Boxer

Laatst bijgewerkt: 22 juli 2022

In het verleden waren de zogeheten Molossers populair. Deze honden werden onder meer door de Grieken ingezet als waakhond, als vechthond en als herdershond. In de oudheid zijn meerdere van deze Molossers gefokt, waarmee jaren later nog steeds gefokt werd. Door het fokken van verschillende hondenrassen – uit de stamboom van de Molosser – kwam uiteindelijk de Boxer tot leven.

Dit ras werd gefokt als soort van kopie van de Mastiff. Het doel was dat de Boxer net zo goed zou kunnen vechten, net zo goed zou kunnen verdedigen en net zo’n goed uithoudingsvermogen zou hebben als de Mastiff. Zijn die doelen uiteindelijk behaald? Ja, eigenlijk wel. De Boxer is in ieder geval uitgegroeid tot een toonaangevende, stoere en gespierde hond. Een hond die niet zomaar in huis genomen kan worden, aangezien je als baas zijnde toch over enige ervaring moet beschikken. Indien je een Boxer op de juiste manier weet te verzorgen, kun je zo’n 10 tot 12 jaar lang genieten van de aanwezigheid van deze krachtpatser.

Samenvatting Boxer

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Boxer.

Karakter Druk, moedig en onbevreesd.
Levensverwachting 10 tot 12 jaar.
Schofthoogte Reu: 57,0 tot 63,0 cm.Teef: 53,0 tot 60,0 cm.
Gewicht Reu: 27,0 tot 32,0 kg.Teef: 25,0 tot 29,0 kg.
Vachtkleur Geelachtig bruin tot aan hertenrood met witte/zwarte aftekeningen.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Weinig.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Moeilijk.

1. Uiterlijke kenmerken

In de inleiding van deze pagina heb je al kunnen lezen dat de Boxer afstamt van de Molossers. Deze honden uit de oudheid waren stuk voor stuk krachtig, gespierd en moedig. Dat is dan ook iets wat duidelijk terug te zien is bij dit hondenras; eigenlijk alles aan het lichaam van een Boxer doet vermoeden dat hij zeer sterk is.

Dit begint eigenlijk al als je naar zijn kop kijkt. De kop van een Boxer kent een opvallende vorm, is vrij robuust en kent donkere accenten. Juist door deze donkere accenten – rondom zijn mond, ogen en neus – heeft hij wellicht een ietwat agressieve uitstraling. Ook zijn ogen zelf zijn vrij donker uitgevoerd, waardoor zijn blik ook behoorlijk indringend kan zijn.

De kop van een Boxer heeft een licht gewelfde vorm. Daarbij schrijft de rasstandaard ook het volgende voor: het bovenste deel van de kop moet twee keer zo lang zijn als het onderste deel van de kop. Dit betekent dat hij een vrij korte en brede snuit heeft, zoals je ook duidelijk op de foto’s ziet. Opvallend zijn ook de oren van hem; deze oren staan echt ver naar achteren. Bovendien beginnen de oren rechtop, maar komt er al snel een flinke vouw in. Doordat de oren vrij groot uitgevoerd zijn, zijn de oren desondanks goed aanwezig.

Zijn kop is eigenlijk toonaangevend voor de rest van zijn lichaam. Zijn kop loopt namelijk via een dikke hals over in een gespierde rug. Deze rug kent een lichte welving bij de hals, maar kent ook richting zijn staart toe nog een lichte welving. De rug is – in verhouding tot zijn hoogte – vrij kort te noemen. Aan het einde van zijn gespierde rug is een staart van middelmatige lengte te vinden. De staart wordt eigenlijk altijd naar beneden gedragen, waarbij er wel een lichte buiging in de staart aanwezig is.

De poten van een Boxer zijn bijzonder sterk en hebben een vloeiende vorm. Opvallend is dat deze poten vaak witte aftekeningen hebben. Bij dit ras is het prima dat er witte aftekeningen op het lichaam te vinden zijn, zolang deze witte aftekeningen maar niet meer dan 1/3 van het gehele lichaam in beslag nemen. De vacht op de rest van zijn lichaam is overig kort, stevig en glad. De kleur van de vacht varieert van geelachtig bruin tot aan hertenrood. Deze kleur wordt dus bijgestaan door witte- en/of zwarte aftekeningen.

Al met al is de Boxer een indrukwekkende hond om te zien. Zijn kop is groot, zijn kop is vrij donker en ook zijn gehele lichaam is gespierd. Bovendien is het een vrij stevige hond om te zien; gevaar voor overgewicht ligt dan ook behoorlijk op de loer.

2. Gedrag

Als je een Boxer ziet lopen, zou je wellicht verwachten dat het een gevaarlijke en/of agressieve hond is. Schijn bedriegt echter bij dit ras. Hij staat namelijk te boek als een ware familiehond. Als hij eenmaal doorheeft wie er tot zijn gezin/familie behoort, gaat hij voor hen door het vuur. Hierbij is hij zelfs bereid om zichzelf volledig op te offeren, zolang jij en zijn andere gezinsleden maar veilig zijn.

Wel moet je rekening houden met een vrij drukke hond. Hij is graag actief, hij staat graag in het middelpunt van belangstelling en hij kan ook vrij onstuimig zijn. Je moet dus niet gek opkijken als hij een glas van tafel stoot of als hij uit enthousiasme ergens tegen aan loopt.

Kun je een Boxer als pure gezinshond “inzetten”? Ja, dat is zeker mogelijk. Tegelijkertijd kun je hem ook nog als een waakhond gebruiken. Net zoals zijn verre voorouders is hij namelijk ook oplettend, is hij zeer stoer en deinst hij eigenlijk voor niemand terug. Kent hij eenmaal mensen? Dan sluit hij deze mensen eigenlijk al snel in zijn hart. Dit is zeker het geval als hij deze mensen vaker en vaker ziet.

Aan het begin kan hij naar andere mensen toe wel behoorlijk terughoudend zijn. Hij kijkt liever eerst de kat uit de boom, terwijl hij de gehele situatie in de gaten houdt. Er ontgaat hem echt niks; zodra hij denkt in actie te moeten komen, doet hij dat vervolgens ook. Gelukkig gaat hij wel prima met kinderen en andere huisdieren om. Zorg er echter voor dat je hem nooit alleen met jouw kind(eren) laat; zijn forse gewicht en onstuimige gedrag kunnen snel voor een ongeluk zorgen.

Gaat hij ook nog goed met andere honden om? Ja, op zich wel. Ook hierbij geldt echter wel dat hij zich soms terughoudend op kan stellen. Als hij doorheeft dat er iets niet pluis is, kan hij zich behoorlijk stoer gaan gedragen. Dit kun je voorkomen door op jonge leeftijd al met hem naar een puppycursus te gaan. Bij een Boxer is een goede socialisatie al met al erg belangrijk.

Tot slot: een Boxer is geen typische waakhond. Hij blaft namelijk niet al te vaak of al te snel. Hij blaft eigenlijk alleen op het momenten dat het écht moet. Indien jij jouw Boxer hoort blaffen, kun je er dus vanuit gaan dat er iets niet oké is.

3. Verzorging

Een absoluut voordeel is dat je niet al te veel tijd hoeft te besteden aan de vachtverzorging van een Boxer. Zijn vacht is namelijk kort en glad, waardoor kammen eigenlijk overbodig is. Wel is het aan te raden om bijvoorbeeld met een vochtige zeemleren lap regelmatig over zijn vacht heen te wrijven. Hiermee voorkom je de vorming van klitten en weet je zijn vacht ook lekker schoon te houden.

Tevens is het goed om in de winter rekening te houden met deze vacht. Een Boxer heeft namelijk enkel een bovenvacht en géén ondervacht. Zeker in de winter moet je hem daarom warm aankleden. Ook het maken van lange wandelingen in de winterperiode is af te raden.

Is dit ras gezond te noemen? De gemiddelde leeftijd van 10 tot 12 jaar oud zou vermoeden van wel, maar toch kent dit ras de nodige gezondheidsproblemen. Zo hebben bijvoorbeeld relatief veel honden binnen dit ras last van heupdysplasie. Hierbij sluiten onderdelen in het heupgewricht niet goed op elkaar aan, waardoor het gewricht snel slijt. Dit brengt de nodige pijn met zich mee.

Ook kan een Boxer last krijgen van flinke rugpijn. Deze rugpijn ontstaan door een slijtage in de schijven tussen de rugwervels. Het gevolg hiervan is dat de gewrichten kunnen vergroeien, waardoor hij mank gaat lopen. Ook dit gaat weer gepaard met de nodige pijn.

Verder heeft dit ras ook nog met de nodige erfelijke afwijkingen/aandoeningen te maken. Onder meer aortastenose (vernauwing van lichaamsslagader), DCM (hartaandoening) en pulmonaal stenose (vernauwing van de longslagader) zijn veelvoorkomende erfelijke aandoeningen. Alleen als je een Boxer bij een gespecialiseerde fokker koopt, is de kans op dergelijke erfelijke aandoeningen klein(er).

close up van een boxer

4. Opvoeding

Bij het opvoeden van een Boxer moet je vrij stevig in jouw schoenen staan. Hij is namelijk nogal onstuimig, hij kan onverschrokken zijn en hij vindt het super om leuke dingen te doen. Juist door zijn karakter kan hij daardoor een loopje met de regels nemen. Alleen door hem consequent op te voeden, weet je hem aan deze regels te laten wennen.

Sowieso is het belangrijk dat je snel een hechte band met hem op weet te bouwen. Als hij doorheeft dat jij zijn baasje bent, gaat hij namelijk voor jou door het vuur. Hij is daarbij ook een stuk beter bereid om naar je te luisteren. Deze hechte band kun je opbouwen gedurende een puppycursus. Sowieso is het volgen van een puppycursus met een Boxer aan te raden, aangezien hij op jonge leeftijd zo goed mogelijk gesocialiseerd moet worden.

Is dit hondenras voor iedereen weggelegd? Nee, bij voorkeur heb je wel enige ervaring met het opvoeden van grote en zware honden. Ook moet je zeer strikt en consequent zijn, aangezien hij prima allerlei dingen zelf uit kan gaan proberen. Zorg er echter ook voor dat je niet té hard bent; dat kan averechts uitpakken.

Tot slot moet je goed rekening houden met het gedrag van hem tegenover andere reuen. Hij kan zich op straat soms nogal stoer gaan gedragen; leer ook dit zo snel mogelijk af. Ook dit doe je weer door consequent en strikt te zijn. Bewaar in ieder geval altijd je rust en voorkom te allen tijde wilde armbewegingen of stemverheffingen. Een Boxer heeft al met al behoefte aan een rustige, een strikte en een ervaren baasje.

5. Beweging

Kun je met een Boxer heerlijk lange stukken wandelen? Ja, dat is zeker mogelijk. Sterker nog: dat is aan te raden. Van nature heeft hij namelijk een vrij hoog energielevel. Om al deze energie kwijt te kunnen, heeft hij simpelweg veel behoefte aan beweging. Geef je hem onvoldoende beweging? Dan gaat hij zijn energie opkroppen; vanaf dat moment heb je binnenshuis echt een zware kluif aan hem.

Voldoende reden dus om voldoende te bewegen met hem. Pas hierbij echter wel op zijn gewrichten. Zoals je eerder op deze pagina al hebt kunnen lezen, loopt hij een bovengemiddeld hoog risico op bijvoorbeeld heupdysplasie. Pas daarom ook op met onverhard terrein, abrupte bewegingen en scherpe bochten.

Wat je dan wel met een Boxer kunt doen? Hij vindt het heerlijk om een stuk te wandelen, maar hij vindt het ook leuk om samen met jou iets te doen. Denk hierbij aan een puzzelspel, aan een behendigheidsspel of aan een spel waarbij alles draait om uithoudingsvermogen. De kans is groot dat je niet aan zijn uithoudingsvermogen gaat tippen.

Tevens is het goed om rekening te houden met de kans op overgewicht. Een Boxer is van nature al een vrij stevige hond, waarbij overgewicht echt op de loer ligt. Door juist voldoende met hem te bewegen, kun je de vorming van overgewicht zien te voorkomen.

6. Geschiedenis

Voor de geschiedenis van de Boxer kunnen we niet heel veel in de tijd gaan. Pas aan het einde van de 19e eeuw is namelijk de Boxer ontstaan, zoals wij deze nu kennen. Dit hondenras stamt in ieder geval af van de Molossers; deze krachtige en stoere honden waren in onder meer Griekenland zeer populair.

Hoe de Boxer uiteindelijk exact tot stand gekomen, is niet bekend. Wat we wel zeker weten, is dat dit ras zijn oorsprong in Duitsland vindt. Sommige verhalen doen echter vermoeden dat ook de Engelse Buldog een rol heeft gespeeld in de totstandkoming van dit ras. Of dat waar is, kan helaas niet met 100% zekerheid vastgesteld worden. Indien je voor een Boxer kiest, haal je in ieder geval een actieve, stoere en prachtige hond in huis. Zorg dat je stevig in jouw schoenen staat en beleef veel plezier aan/met hem.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

1 reactie op “Boxer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *