Spaanse Waterhond

Laatst bijgewerkt: 30 mei 2022

De Perro de Agua Español, oftewel de Spaanse Waterhond, is een energierijke, veelzijdige en lieve hond. Een hond die een onwijs leuk uiterlijk heeft, maar qua karakteristieke eigenschappen ook bij veel mensen in de smaak valt. De wollige vacht, zijn guitig kop en zijn rustige karakter zijn kenmerkend voor dit leuke hondenras.

Zoals de naam al enigszins doet vermoeden, komt dit ras van origine uit Spanje. Het is echter niet volledig zeker wat de volledige geschiedenis van dit ras is. Wel zijn veel experts het met elkaar eens dat deze honden in het verleden twee functies hadden; ze waren bijzonder goed in het water en ze deden prima dienst als schapenherder. Uiteraard komt de benaming “Waterhond” daar vandaan. Mocht je een Spaanse Waterhond in huis hebben/gaan nemen, kan je daar lang van genieten. Hij wordt gemiddeld 10 tot 14 jaar oud.

Samenvatting Spaanse Waterhond

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Spaanse Waterhond.

Karakter Actief, doorzettend, gehoorzaam, leergierig en lief.
Levensverwachting 10 tot 14 jaar.
Schofthoogte Reu: 44,0 tot 50,0 cm.Teef: 40,0 tot 46,0 cm.
Gewicht Reu: 18,0 tot 22,0 kg.Teef: 14,0 tot 18,0 kg.
Vachtkleur Meerdere kleuren mogelijk.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Laag.
Benodigde verzorging Veel.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

Weinig honden hebben zo’n leuke, guitige en vrolijke uitstraling als een Spaanse Waterhond. Deze vrolijke uitstraling is van grote afstand direct zichtbaar, maar óók als je van dichtbij in zijn ogen kijkt. Zijn ogen stralen één en al vrolijkheid uit en toveren eigenlijk direct een glimlach op je gezicht.

Het belangrijkste uiterlijk kenmerk van de Spaanse Waterhond is zonder twijfel de wollige vacht. Deze wollige vacht bestaat uit allerlei krulletjes en geeft de hond daarmee een unieke uitstraling. Deze vacht kan verschillende kleuren hebben; zwart, bruin, beige wit of een combinatie van deze kleuren zijn stuk voor stuk mogelijk. Vaak is het zo dat het masker een donkere kleur heeft; her en der op het lichaam zijn veelal ook enkele witte aftekeningen te zien. Sterker nog, de witte aftekeningen op het lichaam zijn eigenlijk “verplicht”. Aan de andere kant is het volgens de rasstandaard niet toegestaan dat de Spaanse Waterhond drie verschillende vachtkleuren heeft.

De kop van een Spaanse Waterhond is redelijk groot en ziet er soms ietwat wild uit. Dat is te danken aan de wollige vacht van de Spaanse Waterhond. Door deze vacht zijn de ogen van hem niet altijd even goed zichtbaar. De ogen zijn in ieder geval behoorlijk groot en donker van kleur. Als je in deze ogen kijkt, krijg je (zoals gezegd) direct een glimlach op je gezicht.

De oren van een Spaanse Waterhond zijn ook volledig bedekt met de wollige krullen. Eigenlijk draagt hij zijn oren altijd hangend langs zijn kop. Opvallend daarbij is dat de oren behoorlijk groot zijn. Over het algemeen hebben de oren overigens altijd dezelfde hoofdkleur als de rest van de vacht.

De grote kop loopt over in een krachtige hals. Op zijn beurt loopt deze hals ook weer over in een gespierde rug. De spieren zijn echter nagenoeg niet zichtbaar; ook dat is weer te danken aan de wollige en wilde vacht van de Spaanse Waterhond. Aan het einde van de rug is een middelhoog aangezette staart te vinden die naar beneden toe gedragen wordt. Bij deze staart gaat eigenlijk hetzelfde op als de spieren en de ogen; door de wollige vacht is ook de staart niet altijd even goed zichtbaar.

2. Gedrag

Niet alleen vanwege het leuke uiterlijk is de Spaanse Waterhond behoorlijk populair. Nee, dat is ook te danken aan zijn leuke en lieve karakter. Het is een hond die prima omgaat met kinderen, snel zijn plekje in een gezin vindt en graag liefdevolle aandacht krijgt. Aan de andere kant vindt hij het ook heerlijk om zelf liefdevolle aandacht te geven en veel tijd met zijn baasjes door te brengen.

Opvallend is dat de Spaanse Waterhond onwijs gehoorzaam en attent is. Hij luistert heel goed, pakt snel commando’s op en gaat graag voor jou door het vuur. Naarmate hij ouder wordt, neemt zijn leergierigheid zeker niet af. Een Spaanse Waterhond vindt het leuk om continue nieuwe dingen te leren, nieuwe dingen te ontdekken en samen met zijn baasje leuke dingen te ondernemen.

Over het algemeen is het een behoorlijk energierijk ras. Hij moet zijn energie goed kwijt kunnen, maar binnenshuis is hij over het algemeen behoorlijk rustig. Een baasje heeft hier zelf overigens een groot aandeel in; als een Spaanse Waterhond regelmatig lange stukken mag wandelen, is hij binnenshuis meestal rustig. Door die lange wandelingen kan hij zijn energie kwijt, waardoor hij geen ongewenst gedrag binnenshuis gaat vertonen.

Ook de concentratie en het doorzettingsvermogen van dit ras valt op. Als je een bepaald spelletje met hem gaat spelen, houdt hij dit moeiteloos urenlang vol. Hij gaat er volledig voor en kan zijn aandacht volledig op het spelletje vestigen. Deze karaktereigenschap is te danken aan zijn verre voorouders; zij moesten in het verleden ook continue dezelfde taken uitvoeren. Tijdens het uitvoeren van die taken wisten zij zich echter perfect te concentreren, waardoor ze erg geliefd werden. Daarover later meer in dit artikel.

Op jonge leeftijd kan een Spaanse Waterhond moeite hebben met de omgang met onbekende mensen en andere honden. Mede hierom is het van belang om hem op jonge leeftijd al in aanraking te laten komen met andere mensen, honden en eventueel ook andere huisdieren. Ondertussen merk je dat hij naar zijn eigen gezin toe behoorlijk aanhankelijk is. Ondanks zijn lichaamsafmetingen en -gewicht vindt hij het bijvoorbeeld geen enkel probleem om bij jou op de bank te komen liggen. Ook houdt hij ervan om veel te knuffelen en om allerlei leuke dingen met jou te ondernemen.

3. Verzorging

De vacht van een Spaanse Waterhond vereist onwijs veel verzorging. Het advies van experts is zelfs om deze verzorging deels over te laten aan professionals; dat geldt met name voor het knippen of scheren van de vacht. In de warme zomermaanden is de wollige vacht onwijs vervelend voor een Spaanse Waterhond. Veel baasjes kiezen er daarom voor om de vacht te laten scheren; dat is ook zeker aan te raden.

Het advies is sowieso om dagelijks of enkele keren per week een borstel door zijn vacht heen te halen. Daar blijft het echter niet bij. Het is ook aan te raden om regelmatig de haren bij zijn oren, staart en ogen weg te knippen. Die haren kunnen namelijk in de weg zitten en bijvoorbeeld infecties of ontstekingen veroorzaken.

spaanse waterhond staat op een rode loper

Geef hem ook regelmatig een lekkere wasbeurt onder de douche of in het bad. Gebruik hiervoor de beste hondenshampoo en droog de vacht na afloop níet af. Je kunt de vacht veel beter zelf laten drogen of een waterblazer gebruiken. Door zijn vacht regelmatig goed te wassen, voorkom je dat er allerlei viezigheden en bacteriën zich in de wollige vacht gaan nestelen.

In het eerste levensjaar loopt een Spaanse Waterhond een verhoogd risico op spieraandoeningen. Mede daarom is het aan te raden om hem gedurende de eerste maanden goed te observeren, met name tijdens het uitlaten. Verder loopt hij ook een verhoogd risico op heupdysplasie. Dit is een aandoening waarbij de onderdelen in de heup niet meer goed op elkaar aansluiten. Hierdoor ontstaat er slijtage in het gewricht; dit doet pijn en zorgt ervoor dat hij mank gaat lopen.

4. Opvoeding

Over het algemeen is een Spaanse Waterhond een evenwichtige hond. Tijdens de eerste maanden kan hij echter moeite hebben met de omgang met andere honden en onbekende mensen. Leg tijdens de opvoeding dus de nadruk op de socialisatie. Ga met hem naar een puppycursus en laat hem in contact komen met andere honden en met onbekende mensen. Dat komt zijn gedrag in zijn (lange) leven uiteindelijk alleen maar ten goede.

Tijdens de opvoeding is het aan te raden om gebruik te maken van zijn leergierigheid. Hij begrijpt regels snel, hij neemt commando’s snel over en hij vertoont nagenoeg nooit ongewenst gedrag. Daarbij is het wél noodzakelijk dat je hem op een consequente manier opvoedt. Zorg ervoor dat je strikte regels opstelt en dat iedereen in jouw gezin die regels op dezelfde manier na gaat leven.

Met de harde hand regeren? Absoluut niet verstandig. Een Spaanse Waterhond is redelijk gevoelig en kan ongewenst gedrag gaan vertonen als reactie op bijvoorbeeld stemverheffingen en wilde armbewegingen. Je kunt hem met veel plezier en veel liefdevolle aandacht opvoeden; daarmee bouwen jullie al snel een hechte band op.

Tot slot is het advies om hem tijdens de opvoeding continue bezig te houden. Op het moment dat hij niks nieuws kan leren, gaat hij zichzelf vervelen. Hij is van nature behoorlijk nieuwsgierig en doet daarom graag nieuwe dingen op. Als jij hier geen tijd en aandacht aan gaat besteden, gaat hij zelf dingen verzinnen om zich te vermaken.

5. Beweging

Voor de gezondheid van een Spaanse Waterhond is het onwijs belangrijk dat hij voldoende in beweging komt. Het advies is om hem zeker één keer per dag minstens een uur uit te laten. In dat uur kan hij al zijn energie kwijt, kan hij gebruik maken van zijn gespierde lichaam en kan hij een beroep doen op zijn uithoudingsvermogen.

Zoals de naam al doet vermoeden, vindt hij het ook heerlijk om veel te zwemmen. In en rondom het zwemmen kan hij zich prima vermaken. Gooi een bal in het water, laat hem die bal ophalen en herhaal dit proces ongeveer 100 keer. Zelfs na de 100e keer vindt hij dit nog steeds leuk.

Ook is het aan te raden om zijn mentale gesteldheid regelmatig te trainen. Speel leuke behendigheidsspelletjes met hem, speel leuke denkspelletjes met hem en zorg er op die manier voor dat hij ook geestelijk fit blijft.

6. Geschiedenis

Voor de geschiedenis van de Spaanse Waterhond moeten we naar Spanje. Naar welke regio we exact terug moeten gaan, is niet bekend. Over de geschiedenis van dit ras is namelijk niet al te veel bekend. Sommige experts beweren echter dat de oorsprong van dit ras te vinden is op het Iberische Schiereiland. Rondom dat eiland werd dit ras veelvuldig ingezet als ware waterhond. Hij moest netten opduiken en hij moest gevallen vissen uit het water halen.

Door zijn hulp tijdens het vissen werd het al snel een zeer geliefde hond. Het bleef echter niet bij het helpen tijdens het vissen. Al snel werd de Spaanse Waterhond ook ingezet als waakhond én als herdershond. Door de jaren heen is dit ras ook nog voor andere doeleinden ingezet. In meerdere landen is dit ras namelijk ingezet als reddingshond bij natuurrampen.

Tegenwoordig doet dit ras voornamelijk dienst als gezelschapshond. Het is een onwijs leuke en lieve hond waar je een zeer hechte band mee kunt opbouwen. Door zijn wollige vacht is het bovendien een prachtige hond om te zien. Deze wollige vacht zorgt er tegelijkertijd wel voor dat hij de nodige verzorging heeft. Mocht je een Spaanse Waterhond in huis hebben, kom je eigenlijk helemaal niks te kort. Een echte vriend voor het leven.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

4 reacties op “Spaanse Waterhond

    • Admin zegt:

      Beste Sonja vansimpsen,

      De Spaanse Waterhond is hypoallergeen. Dit betekent dat de hond nauwelijks verhaart waardoor mensen met allergieën hier mogelijk minder hinder van ondervinden. Al is dat nooit 100% uit te sluiten.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *