Shihpoo: een lief uiterlijk en innerlijk

Laatst bijgewerkt: 4 november 2022

Een Shihpoo is een kruising tussen een Shih Tzu en een Toypoedel. Het is een schattig verschijnsel en het is ook nog eens een echte gezinshond. Zit jij er ook aan te denken om een Shihpoo in huis te nemen? Dan krijg je gegarandeerd een lief en vrolijk gezinslid. Toch kan het fijn zijn om het een en ander over de Shihpoo te bespreken, zodat je zeker weet wat je kunt verwachten.

1. Uiterlijke kenmerken

Een Shihpoo is een kruising tussen een Shih Tzu en een Toypoedel. Je ziet dit ook duidelijk terugkomen in het ras. Het zijn kleine hondjes, net zoals hun voorouders. Een Shihpoo zal dan ook meestal niet meer langer zijn 28 centimeter. Het gewicht van een Shihpoo ligt meestal rond de 8 kilo. 

De kleur van de vacht van de Shihpoo kan verschillen. Het kan een patroon zijn, maar ook een effen kleur. Deze kleuren lopen van zwart, wit naar bruin en crème. Dit komt natuurlijk omdat Shih Tzus en Poedels ook in allerlei verschillende kleuren bestaan. De vacht kan ook een verschillende structuur hebben: van licht golvend naar stijl.

2. Gedrag

Het gedrag van een Shihpoo kan ook verschillen, aangezien het een kruising is tussen twee rassen. Je kunt dus zowel de eigenschappen van een Shih Tzu terugzien als die van de Poedel. Een Shih Tzu en een Poedel zijn allebei vrolijk, leergierig en sociaal naar anderen. Over het algemeen is een Shihpoo dan ook energiek, altijd klaar voor een spelletje en hij houdt ervan om bij je in de buurt te zijn. 

Naast het lieve gedrag van de Shihpoo heeft het ook een temperamentje. De Shihpoo kan namelijk koppig en eigenwijs zijn. Deze eigenschappen heeft de Shihpoo te danken aan de Shih Tzu. Het betekent wel dat de Shihpoo goed op te voeden valt, maar dit vergt wel wat aandacht en geduld.

shihpoo opvoeden

3. Verzorging

Een Shihpoo kan de vacht krijgen van een Poedel of een Shih Tzu, of een combinatie ervan. Bij beide rassen heeft de vacht veel aandacht nodig, en bij de Shihpoo dus ook. Zo moet de vacht van de Shihpoo bijna dagelijks worden geborsteld en moet de hond iedere twee maanden naar de trimsalon. Dit is noodzakelijk om de vacht van de Shihpoo zo mooi mogelijk te houden en vervelende klitten te voorkomen.

Net zoals ieder ras is ook de Shihpoo gevoelig voor een aantal gezondheidsproblemen. Zo komen problemen aan de luchtwegen veel voor bij een Shihpoo. Dit komt door de vaak kleine neusgaten. Daarnaast komt ook paradontis veel voor bij kleine honden en dus ook bij de Shihpoo. Hierbij is het belangrijk dat je de tanden van de hond goed verzorgd door regelmatig het gebit te poetsen. Daarnaast zijn ook problemen bij de gewrichten veelvoorkomend en kan het zijn dat jouw Shihpoo last krijgt van droge ogen.

Het is overigens niet gezegd dat jouw Shihpoo hier ook mee te maken gaat krijgen: dit is natuurlijk ook deels afhankelijk van de ouders van de hond.

4. Opvoeding

Zoals net al werd genoemd kan een Shihpoo koppig en eigenwijs zijn. Dat neemt gelukkig niet weg dat een Shihpoo moeilijk op te voeden is, maar het heeft wel geduld en consequentie nodig. Een Shihpoo is namelijk ook gewoon lekker rustig en kan goed naar je luisteren. Daarnaast is een Shihpoo ook speels en kan goed omgaan met kinderen – mits hem dat goed wordt aangeleerd, en aan de kinderen natuurlijk ook.

Ook wil de Shihpoo zich nog weleens willen terugtrekken. Het is hierbij belangrijk dat je de hond een eigen plekje geeft in de woonkamer. Zet bijvoorbeeld een hondenmandje neer in het hoekje van de woonkamer, zodat hij én het gevoel heeft om dichtbij te zijn én tegelijkertijd zich kan afzonderen.

Puppycursus is overigens altijd aan te raden. Tijdens de puppycursus weet je precies hoe je de hond op z’n best moet opvoeden, zonder té streng te zijn. 

In deze video van 5 minuten leer je 10 feitjes over de Shihpoo

5. Beweging

Een Shihpoo heeft niet heel veel beweging nodig. Natuurlijk moet je de hond wel meerdere keren per dag uitlaten, zodat de hond zijn behoefte kan doen. Ook een wandeling van een half uur zal goed zijn voor zowel de hond als het baasje. Tijdens deze wandeling kan de hond zich lekker uitrazen én zal de band tussen jullie twee alleen maar sterker worden.

Daarnaast wil de hond graag met je spelen. Wanneer je dit regelmatig doet, zal de hond al gauw aan zijn bewegingsbehoefte komen.

Wanneer jouw hond last heeft van een van de bovenstaande lichamelijke klachten, is het belangrijk om de hond minder te laten bewegen dan normaal.

6. Geschiedenis

De Shihpoo bestaat nog niet zo heel lang. Het is natuurlijk geen erkend hondenras, want het is een kruising tussen de Poedel en de Shih Tzu. Dat betekent dat de Shihpoo ook nog geen grote geschiedenis heeft opgebouwd, aangezien de Shihpoo nog maar zo’n twintig jaar bestaat. 

Het kruisen van andere rassen met de Poedel is sinds de laatste paar jaren ontzettend populair geworden. Dit omdat mensen een hond wilden met een hypoallergene vacht – wat de vacht van de Poedel is. Uit die gedachte zijn er meerdere honden ontstaan. Denk daarbij aan de Goldendoodle, een kruising tussen de Golden Retriever en een Poedel, of de Labradoodle, waarbij de Labrador werd gebruikt om mee te kruisen. Ook de Cavapoo en Maltipoo zijn populaire hondenrassen, waarbij de Cavalier King Charles Spaniel en de Maltezer werden gekruist met de Poedel.

puppy shihpoo

Veelgestelde vragen

Wat is een Shihpoo?

Een Shihpoo is een kruising tussen de Shih Tzu en de Toypoedel. 

Heeft een Shihpoo veel beweging nodig?

Een Shihpoo heeft niet heel veel beweging nodig. De hond wil wel graag met je spelen en met je wandelen. Dit is overigens ook goed voor de band tussen hond en baasje.

Moet een Shihpoo vaak naar de trimsalon?

Een Shihpoo moet zo ongeveer iedere zes weken naar de trimsalon. Dit om klitten te voorkomen en om de vacht weer mooi in model te krijgen.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *