Sheltie: lees alles over dit lieve, waakzame ras

Laatst bijgewerkt: 22 december 2022

Met zijn prachtige haardos is de Sheltie een mooie hond om te zien. Maar naast zijn mooie uiterlijk schuilt er nog veel meer achter dit hondenras. Wil jij alles te weten komen over de Shetland Sheepdog, oftewel de Sheltie? Hieronder vertellen we je meer.

1. Uiterlijke kenmerken

Waar je de Sheltie vooral aan kunt herkennen is de enorme bos met haar. De vacht van een Sheltie is zacht en bestaat vaak uit de kleuren bruin, wit en zwart. Daarnaast heeft de Sheltie een spitse neus, puntige oortjes die lichtelijk naar voren gevouwen zijn en een lange, harige staart.

De Sheltie lijkt veel op een Schotse Collie, maar de Sheltie is een stuk kleiner. Een Sheltie heeft namelijk een gemiddelde schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van zo’n 36 centimeter terwijl een Schotse Collie gemiddeld 55 centimeter hoog is. Echter, zijn er ook Shelties die een stuk groter zijn dan 36 centimeter.

2. Gedrag

Van nature is een Sheltie een herdershond en werd vroeger vaak ingezet om een kudde schapen bij elkaar te houden. Dat betekent dat de hond ook actief is en veel beweging nodig heeft. Naast zijn grote behoefte aan beweging is de Sheltie een echte allemansvriend én een knuffelbeer: hij heeft veel aandacht voor jou als baasje en wil alles voor jou doen.

Bovendien is een hond ook naar anderen sociaal, zowel naar andere dieren als naar andere mensen. Bij onbekende mensen kan de hond echter wel wat afwachtend zijn.

sheltie

3. Verzorging

Je zult denken dat de lange haren van de Sheltie veel tijd en aandacht van je vragen als het gaat om verzorging. Toch is dat niet helemaal waar: de vacht minstens een keer per week borstelen is eigenlijk al wel prima.

Wel heeft de vacht rond de oren, ogen, bij de achterpoten en onder de oksels iets meer aandacht nodig. Dit is namelijk een plek waar nog weleens klitten voorkomen. Wanneer de hond gaat verharen is het wel belangrijk om iedere dag te borstelen, zodat je de losse haren weghaalt.

Het is belangrijk om van voren naar achter te borstelen, de poten van boven naar beneden. Daarnaast is het ook belangrijk om de nagels van de Sheltie regelmatig te knippen. Een Sheltie hoeft in principe niet in bad, tenzij de vacht natuurlijk vies is geworden of wanneer de hond gaat stinken.

4. Opvoeding

Een Sheltie is erg leergierig. De opvoeding van een Sheltie is dan ook niet de moeilijkste opgave. De hond zal al gauw naar je luisteren en zal snel commando’s oppikken. Wel is het belangrijk om tijdens de opvoeding consequent te zijn en te blijven. Een strenge opvoeding is bij een Sheltie geen goede keuze: een Sheltie is een gevoelig hondenras en dit zal alleen maar averechts werken.

Daarnaast is een goede socialisatie voor iedere pup – en dus ook voor de Sheltie – belangrijk. Laat de pup daarom met andere mensen en andere honden in contact komen. Wel is het belangrijk om dit rustig aan te pakken, vanwege zijn gevoeligheid. Je kunt ook met jouw Sheltie-pup naar puppycursus gaan.

5. Beweging

Zoals al eerder werd genoemd, is een Sheltie een actieve hond. Ze hebben iedere dag veel beweging nodig en willen graag met je spelen en wandelen: zo lang het maar samen met het baasje is.

Ook heeft de Sheltie mentale uitdaging nodig. Leg bijvoorbeeld een hondenpuzzel of een snuffelmat voor zijn snuit, zodat hij lekker lang kan snuffelen. En wist je dat de Sheltie ook een uitstekende hond is voor verschillende hondensporten?

6. Geschiedenis

De Sheltie komt van oorsprong van de Shetland Eilanden in Schotland, zoals de naam ‘Shetland Sheepdog’ al misschien iets deed vermoeden. Vroeger werd de Sheltie ingezet als hulphond op de boerderij en om kuddes vee bij elkaar te houden, voornamelijk schapen.

Aan het begin van de twintigste eeuw werd het hondenras ook buiten de eilanden populair en wilden steeds meer mensen een Sheltie. En dat is ook niet zo gek, want de Sheltie is nou eenmaal een ware toevoeging aan het gezin.

Op zoek naar nog meer feitjes van de Sheltie? Bekijk dan deze video van 9 minuten

7. Veelgestelde vragen

Hoe lang kan een Sheltie alleen zijn?

Een Sheltie kan zonder problemen een paar uur alleen thuis zijn, mits je de hond al van jongs af aan hebt aangeleerd om alleen te kunnen zijn. Wel is het belangrijk om te benoemen dat de hond daarna bij thuiskomst veel aandacht van je nodig heeft.

Wat zijn de karaktereigenschappen van een Sheltie?

Een Sheltie is gehoorzaam, actief, waakzaam, trouw en sociaal.

Is het opvoeden van een Sheltie eenvoudig?

Een Sheltie is gehoorzaam en leergierig, wat betekent dat de opvoeding van een Sheltie vrij eenvoudig kan gaan. Wel is het belangrijk om consequent en zachtaardig op te voeden. Ook kan puppycursus een goede aanvulling op de opvoeding zijn.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *