Tandenpoetsen bij je hond in 6 stappen? Dit is hoe je het doet!

Laatst bijgewerkt: 11 mei 2022

Als we het over de verzorging van een hond hebben, denken we direct aan het borstelen van de vacht. Door de vacht te borstelen, weet je de vacht van jouw hond glanzend, gezond en schoon te houden. Het borstelen van de vacht is echter niet de enige verzorging waar een hond “behoefte” aan hebt.

Nee, het is minstens net zo belangrijk om de tanden te poetsen van jouw hond én om zijn nagels netjes bij te knippen. In dit artikel richten wij onze pijlen op het onderwerp “tandenpoetsen bij je hond”. We bespreken onder meer waarom het tandenpoetsen bij een hond zo belangrijk is, hoe vaak je de tanden van jouw hond moet poetsen en hoe je de tanden van jouw hond moet poetsen. Tot slot bespreken we ook nog wat er mogelijk kan gebeuren als je de tanden van jouw hond níet goed poetst.

1. Waarom moet je de tanden poetsen van je hond?

Hoe vaak poets je jouw eigen tanden per dag? Doe je dit netjes 2 keer per dag en doe je dit minstens 2 minuten lang? In dat geval voorzie je jouw gebit van de gewenste verzorging; zeker als je ook nog met een stoker tussen jouw tanden stookt. Door dit keurig elke dag te herhalen, weet je jouw gebit in een goede staat te houden. Dat is ook direct de reden waarom het zo belangrijk is om het gebit van jouw hond goed te poetsen.

Door regelmatig de tanden van jouw hond te poetsen, blijft zijn gebit in topconditie. Daardoor blijven zijn tanden ook sterk; dat is wel zo wenselijk als jouw hond bijvoorbeeld vaak met een touw speelt. Indien je met enige regelmaat zijn tanden netjes poetst, voorkom je dat bijvoorbeeld de tanden uit gaan vallen.

Daarnaast weet je de tanden van jouw hond ook nog mooi wit te houden. De kleur van de tanden van een hond kan na verloop van tijd veranderen; de tanden worden dan meer en meer geel. Op dat vlak valt het gebit van een hond dus zeker te vergelijken met het gebit van een mens. Net zoals bij een mens kun je dit echter voorkomen door zijn tanden met enige regelmaat goed te poetsen.

Bijkomend voordeel is dat je voor een frisse adem bij jouw hond zorgt. Indien je zijn tanden niet vaak of goed genoeg poetst, kan jouw hond een vervelende geur uit zijn mond krijgen. Deze geur kan vrij heftig zijn, waardoor het opeens niet meer zo lekker is om een lik van jouw trouwe viervoeter te krijgen.

Geef je jouw hond af en toe een lekkere hondensnack? Dan weet je één ding zeker: jouw hond krijgt vrij veel suikers binnen. Hondensnacks zitten namelijk barstensvol met suikers, waardoor al deze suikers dus ook op de tanden van jouw hond terechtkomen. Indien je zijn gebit niet goed verzorgt, is deze suiker van grote invloed op de conditie van de tanden. Ook dat is één van de redenen waarom het aan te raden is om het gebit van jouw hond regelmatig te poetsen.

Het staat als een paal boven water: voor elke hond is het van cruciaal belang om zijn/haar gebit goed te verzorgen. Haal de juiste benodigdheden in huis, trek er de nodige tijd voor uit en voorzie jouw hond van de best mogelijke gebitsverzorging. Doe je dat niet? Dan kan jouw hond last van verstrekkende gevolgen krijgen, waarover je meer kunt lezen aan het einde van dit artikel.

2. Wat heb je hiervoor nodig?

Heeft dit artikel jou al direct over de streep getrokken? Wil je direct de tanden van jouw hond op de best mogelijke manier gaan verzorgen? Dan is het zaak om daarvoor enkele benodigdheden in huis te gaan halen. Zonder deze benodigdheden ben je simpelweg niet in staat om het gebit van jouw hond op de juiste manier te verzorgen. Over welke benodigdheden we het hierbij hebben? Dat lees je hieronder.

Allereerst is het aan te raden om de beste hondentandenborstel aan te schaffen. Deze tandenborstels zijn tegenwoordig in allerlei varianten verkrijgbaar, dus het maken van een goed vergelijk is ook zéker aan te raden. Tijdens het maken van dit vergelijk moet je goed naar de haartjes van de tandenborstel kijken.

Het is namelijk wenselijk dat een hondentandenborstel meerdere verschillende soorten haartjes heeft. Door de verschillende haartjes weet je het gebit van jouw hond van A tot Z perfect schoon te maken/houden. Kies daarom bij voorkeur voor een zogeheten dubbele tandenborstel; deze tandenborstel heeft aan beide weerszijden een borstel zitten, waardoor je het gebit van jouw hond perfect kunt verzorgen.

Je kunt echter ook voor een vingerborstel kiezen. Dit is een borstel die je eigenlijk om jouw vinger heen moet doen, waarna je met jouw vinger langs de tanden van jouw hond kan gaan. Waarmee je het beste kunt tandenpoetsen bij jouw hond? Dat hangt eigenlijk grotendeels van jouw eigen voorkeuren af. Maak dus een goed vergelijk tussen de tandenborstels voor honden en kies vervolgens de beste borstel uit.

Met alleen de beste tandenborstel voor een hond ben je er echter nog niet. Het is óók aan te raden om de beste hondentandpasta te gebruiken. Met de beste tandpasta voor honden weet je niet alleen het gebit perfect te verzorgen, maar je zorgt ook nog voor een frisse adem. Voldoende reden dus om te investeren in de beste hondentandpasta.

Maar, wat is dan de beste tandpasta voor een hond? Ook dat hangt weer af van jouw eigen voorkeuren. Je kunt tegenwoordig uit verschillende tandpasta’s van verschillende merken kiezen; maak ook op dit vlak dus een goed vergelijk. Wij kunnen je eigenlijk alleen maar aanraden om altijd te kiezen voor tandpasta van één van de gerenommeerde merken. Meer informatie over die tandpasta’s vind je in ons artikel “beste hondentandpasta’s“.

Kun je de tanden van jouw hond poetsen met een normale mensen tandpasta? Nee, absoluut niet. Die tandpasta bevat namelijk fluoride; daar kan een hond absoluut niet tegen. Poets dus altijd het gebit van jouw hond met de beste hondentandpasta en gebruik jouw eigen tandpasta alleen voor jouw eigen gebit.

close up tand van een hond

3. Tandenpoetsen bij je hond in 6 stappen

Wil je gaan tandenpoetsen bij jouw hond? Dan is het advies om onderstaand stappenplan op te volgen. In dit stappenplan bespreken wij stap voor stap welke voorbereidingen je moet treffen en hoe je het beste kunt tandenpoetsen bij jouw hond.

3.1. Schaf de juist benodigdheden aan

Dit is uiteraard de beste tandenborstel voor honden en de beste hondentandpasta.

3.2. Voorbereidingen

Als je bovenstaande benodigdheden eenmaal in huis hebt gehaald, is het aan te raden om eventjes een handdoek erbij te pakken. Leg de handdoek neer op bijvoorbeeld jouw eettafel, op de vloer of in de mand van jouw hond. Laat jouw hond vervolgens op zijn kont zitten en probeer hem direct rustig te maken. Dat kun je doen met bijvoorbeeld het commando “wacht” of door hem te belonen met een hondensnack.

3.3. Proeven

Pak de tandpasta erbij en doe direct een kleine hoeveelheid tandpasta op jouw vinger. Laat jouw hond de tandpasta proeven en praat ondertussen op een zachte toon tegen hem. De tandpasta is qua smaak ongetwijfeld direct naar wens, waardoor jouw hond het poetsen van zijn tanden een stuk minder erg gaat vinden.

3.4. Poetsen met je vinger

Schuif vervolgens de lip van jouw hond iets omhoog en wrijf met jouw vinger over zijn gebit heen. Doe dit met veel beleid; je laat jouw honden hiermee eigenlijk direct wennen aan de poetsbewegingen die je met de tandenborstel gaat maken.

3.5. Poetsen met de tandenborstel

Doe vervolgens een klein beetje tandpasta op de tandenborstel. Poets als eerste de hoektanden en werk vervolgens toe naar de kiezen. Nadat je ook alle kiezen keurig gepoetst hebt, kun je de voortanden van jouw hond gaan poetsen.

3.6. Belonen

Heb je alle tanden van jouw hond netjes gepoetst? Beloon jouw hond dan, ruim de tandpasta op, maak de tandenborstel netjes schoon/droog en ruim ook de tandenborstel op. Naarmate je dit proces vaker en vaker gaat doorlopen, vind je mogelijk kleine handigheden voor jezelf. Daarmee weet je het tandenpoetsen van jouw hond alleen maar makkelijker te maken.

4. Hoe vaak moet je poetsen?

Je hebt hierboven kunnen lezen hoe je de tanden van jouw hond het beste kunt poetsen. Nu je dit eenmaal weet, is het ook zaak om dit in de praktijk toe te gaan passen. Maar, hoe vaak moet je nou de tanden van jouw hond gaan poetsen? De meningen daarover verschillen nogal.

Sommige experts adviseren om het gebit één keer in de week te poetsen, terwijl andere experts aangeven dat je het gebit van jouw hond het beste elke dag kunt poetsen. Onderaan de streep is dat ook het meest aan te raden: poets de tanden van jouw hond bij voorkeur elke dag.

Door dagelijks te tanden van jouw hond te poetsen, weet je het gebit echt in een perfecte conditie te houden. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je het gebit echt dagelijks moet gaan poetsen. Dit betekent dat je dus ook dagelijks enige tijd aan het tandenpoetsen van jouw hond moet besteden.

Hiervoor hebben wij nog een handige tip voor je: probeer voor jezelf een vast ritme aan te houden. Poets dus bijvoorbeeld elke dag op hetzelfde tijdstip de tanden van jouw hond. Door dit continu op hetzelfde tijdstip te doen, maak je er eigenlijk een automatisme voor jezelf van.

Kun je het gebit van jouw hond ook té vaak poetsen? Ja, dat is ook nog mogelijk. Het advies is echt om het bij één keer per dag te houden. Ga je het gebit van jouw hond bijvoorbeeld twee of drie keer per dag poetsen? Dan tast je de structuur en het glazuur van de tanden aan; probeer dat dus te voorkomen.

Moraal van het verhaal: houd het bij één keer per dag. Het tandenpoetsen van jouw hond neemt enige tijd in beslag, maar het is dubbel en dwars de moeite waard.

5. De mogelijke gevaren van het níet poetsen

Het tandenpoetsen bij jouw hond is van cruciaal belang. Dat heb je in dit artikel meerdere keer kunnen lezen. Zoals je ook hierboven hebt kunnen lezen, moet je er wel enige tijd voor vrij maken. Doe je dat niet? Dan kan jouw hond last van blijvende gebitsproblemen krijgen.

Onderzoek van Beaphar, fabrikant van onder meer tandenborstels en tandpasta voor honden, wijst uit dat 80% van alle honden van 3 jaar of ouder last van gebitsproblemen krijgen. Hoe dat komt? Dat komt puur doordat het gebit van een hond niet altijd even goed is, terwijl het gebit wel zwaar belast kan worden. Probeer bijvoorbeeld zelf maar eens aan een touw gaan trekken: dat is ook niet goed voor het menselijke gebit.

Indien je het gebit van jouw hond niet goed poetst, weet je zeker dat jouw hond last van gebitsproblemen gaat krijgen. Onder gebitsproblemen valt onder meer het bloeden van het tandvlees, het uitvallen van tanden of het hebben van een onfrisse adem.

Al deze gebitsproblemen zijn uiterst vervelend voor jouw hond. Het doet niet alleen pijn bij jouw trouwe viervoeter, maar het brengt ook enig ongemak met zich mee. Als het gebit van jouw hond echt in een slechte staat is, kan jouw hond ook moeite hebben met eten. Mocht dat het geval zijn, kun je bijvoorbeeld geen droge brokken meer aan jouw hond voorschotelen.

Al met al staat het als een paal boven water: tandenpoetsen bij jouw hond is onwijs belangrijk. Trek er echt de tijd voor uit, haal de juiste benodigdheden in huis en laat jouw hond goed wennen aan het tandenpoetsen. Als je dat voor elkaar weet te krijgen, weet je het gebit van jouw hond in perfecte conditie te houden.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *