Verharen bij je hond? Dit is wat je moet weten en doen!

Laatst bijgewerkt: 15 juni 2022

Een hond in huis is een bron van vermaak, van plezier en van gezelligheid. Hij is de eerste die kwispelend op jou staat te wachten, zodra je thuis komt van een lange dag werken. Ook is hij degene die graag bij jou op schoot kruipt of leuke dingen met je doet. Helaas is het niet alleen maar plezier maken met je hond; je hebt namelijk ook te maken met de “mindere” kanten van een hond. Daarbij hebben we onder meer over het verharen van een hond.

Met name als je voor een langharig ras gekozen hebt, vliegen de haren rond in jouw huis. Hier kan jouw hond overigens ook niks aan doen; dit is puur de natuur die zijn werk doet. De vacht raakt bovendien twee keer per jaar in de rui, waardoor je nóg meer last van de rondvliegende haren hebt. Wat kun je nou tegen het verharen van jouw hond doen? En waarom is een hond überhaupt aan het verharen? Op onder meer die twee vragen geven wij in dit artikel een uitgebreid antwoord.

Het verharen van een hond wordt door veel baasjes als “vervelend” beschouwd. Mocht jij dit zelf ook minder prettig vinden, is het advies om dit artikel op je gemakje door te nemen. Wij geven je namelijk niet alleen feitelijke informatie over het verharen van een hond, maar we geven je ook nog handige tips. Tips waarmee je de “overlast” van alle rondslingerende haren in jouw huis kunt voorkomen c.q. beperken.

1. Wat is het verharen van een hond precies?

We horen met enige regelmaat baasjes van honden het volgende zeggen: “Mijn hond is zo aan het verharen, ik hoop maar niet dat hij ziek is”. Hiermee slaan deze baasjes de spijker op de kop. Indien een hond een bepaalde ziekte of aandoening heeft, kan dit namelijk leiden tot het verliezen van haren. Is dat hetzelfde als het verharen van een hond? Nee, dat is absoluut niet hetzelfde.

We spreken van haaruitval of haarverlies indien er sprake is van een bepaalde aandoening of een bepaalde ziekte. Deze aandoening/ziekte kan ervoor zorgen dat jouw hond op bepaalde lichaamsdelen kaal wordt of dat hij volledig kaal gaat worden. Mocht hier sprake van zijn, is er overigens meestal sprake van een serieuze aandoening.

Als we het over verharen van een hond spreken, hebben we het echter over een natuurlijk proces. De vacht van een hond is namelijk altijd aan het groeien, waarbij dode haren vanzelf loskomen. Die haren blijven vervolgens in de vacht hangen. Indien jouw hond zich bijvoorbeeld even lekker uitschudt, kan dit ervoor zorgen dat alle losse haren door jouw huis heen vliegen.

Gedurende een jaar is een hond eigenlijk continue wel aan het verharen. Je ziet namelijk altijd wel haren op zijn hondenbank, in zijn mand, bij zijn voerbak of op andere plekken waar hij veelvuldig komt. Dit proces – het door het gehele jaren verharen van een hond – komt overigens door de constante binnentemperatuur in de hedendaagse huizen. Normaliter waren honden gewend om echt in de rui te komen als er sprake was van temperatuurveranderingen. Hedendaags zijn honden eigenlijk het gehele jaar door aan het verharen, omdat honden deze temperatuurveranderingen minder door hebben.

Daarbij moeten we wel opmerken dat veel honden alsnog twee keer in het jaar in de rui komen. Tijdens deze periode wordt de zomervacht ingeruild voor de wintervacht en vice versa. De eerste rui vindt plaats in het voorjaar; dan gaat de wintervacht weg en daar komt de zomervacht voor in de plaats. In het najaar is er sprake van de tweede rui; dan worden de vachten wederom gewisseld. Op het moment dat een hond in de rui zit, is hij echt gigantisch aan het verharen.

In hoeverre een hond kan verharen? Dat is volledig afhankelijk van het soort ras en het soort vacht. Over het algemeen komen met name honden met een lange of dikke vacht in de rui. Honden die een korte vacht hebben – of volledig naakt zijn, zoals de Chinese Naakthond – hebben eigenlijk een stuk minder last van de rui.

Moraal van het verhaal; bij het verharen van een hond hoef je je niet direct zorgen te maken. Het verharen van een hond is in de meeste gevallen namelijk puur het natuurlijke proces. Heeft jouw hond plots last van kaalheid of van het verlies van behoorlijk veel haar? Dan is een bezoek aan de dierenarts aan te raden; mogelijk heeft jouw hond iets onder de leden, waardoor hij zoveel haaruitval heeft.

2. Wat zijn de oorzaken?

Twee van de mogelijke oorzaken voor het verharen van een hond hebben we reeds hierboven genoemd; een ziekte/aandoening of het natuurlijke proces. Tijdens het natuurlijke proces ruilt de hond zijn wintervacht voor de zomervacht in, waardoor hij behoorlijk aan het verharen is. Dit gebeurt ook weer in het najaar, als de zomervacht voor de wintervacht ingewisseld wordt. Daarnaast zijn de meeste honden gedurende een jaar ook aan het verharen; de kans is dus groot dat je altijd wel haren in jouw huis tegenkomt.

Het is echter goed om te weten dat er ook nog andere mogelijke oorzaken bestaan. Zo kan een verkeerde borstelbeurt voor het verharen van een hond zorgen. Als jij jouw hond te hard borstelt, te vaak borstelt of met een verkeerde borstel borstelt, kan dit op den duur gaan leiden tot behoorlijk veel haren die los komen uit zijn vacht. Mede daarom raden wij aan om altijd de juiste hondenborstel te gebruiken én jouw hond op de juiste manier te borstelen. Zorg er bovendien voor dat je jouw hond niet té vaak gaat borstelen, aangezien een hond daardoor overmatig kan gaan verharen. Dat wil je eigenlijk ten koste van alles zien te voorkomen.

Was jij jouw hond regelmatig in bad of onder de douche? Of haal je regelmatig een kletsnatte doek over zijn vacht heen? Bij sommige hondenrassen is het zo dat het niet verstandig is om zijn vacht (vaak) te wassen. Als je een dergelijke vacht vaak gaat wassen, kan de structuur van de vacht aangetast worden. Die aantasting zorgt ervoor dat jouw hond gaat verharen. Pas het aantal wasbeurten dus ook altijd aan op de vachtstructuur van jouw hond.

Kortom; er bestaan meerdere oorzaken voor het verharen van jouw hond. Heeft jouw hond plots heel veel last van haaruitval? Dan is het goed om bovenstaande oorzaken een voor een eventjes af te lopen. Je komt er dan ongetwijfeld al snel achter wat nou de ware oorzaak is voor het verharen van jouw hond.

close up van een harige hond

3. Wat kun je er tegen doen?

Is jouw hond gigantisch aan het verharen? Gebeurt dit niet alleen tijdens de rui, maar eigenlijk gedurende het hele jaar? Dan is het – zoals hierboven ook al gesteld – zaak om de mogelijke oorzaken een voor een af te gaan lopen. Op die manier kan je achterhalen waarom jouw hond aan het verharen is en wat daar dus de exacte reden voor is. Vervolgens kun je daar passende maatregelen voor treffen.

Als je last hebt van het verharen van jouw hond, is er één ding dat je vooral niet moet doen; boos zijn of geïrriteerd raken. Jouw hond kan er immers ook niks aan doen dat hij zo aan het verharen is. Daarnaast is het eigenlijk een “risico” waarmee je akkoord bent gegaan toen je jouw hond in huis hebt genomen. Accepteer daarom dat jouw hond aan het verharen is en ga vervolgens aan de slag om het verharen te beperken.

Op het moment dat jouw hond aan het verharen is, is het verstandig om hem vaak goed te borstelen. Met deze borstelbeurten weet je niet alleen vuil en bacteriën uit zijn vacht te halen, maar je weet ook allerlei losse haren uit zijn vacht te halen. Deze losse haren gooi je tijdens de borstelbeurt op één hoop en je ziet direct hoe ongekend veel haren dit zijn. Door deze losse haren uit zijn vacht te halen, voorkom je dat al deze losse haren door jouw huis gaan slingeren.

Tegelijkertijd moet je er rekening mee houden dat we hierbij met een natuurlijk proces te maken hebben. Het verharen van een hond is compleet normaal en daar moet je dus eigenlijk ook geen tegengas tegen bieden. Zoals we eerder al zeiden; accepteer dat jouw hond veel aan het verharen is.

Als jouw hond aan het verharen is, kan je dus eigenlijk maar twee dingen doen; de situatie accepteren en de vacht goed verzorgen. Dat laatste doe je door zijn vacht regelmatig te borstelen. Zorg daarbij dat je niet té veel kracht zet én dat je de beste hondenborstel gebruikt. Ben je nog op zoek naar de juiste hondenborstel voor het borstelen van jouw hond? Raadpleeg daarvoor ons artikel over de beste hondenborstels. Wij hebben namelijk het uitgebreide aanbod van hondenborstels aan een strenge keuring onderworpen, waarna wij de beste varianten hebben aangewezen.

4. Kun je het verharen voorkomen?

Aan het verharen van een hond is in de basis niet al te veel te doen. Zoals we eerder in dit artikel al aangegeven hebben, is dit namelijk een natuurlijk proces. Dat geldt zowel voor het “normale” verharen van jouw hond als voor het “explosieve” verharen van jouw hond tijdens de ruiperiode. Je moet dit – zoals ook al eerder aangegeven – accepteren en ondertussen zijn vacht van een zo’n goed mogelijke verzorging voorzien.

Tegelijkertijd is het ook zo dat je de intensiteit van het verharen van jouw hond wél kunt beïnvloeden. Dat doe je onder meer door zijn vacht gedurende het hele jaar goed te verzorgen. Borstel zijn haar met de beste hondenborstel, borstel zijn vacht met de juiste frequentie en borstel zijn vacht op de juiste manier. Maak ook gebruik van de beste hondenshampoo en pas de frequentie van het wassen aan op de structuur van de vacht van jouw hond.

Verder is het ook goed om te weten dat voeding een cruciale rol speelt. Als jouw hond bijvoorbeeld voor een bepaald voedingsmiddel een allergie voor heeft, is het niet wenselijk dat het betreffende voedingsmiddel in zijn eten aanwezig is. Mocht dat het wel het geval zijn, is het goed mogelijk dat jouw hond daardoor flink gaat verharen. Sowieso is goede voeding van essentieel belang voor de conditie van jouw hond. Zorg dus altijd voor lekker, gezond én goed voedsel.

Ook is het advies om hem altijd schoon water te geven, om af en toe wat olijfolie aan zijn eten toe te voegen en om zijn vacht regelmatig goed te controleren. Je moet vooral oppassen met water dat vies of oud is; dit is voor jouw hond niet meer lekker. Mocht jouw hond bewust het water laten staan, kan dit op den duur gaan leiden tot uitdroging. Uitdroging zorgt op zijn beurt weer voor het verharen van jouw hond.

Tot slot is het advies dus om zijn vacht goed te controleren. Let hierbij onder meer op de aanwezigheid van vlooien en teken. Met name de vlooien kunnen van invloed zijn op het verharen van jouw hond. Als jouw hond last van vlooien heeft, gaat hij zichzelf namelijk veelvuldig krabben. Des te vaker hij met zijn scherpe nagels langs zijn vacht komt, des te meer haren hij los weet te krabben.

Al met al zijn er dus zeker enkele mogelijkheden om het verharen van jouw hond te voorkomen. Daarbij moet je wel rekening houden met het feit dat het een natuurlijk proces is; dit proces zelf is op geen enkele manier te stoppen.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

1 reactie op “Verharen bij je hond? Dit is wat je moet weten en doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *