Fila Brasileiro

Laatst bijgewerkt: 12 april 2022

De Fila Brasileiro is hedendaags een veelbesproken hondenras. Over het ontstaan van dit ras bestaan namelijk de nodige verschillende verhalen. Hoe dit ras exact tot stand is gekomen, is vooralsnog niet bekend. Wat wél bekend is, is dat dit ras bij onwijs veel mensen goed in de smaak valt. Tegelijkertijd is het niet een ras dat in elk huishouden past.

In het verleden werd dit ras veelvuldig als veedrijver gebruikt. Door zijn grove lichaamsbouw, zijn imposante voorkomen en zijn onuitputtelijke uithoudingsvermogen was hij daar zeer geschikt voor. Hedendaags wordt een Fila Brasileiro niet meer voor die doeleinden gebruikt. Nee, hedendaags zijn het zeer geliefde gezinshonden. Gezien zijn lichaamsgewicht en forse afmetingen is het niet de meest geschikte hond voor een ieder. Als deze hond wel bij jou past, kan je jarenlang van hem genieten. Een Fila Brasileiro wordt gemiddeld tussen de 9 en 13 jaar oud.

Samenvatting Fila Brasileiro

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Fila Brasileiro.

Karakter Intelligent, loyaal, moedig, werklustig en zelfstandig.
Levensverwachting 9 tot 13 jaar.
Schofthoogte Reu: 65,0 tot 75,0 cm.Teef: 60,0 tot 70,0 cm.
Gewicht Reu: 72,0 kg.Teef: 65,0 kg.
Vachtkleur Meerdere kleuren mogelijk.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Weinig.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

Volgens sommige theorieën stamt de Fila Brasileiro af van de molossers. Dit waren in de oudheid onwijs grote en zware honden; iets waar je dit ras momenteel ook aan kunt herkennen. Met een maximale schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van 70 centimeter en een minimaal gewicht van 40 kilo is het namelijk absoluut géén schoothondje. Sterker nog; een volwassen reu kan maximaal 82 kilo wegen.

Opvallend bij dit ras is dat het lichaam langer is dan dat het hoog is. Ook de kop van een Fila Brasileiro heeft enkele kenmerkende eigenschappen, waaronder grote hangende oren. Deze oren hebben een V-vorm en bedekken een groot gedeelte van de zijkant van de kop. De middelgrote ogen lijken ietwat treurig te staan, maar dat komt puur door de losse huid. Bij het voorhoofd van een Fila Brasileiro hangt de nodige huid los, waardoor de kop een bijzondere uitstraling heeft.

De grote kop loopt over in een licht gebogen en onwijs krachtige nek. Deze nek loopt vervolgens over in een krachtige en lange rug. De lange rug zorgt er uiteindelijk voor dat het lichaam van de hond langer dan hoog is. Deze rug mondt uiteindelijk uit in een brede staart. De brede staart wordt hangend gedragen en heeft dezelfde haarkleur als de rest van de vacht.

Qua vachtkleur bestaan er meerdere varianten bij dit ras. In principe zijn alle egale kleuren namelijk toegestaan. Alleen muisgrijs en wit worden niet getolereerd, maar kleuren zoals donkerbruin, lichtbruin en grijs wel. Ook een gevlekte of gestreepte vacht behoort tot de mogelijkheden. De vacht van de Fila Brasileiro is kort, dik en behoorlijk glad; het is dus heerlijk om met je hand over de vacht van hem te aaien. In het gezicht hebben de meeste honden binnen dit ras wel een zwart masker; de zwarte kleur is daarbij goed zichtbaar aan de onderzijde van de oren, rondom de ogen en rondom de snuit.

2. Gedrag

Termen als moedig, loyaal en intelligent omschrijven duidelijk het karakter van een Fila Brasileiro. Deze honden hebben vroeger veelvuldig als veedrijver gefunctioneerd, waardoor ze ook bijzonder zelfstandig te noemen zijn. Het gedrag van een Fila Brasileiro kent echter ook een keerzijde; de agressiviteit.

In het karakter van dit ras zijn enkele scherpe randjes aanwezig. Zodra deze randjes tot uiting komen, heb je een gigantisch probleem. Hij is namelijk onwijs sterk en is niet te beroerd om agressief gedrag te vertonen. Gelukkig hebben de huidige honden daar steeds minder last van; dit is te danken aan de Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag test die aangevraagd moet worden om deze honden te mogen fokken. Door deze foktoestemming is de agressiviteit van deze honden steeds verder naar de achtergrond verdwenen.

Het is desondanks goed om altijd rekening te houden met de scherpe randjes van hem. Daarbij moet je ook goed rekening houden met zijn aversie ten opzichte van andere mensen en dieren. Hij tolereert eigenlijk niet dat andere mensen in jouw huis, en in zijn territorium komen. Je moet je visite hier dus zeker op voorbereiden en je moet hem ook onwijs goed op zien te voeden.

Aan de andere kant is een Fila Brasileiro wel onwijs gehecht aan zijn baasje. Hij brengt het liefste de gehele dag door aan de zijde van zijn baas. Naar de gezinsleden toe is hij daarom onwijs lief, loyaal en betrouwbaar. Het is echter niet aan te raden om hem alleen te laten met (jonge) kinderen; dat is vragen om problemen.

Verder valt het op dat hij behoorlijk serieus met alles is. Hij levert geen half werk af, maar gaat juist altijd voor het hoogst haalbare. Door hem dagelijks verschillende taken mee te geven, kan je onwijs van dit karaktertrekje profiteren. Daarbij moet je tegelijkertijd ook scherp zijn op de nadelige gevolgen van dit karaktertrekje. Zodra een Fila Brasileiro verveeld raakt, kan hij behoorlijk ongewenst gedrag gaan vertonen. Hou dus altijd zelf de touwtjes in handen en laat hem hard werken. Daar wordt hij namelijk écht gelukkig van.

3. Verzorging

Doordat hij een korte en dikke vacht heeft, is het borstelen van de nacht niet al te noodzakelijk. Het advies is om één keer per week de vacht goed te borstelen met een rubberen borstel. Neem vervolgens de vacht met een zeemleren lap af en de vacht is weer in perfecte conditie. Let er wel op dat je de losse huid in het gezicht goed schoon weet te houden. Juist in de rimpels kunnen bacteriën en vuiligheden gaan nestelen. Maak dat gebied dus dagelijks goed schoon en voorkom daarmee mogelijke irritaties of infecties.

De afmetingen van een Fila Brasileiro brengen meerdere gezondheidsproblemen met zich mee. Een typerende aandoening is bijvoorbeeld heup- elleboogdysplasie. Hierbij sluiten onderdelen in de gewrichten niet meer goed op elkaar aan, waardoor deze gewrichten behoorlijk hard slijten. Dit resulteert uiteindelijk in veel pijn bij jouw trouwe viervoeter. Ook hebben relatief veel honden van last van gescheurde kruisbanden; dat brengt ook veel pijn met zich mee.

Verder moet je scherp zijn op maagtorsie (het kantelen van de maag). Ga niet direct na het eten een heel stuk wandelen, maar laat het eten eerst verteren. Ook moet je goed de conditie van de ogen van de Fila Brasileiro na (laten) kijken. Relatief veel honden hebben namelijk last van Cherry Eye. Hierbij is sprake van een vergroting van de klier van het derde ooglid. Dit derde ooglid puilt vervolgens uit het oog; dat ziet er niet al te prettig uit. Gelukkig lost dit probleem zich vanzelf op of kan de dierenarts ervoor zorgen dat dit opgelost wordt.

Tot slot moet je onwijs scherp zijn op het toedienen van narcose. Dit ras is behoorlijk gevoelig voor narcose. Een te hoge dosering kan verstrekkende gevolgen hebben. Geef dit dus voor de zekerheid altijd drie keer aan bij de dierenarts.

fila brasileiro staat op straat voor een blauwe muur

4. Opvoeding

Het in huis nemen van een Fila Brasileiro is niet voor iedereen weggelegd. Je moet namelijk rekening houden met zijn forse lichaamsafmetingen, maar ook met een zeer arbeidsintensieve opvoeding. Het is bij dit ras onwijs belangrijk om hem op de goede manier op te voeden. Krijg je dat niet voor elkaar? Dan heb je letterlijk en figuurlijk een hele zware kluif hem.

Tijdens de opvoeding moeten enkele termen centraal staan: consequentie, duidelijke regels, samenwerken en socialisatie. Van nature is hij gewend om hard te werken, maar tegelijkertijd is hij ook onwijs loyaal. Tijdens de opvoeding is het daarom onwijs belangrijk om veelvuldig samen te werken, aangezien jullie daarmee een hechte band op weten te bouwen. Hij gaat jou hierdoor als zijn baasje beschouwen en gaat vervolgens voor jou door het vuur.

Bovendien is het aan te raden om zeer consequent gedrag te vertonen. Goed gedrag dien je te belonen en bij slecht gedrag dien je hem te negeren. Volg de door jou vastgestelde regels strikt op en geef hem daardoor duidelijke richtlijnen mee. Pas op dat je niet met de harde hand gaat regeren, want daar is hij absoluut niet van gediend. Als je met de harde hand gaat regeren, mondt dat veelal uit tot een agressieve en angstige hond. Met zijn lichaamsgewicht van soms wel meer dan 80 kilo is dat iets waar je absoluut niet op zit te wachten.

Tot slot is het aan te raden om veel aandacht aan socialisatie te besteden. Deze honden mogen alleen door bepaalde fokkers gefokt worden en dat is niet zonder reden. Sommige van deze honden kunnen behoorlijk agressief zijn. Door hem op jonge leeftijd met andere honden in aanraking te laten komen, leer je hem dat andere honden hem eigenlijk geen kwaad doen. Daarmee kan je de mogelijke agressiviteit van hem nóg verder naar de achtergrond drukken.

5. Beweging

Een Fila Brasileiro is van nature gewend om onwijs veel te bewegen. Ook de hedendaagse honden hebben hierdoor onwijs veel behoefte aan beweging. Laat hem lange stukken wandelen, laat hem heerlijk zwemmen of laat hem naast jouw fiets mee rennen. Op die manieren weet je zijn energie op de juiste manier te verbruiken, zodat hij binnenshuis behoorlijk rustig is.

Tijdens het bewegen moet je wel heel scherp zijn op overbelasting en mogelijke gezondheidsproblemen. Zoals je hierboven gelezen hebt, loopt hij namelijk risico op meerdere problemen. Pas daarom ook op met abrupte bewegingen, scherpe bochten en ongelijke/zachte ondergronden. Observeer hem tijdens het wandelen ook regelmatig. Merk je op dat hij anders loopt? Maak dan voor de zekerheid een afspraak bij de dierenarts.

Ook kan het raadzaam zijn om hem op mentaal vlak te trainen. Speel leuke spelletjes met hem, laat hem dagelijks taken uitvoeren en daag hem uit. Op die manier weet je hem scherp te houden, maar je zorgt er ook voor dat hij zijn energie kwijt kan. Aangezien hij een behoorlijk uithoudingsvermogen heeft, is dit zeker iets waar je de nodige tijd en aandacht aan moet besteden.

6. Geschiedenis

Over de ontstaansgeschiedenis van de Fila Brasileiro zijn meerdere verhalen te vinden. Feit is dat dit ras van nature uit Brazilië komt. In dit land waren in de 16e eeuw meerdere Spaanse en Portugese kolonisten aanwezig. Zij besloten om hun honden mee te nemen en ter plekke, in Brazilië, deze honden te kruisen met inheemse honden. Door deze honden te kruisen, wisten ze uiteindelijk de Fila Brasileiro te fokken. Deze hond was de enige hond die bestand was tegen de belangrijkste vijand in Brazilië: de jaguar.

Al snel groeide dit ras uit tot de meest populaire hond in Brazilië. Gaandeweg de jaren werd de hond voor verschillende doeleinden ingezet en maakte het ras ook de oversteek naar Europa. Hedendaags worden deze honden niet meer als veedrijver of als bewaker van een vesting ingezet, maar wel als een gezinshond en/of een waakhond. Het opvoeden van een Fila Brasileiro is geen gemakkelijke klus, maar je geniet nadien wel van een prachtige en loyale hond.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *