt mijn fox op een cola fles. Mijn boerenfox is nu 8 maand. En ja het klopt al wat ik lees. Hij kan loslopen en goed luisteren, maar kan mij soms aankijken en met een blik van” ik kom nu zeker niet”. Maar echt een schat. Dat blaffen doet hij enkelt als iets vreemd ziet of hij iets ruikt( dan gaan de nekharen omhoog) en soms komt hij dan ook gelijk bij mij staan. Wat ik zo leuk vind is dat hij overal zijn botjes verstopt….achter de kussens, in de plantenbak. En zo leuk als je hem zo bezig ziet het te verstoppen. Ik ben echt trots op mijn fokkie.

 9. alida voorend zegt:

  ik heb zelf een boerenfox maar wat hierover boven staat klopt helemaal niet. Vooral het blaffen. alleen als er iemand komt maar niet de hele dag en het karakter dat ze dominant zijn nee. of ik heb een hele makkelijke hond dat zou kunnen. met 7 weken had ik ze al in huis en binnen een week zindelijk en met 9 weken luisterde ze en nog perfect. natuurlijk heeft ze haar buien maar ik heb bijna niks aan haar opvoeding gedaan het ging vanzelf. mijn boerenfox staat bekend dat ze darmkanker op kan sporen bij mensen. ze heeft al 2 keer gelijk gehad.

  • Dennis zegt:

   Beste alida voorend,

   Dankjewel voor je uitgebreide reactie. Het klopt inderdaad dat zeker niet iedere hond hetzelfde is. Wij proberen altijd een zo globaal mogelijk beeld te schetsen. Er zijn natuurlijk uitschieters. Fijn dat je zo een goede ervaring hebt met jouw Boerenfox! Altijd goed om te horen en ook zeker een stimulus voor anderen om ook een Boerenfox aan te schaffen.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Willemijn zegt:

   Het is misschien niet zo vreemd dat er veel verschillen in karakter zijn omdat ‘boerenfox’ geen afgebakend ras is, er kunnen bijvoorbeeld ook kruisingen tussen kleine terriërsoorten onder worden verstaan.
   Mijn hond is nu 10 weken oud en blaft nog helemaal niet, ik hoop dat hij zich niet tot een blafferig hondje gaat ontwikkelen. Dominant vind ik hem ook niet. Hij heeft wel wilde buien en is dan bijterig, maar dat lijkt me normaal puppygedrag.
   Het blaffen komt denk ik vooral voor bij honden die niet vanaf jonge leeftijd goed zijn gesocialiseerd. Dan ervaren ze veel dingen als vreemd/bedreigend en reageren daarop door te blaffen. Dit zal dus zeker het geval zijn bij boerenfoxen die op een boerderij opgroeien, maar mogelijk minder bij een hond die in een gezin opgroeit.

  • Dennis zegt:

   Beste Willemijn,

   Bedankt voor je waardevolle reactie. Ik weet zeker dat anderen hier iets aan gaan hebben!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *