Geen een hondenbaasje wil dit overkomen: je bent genoodzaakt om jouw hond te herplaatsen. Toch zijn er genoeg redenen op te noemen waarom je een hond zou moeten herplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan het krijgen van een ziekte, een verhuizing of het krijgen van een allergie. Helaas kan het zijn dat je in deze situaties niet meer goed kunt zorgen voor jouw hond en zal je de hond moeten herplaatsen. Natuurlijk wil je wel dat jouw viervoeter op een goede plek terechtkomt. Waar je allemaal rekening mee moet houden, vertellen we je hieronder.
1. Sta stil bij de wensen van jouw hond
Als baasje wil je natuurlijk maar wat graag dat jouw hond op een goede plek terechtkomt. Om hiervoor te zorgen, is het belangrijk om stil te staan bij de wensen van jouw hond. Heeft jouw hond veel beweging nodig, veel aandacht of heeft jouw hond juist behoefte aan meer rust? Als jij de behoeften van jouw hond op een rijtje hebt, gaat de zoektocht naar de juiste match een stuk makkelijker.
2. Ga op zoek naar een geschikt baasje
Het toekomstige baasje moet natuurlijk ook goed aansluiten bij de wensen van jouw hond. Kijk hier dan ook specifiek naar. Zoek een geschikt baasje en begin bijvoorbeeld eerst rond te vragen in jouw sociale kring. Deze mensen ken jij het beste en misschien zit er wel een geschikt baasje tussen voor jouw hond. Het voordeel is dat je dan natuurlijk ook de hond regelmatig kunt bezoeken.
Bovendien kun je de hond op internet plaatsen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld jouw eigen socialmediakanalen of maak gebruik van een herplaatsingssite. Schrijf een advertentie erbij en vertel duidelijk waarom jij jouw hond niet meer kan verzorgen. Vertel ook wat de wensen zijn van de hond, zodat een toekomstig baasje zich aangesproken voelt.
3. Voorkom broodfokkers
Het is de grootste nachtmerrie dat jouw hond bij een broodfokker terechtkomt. Een hond moet niet op zo’n manier behandeld worden: het is dus belangrijk dat jij niet in aanmerking komt met een broodfokker. Hoe je dit kunt voorkomen?
Als je een nieuw baasje op het oog hebt, is het belangrijk om regelmatig deze persoon te bezoeken. Zo weet je precies in welke situatie jouw hond terechtkomt. Vraag jezelf bovendien af of dit een geschikte situatie is voor jouw hond. Een hond moet zich er immers kunnen thuis voelen. Heb je er geen goed gevoel bij? Laat jouw hond hier dan niet achter en ga op zoek naar een baasje die wél aan jouw wensen voldoet.
Is de persoon wel geschikt voor jouw hond? Dan kun je vragen of de hond er eerst mag blijven proefslapen. Als er toch geen match is tussen de hond en het baasje, dan kun je op zoek gaan naar een andere persoon die de hond wil overnemen. Is er wel een match, dan weet je wie de toekomstige baas wordt van jouw hond.
4. Bereid je voor op het afscheid
Het moment is daar: binnenkort gaat jouw hond naar zijn of haar nieuwe baasje. Het is belangrijk om je voor te bereiden op dit afscheid. Dit zal pittig zijn, maar houd in je achterhoofd dat dit beter is voor jouw viervoeter. Wellicht kun je ook vragen of je de hond zo nu en dan mag bezoeken, zodat je niet voorgoed afscheid hoeft te nemen van de hond.
Een herplaatser in huis nemen: zo bereid jij je voor
Ben jij juist diegene die een hond van een ander overneemt? In jouw geval is het ook een spannend moment: hoe gaat de hond reageren op zijn nieuwe thuissituatie en hoe zal de klik zijn tussen jullie? Om je op een herplaatser voor te bereiden, kunnen een aantal tips handig zijn.
- Haal benodigdheden in huis. Om jouw nieuwe hond op een warme manier te verwelkomen, moet je spullen in huis halen. Denk daarbij aan een mand, een water- en voerbak, brokken, een speeltje en een kleedje. Ook een riem en een halsband zijn een must. Je kunt eventueel vragen of de oude eigenaren iets hebben met het geurtje eraan van de oude eigenaar.
- Haal de hond op en laat hem wennen aan zijn nieuwe omgeving. Het is belangrijk dat jij als nieuwe baas de hond ophaalt bij zijn oude woning. Zo voorkom je verwarring bij de hond. Neem vervolgens de hond mee naar zijn nieuwe huis en laat de hond direct de omgeving zien, zodat de hond eraan kan wennen.
- Beide partijen moeten wennen, zowel de hond als jij. Jullie moeten aan elkaars gedrag wennen en aan elkaar ritme. Laat de hond daarom in het begin ook zo veel mogelijk met rust zodat de hond kan ‘landen’ en wennen aan jouw thuis. Onderneem niet te veel activiteiten met de hond – je moet natuurlijk wel wandelingen maken – maar breng bijvoorbeeld niet allerlei bezoekjes aan Jan en alleman met jouw hond.
Al met al is het een cadeautje om een herplaatser in jouw huis te nemen. Jij geeft de hond een tweede kans en voor jezelf heb je een maatje voor het leven.
Veelgestelde vragen
De ene herplaatser kost wel geld, de andere niet. Wat de prijs van een herplaatser zal zijn, kan bijvoorbeeld verschillen per ras, gezondheid en leeftijd.
Kun jij, om welke reden dan ook, niet meer zorgen voor jouw hond? Dan kun je de hond aanbieden voor herplaatsing. Het is belangrijk dat je hier wel goed over nadenkt en de hond niet meteen wegdoet. Neem desnoods contact op met een herplaatsingssite.
Een hond went niet bepaald snel aan een nieuwe omgeving. Zo kan het wel een half jaar in beslag nemen, als het niet langer is. Gun jouw hond daarom de tijd om te wennen.