Italiaans Windhondje

Laatst bijgewerkt: 3 juni 2022

Als je de naam “Italiaans Windhondje” ziet staan, zou je een kleine hond verwachten. Nou, niks is minder waar. Dit hondenras staat namelijk bekend als een kleinere uitgave van de Greyhound. Zowel qua uitstraling als qua karakter vertonen beide hondenrassen veel overeenkomsten met elkaar, maar het Italiaans Windhondje is een significant stuk kleiner.

Zoals de naam al doet vermoeden, vindt dit hondenras zijn oorsprong in Italië. Tegelijkertijd zijn er ook aanwijzingen dat dit hondenras al in de tijd van mummies en farao’s in Egypte leefde. Lange tijd is het hondenras eigenlijk onderbelicht geweest, maar vanaf de 17e eeuw werd het ras écht heel populair in Italië. Dat kwam onder meer doordat de adel – en hoffelijke families – dit hondenras omarmden. Dit blijkt ook uit de vele schilderen uit die tijd waar het Italiaanse Windhondje op pronkt.

Op dit moment is het Italiaans Windhondje een vrij zeldzaam hondenras. In ons land kom je deze hond in ieder geval niet op elke hoek van de straat tegen. Integendeel zelfs. Mocht jij mogelijk wel interesse hebben om een Italiaanse Windhondje in huis te halen, kun je uitgaan van een relatief gezonde hond. De ervaring leert namelijk dat dit hondenras een gemiddelde leeftijd van 13 á 14 jaar weet te behalen. Al met al is het een unieke, gezellige én gezonde hond.

Samenvatting Italiaans Windhondje

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van het Italiaans Windhondje.

Karakter Eigenwijs, enthousiast, gevoelig, intelligent en rusteloos.
Levensverwachting 12 tot 15 jaar.
Schofthoogte Reu: 33,0 tot 38,0 cm.Teef: 33,0 tot 38,0 cm.
Gewicht Reu: 3,0 tot 5,0 kg.Teef: 3,0 tot 5,0 kg.
Vachtkleur Reebruin, leigrijs, leverkleurig, zwart of crème.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Weinig.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Moeilijk.
Rasgroep Windhonden.

1. Uiterlijke kenmerken

Het Italiaans Windhondje is zonder twijfel één van de meest unieke honden om te zien. Dit dankt hij aan zijn lichaamsbouw, aan de lengte van zijn poten en aan zijn vacht. Ook heeft hij een behoorlijk kenmerkende kop, waardoor je al op grote afstand kunt herkennen dat je met een Italiaans Windhondje te maken hebt.

Laten we beginnen met het bespreken van zijn kop. Allereerst is het hierbij opvallend dat zijn kop behoorlijk lang is. Zijn snuit is echt van een flinke lengte, terwijl zijn kop alles behalve breed is. Daarbij is het ook opvallend dat hij bijzonder kleine oren heeft. Deze oren hebben een afhangende punt en hij lijkt daardoor eigenlijk altijd “bedroefd” te zijn. Niks is minder waar, aangezien een Italiaans Windhondje over het algemeen echt een vrolijke hond is.

Verder is het opvallend dat hij behoorlijk grote ogen heeft. Deze ogen hebben een unieke vorm en zijn veelal in het donker uitgevoerd. De donkere ogen van een Italiaans Windhondje lijken bovendien ietwat bol te zijn, waardoor hij glazig uit zijn ogen kan kijken. Ook dat is kenmerkend aan dit unieke ras.

Zoals eerder al gesteld; zijn lichaam heeft een bijzondere bouw. Zo heeft hij een behoorlijk diepe borstkas, een naar beneden aflopende rug en lange poten. Door zijn lange poten herken je eigenlijk direct dat het een broertje van de Greyhound is. Met dank aan deze lange poten is hij in staat om zich atletisch, lenig en snel voort te bewegen. Daarover ga je later in dit artikel nog meer lezen.

Doordat zijn rug naar beneden afloopt, is het net alsof hij door zijn achterpoten heen zakt. Dat is echter niet het geval; hij is bijzonder licht van gewicht, waardoor zijn poten het niet al te zwaar verduren hebben. Over het algemeen weegt een Italiaans Windhondje slechts 3 tot 5 kilogram. Dat is opmerkelijk, aangezien hij een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van wel 38 centimeter kan behalen. Deze verhouding geeft direct aan dat het een slanke hond is.

De vacht van een Italiaans Windhondje is altijd kort, fijn en glad. Dit geldt ook voor zijn gehele lichaam; hij heeft nergens (extra) bevedering?Haren die beduidend langer zijn dan de rest van de vacht.X. De vacht kan bovendien in verschillende kleuren uitgevoerd zijn. De meest voorkomende kleuren zijn hedendaags toch wel reebruin, leigrijs, leverkleurig, zwart of crème. Her en der zijn aftekeningen mogelijk, maar volgens de rasstandaard is dat zo min mogelijk gewenst.

2. Gedrag

Een Italiaans Windhondje lijkt qua uiterlijk op een Greyhound, maar ook zéker qua karakter. Over het algemeen kan gesteld worden dat een Greyhound en een Italiaans Windhondje min of meer hetzelfde gedrag vertonen. Mocht je een Italiaans Windhondje in huis halen, zijn er zeker enkele zaken waar je goed rekening mee moet houden. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat je goed op hem let.

Waarom? Nou, de ervaring leert dat een Italiaans Windhondje behoorlijk onstuimig kan zijn. Het is een super enthousiaste hond, maar het is tegelijkertijd ook een hond die niet altijd even goed de risico’s in kan schatten. Die combinatie zorgt ervoor dat een ongeluk bij een Italiaans Windhondje echt in een heel klein hoekje zit. Mocht je een Italiaans Windhondje in huis halen, moet je goed met deze onstuimigheid rekening houden.

Verder moet je rekening houden met de intelligentie en eigenwijsheid van hem. Het is een behoorlijk slimme hond, waardoor hij in staat is om zijn regels te bedenken en op te volgen. Dit kun je echter voorkomen door hem strikt en rechtvaardig op te voeden. Zodra hij door heeft dat jíj zijn baasje bent, gaat hij namelijk echt voor jou door het vuur.

Een Italiaans Windhondje is over het algemeen een zeer loyale hond. Het is niet per sé een super aanhankelijke hond, maar hij verliest je eigenlijk nooit uit het oog. Doordat hij niet al te veel weegt, kun je hem bovendien heerlijk op schoot nemen. Dat vindt hij heerlijk, maar hij vindt het ook prima om in zijn eigen hondenmand lekker te dutten.

Wel moet je goed rekening houden met de energie van een Italiaans Windhondje. Als je hem elke dag alleen maar laat slapen, ga je een zware kluif aan hem krijgen. Hij heeft écht veel beweging nodig en moet daarbij ook door jou vermaakt worden. Mocht je daar bijvoorbeeld niet voldoende tijd voor hebben, ga je het behoorlijk lastig met hem krijgen. In dat geval gaat hij zijn energie opkroppen en ongewenst gedrag vertonen.

Tot slot moet je rekening houden met zijn gevoeligheid. Als jij je bedroefd voelt, neemt hij dat gevoel eigenlijk direct over. Hij heeft daar prima “voelsprieten” voor en is dus ook erg gevoelig voor negatieve aandacht. Met name tijdens het opvoeden van een Italiaans Windhondje is dat iets waar je héél goed rekening mee moet houden.

3. Verzorging

Als je een Italiaans Windhondje in huis gaat nemen, hoef je niet al te veel rekening te houden met de verzorging. Doordat hij een korte en gladde vacht heeft, hoef je de vacht bijvoorbeeld niet door te borstelen. Wel is het van belang dat je zijn vacht goed schoon weet te houden. Dit geldt in het bijzonder voor zijn oren; doordat zijn oren in een punt naar beneden hangen, kan het vuil zich hier prima nestelen. Maak daarom ook goed zijn oren schoon.

Daarnaast is het aan te raden om zijn gebit goed te poetsen. Ook is het advies om zijn nagels af en toe bij te knippen. Dit advies geldt echter niet specifiek voor een Italiaans Windhondje, maar geldt eigenlijk voor elk soort hondenras. Als je hem op de juiste manier weet te verzorgen, geniet je in ieder geval van een gezonde, actieve en gezellige hond.

Wel is het belangrijk om rekening te houden met zijn bouw. Doordat hij nogal lange en dunne poten heeft, zijn deze poten relatief gevoelig voor bijvoorbeeld botbreuken. Laat hem daarom niet zomaar op de bank springen, laat hem niet van de trap aflopen en ga altijd uiterst voorzichtig met hem. Ook hierbij komt zijn onstuimigheid weer om de hoek kijken; hij ziet de gevaren eigenlijk zelf niet in. Het is aan jou om te voorkomen dat hij met zijn poten in het gips terechtkomt.

Over het algemeen loopt een Italiaans Windhondje niet al te veel gezondheidsrisico’s. Je moet rekening houden met mogelijke botbreuken, maar ook met staar en in zeldzame gevallen epilepsie. Ten opzichte van andere hondenrassen loopt een Italiaans Windhondje een stuk minder risico. Zo zijn er bijvoorbeeld ook geen veelvoorkomende (erfelijke) aandoeningen bekend bij dit hondenras.

italiaans windhondje bijt in een tak

4. Opvoeding

Het opvoeden van een Italiaans Windhondje is eigenlijk een vak apart. Je moet namelijk met meerdere facetten rekening houden én je moet zelf stevig in jouw schoenen staan. Dat laatste is vooral van belang op de momenten dat jouw Italiaans Windhondje eigenwijs gedrag gaat vertonen. Je moet dan echt even laten blijken dat jij de baas bent.

Dat moet je wel te allen tijde op een positieve manier doen. Doordat een Italiaans Windhondje een behoorlijk gevoelig karakter heeft, is hij zéér gevoelig voor bijvoorbeeld stemverheffingen of wilde armbewegingen. Daarmee weet je hem eigenlijk alleen maar bang mee te maken. Benader hem daarom altijd op een positieve en lieve manier. Mocht hij echt ongewenst gedrag vertonen, kun je hem het beste volledig negeren.

Tevens moet je rekening houden met het zindelijkheidsproces. De ervaring leert dat een Italiaans Windhondje bijzonder lastig zindelijk wordt. Sterker nog; het is één van de lastigste hondenrassen op het gebied van zindelijkheid. Neemt niet weg dat je met voldoende geduld elk Italiaans Windhondje uiteindelijk zindelijk kunt maken. Geduld, geduld en nog eens geduld is hierbij echt het toverwoord.

Tot slot is het advies om hem op jonge leeftijd te laten socialiseren. Hij is op zich oké in de omgang met honden, maar voor een Italiaans Windhondje is op dit gebied altijd vooruitgang te boeken. Ga daarom bij voorkeur ook op jonge leeftijd direct een puppycursus met hem volgen. Tijdens die cursus bouw je een hechte band met hem op én komt hij direct in aanraking met andere honden. Houd ook tijdens de puppycursus echter goed rekening met de kans op botbreuken.

5. Beweging

Moet een Italiaans Windhondje veel bewegen? Dat is een understatement. Een Italiaans Windhondje moet namelijk héél veel bewegen. Van nature is dit hondenras gewend om veel te bewegen, waardoor je hem dagelijks echt urenlang in beweging moet laten komen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door lange stukken met hem te wandelen of door leuke spelletjes met hem te spelen.

Houd hierbij wel goed rekening met zijn bouw. Zo is het geen hond die je moeiteloos op oneffen ondergronden kunt laten rennen. Nee, je moet bij voorkeur kiezen voor oppervlakten waar zijn dunne poten het niet al te zwaar te verduren krijgen.

Heb je een grote tuin die volledig omheind is? Dan heb je eigenlijk de ideale situatie voor een Italiaans Windhondje. Als je een dergelijke tuin hebt, kun je hem namelijk lekker de hele middag buiten laten ravotten. Hij weet zichzelf prima te vermaken én hij weet al zijn energie kwijt te raken. Mocht je in een klein huis of in een appartement wonen, dan is het absoluut niet aan te raden om een Italiaans Windhondje in huis te nemen. Puur omdat hij veel moet bewegen en behoefte aan de nodige ruimte heeft.

Regent het buiten of is het buiten koud? Dan heb je aan een Italiaans Windhondje ook niet de beste hond. Hij is alles behalve gek op regen en kou. Op dergelijke dagen blijft hij dus liever even in zijn warme hondenmand liggen.

6. Geschiedenis

Als je een schilderij uit de 17e of 18e eeuw bekijkt, is de kans aanwezig dat je een Italiaans Windhondje afgebeeld ziet staan. Grote schilders, waaronder Jeroen Bosch en Giotto, hebben deze hond namelijk op meerdere schilderijen afgebeeld. Gedurende die periode waren de Italiaanse Windhondjes ook erg geliefd bij de Italiaanse adel en hoffelijke families.

Volgens hen was het Italiaans Windhondje een ideale gezelschapshond. Daar denken veel mensen nog steeds zo over, maar toch is het een relatief zeldzaam hondenras geworden. Mocht je besluiten om een Italiaans Windhondje in huis te nemen, is het advies om deze altijd bij een erkende fokker te kopen. Het is hoe dan ook een bijzonder én oud hondenras. In de graven van verschillende farao’s zijn namelijk meerdere gemummificeerd Italiaanse Windhondjes gevonden. Uniek. Iets wat ook voor zijn gedrag en uiterlijk geldt.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *