Waarom eten honden gras?

Laatst bijgewerkt: 18 januari 2023

Je hond heeft vast wel eens heerlijk zitten smikkelen van een stuk gras. Maar is dit wel gezond? Wordt je hond hier ziek van? Of kan je hond dit gewoon eten? Wij snappen dat je met deze vragen in je hoofd zit. Daarom behandelen wij hieronder al deze vragen. Ben je benieuwd of eet je hond vaak gras? Dan is het slim om verder te lezen.

Waarom eten honden gras?

Jouw hond kan soms gekke eetgewoontes hebben. Het kan zijn dat jouw hond weleens zand of gras eet. Eet jouw hond weleens gras? Dan kan het zijn dat je hond vaak misselijk is. Na onderzoek blijkt dat honden en zowel katten gras eten op het moment dat zij buikpijn hebben of misslijk zijn. Het is je misschien weleens opgevallen dat je viervoeter na het eten van gras moet overgeven. Dit komt door het gras. Zodra je hond gras eet, heeft je hond een braakreflex. Soms eten honden gras omdat ze speels zijn maar het kan ook duiden op darmproblemen. Daarover lees je hieronder meer.

Is gras schadelijk voor je hond?

Gras is over het algemeen niet schadelijk voor je hond. Maar zodra je hond echt lange grassprieten eet kan dit in de darmen van je viervoeter blijven zitten. Je kan je wel voorstellen dat dit natuurlijk niet goed is. Daarnaast kan het gras zich opproppen en zich tot een balletje vormen. Daarnaast is niet elk gras hetzelfde. Er kunnen bacteriën of parasieten in het gras zitten. Deze bacteriën kunnen je hond weer ziek maken. Gras is van zichzelf dus niet per se schadelijk, maar het kan problemen geven in de darmen of er kunnen bacteriën op zitten.

Darmproblemen of speels?

Wanneer is je hond nou speels? En wanneer laat je hond weten dat hij last van zijn darmen heeft? Zodra je hond af en toe gras eet, hoef je je nergens zorgen over te maken. Verder onderzoek is dan ook niet nodig. Eet je hond heel vaak gras? Dan is het aan te raden om in overleg te gaan met je dierenarts. Dan kan het zijn dat je op bezoek moet komen voor meer onderzoek. Zo’n onderzoek wordt vaak gedaan met een ontlastingsonderzoek of bloedonderzoek. Hoe worden problemen dan opgelost? Vaak kan de oorzaak al gemakkelijk worden opgelost met speciale brokken of een ander dieet.

Dierenarts of niet?

Wanneer moet je nou actie ondernemen? Zodra je hond dagelijks of wekelijks heel veel gras eet is het aan te raden om lang de dierenarts te gaan. Andere symptomen om te weten of er iets aan de hand is zijn: winderig, smakken, veel slikken, een borrelende buik of boeren.

Conclusie

Gras eten is niet schadelijk. Eet je hond veel gras? Dan kan dit een teken zijn van darmproblemen. Gaat dit samen met klachten zoals: winderigheid, smakken, slikken, borrelen of boeren? Dan is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan. Eet je hond af en toe gras? Dan is dit niks om je zorgen over te maken.

hond eet gras

Veelgestelde vragen

Waarom eet mijn hond gras?

Eet je hond vaak gras? Dan kan het zijn dat je hond vaak misselijk is. Na onderzoek blijkt dat honden en zowel katten gras eten op het moment dat zij buikpijn hebben of misslijk zij

Is gras eten schadelijk voor honden?

Gras eten is niet schadelijk. Sommige grassprieten kunnen bacteriën of parasieten bij zich dragen. Dit is uiteraard niet goed voor je hond. Daarnaast kunnen lange grassprieten in de darmen vast blijven zitten.

Moet ik naar de dierenarts als mijn hond gras eet?

Eet je hond af en toe gras? Dan is er niks om je zorgen om te maken. Eet je hond vaak gras? Dan kan het zijn dat je hond darmproblemen heeft. Gaat dit samen met klachten zoals: winderig, smakken, veel slikken, een borrelende buik of boeren. Dan is het aan te raden een bezoek te brengen aan de dierenarts.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *