Je hond eet te snel? Dit is wat je eraan kunt doen!

Laatst bijgewerkt: 30 mei 2022

Voor elke hond is het van belang dat hij dagelijks de juiste voeding voorgeschoteld krijgt. Deze voeding moet bij voorkeur een lekkere smaak hebben, moet gezond zijn en moet ook in de juiste dosering aan een hond voorgeschoteld worden. Deze voeding zorgt vervolgens voor de benodigde energie en voorkomt dat jouw hond last van overgewicht krijgt.

Zodra jij het eten in de voerbak van jouw hond doet, is het goed mogelijk dat jouw hond al direct staat te popelen. Nadat jij gezegd hebt dat hij mag eten, vliegt hij wellicht op zijn eten af. Binnen de kortste keren is zijn voerbak vervolgens compleet leeg. De opmerking “mijn hond eet te snel” is één van de meest gehoorde opmerkingen en heeft dan ook een eigen artikel verdiend. In dit artikel bespreken we graag alles wat te maken heeft met té snel eten van een hond.

We bespreken onder meer of het verkeerd is dat een hond te snel eet, of je kunt voorkomen dat jouw hond te snel eet en wat je kunt doen om het te snel eten van jouw hond af te leren. Een hond eet te snel; het is iets wat je bij heel veel soorten honden tegen gaat komen. Mede daarom vinden wij het van belang dat je je hier op de juiste manier in gaat verdiepen en dat je dit in de toekomst kunt voorkomen. Wij kunnen je alvast één ding verklappen; te snel eten kan leiden tot gezondheidsproblemen.

1. Mijn hond eet te snel; wat is de oorzaak?

Heeft jouw hond ook zo last van schrokgedrag? Dat is de officiële benaming voor als een hond te snel eet. Waarom dit door een hond gedaan wordt? Nou, de oorzaken hiervan zijn nogal divers te noemen. Wij hebben enkele van de meest voorkomende oorzaken op een rijtje gezet en bespreken die graag hieronder. Je kunt vervolgens zelf gaan analyseren wat de oorzaak bij jouw hond is. Aan de hand van de overige informatie uit dit artikel kun je vervolgens gaan voorkomen dat jouw hond te snel blijft eten.

De eerste mogelijke oorzaak heeft betrekking op het verleden van een hond. Heeft jouw hond in het verleden in een asiel of in een opvang gezeten? Dan is de kans groot dat je vaak opmerkt “hé, mijn hond eet te snel”. Dit komt puur doordat jouw hond in het verleden weinig persoonlijke aandacht in de kennel of in het asiel kreeg. Op het moment dat de voerbak in de kooi van jouw hond werd gezet, was dat eigenlijk het enige waar hij nog aandacht voor had. Een logische gedachte voor een hond is in dat geval “ik moet die bak zo snel mogelijk opeten”. Nou, dat gebeurde ook en dat is eigenlijk vastgeroest in het gedrag van jouw hond.

Het is ook mogelijk dat bovengenoemd verhaal van toepassing is op een hond die bij een fokker opgevoed is. In de eerste weken bij een fokker voert een hond eigenlijk een “strijd” met zijn broertjes en zusjes. Indien jouw hond uit een groot nest komt, is de kans zelfs aanwezig dat hij héél erg zijn best moest doen om überhaupt te kunnen eten. Als hij op latere leeftijd bij jou thuis een bak voer voorgeschoteld krijgt, kan hij dus ook direct denken dat hij snel moet eten. Doet hij dat niet? Dan wordt het eten door zijn broertjes en zusjes opgegeten. Daar is in jouw huis uiteraard geen sprake van, maar die associatie kan een hond wel leggen door zijn verleden.

Tot slot kan ook het instinct van een hond een belangrijke rol spelen. Op het moment dat hij in verleden zich bedreigd gevoeld heeft tijdens het eten, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Zodra hij zijn bak met eten voorgeschoteld krijgt, gaat hij deze direct beschermen. Dat doet hij eigenlijk maar op één manier; door het voer zo snel mogelijk naar binnen te werken.

Als jij opmerkt “mijn hond eet te snel” heeft dit dus in de meeste gevallen te maken met zijn verleden. Probeer bij jouw hond te analyseren wat er mis gegaan is en ga vervolgens gericht op zoek met het afleren van dit schrokgedrag. Zoals je in het restant van dit artikel nog gaat lezen; het te snel eten door een hond is absoluut niet gezond te noemen.

2. Wat zijn de gevolgen?

Heb je het idee dat jouw hond veel te snel eet? Is zijn voerbak vaak al binnen enkele tellen volledig leeg? Dan is het goed om te weten dat dit verschillende oorzaken kan hebben; daar heb je hierboven al meer informatie over kunnen vinden. Wat minstens net zo belangrijk is, is om op de hoogte te zijn van de mogelijke gevolgen van het te snel eten van jouw hond. Zoals we al gesteld hebben, is het zeker niet gezond als jouw hond te snel eet. Graag bespreken we hieronder wat de mogelijke gevolgen zoal zijn.

Als jouw hond heel snel eet, kauwt hij eigenlijk niet eens op de brokken. Deze brokken komen dus in hun totaliteit in de maag van jouw hond terecht. Op zich is daar niet al te veel mis mee, maar op lange termijn kan dit zorgen voor pijn aan de buik, pijn aan de maag of spijsverteringsproblemen. Indien daar sprake van is, ben je behoorlijk ver van huis. Het is namelijk relatief lastig om spijsverteringsproblemen bij een hond te herstellen of op te lossen.

Verder krijgt jouw hond tijdens het eten veel lucht binnen. Aangezien hij al het eten onwijs snel naar binnen schrokt, hapt hij de nodige lucht. Deze lucht komt ook allemaal in zijn maag terecht en moet een weg naar “buiten” zien te vinden. Het is een logisch gevolg dat jouw hond hierdoor nogal veel scheten/winden gaat laten. Mocht je in jouw huis regelmatig een vieze geur ruiken, is de kans aanwezig dat dit door het schrokgedrag van jouw hond komt.

Ook kan het te snelle eten zorgen voor gebitsproblemen, kan het dé oorzaak zijn van overgewicht en kan het snelle eten ook nog een maagtorsie veroorzaken. Daarbij kantelt de maag, waardoor de wegen naar de maag geblokkeerd worden. Gassen komen hierdoor in het lichaam van jouw hond terecht en kunnen voor levensgevaarlijke situaties zorgen.

Denk je wel eens “mijn hond eet te snel”? Dan is het goed om te weten dat de mogelijke gevolgen hiervan dodelijk kunnen zijn. Indien jouw hond last van een maagtorsie krijgt, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Dat is ook het geval als jouw hond last van overgewicht krijgt doordat hij veel te snel eet. Moraal van het verhaal; kom zo snel mogelijk in actie als je bij jezelf opmerkt “mijn hond eet te snel”.

hond ruikt aan een hondensnoepje

3. Wat kun je eraan doen?

Heb je opgemerkt “mijn hond eet te snel”? Dan is het dus zaak om snel in actie te gaan komen. Je moet er wel rekening mee houden dat dit schrokgedrag relatief lastig af te leren is. Met name als jouw hond al langere tijd dit schrokgedrag vertoont, is het bijzonder lastig om dit goed af te kunnen leren.

Wat je wel kunt doen, is het snelle eten voor jouw hond zo lastig mogelijk maken. Je kunt hier onder meer een grote voerbak voor kopen. Leg vervolgens een zwaar object – bijvoorbeeld een zware steen – in het midden van deze voerbak en strooi het eten daaromheen. Jouw hond moet nu echt moeite gaan doen om de brokken met zijn mond te kunnen pakken, waardoor hij automatisch een stuk slomer gaat eten.

Je kunt echter ook een zogeheten anti-schrokbak kopen. Dit is een voerbak die speciaal ontwikkeld is om het schrokgedrag van jouw hond een halt toe te roepen. Een dergelijke voerbak heeft allerlei richels, vakjes of andere obstakels. Door deze obstakels is het voor jouw hond niet mogelijk om veel brokken in één keer in zijn mond te stoppen. Nee, hij moet oprecht zijn best doen om deze brokken uit de voerbak te halen en dat gaat dus gepaard met de nodige (extra) tijd.

Producten aanbevolen door HondenPassie.nl

Onderstaande producten zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van dit artikel.

Zodra je opmerkt dat je hond te snel eet, is het sowieso verstandig om snel in actie te komen. Indien jouw hond dit schrokgedrag nog niet al te lang vertoond, is het mogelijk dat je dit wél nog af kunt leren. Door bijvoorbeeld de beste anti schrok aan te schaffen, kun je het schrokgedrag ook op een simpele manier tegengaan.

4. Is het te voorkomen?

Wil je graag dat jouw hond niet te snel gaat eten? Wil je simpelweg dat jouw hond geen schrokgedrag gaat vertonen? Zoals je eerder in dit artikel al hebt kunnen lezen, wordt dit schrokgedrag veelal veroorzaakt in de eerste levensweken van een hond. Dat is bijvoorbeeld het geval als jouw hond toentertijd een nest moest delen met veel broertjes of zusjes. Ook als jouw hond later in een asiel of in een kennel terecht gekomen is, kan dat zorgen voor het schrokgedrag.

Mocht jouw hond nog géén schrokgedrag vertonen, is het goed om te weten dat je dit schrokgedrag ook kunt voorkomen. Daar zijn eigenlijk drie handige tips voor, waarover we je hieronder graag meer vertellen.

De eerste tip heeft betrekking op de voertijden. Een hond heeft behoefte aan patronen en vaste tijdstippen; zorg er daarom voor dat je hem dagelijks op ongeveer hetzelfde tijdstip zijn eten voorschotelt. Dit voelt voor jouw hond vertrouwd aan, waardoor hij ook weet dat hij zich nergens zorgen over hoeft te maken. Hij heeft daardoor ook geen gedachtes van “ik moet dit snel op eten, anders wordt het voor mijn neus door een andere hond opgegeten”. Hanteer dus vaste voertijden en maak het daarmee een stuk comfortabeler voor jouw trouwe viervoeter.

Verder is het advies om zijn voerbak op een rustige plek in jouw huis neer te zetten. Zolang hij tijdens zijn eten niet gestoord wordt, is de kans op schrokgedrag ook een stuk kleiner. Hij weet immers dat hij de tijd heeft om te eten en hij voelt zich niet opgejaagd.

Tot slot is het advies om hem kleine porties voor te schotelen. Je kunt beter een hond meerdere keren op een dag eten geven, aangezien jouw hond daardoor ook langer/beter een verzadigd gevoel heeft. Combineer deze tip met de bovenstaande tips én schaf een anti-schrokbak aan; dan weet je eigenlijk zeker dat je nooit meer hoeft te denken “mijn hond eet te snel”.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *