Engelse Cocker Spaniël

Laatst bijgewerkt: 19 februari 2022

Voor de geschiedenis van relatief veel hondenrassen moeten we naar Groot-Brittannië. In onder meer Engeland hebben veel hondenrassen het levenslicht gezien; ook hedendaags zijn honden nog uiterst populair in dit land. Eén van de honden die in het verleden zeer geliefd in Engeland was, was de Engelse Cocker Spaniël.

Dit hondenras werd met name in dichtbegroeide gebieden ingezet voor de jacht. Door zijn bouw én zijn atletische vermogen was hij perfect in staat om op verschillende soorten dieren te jagen. De werking hierbij was simpel: de Engelse Cocker Spaniël rende hard op de beesten (meestal vogels) af, waarna de vogels direct de lucht inschoten. Dat was voor de jager een ideaal moment om toe te slaan.

Over de geschiedenis van de Engelse Cocker Spaniël kunnen volledige boeken geschreven worden. Zo zijn er verhalen dat dit ras in de vierde eeuw voor Christus al als jachthond ingezet werd. De huidige naam draagt dit hondenras pas vanaf de 18e eeuw. Indien je nu voor een Engelse Cocker Spaniël kiest, kies je voor een lieve en gezonde hond. Gemiddeld genomen wordt een hond uit dit ras namelijk 12 tot 15 jaar oud.

Samenvatting Engelse Cocker Spaniël

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Engelse Cocker Spaniël.

Karakter Aanhankelijk, lief, vrolijk en zachtaardig.
Levensverwachting 12 tot 15 jaar.
Schofthoogte Reu: 38,0 tot 43,0 cm.Teef: 36,0 tot 41,0 cm.
Gewicht Reu: 13,0 tot 16,0 kg.Teef: 12,0 tot 15,0 kg.
Vachtkleur Alle mogelijke kleuren, met uitzondering van geheel wit.
Vachtlengte Gemiddeld.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Gemiddeld.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

Door de jaren heen is de Engelse Cocker Spaniël tot een populaire hond uitgegroeid. Deze populariteit is eigenlijk aan twee facetten te danken: aan zijn karakter én aan zijn uitstraling. Als je een Engelse Cocker Spaniël ziet, krijg je namelijk direct een glimlach op jouw gezicht. Dat is althans hetgeen wat veel baasjes van dit ras aangeven.

De rasstandaard geeft aan dat de Engelse Cocker Spaniël een vierkante bouw moet hebben. Juist doordat hij een vierkante bouw heeft, was hij in het verleden geschikt voor in de dichtbegroeide gebieden. Het is relatief gezien geen kleine maar ook geen grote hond. Al met al beschikt hij over een compact lichaam dat bijzonder atletisch is.

Bij zijn kop valt met name de vierkante snuit op. Deze vierkante snuit wordt bijgestaan door een vrij brede neus, door grote ronde ogen en door laag aangezette oren. De oren worden door de Engelse Cocker Spaniël in principe altijd naar beneden gedragen. Opvallend bij de oren is nog dat deze met lang haar bedekt zijn; langer dan op de rest van zijn lichaam. Tot slot zijn ook zijn ogen nog het vermelden waard; de ogen van een Engelse Cocker Spaniël hebben altijd een bruine tint. Dit kan echter variëren van lichtbruin tot aan heel donker bruin.

Zijn kop met brede neus loopt over in een hals met een gemiddelde lengte. Deze hals loopt op zijn beurt weer over in schuin liggende schouders, waardoor de hond een bijzondere uitstraling heeft. Die bijzondere uitstraling wordt versterkt door de korte en vlakke rug, waarbij de borst juist weer diep is. Aan het einde van de rug is een brede achterhand?De achterpoten en aangrenzende lichaamsdelen van de hond.X te vinden in combinatie met een relatief lange staart. Hoe de staart gedragen wordt, is afhankelijk van zijn bui. In de meeste gevallen houdt hij zijn staart echter volledig horizontaal.

Qua vachtkleur bestaan er een hoop variaties bij de Engelse Cocker Spaniël. In principe zijn volgens de rasstandaard alle kleuren toegestaan, met uitzondering van wit. Dit ras mag gewoonweg niet volledig wit zijn, maar mag wel witte aftekeningen hebben. De vacht is verder over zijn gehele lichaam glad en voelt heerlijk zacht aan. Bij de buik en bij zijn poten is het haar bovengemiddeld lang; dat is ook het geval bij zijn oren.

Is een Engelse Cocker Spaniël nou een hele grote hond? Dat valt op zich mee. Een reu kan een maximale schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van 43 centimeter bereiken, terwijl een teef een maximale schofthoogte van 41 centimeter kan krijgen. Door zijn compacte bouw is het wel een vrij stevige hond.

2. Gedrag

Waarom veel huishoudens voor een Engelse Cocker Spaniël kiezen? Dat heeft grotendeels met zijn leuke, lieve en positieve karakter te maken. We kunnen dit ras eigenlijk het beste als lief, zachtaardig en vrolijk bestempelen. Dat laatste merk je met name aan de staart van hem; deze staart kwispelt eigenlijk de gehele dag door.

Daarbij is het wel goed om te weten dat een Engelse Cocker Spaniël behoorlijk aanhankelijk is. Hij is erg gesteld op zijn baasjes en verliest hen het liefste nooit uit zijn oog. Mede daardoor is het aan het begin lastig om hem alleen thuis te laten. Dit is echter een kwestie van aanleren, aanleren en nog eens aanleren.

Binnen het karakter van een Engelse Cocker Spaniël valt ook zijn energie op. Het is een hond die het liefste de gehele dag door actief is. Dit zie je niet alleen aan zijn staart, maar ook aan de hunkering naar beweging en aandacht. Desalniettemin doe je er verstandig aan door in huis een aangenaam plekje voor hem te creëren. Een plekje waar hij in zijn hondenmand of op zijn hondenkussen even tot rust kan komen. Die rust heeft hij namelijk óók hard nodig.

Heb je kinderen of andere huisdieren in huis? Ook dan is de keuze voor dit ras een prima keuze. Hij kan namelijk prima met kinderen én met andere huisdieren omgaan. Ook dit is weer te danken aan een lief en verdraagzaam karakter. Wel is het advies om hem nóóit alleen met jouw kind(eren) te laten. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

Als je dit hondenras in huis haalt, moet je er wel echt voor hem zijn. Je moet hem veel aandacht geven, je moet hem veel laten bewegen en je moet hem eigenlijk lekker vertroetelen. Als je dat voor elkaar krijgt, heb je echt een onwijs lieve hond. Een hond die voor jou door het vuur gaat en dolgraag leuke dingen met je doet.

Wel moet je goed rekening houden met zijn mening. Onopgemerkt kan hij namelijk wel eens zijn zin doordraven. Dat is bijvoorbeeld het geval als het buiten regent; sommige honden binnen dit ras zijn hier dol op, terwijl andere als de dood zijn voor regen. Dit merk je echter direct als je voor het eerst met hem in de regen een wandeling gaat maken.

3. Verzorging

Ben je voornemens om een Engelse Cocker Spaniël in huis te halen? Of heb je mogelijk deze gezellige hond al in jouw huis rondlopen? Je moet hoe dan ook met de nodige verzorging rekening houden. Zo is het advies bijvoorbeeld om elke dag zijn vacht door te borstelen. Waarom? Omdat zijn zachte haren relatief makkelijk in de klit kunnen komen. Het advies is dan ook om een goede hondenborstel te kopen en zijn vacht dagelijks door te borstelen.

Verder moet je zijn vacht ook goed schoon zien te houden. Let hierbij met name op de lichaamsdelen waar extra bevedering?Haren die beduidend langer zijn dan de rest van de vacht.X aanwezig is. Zoals zijn buik en zijn oren. Die haren moet je niet alleen extra goed door borstelen, maar moet je ook goed schoon zien te houden. Verder moet je de “reguliere verzorging” uitvoeren, zoals het knippen van zijn nagels en het poetsen van zijn tanden.

Door de jaren heen heeft dit ras helaas met de nodige gezondheidsproblemen te kampen gehad. Zo komt bijvoorbeeld de auto-immuunziekte hemolytische anemie relatief vaak voor. Bij deze ziekte krijgt de hond met ernstige bloedarmoede te maken; iets wat een dodelijke afloop kan hebben.

Verder kan het hart met meerdere afwijkingen te maken krijgen, kan hij last hebben van een aanhoudende leverontsteking en van kanker. Mede vanwege deze aandoeningen is het van belang om hem regelmatig goed na te laten kijken bij de dierenarts.

Daarbij moet ook goed naar zijn heupen gekeken worden. Heupdysplasie is namelijk óók een van de aandoeningen die veelvuldig voorkomt. Bij deze aandoening sluiten de onderdelen in het heupgewricht niet meer goed op elkaar aan. Het gevolg? De hond gaat mank lopen en hij ervaart veel pijn.

Tot slot moet je ook zijn oren en ogen goed in de gaten (laten) houden. Zo kan hij last krijgen van grauwe staar, verslechtering van het netvlies en irritatie van het hoornvlies. Ook komen oorontsteking met enige regelmaat puur, voornamelijk doordat de oren van een Engelse Cocker Spaniël vrij lang zijn.

engelse cocker spaniël loopt over een grasveld

4. Opvoeding

Ga je een jonge Engelse Cocker Spaniël in huis halen? Dan is het vooral van belang dat je snel een hechte band met hem opbouwt. Als hij eenmaal doorheeft dat jij zijn baasje bent, gaat het opvoeden namelijk best gemakkelijk. Dit is te danken aan zijn zachte, aanhankelijke en lieve karkater.

Wel moet je tijdens de opvoeding veel tijd aan de socialisatie besteden. Over het algemeen kan hij prima met andere honden omgaan, maar dit is wel iets wat verder aangeleerd moet worden. In het kader daarvan is het volgen van een puppycursus ook echt aan te raden. Door een puppycursus te volgen, geniet je direct van twee voordelen: hij kan direct met andere honden omgaan en je bouwt direct een band met hem op.

Verder is het van belang dat je standvastig en consequent bent. Het is namelijk ook een slimme hond; hij doet er daarom alles aan om de regels toch in zijn voordeel uit te laten vallen. Geef daarom duidelijk de regels aan, volg de regels strikt op en laat je niet beïnvloeden door zijn leuke uitstraling.

Tot slot speelt liefdevolle aandacht tijdens de opvoeding een cruciale rol. Zorg er echt voor dat hij voldoende aandacht krijgt; daar is een Engelse Cocker Spaniël namelijk dol op. Voorkom daarom wilde armbewegingen, stemverheffingen en aanverwante negatieve zaken. Positiviteit is het sleutelwoord.

5. Beweging

Bewegen, bewegen en nog eens bewegen. Een Engelse Cocker Spaniël doet het liefste niks anders gedurende de dag. Hij beschikt over veel energie en hij heeft het jachtinstinct ook nog deels in zijn bloed zitten. Het is dan ook aan te raden om bijvoorbeeld speurcursussen met hem te volgen. Zodra hij in de buitenlucht verschijnt, gaat zijn neus namelijk direct naar de grond toe. Ruiken, ruiken, snuffelen en nog eens snuffelen.

Verder vindt hij het ook super leuk om lange stukken te wandelen. Pas hierbij wel op het met los laten lopen van hem. Door zijn jachtinstinct kan dit vervelende gevolgen hebben. Doe dit dus niet op jonge leeftijd, maar leer hem echt aan om los te lopen. Daarbij is het ook aan te raden om leuke spelletjes met hem te spelen; daar is hij óók dol op.

Pas wel goed op voor zijn lichaam. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, ligt heupdysplasie immers op de loer. Pas daarom op met oneffen ondergronden en met het maken van abrupte bewegingen. Houd bovendien goed zijn loopje en gedrag buiten in de gaten.

6. Geschiedenis

De eerste verwijzingen naar de Engelse Cocker Spaniël dateren al uit de vierde eeuw voor Christus. Rond het jaar 950 spreekt de koning van Wales ook over “Spaynells”; hoogstwaarschijnlijk ging dit ook over de Engelse Cocker Spaniël. Pas vanaf de 18e eeuw draagt dit hondenras echt zijn huidige naam.

De naam “Cocker” komt overigens niet uit de lucht vallen. Nee, deze hond jaagde in het verleden voornamelijk op de Cock Pheasant (fazantenhanen) en op de Woodcock (houtsnip). Doordat hij ongekend goed in jagen was, werd hij al snel geliefd in Engeland. Door de jaren heen heeft dit hondenras daarbij ook de overstap naar andere Europese landen gemaakt.

Met name in de jaren 70 van de vorige eeuw werd dit ras ongekend populair. Met name de roodgekleurde honden waren daarbij geliefd. Hedendaags zijn eigenlijk alle kleuren Engelse Cocker Spaniëls geliefd, zolang ze maar niet volledig wit zijn. Voor in huis – en ook voor de jacht – is dit in ieder geval een geweldige hond. Een hond op wie je maar lastig boos kan worden.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

2 reacties op “Engelse Cocker Spaniël

  1. A.M.Flink zegt:

    Prachtig. We hebben vroeger ook een cockerspaniel gehad. Weten jullie een goe d adres waar ik eens kan kijken, en misschien later er één hemen. Ben nu alleen, gepensioneerd en te fataal.

    • Admin zegt:

      Beste A.M.Flink,

      Helaas hebben we geen lijst met fokkers. We raden je aan via Google te zoeken en goed op de reviews/ervaringen van anderen te letten. Lees gerust ook eens het volgende artikel door om te voorkomen dat je te maken krijgt met broodfokkers: http://hondenpassie.nl/gezondheid/broodfokker/.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *