De 4 beste hondenborstels in 2024

Laatst bijgewerkt: 18 mei 2022

Voor vrouwen (en mannen) met lang haar is het belangrijk om de haren regelmatig te borstelen. Daarmee voorkom je de vorming van klitten en verwijder je ook vuil en bacteriën uit de haren. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor honden. Sterker nog; bij honden is de nood nog groter om wekelijks, of zelfs dagelijks, de haren goed door te borstelen.

Voor het borstelen van de vacht van je hond dien je de beste hondenborstel te gebruiken. De beste hondenborstel is de borstel die qua eigenschappen volledig aansluit op de vacht van jouw hond. In dit artikel hebben wij de belangrijkste criteria van een beste hondenborstel op een rijtje gezet. Tevens bespreken wij 4 borstels die in onze ogen de stempel “beste hondenborstel” verdienen. Na het lezen van dit artikel ben je in ieder geval in staat om de juiste hondenborstel voor jouw trouwe viervoeter uit te kiezen.

1. Waarom een hondenborstel kopen?

De vacht van een hond is over het algemeen behoorlijk dik. Dat geldt niet alleen voor de bovenste vacht, maar bij veel hondenrassen ook voor de onderste vacht. Deze dubbele vacht biedt een hond de gewenste bescherming tegen onder meer de kou, maar brengt ook enkele aandachtspunten met zich mee. Het borstelen van de vacht is daar één van de belangrijkste punten van.

Door de vacht regelmatig te borstelen, voorkom je de vorming van klitten. Als je een hond met een langharige vacht hebt, kunnen deze haren soms behoorlijk “wild” groeien. De haren zitten dicht bij elkaar en kunnen door een externe factor met elkaar in de klit raken. Dit kan bijvoorbeeld komen door een beetje water, door een beetje modder of door bijvoorbeeld aarde uit de tuin. Als je de vacht van jouw hond regelmatig met de beste hondenborstel borstelt, voorkom je de dat deze klitten (langdurig) blijven zitten.

Daarnaast verwijder je met de beste hondenborstel ook nog al het vuil en de bacteriën uit de vacht van jouw hond. Voor vuil en bacteriën is dat een geliefde plek om zich te nestelen; voor jouw hond is het echter minder prettig. Ook met het oog op hygiëne is het aan te raden om de beste hondenborstel regelmatig te gebruiken. Bovendien zorg je ervoor dat de vacht van je hond fraai blijft.

Sommige hondenrassen hebben een zeer kenmerkende en onwijs fraaie vacht. Door de vacht regelmatig door te borstelen, blijft de vacht in perfecte conditie. Uiteraard is daarbij het advies om de vacht ook regelmatig goed te wassen. Voordat je de vacht gaat wassen, dien je de vacht eerst met de beste hondenborstel door te borstelen. Het wassen kan namelijk pas nadat alle klitten uit de vacht van je hond verdwenen zijn.

Op het gebied van verzorging is het borstelen wellicht het belangrijkste punt. Besteed dus veel tijd aan het borstelen, koop de beste hondenborstel en gebruik de borstel op de juiste manier. Over het aanschaffen van een hondenborstel én het gebruik hiervan vind je in dit artikel alle relevante informatie.

2. Waar op letten bij de aanschaf van een hondenborstel?

Wil je de vacht van jouw hond de optimale verzorging geven? Dat is alleen mogelijk als je de beste hondenborstel aanschaft. Eerder in dit artikel gaven we al aan dat de zoektocht naar de beste hondenborstel de nodige haken en ogen kent. Onder meer de vacht van je hond speelt hier een belangrijke rol bij; de borstel voor een langharige vacht heeft bijvoorbeeld een andere constructie dan een borstel voor een kortharige vacht.

Heeft jouw hond kort haar? Dan is het aan te raden om voor een rubberen borstel te gaan. Die borstel is in staat om de korte haartjes perfect te verzorgen. Anderzijds kan je bij een hond met lang haar het beste voor een borstel met grove tanden kiezen. Deze grove tanden zijn in staat om tot diep in de vacht te dringen en alle bacteriën en vuiligheden te verwijderen.

Wist je dat er ook nog meerdere soorten hondenborstels bestaan? De meest reguliere variant is eigenlijk de variant met kleine gebogen haakjes. Deze haakjes zijn meestal van metaal vervaardigd en kunnen op de gewenste manier de huid van je hond perfect reinigen c.q. verzorgen. Ook kan je kiezen voor een zogeheten poetsborstel; dat is een borstel waarmee je losse haren uit de vacht van je hond kunt verwijderen. Die borstel komt perfect van pas bij honden met een dikke vacht of honden die in de rui zitten.

hond wordt geborsteld door mens met een hondenborstel

Behalve de bovengenoemde varianten kan je ook nog voor de, eerder genoemde, rubberen borstel kiezen. Die borstel heeft allerlei rubberen noppen; die borstel is met name geschikt voor een kortharige vacht. Tot slot kan je ook nog voor een zogeheten pennenborstel kiezen. Dit is een borstel met metalen pennen; deze pennen zijn zeer geschikt voor het verzorgen c.q. reinigen van een lange en dikke vacht.

Bij het uitzoeken van de beste hondenborstel moet je dus goed naar de vacht van jouw hond kijken. Op basis daarvan kan je een selectie maken tussen de hierboven genoemde soorten borstels. Vervolgens kan je die soorten borstels met elkaar vergelijken en uiteindelijk voor de beste hondenborstel kiezen.

Let bij het uitkiezen van de beste hondenborstel ook nog op de kwaliteit en op het budget. Het geniet de voorkeur om te kiezen voor de hondenborstel met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Ook als die borstel iets duurder is, is dat de meest verstandige keus. Een goede hondenborstel gebruik je immers vele jaren achtereen; een kleine investering is meer dan de moeite waard.

3. De 4 beste hondenborstels

Ben je op zoek naar de beste hondenborstel voor jouw trouwe viervoeter? Je hebt hierboven kunnen lezen dat je op meerdere belangrijke criteria goed moet letten. Om je verder een handje te helpen, hebben wij alvast vele borstels aan een strenge keuring onderworpen. Op basis van onze test hebben we uiteindelijk een top 4 van de beste hondenborstels samengesteld. Korte reviews over de 4 beste borstels voor honden vind je hieronder.

3.1. Furminator – Hond langhaar – Vermindert haaruitval tot 90% – Hondenborstel – L

Heb je een hond met een kortharige vacht? Dan is deze borstel van Furminator absoluut de beste hondenborstel. Deze borstel biedt meerdere voordelen en heeft eigenlijk een perfecte werking. Door verschillende kleine “haakjes” is deze borstel in staat om al het vuil tussen de korte haren van jouw hond te verwijderen. Daarnaast zorgt deze borstel er ook nog eens voor dat je hond tot 90% minder verhaard. Deze borstel is uitsluitend geschikt voor honden met een vacht korter dan 5 centimeter. Door de breedte van deze borstel, 17 centimeter, is deze borstel met name geschikt voor de grotere hondenrassen.

Bij het ontwerpen heeft Furminator louter voor de beste materialen gekozen. Deze borstel bevat dus géén schadelijke stoffen en is bijzonder comfortabel voor de kortharige vacht van een hond. Je hond vindt het hoogstwaarschijnlijk heerlijk om met deze borstel geborsteld c.q. gemasseerd te worden. Al met al een prima hondenborstel waar je wel relatief diep voor in de buidel moet tasten.

  • Soort vacht: kortharig.
  • Breedte: 17 cm.
  • Materiaal: kunststof en metaal.

3.2. Furminator – Hond Dual Brush – Hondenborstel

Ook deze borstel van het merk Furminator is bij ons in de smaak gevallen. Deze borstel heeft een unieke vormgeving, aangezien de borstel aan twee kanten gebruikt kan worden. Aan de ene kant zijn grove pennetjes te vinden, terwijl aan de andere kant zacht, rubber materiaal te vinden is. Doordat dit een tweezijdige borstel is, kan je de vacht van jouw hond de perfecte verzorging bieden. Je kunt moeiteloos losse haren en klitten uit de vacht verwijderen. Ook is deze borstel een meester in het verwijderen van vuil en bacteriën. Gezien het prijskaartje kunnen we deze borstel absoluut aanraden.

  • Soort vacht: lang- en kortharig.
  • Breedte: 12 cm.
  • Materiaal: kunststof, metaal en rubber.

3.3. Boon – Herderhark – Metaal – Dierenborstel/kam – 14 cm

Heb je een hond met een langharige vacht? Dan is deze borstel van Boon de beste hondenborstel. Dit is namelijk veel meer dan “slechts” een hondenborstel. Dit is een borstel waarmee je de vacht van je hond weer laat glanzen, waarmee je alle bacteriën uit de vacht mee verwijderd en waar je ook heel snel de klitten mee kunt verwijderen. Bijkomend voordeel is dat deze borstel bijzonder prettig te gebruiken is, geheel pijnloos is voor jouw trouwe viervoeter en onwijs gunstig geprijsd is. Doordat de borstel 14 centimeter breed is, is deze borstel ook ideaal voor grotere honden.

  • Soort vacht: lang- en kortharig.
  • Breedte: 14 cm.
  • Materiaal: metaal.

3.4. HF – Hondenborstel – Vachtverzorging – Ondervacht

Ook deze hondenborstel van het merk HF verdient het label “beste hondenborstel”. Met deze borstel kan je zowel de bovenste vacht als de onderste vacht op een perfecte manier verzorgen. De scherpe metalen haakjes zorgen voor een perfecte reiniging van al het vuil en bacteriën. Tegelijkertijd zorgen deze haakjes, door de slimme vormgeving, voor het verwijderen van alle klitten. Om het nóg interessanter te maken, geeft deze hondenborstel tegelijkertijd ook nog een massage aan je hond. De borstel ligt heerlijk in de hand, is volledig pijnloos voor jouw trouwe viervoeter en heeft een zeer efficiënte werking. Ook het prijskaartje spreekt ons aan; genoeg redenen dus om deze HF hondenborstel plek 4 op de lijst van beste hondenborstels te geven.

4. Veelgestelde vragen

Heb je dankzij bovenstaande reviews de beste hondenborstel voor jouw trouwe viervoeter kunnen vinden? Dan is het zaak voor jou om deze borstel op de juiste manier te gaan gebruiken. Over het gebruik van een hondenborstel krijgen wij met enige regelmaat vragen binnen; de antwoorden op de twee meest veelgestelde vragen vind je hieronder.

Hoevaak moet een hond geborsteld worden?

Het antwoord op deze vraag is compleet afhankelijk van de vacht van jouw hond en zijn gedrag. Loopt hij dagelijks buiten in de tuin door de aarde en langs planten en struiken? Dan is een dagelijkse borstelbeurt aan te raden. Heeft je hond een behoorlijke dikke vacht? Ook dan is een dagelijkse borstelbeurt aan te raden. Als je hond een korte vacht heeft, is het prima om deze eens in de week te borstelen.

Kan een hondenborstel voor huidproblemen zorgen?

Als je de beste hondenborstel voor jouw langharige hond gebruikt, is er geen sprake van mogelijke huidproblemen. Bij honden met een korte vacht is dit wel een belangrijke aandachtspunt. Als je bijvoorbeeld een Boxer regelmatig borstelt, kan je de gezonde haren ook los gaan trekken; daardoor kan hij last van een lelijke en/of geïrriteerde huid krijgen. Pas dus altijd op het met het (veelvuldig) borstelen van een hond met een korte vacht.

Pagina beoordelen?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *