De Curly Coated Retriever is zonder twijfel één van de meest unieke retrievers. Dat heeft dit ras onder meer aan zijn leeftijd te danken; de Curly Coated Retriever is namelijk één van de oudste retrieverrassen. Door de loop der eeuwen heeft dit ras behoorlijk veel meegemaakt en is het ras behoorlijk populair gebleven. Die populariteit is onder meer aan zijn fraaie vacht én zijn aanhankelijkheid te danken. Als je een Curly Coated Retriever in huis neemt, weet je hem eigenlijk de gehele dag bij jou in de buurt te vinden.
Hoe dit ras ooit tot stand gekomen is, valt niet met zekerheid vast te stellen. Verschillende verhalen doen de rondte dat onder meer de Newfoundlander, de Poedel, de Iris Water Spaniël, de Shannon Water Spaniël en de St. Johns Dog een rol hebben gespeeld. Het laatstgenoemde hondenras is overigens uitgestorven, waardoor bovenstaande geruchten niet bevestigd kunnen worden. Feit is wel dat de Curly Coated Retriever hedendaags een unieke hond is om te zien. Wellicht is dat ook dé reden waarom veel mensen dol zijn op dit ras.
Mocht je besluiten om dit ras in huis te halen, mag je wel jouw borst natmaken. Zoals hierboven al gesteld, vraagt dit ras namelijk om relatief veel aandacht. Daarbij is het ook goed om te weten dat dit een relatief gezond ras is. Een gemiddelde Curly Coated Retriever weet dan ook een leeftijd van 12 á 13 jaar te behalen.
Samenvatting Curly Coated Retriever
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Curly Coated Retriever.
1. Uiterlijke kenmerken
Als je de naam van dit hondenras ziet staan, kan je wellicht al direct raden hoe zijn vacht er uit ziet. Juist; dit ras heeft een bijzondere, krullende vacht. Dat is echter niet het enige uiterlijke kenmerk waarmee deze retrieversoort zich weet te onderscheiden. Nee, ten opzichte van veel andere retrievers is de Curly Coated Retriever echt een compleet andere hond om te zien.
Dat is ook terug te zien in de lichaamsafmetingen van dit ras. Het is een behoorlijk grote hond; een reu kan een schofthoogteDe hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van wel 68 centimeter behalen. Een teef is daarentegen enkele centimeters kleiner, maar kan absoluut niet als een kleine hond omschreven worden. Deze forse lichaamsafmetingen gaan ook gepaard met een behoorlijk fors lichaamsgewicht; een volwassen Curly Coated Retriever weegt al snel 30 tot 40 kilo.
In het verleden werd dit ras veelvuldig in gezet voor de jacht. De focus lag hierbij op (water)vogels. Waarom dit ras specifiek voor een dergelijke jacht ingezet werd? Dat was onder meer te danken aan de vacht van dit ras; zijn vacht is namelijk krullend én is volledig water- en weerbestendig. Het is dan ook de perfecte hond voor in het water. Overigens is zijn vacht sowieso uniek te noemen; zijn vacht bestaat namelijk uit allemaal kleine en strakke krullen. Deze strakke krullen liggen dicht op de huid en vormen daarmee een fraai geheel. Opvallend is daarbij ook dat bij zijn kop, zijn voorhoofd en zijn voeten de vacht daarentegen recht, kort en glad is. Dit alles zorgt voor de unieke uitstraling van dit ras.
De kleur van de vacht is overigens altijd zwart of leverkleurig. Over het algemeen is de leverkleurige variant een stukje zeldzamer dan de zwart variant, maar beide kleurvarianten zijn een lust voor het oog. De kleur in combinatie met de unieke krullen zorgen al met al voor een super gave vacht.
De kop van een Curly Coated Retriever kent een behoorlijk lange snuit. Het voorhoofd oogt behoorlijk lang en de oren zijn behoorlijk ver naar achteren aangezet. De oren zijn van middelmatige grootte te noemen en worden hangend gedragen. Op het moment dat de Curly Coated Retriever in actie komt, komen de oren ook in beweging; deze bewegen dan op het ritme van zijn poten mee.
De rug van dit ras is niet al te lang te noemen, maar oogt voornamelijk heel sierlijk. Met name door zijn slanke en atletische bouw was het een perfecte jachthond voor de jacht op (water)vogels. Doordat zijn vacht ook nog eens waterbestendig is, was het eigenlijk de perfecte hond. Mede daarom was dit ras in het vroegere Groot-Brittannië onwijs populair.
2. Gedrag
In het verleden werd dit ras voornamelijk als jachthond ingezet. Betekent dit dat de hedendaagse Curly Coated Retrievers moeite hebben om in een gezin te gedijen? Nee, integendeel zelfs. Dit hondenras staat namelijk bekend om zijn lieve, rustige en gehoorzame karakter. Dit ras is prima op te voeden, houdt van liefdevolle aandacht en geeft die aandacht zelf ook maar al te graag.
Voor hem is het van belang dat hij in een warm nest terecht komt. Van nature is hij namelijk lief en aanhankelijk, waardoor hij behoefte heeft aan een baasje waar hij zich aan op kan trekken. Hij is vervolgens naar zijn baasje(s) toe onwijs loyaal en doet eigenlijk geen vlieg kwaad. Ook met kleine kinderen kan hij prima omgaan, maar je moet hem nooit alleen met een klein kind laten. Het blijft immers een grote hond van meer dan 30 kilo.
Naar andere mensen en honden toe is hij ietwat terughoudend. Je ziet hem nagenoeg nooit agressief of vervelend gedrag vertonen, maar hij sluit andere honden ook zeker niet direct in zijn hart. Mede daarom is een jonge socialisatie van cruciaal belang, waarover later meer onder het kopje “opvoeding”.
Opvallend is verder dat een Curly Coated Retriever behoorlijk zelfstandig is. Hij is gek op jouw aandacht, maar hij kan zich ook prima zelf vermaken en zelf redden. Door deze zelfstandigheid is het wel van belang dat je duidelijk laat blijken dat jij de baas bent. Hij wil zijn intelligentie in combinatie met zijn zelfstandigheid namelijk af en toe (iets te) graag laten blijken. Over het algemeen is het echter een loyale en lieve hond waar je écht een band mee op kunt bouwen.
Wel moet een Curly Coated Retriever dagelijks voldoende in beweging komen. Komt hij dat niet? Dan heeft hij niet alleen relatief snel last van overgewicht, maar gaat hij ook ongewenst gedrag vertonen. Bij onvoldoende beweging kropt hij namelijk al zijn energie op, waarna hij deze energie maar besluit kwijt te raken door vervelend te gaan doen. Dit kun je gelukkig makkelijk voorkomen door dagelijks lekker lange stukken met hem te wandelen.
3. Verzorging
Als je de vacht van een Curly Coated Retriever ziet, zou je verwachten dat deze vacht de nodige verzorging nodig heeft. Dat is echter niet het geval; je moet zelfs voorkomen dat je te vaak zijn vacht gaat wassen. Zijn vacht is namelijk vuilafstotend en is bestand tegen water; eigenlijk is het regelmatig wassen van zijn vacht dus niet noodzakelijk. Wat wel aan te raden is, is om zijn vacht met enige regelmaat goed door te borstelen.
Verder vraagt dit ras eigenlijk alleen maar om de reguliere verzorging. Daaronder verstaan we het schoonhouden van zijn oren en ogen, het poetsen van zijn gebit en het bijknippen van zijn nagels. Als hij in de rui gekomen is (twee keer per jaar), is het aan te raden om hem door een professional te laten trimmen/plukken. Daarmee kan je vervilting voorkomen; dat is een ophoping van klitten die uiteindelijk één plak gaan vormen.
Is de Curly Coated Retriever verder behoorlijk gezond te noemen? Ja, zeker. Je moet alleen goed rekening met twee verschillende aandoeningen: epilepsie en heupdysplasie. Bij epilepsie ontstaat er eigenlijk kortsluiting in zijn hersenen, waardoor hij zijn lichaam niet meer onder controle heeft. Hij valt om en gaat allerlei rare bewegingen maken. Dit ziet er bijzonder angstaanjagend uit, maar hij moet volledig zelfstandig uit een epileptische aanval komen. Laat hem tijdens deze aanval vooral met rust en neem vervolgens contact met de dierenarts op.
Bij heupdysplasie is er sprake van een overmatige slijtage in het gewricht. Deze slijtage ontstaat doordat verschillende onderdelen in het gewricht niet meer op elkaar aansluiten. Deze wrijving zorgt niet alleen voor slijtage, maar zorgt ook voor een behoorlijke pijn bij de Curly Coated Retriever. Observeer daarom goed zijn loopje en schakel ook bij deze aandoening tijdig de dierenarts in.
4. Opvoeding
Kent het opvoeden van een Curly Coated Retriever veel haken en ogen? Nee, dat valt op zich mee. Dit ras is namelijk behoorlijk gehoorzaam, leert snel en bouwt graag een hechte band met jou op. Hij is daardoor eigenlijk van jongs af aan al gemotiveerd om goed naar jouw regels te gaan luisteren.
Daarbij is het wel noodzakelijk om heel consequent te zijn. Door zijn zelfstandigheid en intelligentie kan hij namelijk een loopje gaan nemen met jouw regels. Dat weet je te voorkomen door een Curly Coated Retriever op een positieve manier te benaderen, het gewenste gedrag te belonen en heel consequent te zijn. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor de andere gezinsleden die zich bezig houden met de opvoeding van hem.
Tot slot is socialisatie op jonge leeftijd van harte aan te raden. Hij is van nature namelijk redelijk terughoudend ten opzichte van andere honden. Door hem op jonge leeftijd al met andere honden in aanraking te laten komen, weet je dat gedrag moeiteloos aan te passen. Bovendien is het voor hem leuk om op jonge leeftijd al met andere honden te spelen. Mogen wij je van een vrijblijvende tip voorzien? Volg een puppycursus met hem. Daar leert hij veel van jou, leer jij veel van hem en jullie bouwen ook direct een hechte band met elkaar op. Aangezien hij behoorlijk aanhankelijk is, is dat zeer wenselijk.
5. Beweging
Weet je waar je een Curly Coated Retriever altijd wakker voor kunt maken? Voor lekker veel beweging. Dit ras vindt het heerlijk om veel te wandelen, om actief te zijn en dus om in beweging te komen. Het advies is daarom om dagelijks lange wandeltochten te maken, dagelijks veel aandacht aan hem te geven en hem lekker uit te putten. Voor zijn gedrag is het ook wenselijk dat hij al zijn energie kwijt kan; zorg daarom dagelijks voor de gewenste beweging.
Op welke manier je met hem kunt bewegen? Het maken van lange wandelingen of het spelen van spelletjes doet het altijd goed bij hem. Hij vindt het echter ook heerlijk om te zwemmen, om samen met jou te joggen of om naast jouw fiets mee te rennen. Zolang hij maar actief in beweging mag komen, maak je hem al snel heel gelukkig.
Pas wel op voor zijn heup en zijn andere gewrichten. Hij is relatief groot en zwaar, waardoor zijn gewrichten het zwaar te verduren krijgen. Pas op met abrupte bewegingen of het maken van scherpe bochten; dergelijke bewegingen kunnen de vorming van heupdysplasie in de hand werpen. Merk je dat hij tijdens het wandelen mank gaat lopen? Trek dan aan de bel bij de dierenarts.
6. Geschiedenis
Over de geschiedenis van de Curly Coated Retriever doen meerdere verhalen de rondte. Aangezien we niet weten welk verhaal de juiste is, is het niet mogelijk om vast te stellen hoe dit ras ooit is ontstaan. Wat we wel weten, is dat dit ras van origine uit Engeland komt en dat het ras één van de oudste retrieverrassen is. Ook is het ons volledig duidelijk dat dit ras vroeger zeer geliefd was bij Britse jagers; de Curly Coated Retriever is immers de perfecte jachthond voor de jacht op (water)vogels.
Hedendaags wordt dit ras in ons land voornamelijk als gezinshond gebruikt. Ook daar is hij prima geschikt voor, met dank aan zijn zachtaardige en loyale karakter. In andere landen, zoals Australië en Nieuw-Zeeland, is dit ras overigens héél populair te noemen. In Nederland moeten we het (vooralsnog) met een relatief kleine populatie doen. Mede daarom mogen baasjes van dit ras uitermate blij zijn met hun hond. De Curly Coated Retriever is zowel qua uiterlijke kenmerken als qua gedrag een geweldige hond.