Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Laatst bijgewerkt: 8 februari 2022

Deze retriever, met een onwijs lange naam, dankt zijn naam aan het gebied Nova Scotia in Canada. In dit kustgebied kwamen niet alleen Canadezen, maar ook Engelsen. Deze Engelsen namen de Tolling Red Decoy honden mee; deze honden werden ter plekke gekruist met meerdere retrievers en werkspaniëls. Op die manier is uiteindelijk dit onwijs leuke hondenras ontstaan.

Aan de kust van Canada werd dit ras veelvuldig ingezet als jachthond, waarbij de focus lag op het vangen van watervogels. De Canadese jagers waren gek op dit ras, onder meer door zijn moed, zijn doorzettingsvermogen en zijn intelligentie. Door de jaren heen is de functie van een Nova Scotia Duck Tolling Retriever behoorlijk veranderd. Momenteel doet dit ras met name dienst als een ware gezinshond. Een hond waar je al snel gek op bent en waar je jarenlang van kunt genieten; een gemiddelde Nova Scotia Duck Tolling Retriever wordt namelijk zo’n 13 jaar oud.

Samenvatting Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever.

Karakter Doorzettend, gevoelig, intelligent, opgewekt, vriendelijk en vrolijk.
Levensverwachting 13 jaar.
Schofthoogte Reu: 48,0 tot 51,0 cm.Teef: 45,0 tot 48,0 cm.
Gewicht Reu: 20,0 tot 23,0 kg.Teef: 17,0 tot 20,0 kg.
Vachtkleur Alle tinten tussen oranje en rood.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Makkelijk.

1. Uiterlijke kenmerken

Met zijn guitige kop, grote oren en atletische bouw is het absoluut een bijzondere hond om te zien. Dat komt ook door de unieke kleur van de vacht en zijn ogen. Het is niet voor niets dat KPN eens besloten heeft om een Nova Scotia Duck Tolling Retriever in een nationale reclame te gebruiken. Deze reclame was in 2010 op de televisie en sindsdien is dit ras vele malen populairder geworden. Het uiterlijk van de hond in de reclame sprak blijkbaar onwijs veel mensen aan.

De kop van een Nova Scotia Duck Tolling Retriever is meer lang dan dat hij breed is. Zijn ietwat spitse snuit heeft een opvallende neus en kent soms lichte, witte aftekeningen. De grote oren worden hangend gedragen en leggen het accent op de zijkanten van de kop. Ook zorgen deze oren ervoor dat zijn kop een stukje breder lijkt. Zijn ogen staan relatief ver uit elkaar en hebben een zeer vriendelijke blik. Qua kleur bestaan er vele mogelijkheden; sommige hebben een barnsteenkleur, terwijl andere volledig bruine ogen hebben.

De lange kop loopt over in een lange hals. Deze hals ziet er ietwat wild uit door de flinke haargroei rondom zijn hals. Dat geldt niet alleen voor de hals, maar ook voor de rest van zijn lichaam. Zijn rug is relatief lang, gespierd en slank te noemen. Aan het einde van de brede rug is een eveneens harige vacht te vinden. Deze vacht wordt naar beneden gedragen door de Nova Scotia Duck Tolling Retriever.

Qua vachtkleur bestaan er enkele variaties, waarbij de kleur altijd oranje of rood is. Alle tinten tussen oranje en rood zijn toegestaan, waarbij her en der een witte aftekeningen toegestaan zijn. Deze witte aftekeningen mogen voorkomen op de punt van de staart, rondom de borst en op de poten. Op de nek, de rug, de schouders en rondom de oren zijn deze witte aftekeningen conform de rasstandaard niet “toegestaan”.

Overigens is deze vacht over zijn gehele lichaam behoorlijk lang en wild. De haren brengen een wilde uitstraling met zich mee en is her en der zelfs golvend. Dat geldt alleen voor de bovenvacht; de ondervacht is namelijk dicht en zacht. Door deze twee vachten is een Nova Scotia Duck Tolling Retriever volledig waterafstotend.

2. Gedrag

In het verleden werd een Nova Scotia Duck Tolling Retriever ingezet voor het opjagen van watervogels. Onder meer eenden en ganzen vielen ten prooi aan deze atletische en slimme hond. Door dit verleden hebben de huidige honden binnen dit ras enkele kenmerkende gedragingen en eigenschappen.

Zo is het een hond met onwijs veel passie. Als hij een taak krijgt, voert hij deze taak met veel plezier én doorzettingsvermogen uit. Hij geeft nooit op en hij is bereid om héél veer te gaan. Mocht je hem een taak geven, kan je er dus zeker van zijn dat deze taak strikt opgevolgd wordt.

Verder is het opvallend dat het tegelijkertijd ook een opgewekte, vriendelijke en vrolijke hond is. Ondanks zijn passie en drang om te presteren, vindt hij het ook heerlijk om leuke dingen met jou te ondernemen. Zijn vrolijke ogen en zijn guitige kop zorgen tijdens deze activiteiten ongetwijfeld ook direct voor een glimlach op jouw gezicht.

In een gezin vormt een Nova Scotia Duck Tolling Retriever graag het middelpunt. Hij houdt ervan om leuke dingen te doen, om liefdevolle aandacht te krijgen en om nieuwe dingen te leren. Door zijn intelligentie pakt hij nieuwe commando’s snel op en is hij ook in staat om zelf risico’s perfect in te schatten. Van nature is hij niet al te waaks, maar hij komt wel in actie als iets hem niet helemaal bevalt.

In de omgang met andere honden, mensen en huisdieren is hij behoorlijk goed. Hij is absoluut niet agressief of fel, zolang hij maar voldoende aandacht en beweging krijgt. Mocht je een Nova Scotia Duck Tolling Retriever in huis willen nemen, moet je onwijs goed rekening houden met zijn drang naar beweging en activiteiten. Het is een hond die veelvuldig bezig gehouden moet worden. Doe je dat niet? Dan kan hij ongewenst gedrag gaan vertonen; dankzij zijn intelligentie kan hij namelijk prima voor zichzelf bepalen wat hij gaat doen.

Om zo optimaal mogelijk van zijn leuke gedrag te kunnen genieten, is het advies om hem veelvuldig te laten bewegen. Je kunt hem taken mee geven, je kunt lange stukken wandelen en/of je kunt leuke spelletjes met hem spelen. Naar zijn baas toe is hij in ieder geval behoorlijk aanhankelijk, loyaal en lief. Wat wens je nog meer?

3. Verzorging

Bij het verzorgen van een Nova Scotia Duck Tolling Retriever moet de nadruk op zijn vacht liggen. Zijn ondervacht is dik, terwijl zijn bovenvacht lange en wilde haren kent. Deze twee vachten hebben een regelmatige verzorging nodig; borstel zeker enkele keren per week door zijn vacht heen. Daarnaast is het ook aan te raden om hem regelmatig te wassen met droogshampoo en om zijn vacht bij een trimsalon bij te laten werken. Daardoor behoudt zijn vacht de prachtige uitstraling en glans.

Het is niet aan te raden om een Nova Scotia Duck Tolling Retriever regelmatig in bad te stoppen. Het klopt dat je perfect zijn vacht daarmee kunt wassen, maar hiermee worden ook direct natuurlijke huidvetten van de huid verwijderd. Juist díe haarvetten zorgen voor de waterafstotende functie van zijn vacht.

twee nova scotia duck tolling retrievers liggen in een grasveld

Een gemiddelde Nova Scotia Duck Tolling Retriever wordt behoorlijk oud. Dat is onder meer te danken aan de goede gezondheid van dit ras, maar tegelijkertijd loopt het ras wel een verhoogd risico op enkele aandoeningen. Zo heeft dit ras bovengemiddeld last van epilepsie, heupdysplasie en progressieve retina atrofie (erfelijke oogziekte). Bij heupdysplasie sluiten onderdelen in het heupgewricht niet meer goed op elkaar aan; de Nova Scotia Duck Tolling Retriever ervaart hierdoor veel pijn en gaat ook mank lopen.

Daarnaast komt bij een Nova Scotia Duck Tolling Retriever ook bovengemiddeld vaak een auto-immuunziekte voor. Van deze ziekte bestaan twee varianten, maar van beide varianten is nog niet al te veel bekend. Enkele experts vermoeden wel dat er een verband is tussen bepaalde vaccinaties en de auto-immuunziekte. Laat je dus altijd goed informeren door de dierenarts over verschillende vaccinaties voor een Nova Scotia Duck Tolling Retriever.

4. Opvoeding

Het opvoeden van een Nova Scotia Duck Tolling Retriever is eigenlijk één groot feestje. Hij is namelijk gehoorzaam, hij is leergierig en hij bouwt graag een hechte band met zijn baasje op. Van al deze karaktereigenschappen kun je op een ultieme manier gebruik maken tijdens de opvoeding. Het is daarbij wel vereist dat je strikte regels opstelt en deze regels ook consequent naleeft. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor de andere leden van jouw gezin.

Zijn de regels voor een Nova Scotia Duck Tolling Retriever niet helemaal duidelijk? Dan komt hij zelf in actie. Met zijn intelligentie is hij namelijk prima in staat om zelf regels te bedenken en deze regels op zijn eigen manier in te vullen.

Een Nova Scotia Duck Tolling Retriever is tegelijkertijd ook redelijk kritisch. Mocht hij jou te streng vinden, laat hij dit ook duidelijk merken. Het is namelijk een behoorlijke gevoelige hond en daar moet je goed rekening mee houden. Hanteer dus altijd een liefdevolle opvoeding en ga nóóit met de harde hand regeren.

In de eerste maanden kan een Nova Scotia Duck Tolling Retriever enigszins terughoudend gedrag vertonen ten opzichte van andere honden. Hij is niet fel of agressief, maar hij kijkt liever eerst de kat uit de boom. Door met hem naar een puppycursus te gaan, kan je hem op een jonge leeftijd al in contact laten komen met andere puppy’s. Hierdoor is hij op latere leeftijd iets minder terughoudend ten opzichte van andere honden.

5. Beweging

Iets waar een Nova Scotia Duck Tolling Retriever absoluut behoefte aan heeft, is onwijs veel beweging. Hij is het liefste de gehele dag in de weer en voert met alle liefde meerdere taken voor je uit. Ook vindt hij het heerlijk om lange stukken met je te wandelen, om heerlijk te zwemmen en om leuke spelletjes te spelen. Met name het zwemmen is één van de favorieten van een Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Zijn voorouders waren immers gewezen jagers op watervogels en voelden zich dus “als een vis in het water”.

Mocht je hem dagelijks onvoldoende beweging geven, ga je dit al snel merken. Een Nova Scotia Duck Tolling Retriever moet namelijk absoluut zijn energie kwijtraken. Als hij daar niet de gelegenheid voor krijgt, gaat hij zich vervelen en ongewenst gedrag vertonen. Zorg er dus voor dat hij elke dag minstens één uur in beweging komt.

Pas bij het bewegen wel op twee aspecten op. Laat hem allereerst op warme dagen niet al te veel bewegen om oververhitting te voorkomen. Zijn dikke ondervacht houdt de warmte namelijk iets te goed vast; op warme dagen heeft een Nova Scotia Duck Tolling Retriever het dus absoluut niet makkelijk. Daarnaast moet je oppassen met scherpe bochten, abrupte bewegingen en onverharde ondergronden. Hij loopt immers een verhoogde kans op heupdysplasie. Observeer hem goed tijdens de wandelingen en trek – indien nodig – tijdig aan de bel bij de dierenarts.

6. Geschiedenis

Voor de oorsprong van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever moeten we terug naar het kustgebied Nova Scotia in Canada. In die regio kwamen ook meerdere Engelsen, waarbij deze Engelsen hun eigen honden ook meenamen. De Tolling Red Decoy honden kwamen vanuit Engeland over en werden in Nova Scotia gekruist met retrievers en werkspaniëls.

Door dergelijke kruisingen ontstond de Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Een hond waar men in dit kustgebied al snel gek op was, aangezien het ras over enkele belangrijke eigenschappen beschikt. Het ras werd al snel ingezet voor de jacht, waarbij de focus met name op watervogels lag. Nadat het ras als een officieel ras erkend werd, veranderde de functie van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Hedendaags doet deze hond met name dienst als een gezellige, loyale en intelligente gezinshond. Een hond waar je veel mee kunt doen, mee kunt beleven én mee kunt lachen.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *