Cavalier King Charles Spaniël

Laatst bijgewerkt: 3 maart 2022

De Cavalier King Charles Spaniël is een geduldige en actieve gezelschapshond. Al honderden jaren is dit beestje ontzettend populair als gezinshond. Dit komt onder andere omdat de Cavalier King Charles Spaniël erg sociaal is. Ze worden gemiddeld tussen de 13 en 15 jaar oud. Ben jij benieuwd of dit ras ook de perfecte gezinshond is voor jou? Lees dan snel verder, want op deze pagina lees je meer over dit lieve beestje.

Samenvatting Cavalier King Charles Spaniël

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Cavalier King Charles Spaniël.

Karakter Aanhankelijk, eigenwijs, gevoelig, sociaal en vrolijk.
Levensverwachting 13 tot 15 jaar.
Schofthoogte Reu: 30,0 tot 33,0 cm.Teef: 30,0 tot 33,0 cm.
Gewicht Reu: 5,5 tot 8,0 kg.Teef: 5,5 tot 8,0 kg.
Vachtkleur Diverse kleuren mogelijk.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Gemiddeld.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Gemiddeld.
Trainingsmoeilijkheid Makkelijk.

1. Uiterlijke kenmerken

De Cavalier King Charles Spaniël is een vriendelijk en levendig hondje met een ronde kop. De ronde kop van het beestje loopt tussen de oren uit in een iets versmallende snuit. De ogen zijn rond en donker, de hangende oren vrij lang en dik behaard. De borstkas van het ras is middelmatig breed. Hetzelfde geldt voor de achterhand?De achterpoten en aangrenzende lichaamsdelen van de hond.X van het beestje. De staart van het ras is goed behaard en wordt vrij gedragen.

De vacht van de hond is lang en zacht. Er zitten geen krullen in. De vacht van de Cavalier King Charles Spaniël kan de kleur black en tan (bruin) hebben, maar ook ruby (dieprood), blenheim (wit met kastanjebruine vlekken) en tricolour (zwart en wit met bruine vlekken).

De Cavalier King Charles Spaniël is niet groot. Het beestje heeft geen specifieke schoftgrootte volgens de rasstandaard, maar weegt vrijwel nooit meer dan 9 kilo. Gemiddeld gezien weegt het ras tussen de 5,5 en 8 kilo.

2. Gedrag

De Cavalier King Charles Spaniël is vrolijk en aanhankelijk. Dit gezinshondje houdt ontzettend van aandacht en zal hier ook zeker om vragen. Omdat het beestje erg sociaal is, zal het niet snel agressief worden. Dit ras is dan ook erg goed met kinderen.

Echter, je moet dit hondje nooit te lang alleen laten. Het beestje is namelijk erg gevoelig en vindt het niet fijn om lang alleen te zijn. Bovendien vindt het ras dingen samen doen ook veel te leuk: deze hond is het liefst overal bij. Nu kun je het hondje natuurlijk niet altijd met je meenemen, maar laat hem in ieder geval niet te lang alleen. Dit wordt je niet in dank afgenomen door het gevoelige beestje.

Ook is het beestje eigenlijk te gevoelig om druk en/of ruw te spelen. Je moet simpelweg een beetje voorzichtig zijn met dit gevoelige hondje. Ga je op de juiste manier om met de Cavalier King Charles Spaniël, dan is het een absolute aanwinst voor het gezin.

3. Verzorging

De Cavalier King Charles Spaniël heeft een lange en zachte vacht. Het is een must om deze regelmatig te borstelen, zeker omdat het ras veel verhaart. Neem je een Cavalier King Charles Spaniël in huis? Houd er dan rekening mee dat je enkele keren per week moet borstelen, want dit heeft de vacht van het hondje zeker nodig. Let op, want bij de oren, de hals, de borst en de staart zitten snel klitten.

Dit ras vindt vrijwel al het eten lekker. Leer je het beestje als pup aan om lekker met de pot mee te eten, dan kan dit later een probleem vormen. Het ras heeft namelijk aanleg om te dik te worden. Let je een beetje op wat het beestje eet, dan weet je zeker dat hij geen overgewicht krijgt.

4. Opvoeding

cavalier king charles spaniël ligt op de grond

De Cavalier King Charles Spaniël is erg flexibel. Voor dit hondje maakt het eigenlijk niet uit waar hij woont, als hij maar voldoende liefde, aandacht én beweging krijgt. Het is namelijk een actief ras, dat het heerlijk vindt om te wandelen en (rustig) te spelen.

Verder is het beestje erg leergierig. Je kunt dit hondje van alles aanleren. Dit maakt het ras erg geschikt voor puppy- en gehoorzaamheidstraining. Ga je met je hondje op training, dan merk je al snel dat hij hier zal uitblinken. Ook vindt het beestje het leuk om allerlei spelletjes te doen, zeker met de baas. Samen dingen ondernemen, daar is dit ras altijd wel voor in!

Wel kan de Cavalier King Charles Spaniël wat eigenwijs zijn. Het beestje doet niet zomaar alles wat je zegt. Luistert je hond niet? Straf hem dan niet en blijf zacht en rustig praten. Voor straffen en het verheffen van de stem is dit ras namelijk erg gevoelig. Hier wordt het beestje angstig van en dit staat dan de opvoeding en socialisatie absoluut in de weg.

5. Beweging

Zoals al eerder vermeld, is de Cavalier King Charles Spaniël een actieve hond. Dit ras houdt van lang wandelingen met de baas, maar ook van speurtochten en allerlei leuke spelletjes. Neem je het beestje regelmatig mee om lekker samen te bewegen, dan heb je een levendig en vrolijk hondje. Heb je even wat minder tijd? Dan vindt de Cavalier King Charles Spaniël dit op zich niet erg, als je hem maar voldoende liefde en aandacht geeft.

Probeer wel te voorkomen dat je Cavalier King Charles Spaniël zich gaat vervelen. Dit kan namelijk niet alleen voor overgewicht zorgen, maar ook voor kapotte meubels. Cavalier King Charles Spaniëls die zich vervelen, leven zich namelijk al snel op het interieur van de baas uit.

6. Geschiedenis

De Cavalier King Charles Spaniël is een directe afstammeling van de Toy Spaniëls. Dit ras was erg populair in de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw. De Cavalier King Charles Spaniël werd niet voor niets gefokt. De Toy Spaniëls waren namelijk niet geschikt voor de jacht. De Cavalier King Charles Spaniël daarentegen wel.

Leuk om te weten: aan het hof van King Charles I en King Charles II was dit ras erg populair. De opvolger van King Charles II, King James II, werd zelfs gezegd dat hij zich meer bezig hield met zijn hondjes dan met staatszaken. Niet zo gek, als je zulke leuke beestjes in huis hebt!

In het jaar 1928 werd de eerste vereniging van dit ras opgericht. Dit gebeurde in Engeland, waar het ras vele jaren daarvoor ontstond. De rasvereniging moest het type dat in de zeventiende eeuw ontstaan was, beschermen. In 1950 werd het eerste nestje in Nederland geboren. Al snel kreeg het ras veel liefhebbers in ons land. Daarom werd er in 1981 ook in Nederland een rasvereniging opgericht. Sindsdien is het ras niet meer weg te denken uit onze samenleving. Meer en meer mensen hebben een schattige Cavalier King Charles Spaniël in huis en willen dit sociale en actieve beestje nooit meer kwijt.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *