Hond eet niet? Dit is hoe je je hond weer aan het eten krijgt!

Laatst bijgewerkt: 2 december 2022

Je hond eet niet? Geen stress. Dat je hond niet eet hoeft niet altijd direct ernstig te zijn. Een dag niet eten is namelijk één van de meest voorkomende meldingen bij de dierenarts.

Langere tijd niet eten is geen goed teken. Net zoals mensen hebben honden goede voeding nodig om sterk en fit te blijven. Wanneer je hond langere tijd niet eet kan hij snel afzwakken en ziek worden.

Lees direct in dit artikel wat je kunt doen om je hond weer te laten eten. Nooit meer een volle voerbak laten staan!

1. Hond eet niet meer

Net zoals de meeste mensen houden honden ook van eten. Soms kan het toch voorkomen dat je hond minder trek heeft of zijn huidige dieet toch niet zo heel lekker vindt.

Na verloop van tijd kan je hond naar zijn voerbak staren zonder wat te eten. Wat dit precies betekent is niet altijd duidelijk. Het beste is vaak een deskundige om advies te vragen of even langs de dierenarts te gaan. Zij kunnen je vaak goed adviseren. Wellicht heeft je hond tijdens een wandeling iets gegeten wat hem slecht gevallen is? Het is daarom belangrijk om actie te ondernemen.

Wil je weten wat je zelf al kunt doen? Lees dan gerust verder.

hond eet niet

2. Waarom eet mijn hond niet?

Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om de oorzaak van het niet eten te achterhalen.

 1. Vindt mijn hond zijn voer niet meer lekker? Ook voor honden kan variatie verbazingwekkend goed werken. Een andere maal kan je hond al snel weer aan het eten zetten.
 2. Voer ik mijn hond teveel? Het kan ook voorkomen dat je hond te veel te eten krijgt. Als hij simpelweg niet meer nodig heeft, zal je hond ook niet blijven eten. Dit kan te maken hebben met weinig activiteit overdag waardoor je hond ook niet veel nieuwe energie nodig heeft.
 3. Is je hond gespannen? Net zoals bij mensen kan eetlust afnemen door stress. Ben je momenteel aan het verhuizen, is je hond veel alleen thuis of heb je een nieuwe huisgenoot of gezinslid? Dit zijn allemaal factoren die mee kunnen spelen in de oorzaak.

3. Zichtbare gedragsveranderingen

Het observeren van je viervoeter kan essentieel om de oorzaak van het niet eten te ontdekken. Vertoont je hond ander gedrag zoals verminderde spontaniteit, enthousiasme en/of traagheid? Dan kan het zijn dat je hond wellicht ziek is.

Maar ook het tegenovergestelde kan voorkomen. Is je hond hyperactief, wilt hij continue spelen en heeft hij misschien geen tijd om te eten? Sommige honden bewaren namelijk ook eten voor later maar dit kan ook een aanwijzing zijn voor lichamelijke klachten.

Om je hond goed te observeren kan het handig zijn je hond een tijdslimiet te geven om te eten. Ook wanneer hij zich niet helemaal lekker voelt. Door na etenstijd van 15 minuten de voerbak weg te halen kun je ontdekken of je hond afgeleid, ongeïnteresseerd of voldaan was. Zet je namelijk op een later tijdstip de voerbak weer terug en slaat hij gretig toe? Dan weet je al meer.

4. Hond eet niet voor korte tijd

Zoals eerder benoemd is een dag niet eten van de hond een vaak voorkomend verschijnsel. Wees dus niet direct onrustig maar wees wel alert.

Honden verhongeren namelijk niet snel. Ze kunnen heel efficiënt met energie en verbranding omgaan waardoor ze makkelijk een dag, zelfs weken zonder eten kunnen. Ook kunnen honden door hoge temperaturen een verlaagde energiebehoefte krijgen waardoor eetlust afneemt.

Let op dat bovenstaande geldt voor volwassen honden. Wanneer je puppy niet goed meer eet is het zaak direct contact op te nemen met je dierenarts. Puppy’s hebben net zoals baby’s genoeg voeding nodig om goed op te kunnen groeien. Vitaminen zijn in deze levensfasen van enorm belang.

hond eet niet voor korte tijd

5. Hond eet niet voor lange tijd

Wanneer je hond langer dan 24 uur niet eet, kan er een probleem zijn ontstaan dat misschien niet vanzelf overgaat. Denk aan een opgelopen ziekte die niet van buitenaf te ontdekken is. Hulp van een dierenarts is hierbij genoodzaakt.

Het snel verliezen van gewicht kan een indicatie zijn van een medisch probleem.

Wanneer je je hond naar de dierenarts brengt zal hij of zij je hond eerst lichamelijk onderzoeken. Denk aan een controle van de mond, slijmvliezen, lymfeklieren, buik, longen en hart. Eventueel kan ook een urine- of bloedonderzoek afgenomen worden om problemen van binnenuit aan het licht te brengen.

In zeldzame gevallen wordt een röntgenfoto gemaakt om het hart of de longen nauwkeurig te analyseren. Ook een echo of endoscopisch onderzoek kunnen noodzakelijk zijn om de oorzaak van het niet eten te ontdekken.

6. Hoe krijg ik mijn hond weer aan het eten?

Je kunt je hond weer op verschillende manier laten eten. Denk bijvoorbeeld aan het spelenderwijs belonen van je hond met normale brokjes i.p.v. snacks. Op deze manier leert hij te werken voor zijn normale voeding.

Ook kun je speciale snacks aanschaffen waarop je hond lang kan kauwen zoals een vuile pens. Dit zorgt voor afwisseling in zijn dieet en daarnaast is kauwen ook nog eens goed voor het gebit van je hond.

Een andere manier is om warm water (geen kokend water) over zijn dagelijkse brokken te gieten. Op deze manier worden zijn droge brokken opeens papperig wat zorgt voor afwisseling in zijn dieet.

Heeft je hond last van een zwakke maag door medische problemen? Probeer dan licht verteerbare voeding te geven in kleine porties. Denk aan witte rijst met gekookte kip, gekookte witvis of wit brood.

7. Blijven drinken

Water drinken is essentieel voor je hond. Net zoals mensen kunnen honden ook niet lang zonder water. Na 24 uur kunnen namelijk al symptomen van uitdroging verschijnen.

Zonder water kunnen belangrijke processen in het lichaam van je hond niet goed functioneren. Dit kan blijvende schade veroorzaken.

Drinkt je hond te weinig door ziekte? Probeer dan kleine beetjes lauw water te geven om de maag niet nog meer van streek te maken.

hond eet niet? de hond moet blijven drinken

8. Ziekte bij je hond

Wanneer je hond ziek is geworden kun je dit vrij snel merken. Hij ziet er lusteloos uit, is snel geïrriteerd, zonder zicht af of komt juist overdreven vaak bij je op schoot zitten. Ook niet eten kan hier een duidelijk symptoom zijn.

Wil je controleren of je hond daadwerkelijk ziek is? Doe dit dan door zijn temperatuur te meten. Komt dit boven de 39,2 graden uit? Dan is er sprake van koorts.

Andere symptomen van ziekte zie je hieronder.

Als je hond agressief reageert op aanrakingen kan dit duiden op pijn. Ook bij een harde, dikke buik in combinatie met niet eten, is het oppassen voor dodelijk maagtorsie (kanteling van de maag). Ga in deze gevallen altijd even langs de dierenarts voor een controle.

9. Juiste voer kiezen

Abrupte wijzingen in het dieet van je hond kan veroorzaken dat je hond niet meer eet. Denk hierbij ook aan de verandering van harde naar zachte voeding en andersom. Dit kan irritatie opwekken bij je hond. Belangrijk is om dit soort veranderingen stapsgewijs toe te passen in zijn dieet om problemen te voorkomen.

Kijk ook uit of het voer dat je voorschotelt niet ingedroogd of misschien wel over de datum is. Je hond zal hier ook niet blij van worden en zal het vervolgens laten staan.

Kijk ook uit dat het voer dat je koopt niet te veel vet bevat. Honden vinden dit doorgaans wel lekker maar hij wordt er niet gezond van. Kijk hier dus mee uit wanneer je nieuw voer koopt voor je hond.

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als mijn hond niet eet?

Eet je hond voor een lange tijd niet? Dan is het goed om eens een bezoekje te brengen aan de dierenarts. Deze kan onderzoeken waar het vandaan komt. Ook kan het bijvoorbeeld zijn dat jouw hond het eten niet meer lekker vindt, of dat je jouw hond te veel eten geeft.

Is mijn hond ziek?

Je kunt een zieke hond gauw herkennen. Een hond is gauw geïrriteerd, heeft weinig energie en weinig eetlust. Ook veel slapen kan een symptoom zijn van een zieke hond.

Hoe lang kan een hond zonder eten?

Een hond kan ongeveer vijf dagen zonder eten, mits de hond nog wel genoeg water drinkt. Wel is het belangrijk om jouw hond naar de dierenarts te brengen als dit gaande is.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

40 reacties op “Hond eet niet? Dit is hoe je je hond weer aan het eten krijgt!

 1. Yolanda zegt:

  Hallo allemaal
  mijn mini yorkie is ook een moeilijke eter. De enige oplossing bij haar was, afgekookte kippevleugels met rijst en wat groente, of puur rundsgehakt afgekookt met rijst of pasta. Zij raakt geen één hondenvoeding uit de handel aan….Behalve dan, enkele bio mini brokjes, die ik haar spelenderwijs geef of in haar speelbal doe.
  Ik heb ook een flesje met hondenvitamines gekocht die ik dan af en toe door haar maaltijd meng.
  Ik wens je succes;

  • Admin zegt:

   Beste Yolanda,

   Dankjewel voor het delen van je waardevolle ervaring!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 2. A. Nijboer zegt:

  Onze stabij Silke van bijna 13 jaar eet sinds een week of 3 heel slecht. Is ook afgevallen. Bij de dierenarts geweest, en bleek ze tumortjes te hebben aan 2 tepels en een opgezette buik. Maar geen koorts. Ze kan last hebben van de baarmoeder, nieren of lever. Medicatie mee gekregen en mee begonnen. Nu wil zo graag dat ze wat gaat eten. Leverworst en vleeswaren wil ze wel, maar haar brokken niet. Heeft iemand de ultieme tip om haar aan het eten te krijgen?

  • Admin zegt:

   Beste A. Nijboer,

   We hopen dat iemand een goede tip voor je heeft. Sterkte gewenst voor Silke!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 3. Maria zegt:

  ‘Misschien kun je eens van een ander merk het nat voer proberen of een andere variant.’
  We laten ons door die honden enorm in de maling nemen. Ik heb al zeker 25 soorten brok geprobeerd, natvoer, vers voer maar mevrouw eet het niet. Leg 250 gram gedroogde eendenborst neer en het is zo weg. Ik heb de afgelopen 15 jaar meer voer wegggegooid en – gegeven dan dat er hier is opgegeten. Ik ben er helemaal klaar mee. Er staan brokken, ze kan eten. Als ze niet wil heeft ze pech.

  De tip ‘ben je al naar de dierenarts geweest’ is wel erg makkelijk en HEEEEL duur. Wat je daar even opsomt kan zomaar een half maandsalaris (modaal) kosten. We hebben veel voor onze honden over maar als ze wel lekkers eten hoef je niet naar de dierenarts.

  • Admin zegt:

   Beste Maria,

   Je lijkt inderdaad al te weten waar het aan ligt dat ze niet eten. Dan is een bezoekje aan de dierenarts ook niet nodig. Onze tip is in ieder geval om het voorlopig bij één type voer te houden, en de bak weg te halen als er niet gegeten wordt. Vaste tijden en momenten aanhouden is belangrijk. Probeer je hond structuur te geven. Bedankt voor het delen van je ervaring. Wellicht dat er andere baasjes zijn die je nog goede tips kunnen geven.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 4. Jonathan R zegt:

  Beste

  Mijn Cockapoo van bijna 2 jaar is als sinds hij pup is een ongelooflijk moeilijke eter, al heel veel soorten voeding (verschllende brokken en natvoer) geprobeerd. Toch moeten we zeer inventief blijven om telkens iets nieuws te verzinnen om hem toch aan het eten te krijgen.

  Heb je soms tips?

  • Admin zegt:

   Beste Jonathan R,

   Hmmm. Vervelend om te horen. Ben je al langs je dierenarts geweest? Mogelijk is er een onderliggend medisch probleem. Daarnaast kun je de tips in dit artikel onder “hoe krijg ik mijn hond weer aan het eten?” gebruiken. Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Karin zegt:

   Hallo allemaal,mijn Chiuahua komt van een broodfokker en mijn vorige hondjes allemaal uit een gouden nestje van een gezin,ik had nog nooit dat woord gehoord en wist dus niet waar ik dat pupje van bijna 4 maand kocht, ondertussen is hij een flinke jongen van 15 maanden, maar beste als ik het woord brokken hoor royal Canin kan ik je verzekeren dat ik alle zakken aan het asiel heb geschonken ,ben stilaan overgestapt naar de hills brokjes enz.zonder succes zelfs niet met bouillon erbij,ik werd echt gek van wat nu dus ik deed er 25 gram Duck pens onder met een beetje succes tot hij het weer niet meer at, we eten altijd samen en nu en dan krijgt hij gekookte kip of gemalen rauwe steak. Nu Duck was eigenlijk zijn favoriete eten en ik zette hem volledig op pens en andere smaken van ingevroren plakjes,tot mijn verbazing moest meneertje het ook niet hebben en wou geen enkele voeding meer en lijd hij nog liever honger en pakt zijn kluif, moet ik deze dan ook nog afnemen,ja dus. Tijdens dagelijkse wandeling at hij nooit poep van andere honden en sinds zijn castratie die echt noodzakelijk was kwam hij teveel gewicht aan en heeft hij enkele dagen brokken gegeten dat ik iets had van ” eindelijk “dit waren de brokken royal canin voor na castratie op bevel van mijn dierenarts,nu eet hij buiten de delicatesse vogel poep,als ik duck pens even in de microgolf zet wat normaal niet mag dan word de geur sterker en wil het warm eten wat veel voedingsstoffen afbreekt,zo wat nu,vleeskuipjes lust hij ook niet, groetjes van kleine Noa 🐾🐾🐾

 5. Colette zegt:

  Advies nodig!
  Oud klein hondje 14+ hartmedicatie, heeft een hersenbloeding gehad en nu epilepsie (niet heftige) sinds kort. Sinds haar hart medicatie eet ze bijna niks. we hebben meerdere soorten brokken geprobeerd, weken in warm water, zelfs met boullion. Kaas, pindakaas, leverworst, niks lust ze meer. We zijn ten einde raad. Ze drinkt wel normaal en is verder nog een vrolijk speels hondje (Ze slaapt alleen wel veel natuurlijk :D) Ze viel eerst veel af, daarna kregen we haar een beetje aan het eten met gekookte rijst met wortel en vlees, maar dat laat ze nu ook staan en is ze weer aan het afvallen. Ze lijkt alleen nog gekookte ei lekker te vinden, maar daar krijgt ze al een halvje van per week (ze weegt 4.5kg)

  • Admin zegt:

   Beste Colette,

   Oei, dat klinkt zeker niet goed. Ik ga er vanuit dat je de dierenarts al om hulp hebt gevraagd? Anders zeker doen!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Colette zegt:

   Ja absoluut, ze is gewoon oud (En wat probleempjes) vooral, en altijd al een beetje kieskeurig geweest. Door haar hart medicatie is haar smaak blijkbaar veranderd, wat een veel voorkomen probleem is bij dit sort medicatie schijnbaar. Dus voor haar lijkt alles gewoon vies te smaken lijkt het wel.

  • Admin zegt:

   Beste Colette,

   Dat kan ik mij voorstellen. Hopelijk kun je nog iets vinden wat haar weer enthousiast maakt om te eten!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Marjolein zegt:

   Heel herkenbaar mijn hond is ook een oudje eerder vond ze alles lekker maar nu eet ze bijna niks of laat ze het staan een dik stuk vlees laat ze dan weer niet liggen maar brokjes van alles geprobeerd wil ze niet meer toch is ze buiten nog wel heel speels.

 6. Natascha zegt:

  Hallo,

  Om ze hond eet dus echt niet zelf. Al zoveel geprobeerd van anderen voerbak tot anderen eet plaats ander voer kan me niets anders bedenken. Voor de rest is ze gezond.

  • Admin zegt:

   Beste Natascha,

   Goed om te horen dat je hond gezond is. M.b.t. het eten raad ik je aan eens te bellen met je dierenarts. Ik lees dat je namelijk al het een en ander hebt geprobeerd, wellicht kan de dierenarts jou verder op weg helpen. Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 7. Betty Vanaudenhove zegt:

  Hallo, Pepsi een dwergpincher van 1 jaar oud eet reeds een weekje plots heel heel weinig. Dierenarts heeft hem volledig onderzocht en kan niets abnormaal vinden. Voor de rest is hij speels en heeft geen pijn 😢

  • Admin zegt:

   Beste Betty Vanaudenhove,

   Wat vervelend om te horen! Gelukkig heeft de dierenarts niets gevonden. Hopelijk komt hij er snel weer bovenop en eet hij weer als vanouds.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Ingrid Huixinga zegt:

   Mijn shi Tzu eet al een week slecht ze lust wel lekkere dingen zoals leverworst en traktaties haar voer raakt ze niet aan ze eet normaal gesproken nat voer

  • Admin zegt:

   Beste Ingrid Huixinga,

   Dat ze lekkere dingen wel eet, betekent in ieder geval dat ze wel wilt eten. Alleen staat haar het normale voer wellicht niet meer aan. Misschien kun je eens van een ander merk het nat voer proberen of een andere variant?

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *