Als je graag een herdershond als huisdier wenst te hebben, heb je meer dan voldoende keuze. Er bestaan immers behoorlijk veel verschillende herdershonden, waarbij het ook opvallend is dat de oorsprong van herdershonden in allerlei verschillende landen ligt. Zo kun je kiezen tussen meerdere soorten herdershonden uit bijvoorbeeld België en Duitsland. Je kunt echter ook kiezen voor een herdershond uit Schotland; in dat geval kies je voor de Schotse Herdershond.
Dit prachtige hondenras kent een rijke historie, kan op veel lovende woorden rekenen en is al met al behoorlijk geliefd te noemen. Overigens is het zo dat de Schotse Herdershond ook aangeduid wordt met de term “Collie”. In dit artikel beperken wij ons echter tot de officiële naam; Schotse Herdershond.
Mocht je graag een Schotse Herdershond wensen te hebben, dan moet je nog één belangrijke keuze gaan maken. Ga je voor een kortharige variant of voor een langharige variant? Beide varianten zijn in ieder geval prachtig én gezond te noemen. Een gemiddelde Schotse Herdershond wordt namelijk 12 tot 14 jaar oud; tijdens deze jaren geniet je in ieder geval van een super leuke, lieve en loyale hond.
Samenvatting Schotse Herdershond
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Schotse Herdershond.
1. Uiterlijke kenmerken
In onder meer de vorige eeuw werd de Schotse Herdershond veelvuldig als een tentoonstellingshond gebruikt. Dat was uiteraard niet zonder reden; nee, dit ras heeft een werkelijke prachtige uitstraling. Onder meer door deze toepassing is hij behoorlijk populair geworden, maar er is nog een belangrijke oorzaak van zijn populariteit; een Schotse Herdershond speelde de hoofdrol in de onwijs populaire tv-serie Lassie.
Als je dit ras op straat ziet lopen, zie je een harmonieus gebouwde hond met een trotse uitstraling. Hij lijkt zeer blij met zichzelf te zijn en hij lijkt ook behoorlijk zelfverzekerd te zijn. Opvallend is daarbij vooral zijn mystieke kop; zijn kop is eigenlijk niet te vergelijken met de kop van een andere herdershond. Mede door zijn kop weet hij zich in ieder geval te onderscheiden ten opzichte van andere herdershonden.
Is de Schotse Herdershond een grote hond te noemen? Nou, een reu kan een maximale schofthoogteDe hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van 61 centimeter behalen. Ook een teef wordt behoorlijk groot met een maximale schofthoogte van zo’n 55 centimeter. Het is dus zéker geen kleine hond te noemen. Ook is het geen hond die je zomaar op schoot neemt; een volwassen reu kan maximaal 30 kilo wegen, terwijl een volwassen teef vaak enkele kilo’s lichter is.
Zoals eerder al gesteld, bestaan er van de Schotse Herdershond twee varianten. Je kunt kiezen voor een kortharige variant, maar ook voor een langharige variant. Opvallend daarbij is dat beide varianten wel dezelfde vachtkleur hebben; de meest voorkomende vachtkleur is een zogeheten tri-kleur. Dat is een samenstelling van de kleuren wit, zwart en bruin. Daarnaast komen ook de volgende twee kleurstellingen voor: sable met wit (dit is een schakering van licht goudkleurig tot aan rijk mahonie met zwarte puntjes) en blue merble met wit (zilverachtig blauw met zwarte kanttekeningen).
De vacht is over zijn gehele lichaam behoorlijk dicht te noemen. De vacht voelt ook ietwat stug aan, terwijl de ondervacht zeer wollig is. Doordat zijn vacht zo dicht is, zie je eigenlijk nooit de huid van een Schotse Herdershond. Zijn kop wordt gekenmerkt door een korte beharing, terwijl zijn hals en borst juist zeer behaard zijn. Bij zijn hals heeft hij dan ook een prachtige manenkraag. Ook zijn voorpoten en zijn staart zijn behoorlijk behaard te noemen. Zijn achterpoten kennen daarentegen alleen een behaard gebied boven de hakken.
De kop van een Schotse Herdershond heeft een unieke uitstraling. Dit komt onder meer door de kleine oren; deze kleine oren staan bovenop de schedel en staan relatief dicht bij elkaar. Op het moment dat hij in alertheid komt, brengt hij zijn oren naar voren. Normaliter zijn de oren juist naar achteren gedraaid. Zijn oren hebben een bijzondere vorm; ze zijn namelijk meer breed dan hoog. Ook deze oren dragen bij aan de mystieke, unieke en indrukwekkende uitstraling van de kop van een Schotse Herdershond.
2. Gedrag
Op het gebied van uiterlijke kenmerken is de Schotse Herdershond dus écht een unieke hond. Geldt dat ook voor zijn gedrag? Weet hij zich ook door zijn gedrag te onderscheiden? Ja, dat weet hij zeker. Hij is namelijk onwijs lief, loyaal, rustig en zachtaardig te noemen. Hij doet eigenlijk geen vlied kwaad, terwijl hij wel onwijs veel om zijn baasje(s) geeft. Hij hecht daarbij ook veel waarde aan een hechte band met zijn baasje(s) en gaat voor hen eigenlijk altijd door het vuur.
Daarbij is het wel goed om te weten dat hij ook temperamentvol kan zijn. Dat is eigenlijk vooral het geval als hij voor een geheel nieuwe situatie komt te staan. Als hij echter volledig gewend is aan de situatie, heb je geen kind aan hem. Dat is ook bijvoorbeeld het geval als je andere huisdieren of kleine kinderen in jouw huis rond hebt lopen. Hij gaat behoorlijk goed met kleine kinderen om, maar je moet hem nóóit alleen met kleine kinderen laten. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.
Een Schotse Herdershond is daarnaast ook nog intelligent, zelfstandig en leergierig. Mede door deze karaktereigenschappen wordt/werd hij voor verschillende doeleinden ingezet. Zo deed/doet hij dienst als gezelschapshond en als vee- en schapenhoeder, maar ook als blindengeleidehond en politiehond. Bij dergelijke functies gebruikt hij graag zijn intelligentie, terwijl hij dus ook relatief makkelijk te trainen is. Dat is te danken aan zowel zijn zachtaardige karakter als aan zijn leergierigheid; hij is het liefst dagelijks bezig om zichzelf te ontwikkelen.
Met de Schotse Herdershond krijg je al met al een unieke hond in huis. Door verschillende karaktereigenschappen is hij wellicht geen echte herdershond, maar het is wél een hond waar je echt op kunt bouwen. Je hoeft niet bang te zijn dat hij iemand in jouw huis kwaad doet; hij is immers zeer lief en zachtaardig te noemen. Buitenshuis is het wel aan te raden om hem goed in de gaten te houden. Hij is namelijk behoorlijk terughoudend ten opzichte van andere mensen en andere honden. Met het oog op het laatstgenoemde is het advies dan ook om op jonge leeftijd een puppycursus te volgen. Meer informatie daarover vind je op deze pagina onder het kopje “opvoeding”.
3. Verzorging
Of een Schotse Herdershond veel verzorging nodig heeft, is enigszins afhankelijk van de vachtsoort. Zoals je misschien al verwacht had, heeft een kortharige variant een stukje minder verzorging nodig. Het is bij een kortharige variant voldoende om af en toe zijn vacht even schoon te borstelen. Bij een langharige variant moet je wel met enkele aandachtspunten rekening houden.
Zo is het advies om zijn vacht minstens één á twee keer per week volledig te borstelen. Doe dit eerst tegen de haarrichting in en verlos zijn vacht daarmee van klitten die met het blote oog niet goed zichtbaar zijn. Let er daarnaast op dat je zijn poten één keer per maand trimt. Dit kan je het beste doen met een hondentrimschaar; dit heeft wellicht enige oefening nodig.
Daarnaast is het advies om ook de haren rondom zijn oren goed in de gaten te houden. Mocht je merken dat deze haren voor irritaties bij jouw Schotse Herdershond zorgen, is het advies om deze haren netjes weg te knippen. Tot slot is het goed om te weten dat een Schotse Herdershond twee keer per jaar in de rui terecht komt. Tijdens deze periode liggen er onwijs veel haren los in jouw huis; daar valt echter niks aan te doen. Het is vooral van belang dat je tijdens de rui geen haren uit zijn vacht gaat knippen.
Over het algemeen wordt een Schotse Herdershond behoorlijk oud. Het is dan ook een gezond hondenras te noemen, maar je moet wel met twee soorten veelvoorkomende aandoeningen rekening houden. Zo blijkt bij relatief veel honden binnen dit ras dat zij last van oogproblemen krijgen. Laat de ogen van jouw Schotse Herdershond daarom regelmatig even door de dierenarts controleren. Daarnaast komt ook heupdysplasie relatief vaak voor bij dit ras; bij deze aandoening sluiten de onderdelen in het heupgewricht niet meer goed op elkaar aan. Dat zorgt ervoor dat hij veel pijn ervaart en ook mank gaat lopen. In een dergelijke situatie kun je eigenlijk maar één ding doen; zo spoedig mogelijk naar de dierenarts gaan.
4. Opvoeding
Is het opvoeden van een Schotse Herdershond lastig? Nee, zeker niet. Hij is namelijk zachtaardig én hij is onwijs leergierig. Je kunt hem dan ook al snel de gewenste regels en commando’s aanleren. Binnen een mum van tijd heb je dus een hond die perfect naar je luistert.
Daarbij is het advies wel om op jonge leeftijd met hem naar een puppycursus te gaan. Tijdens deze cursus bouw je direct een band met hem op én laat je hem in aanraking komen met andere honden. Een Schotse Herdershond heeft zijn gehele leven nog profijt van een dergelijke socialisatie; start dus – bij voorkeur – zo snel mogelijk met een puppycursus.
Ook is het van cruciaal belang om hem met de zachte hand op te voeden. Doordat hij zachtaardig en lief is, reageert hij absoluut niet op agressieve baasjes. Sterker nog; mocht je hem met de harde hand opvoeden, dan heb je echt een hele zware kluif aan hem. Zorg er dus voor dat je hem met veel respect behandeld, dat je zijn goede gedrag gaat belonen en dat je hem nooit in zijn harnas laat jagen. Behandel hem liefdevol en met respect; dan bouwen jullie al snel een band op en kent de opvoeding eigenlijk vrij weinig andere aandachtspunten.
5. Beweging
De verre voorouders van een Schotse Herdershond werden veelvuldig voor de jacht ingezet. Ook waren zij een perfecte veedrijver, waardoor ze gewend zijn om veel te bewegen. Dit is ook nog terug te zien in de hedendaagse honden van dit ras. Moraal van het verhaal; zorg dagelijks voor voldoende beweging. Ga lekker lange stukken met hem wandelen, laat hem naast jouw fiets mee rennen of ga samen met hem een stuk hardlopen.
Probeer hierbij wel voor de nodige variatie te zorgen. Als je continue hetzelfde met hem doet, kan hij relatief snel verveeld raken. Voorkom dat door andere stukken te wandelen, maar ook door hem mentaal uit te dagen. Je kunt hem altijd wel wakker maken voor een leuk spelletje, maar ook voor een uitdagende training of een cursus. Door zijn intelligentie en zelfstandigheid is hij bovendien prima in staat om geheel zelfstandig een taak voor jou uit te voeren.
6. Geschiedenis
Voor de geschiedenis van de Schotse Herdershond moeten we, niet geheel verrassend, naar Schotland. We moeten bovendien een behoorlijke tijd terug in de geschiedenis, aangezien de eerste tekenen van dit ras al uit de 13e eeuw dateren. In die periode werd dit ras al ingezet als herder voor schapen; tot aan de 18e eeuw was dat eigenlijk ook de enige functie van dit ras.
Gaandeweg ontstond de wens om een Schotse Herdershond een iets eleganter uiterlijk mee te geven. Verschillende fokkers gingen dit ras dan ook met andere hondenrassen fokken, waaronder de Engelse Setter en de Barzois. Dergelijke kruisingen staan uiteindelijk aan de basis van de Schotse Herdershond zoals we die hedendaags kennen.
Dit ras heeft zijn populariteit aan meerdere factoren te danken, maar het feit dat Koningin Victoria hem als huisdier koos, was het startsein voor zijn populariteit. Daarna speelde een Schotse Herdershond ook nog de hoofdrol in de tv-serie Lassie, waardoor hij nóg populairder werd. Mocht jij zelf voor dit hondenras kiezen, mag je in jouw handen wrijven. Het is namelijk een loyaal, zachtaardig én lief hondenras. Een hond waar je super veel plezier mee/aan gaat beleven.