Chesapeake Bay Retriever

Laatst bijgewerkt: 6 maart 2022

Heb je besloten dat je graag een retriever wilt? Dan heb je de keus uit onwaarschijnlijk veel varianten. De retriever met één van de opvallendste namen is zonder twijfel de Chesapeake Bay Retriever. Niet alleen de naam van dit ras is bijzonder opvallend, maar ook het gedrag, de geschiedenis én de uiterlijke kenmerken. Veel kenners zijn het er in ieder geval over eens; de Chesapeake Bay Retriever is een prachtige en bijzondere hond om te zien.

De Chesapeake Bay Retriever, ook wel een Chessie genoemd, is ontstaan na een kruising tussen meerdere hondenrassen. Welke hondenrassen dit exact zijn geweest, valt echter niet met zekerheid vast te stellen. Verhalen doen de rondte dat onder meer een Labrador Retriever, een Newfoundlander, een Ierse Water Spaniël en een Amerikaanse Coonhound hier een aandeel in hebben gehad. Hoe en wat? Dat is helaas niet met 100% zekerheid vast te stellen.

Dit ras heeft echter wel van bovengenoemde hondenrassen meerdere unieke kenmerken over weten te nemen. Al deze kenmerken tezamen zorgen voor een unieke, stoere en gave hond om te zien. Mocht je voor een Chesapeake Bay Retriever kiezen, ben je bovendien verzekerd van een lang en gelukkig leven. Dit ras is namelijk behoorlijk populair; een gemiddelde Chesapeake Bay Retriever wordt dan ook 12 á 13 jaar oud.

Samenvatting Chesapeake Bay Retriever

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Chesapeake Bay Retriever.

Karakter Dominant, intelligent, koppig, leergierig, lief en loyaal.
Levensverwachting 10 tot 13 jaar.
Schofthoogte Reu: 58,0 tot 66,0 cm.Teef: 53,0 tot 61,0 cm.
Gewicht Reu: 30,0 tot 36,0 kg.Teef: 25,0 tot 32,0 kg.
Vachtkleur Bruin.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Weinig.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Makkelijk.

1. Uiterlijke kenmerken

De Chesapeake Bay Retriever is, zoals gezegd, een indrukwekkende hond om te zien. Dat komt onder meer door zijn forse afmetingen. Een volwassen reu kan een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van zo’n 66 centimeter behalen. Net zoals bij nagenoeg alle andere hondenrassen is ook bij dit ras het teefje iets kleiner; een maximale schofthoogte van ongeveer 61 centimeter. Niet alleen de afmetingen zijn fors te noemen, maar ook het lichaamsgewicht van een Chesapeake Bay Retriever. Een volwassen reu kan tot 36 kilo weg en een volwassen teef tot zo’n 32 kilo. Het is dus zeker géén hond die je even moeiteloos op schoot neemt.

Zijn lichaam oogt bijzonder krachtig en wordt onder meer gekenmerkt door een krachtige achterhand?De achterpoten en aangrenzende lichaamsdelen van de hond.X. Deze krachtige achterhand is onderdeel van de sterke en rechte rug. Een rug die de hond veel aanzien geeft en zorgt voor de stoere bouw van dit ras. Aan het einde van de rug is een licht gebogen staart te vinden. De staart is middelmatig qua lengte en is behoorlijk dik bij de aanzet.

De kop is behoorlijk breed, waarbij de voorsnuit direct opvalt. De Chesapeake Bay Retriever heeft ook bijzondere ogen; de ogen staan namelijk behoorlijk ver uit elkaar. Daarnaast hebben de ogen ook een unieke kleur. De kleur van de ogen varieert van donkergeel tot amberkleurig. De kleine oren zijn een stuk minder opvallend en worden hangend langs zijn kop gedragen.

Zowel de poten, de voeten, als de hals zijn krachtig en gespierd te noemen. Zijn hele lichaam is indrukwekkend om te zien en straalt veel kracht uit. Mede door zijn lichaam werd dit ras in het verleden voor verschillende doeleinden gebruikt. Dankzij zijn lichaam was eigenlijk niks teveel voor een Chesapeake Bay Retriever.

De vacht van dit ras bestaat uit twee lagen: een dichte en wollige ondervacht in combinatie met een dikke en korte bovenvacht. Door deze twee lagen heeft dit ras een zeer kenmerkende vacht. Bij zijn kop en zijn benen is de vacht volledig glad, terwijl golvende haren voorkomen op zijn dijbenen, zijn rug, bij zijn nek en rondom zijn schouders. De vacht voelt bijzonder zacht aan en bestaat uit één kleur. Welke kleur dat is? Dat verschilt van geelbruin tot aan donkerbruin; het is in ieder geval een bruine tint.

2. Gedrag

De Chesapeake Bay Retriever is een tamelijk indrukwekkende hond om te zien. Dat komt door zijn forse lichaam, maar ook door zijn gespierde lichaamsdelen. Staat zijn indrukwekkende lichaam in verhouding met zijn karakter? Nou, eigenlijk niet. De Chesapeake Bay Retriever is namelijk een behoorlijk lieve, aanhankelijke en loyale hond. Je zou wellicht verwachten dat het een hond is met een dominant of agressief karakter, maar daar is absoluut géén sprake van.

Een gemiddelde Chesapeake Bay Retriever is ook bijzonder intelligent te noemen. Dankzij deze intelligentie is hij relatief makkelijk op te voeden, aangezien hij commando’s en regels snel oppakt. Deze intelligentie resulteert soms wel in koppig en dominant gedrag. Mede daarom moet je als baasje zijnde bijzonder sterk in jouw schoenen staan. Ook is het wenselijk dat je al ervaring hebt met het opvoeden van (grote/dominante) honden.

Binnenshuis is het een hond die echt geen vlieg kwaad doet. Hij gaat bijzonder goed met iedereen om, inclusief kinderen. Hij is behoorlijk aanhankelijk, hij is gek op positieve aandacht en hij vindt het super om leuke dingen te doen met zijn gezinsleden. Ondanks dat hij goed met kinderen om kan gaan, moet je hem nooit alleen laten met (jonge) kinderen.

Buitenshuis is dit deels een ander verhaal. Op straat kan hij namelijk ietwat koppig en dominant gedrag vertonen, waarbij hij duidelijk wil laten zien dat híj de baas is in zijn territorium. Ook moet je buiten goed rekening houden met zijn jachtinstinct. Door zijn jachtinstinct is het eigenlijk geen hond die je in bijvoorbeeld een woonwijk kan houden. Mede daarom zie je de Chesapeake Bay Retriever ook amper in het Nederlandse straatbeeld. Dat geldt overigens niet alleen voor ons land, maar ook voor veel andere Europese landen. Dit ras zie je met name terug in Amerika – en op andere plekken – waar gejaagd kan worden. Op dergelijke plekken komt een Chesapeake Bay Retriever namelijk echt tot zijn recht.

Dit ras kenmerkt zich verder door een ongekende vrolijkheid, door een positieve houding, door veel behoefte aan beweging en ook door zijn intelligentie. Aangezien de dominantie en het koppige gedrag op de loer ligt, is een consequente opvoeding van cruciaal belang. Tijdens die opvoeding moet óók veel aandacht worden besteed aan de socialisatie, aangezien je daarmee zijn territoriumdrift ietwat in kunt perken.

3. Verzorging

Over het algemeen hoef je niet veel tijd aan de verzorging van een Chesapeake Bay Retriever te besteden. Het advies is om zijn vacht ongeveer één of twee keer per week met een rubberen borstel te borstelen. Je weet dan zijn vacht te verlossen van allerlei vuil en bacteriën, waardoor zijn vacht prachtig blijft.

Het is niet te adviseren om hem vaak te wassen. Als je hem vaak gaat wassen, gaat dit al snel ten koste van de structuur van zijn vacht. Volgens kenners kan je dit ras ongeveer 2 keer per jaar van een wasbeurt voorzien. Verder is het aan te raden om zijn nagels regelmatig bij te knippen, zijn gebit goed te poetsen en zijn oren goed schoon te houden. Ook is het advies om de overige lichaamsdelen met bovengemiddeld veel haar goed in de gaten te houden. Mogelijk is het raadzaam om hier af en toe lange plukjes haren bij te knippen.

Is de Chesapeake Bay Retriever verder een gezonde hond? Ja, op zich wel. Je moet wel rekening houden met enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen. Onder meer problemen aan de ogen, de ziekte van Von Willebrand en hypothyreoïdie komen veelvuldig voor. Bij de laatstgenoemde aandoening is er sprake van een te traag werkende schildklier. De ziekte van Von Willebrand heeft betrekking op een tekort aan stollingseiwitten in het bloed, waardoor hij relatief snel last van bloedingen kan krijgen.

Ook problemen met de gewrichten komen veelvuldig voor bij dit grote en zware ras. Onder meer heup- en elleboogdysplasie zijn aandoeningen waar je scherp op moet zijn. Bij deze aandoeningen sluiten de onderdelen in het gewricht niet meer goed op elkaar aan, waardoor er overmatige slijtage ontstaat. Dit resulteert in veel pijn en zorgt ervoor dat de Chesapeake Bay Retriever mank gaat lopen. Mocht je dat opmerken, is het verstandig om spoedig naar de dierenarts te gaan.

chesapeake bay retrievers springen in het water

4. Opvoeding

Als je een Chesapeake Bay Retriever in huis hebt, moet je bijzonder stevig in jouw schoenen staat. Het klopt dat dit intelligente ras behoorlijk snel leert, maar hij heeft ook een koppige en dominante kant. Alleen door hem zéér consequent en strikt op te voeden, zorg je ervoor dat hij het gewenste gedrag gaat vertonen. Laat absoluut geen ruimte over voor het zelf invullen van de regels, want daar is hij oprecht goed in.

Ook is een vroegtijdige socialisatie van cruciaal belang. Zoals we eerder op deze pagina al aangaven, heeft een Chesapeake Bay Retriever een behoorlijke territoriumdrift. Indien je hem niet op jonge leeftijd laat socialiseren, kan dit op latere leeftijd voor problemen gaan zorgen. Op het internet vallen bijvoorbeeld meerdere verhalen te lezen over een Chesapeake Bay Retriever die agressief naar andere honden toe was. Voorkom dat door op jonge leeftijd een puppycursus te volgen en hem in aanraking te laten komen met andere honden.

Zorg tijdens de opvoeding bovendien voor voldoende variatie. Door zijn leergierigheid en intelligentie is hij redelijk snel verveeld. Wissel dus trainingen met elkaar af, leer hem meerdere commando’s aan en houd het bovendien leuk. Tijdens het opvoeden moet je namelijk ook een hechte band met hem op gaan bouwen. Dat bereik je door consequent te zijn, positief gedrag te belonen en leuke dingen met hem te ondernemen. Dan merk je bovendien al snel dat hij aanhankelijk naar jou toe wordt.

5. Beweging

Voor een Chesapeake Bay Retriever is het van belang dat hij dagelijks veel kan bewegen. het is geen hond die de hele dag in zijn hondenmand ligt. Nee, het is juist een hond die het liefste de gehele dag in beweging is. Zijn voorouders waren het immers ook gewend om continue te bewegen.

Maak daarom lange wandelingen met hem, speel leuke spelletjes met hem en ga samen met hem joggen. Veel Chesapeake Bay Retrievers vinden het ook heerlijk om te zwemmen. Wil je hem echt even goed laten bewegen? Ga dan een stukje fietsen en laat hem naast jouw fiets meerennen. Speel daarnaast ook spelletjes met hem waardoor je hem mentaal scherp en fit weet te houden.

Tijdens het bewegen moet je wel oppassen voor abrupte bewegingen en scherpe bochten. Dergelijke bewegingen zijn funest voor de gewrichten; die hebben immers al een behoorlijk lichaam te tillen. Zorg dus dat je een Chesapeake Bay Retriever tijdens het bewegen ook goed in de gaten houdt en observeert. Je moet hem sowieso goed in de gaten houden, aangezien hij over een ongekend jachtinstinct beschikt.

6. Geschiedenis

Voor de geschiedenis van dit ras moeten we terug naar het Amerikaanse gebied Maryland. Bij dit kustgebied lag rond het jaar 1805 een Engels schip; op dat Engelse schip is, volgens de verhalen, de Chesapeake Bay Retriever gekruist. Hoe dit exact gedaan is, valt niet met zekerheid vast te stellen. In de inleiding van dit artikel hebben we reeds benoemd welke rassen volgens experts een rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van dit ras.

Feit is wel dat dit ras al snel behoorlijk populair in Amerika werd. Het ras werd ingezet in zware omstandigheden en werd al snel een vrij populaire jachthond. Een absoluut voordeel van de Chesapeake Bay Retriever was bijvoorbeeld dat hij zelfs in koud water prima werk kon verrichten. Al snel werd dit ras in Amerika bijzonder geliefd. De overstap naar ons land moest lang op zich wachten.

In 1933 werd de Chesapeake Bay Retriever als officieel ras erkend, maar het ras is nooit echt heel populair geworden. Dit komt met name doordat dit ras veel leefruimte nodig heeft en voornamelijk gedijt in omgevingen waar hij kan jagen. Aangezien dit minder en minder voorkomt, is dit ras meer en meer omgeturnd tot een gezelschapshond. Feit is dat dit ras onwijs lief, loyaal en aanhankelijk is. Door zijn tomeloze energie en uithoudingsvermogen is het bovendien een ras waar je heerlijk mee kunt wandelen en veel plezier mee kunt beleven.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *