Greyhound

Laatst bijgewerkt: 5 maart 2022

Greyhound is niet alleen de titel van een populaire film, maar ook van een indrukwekkend hondenras. Het ras is vanwege onder meer zijn uiterlijke kenmerken behoorlijk opvallend te noemen, maar dat geldt ook zeker voor zijn herkomst. Voor de herkomst van een Greyhound moeten we namelijk terug naar het Midden-Oosten; dat is wellicht niet de eerste plek waar je aan denkt bij een hondenras.

Volgens verhalen is de Greyhound de oudste windhond ter wereld. Op muurschilderingen van 5000 jaar geleden zijn namelijk wezens aangetroffen die onwijs veel gelijkenissen vertonen met de Greyhound. Behalve het bovengenoemde weetje, is er nog een interessant weetje over dit ras. Het is namelijk zo dat dit ras de snelste hond ter wereld is; de Greyhound behaalt een topsnelheid van ongeveer 70 kilometer per uur. Mede vanwege dat kenmerk zijn dit uiterst geliefde honden binnen de hondenracewereld. Al met al hebben we dus met een bijzondere hond te maken; een gemiddelde Greyhound wordt 10 tot 12 jaar oud.

Samenvatting Greyhound

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Greyhound.

Karakter Aanhankelijk, gevoelig, leergierig, samenwerkend, sociaal en vriendelijk.
Levensverwachting 10 tot 12 jaar.
Schofthoogte Reu: 71,0 tot 76,0 cm.Teef: 68,0 tot 71,0 cm.
Gewicht Reu: 35,0 kg.Teef: 30,0 kg.
Vachtkleur Diverse kleuren mogelijk.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Laag.
Benodigde verzorging Weinig.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.
Rasgroep Windhonden.

1. Uiterlijke kenmerken

In het verleden werd de Greyhound veelal gebruikt voor het jagen op wild. Daar was dit hondenras perfect geschikt voor, aangezien hij een zeer atletisch én sterk lichaam heeft. Die uiterlijke kenmerken zorgen er ook voor dat het de snelste hond ter wereld is. Zijn krachtige poten, fiere lichaam en zijn atletische bouw zijn zeer kenmerkend voor dit ras en staan aan de basis van de immense snelheid die de honden weten te behouden.

Vanaf een afstandje ziet een Greyhound er opvallend uit; dat geldt met name voor zijn lichaam. Zijn kop is namelijk compleet volgens de rasstandaard van windhonden; een lange en vlakke kop. De ovaalvormige ogen zijn – bij voorkeur – donker gekleurd en zijn schuin geplaatst. De half hangende oren zijn relatief klein en hebben een bijzondere vorm. De bijzondere vorm van de oren van een Greyhound worden wel eens met een roos vergeleken. Als je de foto’s van dit ras bekijkt, zie je ongetwijfeld direct waar die vergelijking vandaan komt.

De lange kop loopt over in een gespierde en lange hals. Deze hals is heel kenmerkend voor dit ras, aangezien de hals een sierlijke buiging kent. Door deze sierlijke buiging heeft de hond een fier lichaam en is hij ook heel atletisch. De lange en sierlijke hals loopt uiteindelijk over in een lange en brede rug. Deze rug kent een lichte welving aan de achterkant, waarna de staart behoorlijk laag aangezet is. De staart wordt bij voorkeur laag gedragen, is licht gebogen, is niet al te dik en is behoorlijk lang.

Qua vacht bestaan er meerdere kleurenvarianten. Een Greyhound kan volledig wit, volledig zwart, volledig blauwgrijs, volledig fawn (reekleurig), volledig vaalrood of gestroomd zijn. Volgens de rasstandaard mag de vacht ook één van bovengenoemde kleuren zijn in combinatie met witte details. De vacht is dicht van structuur en voelt zeer glad en fijn aan.

Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen dat een Greyhound krachtige poten heeft. De poten zijn onder meer vanwege de lengte zo krachtig; mede vanwege deze poten heeft een Greyhound een flinke schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X. Doordat hij een schofthoogte van net geen 80 centimeter kan bereiken, is het niet voor elk huishouden de meest geschikte hond.

2. Gedrag

Aanhankelijk, leergierig, vriendelijk en sociaal. Dat zijn toch wel de termen die zeer typisch zijn voor dit ras. Veel van deze karakteristieke eigenschappen zijn overigens te danken aan het verleden van de Greyhound. Hij was namelijk vroeger veelvuldig met jagers op pad en wist daarbij perfect met hen samen te werken.

In het karakter van de hedendaagse honden van dit ras is die samenwerking nog steeds duidelijk terug te zien. Hij onderneemt graag activiteiten met zijn baasje, hij heeft het liefste zeer nauw contact met zijn baasje en hij verliest zijn baasje eigenlijk nooit uit het oog. Door deze karakter eigenschap is het niet even makkelijk om je Greyhound enkele uren alleen thuis te laten. Dit is iets wat je hem echt aan moet gaan leren.

Verder is het opvallend dat dit ras een onwijs goede concentratie heeft. Op het moment dat hij zich ergens op richt, heeft hij geen oog meer voor datgene wat om hem heen gebeurd. Ook dit is een eigenschap die weer terug verwijst naar het verleden; in het verleden werd dit ras immers voor de jacht ingezet. Tijdens de jacht is de concentratie van groot belang; mede vanwege de goede concentratie werd dit ras door veel jagers met veel plezier ingezet.

In een huishouden neemt hij graag een centrale rol in. Hij vindt het heerlijk om in het gezin opgenomen te worden en om leuke dingen met een ieder te doen. Daarbij moet je wel rekening houden met het feit dat het een nogal grote en zware hond is. In de omgang met kinderen vertoont hij gewenst gedrag, maar desondanks is het niet aan te raden om hem alleen te laten met kleine kinderen.

Iets waar je ook rekening mee moet houden, is zijn gevoeligheid. Hij reageert nogal heftig op stemmingswisselingen van zijn baasjes; mocht jij verdrietig zijn, neemt hij dat verdrietige gevoel moeiteloos over. Mede vanwege deze gevoeligheid is de combinatie van hem met een druk, klein kind niet altijd even wenselijk. Hij neemt namelijk ook het drukke gedrag van een klein kind moeiteloos over.

Tot slot is het van belang om te vermelden dat een Greyhoud terughoudend naar anderen is. Hij kijkt het liefste de kat uit de boom in “normale” situaties. Mocht je met hem in het bos rond lopen, kan je hem echter ook binnen één seconde kwijt zijn. Als hij een prooi ziet, is hij soms niet meer te houden. In de omgang met andere honden is hij aan het begin ook terughoudend. Hij vertoont in ieder geval nooit agressief gedrag en vindt het na verloop van tijd zelfs leuk om met andere honden te spelen en om te gaan.

3. Verzorging

De verzorging van een Greyhound kent eigenlijk geen bijzondere punten. Ook kost het onderhouden van hem niet al te veel tijd. Dat komt onder meer door de fijne en gladde vacht. Doordat deze vacht behoorlijk dicht van structuur is, is het niet noodzakelijk om hem heel vaak te borstelen. Wel is het advies om af en toe een rubberen borstel over de vacht heen te halen. Als je de rubberen borstel over de vacht heen hebt gehaald, kan je een zeemleren lap gebruiken om de vacht weer fraai te laten glimmen.

De vacht brengt tegelijkertijd ook een nadeel met zich mee; een Greyhound heeft het behoorlijk snel koud. Tijdens de verzorging is dit iets waar je absoluut rekening mee moet houden. Is het koud buiten? Laat hem een hondenjas dragen. Is het héél warm buiten? Zorg dan voor voldoende water, schaduw en afkoeling; door zijn vacht is hij namelijk ook niet in staat om goed af te koelen.

Verder is het opvallend dat het een behoorlijk gezonde hond is. Zo is het één van de weinige hondenrassen die weinig risico op heupdysplasie loopt. Aan de andere kant zijn ze wel gevoelig voor een maagtorsie. Een maagtorsie is een kanteling van de maag. Dit ontstaat bij dit ras omdat de borstkas nogal ruim is. Indien er sprake van een maagtorsie is, is de maag een rondje in de borstkas gedraaid. De maag wordt hierdoor gesloten en verschillende gassen gaan zich ophopen; dit kan dodelijke gevolgen hebben. Het advies is daarom om níet direct na het eten te gaan wandelen. Geef het lichaam van hem zeker 2 uur de tijd om al het eten te verwerken.

Tot slot is het goed om te weten dat een Greyhoud een verhoogd risico op hemofilie loopt. Dit is een aandoening aan het bloedstelsel; deze aandoening kan voor bloedingen aan zowel de binnen- als aan de buitenkant van zijn lichaam zorgen. Op het moment dat hij geopereerd gaat worden, moet je ook scherp zijn. Dit ras kan namelijk behoorlijk heftig reageren op anesthesie; bespreek dit dus altijd goed met de dierenarts.

greyhound staat in een grasveld

4. Opvoeding

Bij het opvoeden van een Greyhoud is het onwijs belangrijk om geduldig, respectvol en consequent te zijn. Hij is behoorlijk leergierig, maar hij is niet al te slaafs te noemen. Pas nadat je een band met hem opgebouwd hebt, is hij bereid om naar alle commando’s te luisteren.

Maak tijdens de opvoeding ook gebruik van zijn aanhankelijkheid. Als hij eenmaal doorheeft dat jij zijn baasje bent, is hij bereid om voor jou door het vuur te gaan. Zorg er daarbij wel voor dat je strikte en consequente regels hanteert. Mochten regels voor hem niet duidelijk zijn, gaat hij deze regels vanzelf invullen.

Tijdens de opvoeding is het ook aan te raden om op de socialisatie te letten. Zoals eerder gezegd; een Greyhound vertoont behoorlijk afhoudend gedrag ten opzichte van andere mensen. Door een puppycursus te volgen, komt hij op jonge leeftijd al in aanraking met veel mensen en andere honden. Op die manier weet je hem een stukje socialer te maken.

Tot slot is het advies om zijn jachtinstinct vanaf de allereerste seconde aan te pakken. Op het moment dat je hem vrij los laat lopen, bestaat de kans dat je hem binnen één seconde kwijt bent. Besteed dus veel tijd aan het afleren van het trekken aan de riem én let goed op wanneer je hem los laat lopen.

5. Beweging

De snelste hond ter wereld krijgt graag dagelijks een flink portie aan beweging. Hij vindt het heerlijk om lange stukken te wandelen en om hard te lopen; in Nederland bestaan er diverse speciale renbanen waar je hem op kunt laten sprinten. Dit is voor hem eigenlijk dé perfecte beweging.

Ga je met hem in de omgeving een stukje wandelen? Let dan altijd goed op. Houd rekening met zijn jachtinstinct en laat hem niet zonder goed toezicht loslopen. Het is niet verboden om je Greyhound los te laten lopen maar je bent wel verplicht zijn jachtinstinct onder bedwang te houden. Als hij namelijk een prooi voor zich ziet, laat hij deze prooi niet meer met rust.

6. Geschiedenis

In het oude Egypte werd de Greyhound, naar verluidt, ingezet als een herten- en gazellejager. Hij wist de jagers op een perfecte manier te helpen, onder meer dankzij zijn snelheid, zijn atletische lichaam en zijn uithoudingsvermogen. Mede vanwege die eigenschappen was het een zeer geliefde hond in het Midden-Oosten.

Dat zagen niet alleen de plaatselijke inwoners in, maar ook kooplieden uit onder meer Engeland. Volgens de verhalen hebben deze kooplieden dit ras naar Engeland en Ierland gebracht. In die twee landen viel dit ras direct in de smaak bij de adel. Ook werden in die landen dit ras veelvuldig gebruikt voor de windhondenraces. Dit levert/leverde altijd een gigantisch spektakel op, aangezien een Greyhound een snelheid van wel 70 kilometer per uur kan bereiken.

Mocht je een Greyhound in huis hebben, ben je verzekerd van een aanhankelijke en sociale hond. Tegelijkertijd is het een behoorlijke grote hond met de nodige aandachtspunten. Zo is het wel toegestaan om hem los te laten lopen maar moet je continue rekening houden met zijn jachtinstinct; je hond mag namelijk absoluut niet jagen op dieren in het wild. Mede vanwege die aandachtspunten is het niet voor elk huishouden de meest geschikte hond. Desalniettemin is het een ras om dol op te zijn; zijn atletische lichaam en zijn vriendelijke karakter zijn om van te houden.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *