Oren van je hond schoonmaken? Dit is hoe je het doet!

Laatst bijgewerkt: 5 mei 2022

Vele, vele jaren geleden, toen honden nog in het wild leefden, werden hun oren niet schoongemaakt. Dit was ook helemaal niet nodig. De oren van honden waren klein, stonden recht omhoog en waren bovendien glad vanbinnen. Door deze eigenschappen was het niet noodzakelijk de oren schoon te maken: de oren reinigden zichzelf.

Tegenwoordig is dit wel anders. Er zijn meer en meer hondenrassen gefokt, waarvan velen met hangende oren en/of hele lange oren. Daarnaast zijn er veel honden met lange vacht in de oren. De oren van deze honden reinigen zichzelf niet of in ieder geval niet voldoende. Om hun oren schoon te houden, moet je ze als baasje een handje helpen.

In dit artikel lees je meer over het reinigen van de oren van je hond. Zo lees je niet alleen waarom je dit moet doen, maar ook hoe vaak het reinigen noodzakelijk is, wat je nodig hebt om de oren van je hond schoon te maken en hoe je dit dan precies moet doen. Ga je de oren van je hond voor het eerst schoonmaken? Dan is de informatie op deze pagina zeker interessant voor jou.

1. Waarom de oren van je hond schoonmaken?

Veel honden die bij de dierenarts komen, hebben een oorontsteking. Een ontsteking in het oor ontstaat door een ophoping van vuil en/of vocht. Als vuil en/of vocht zich ophoopt in het oor van de hond, ontstaat er een broedplaats voor bacteriën en/of schimmels. Zitten er eenmaal bacteriën en/of schimmels in het oor, dan is het risico op een vervelende oorontsteking groot. Om te voorkomen dat vuil en/of vocht zich ophoopt in de oren van je hond, moet je de oren regelmatig reinigen.

Daarnaast kan de vacht van je hond de gehoorgang in groeien. Als dit het geval is, raakt het oor geïrriteerd. Ook hierdoor kan er een oorontsteking ontstaan. Om dit te voorkomen, trim je de vacht van je hond. Op deze manier voorkom je bovendien dat het gehoor van je hond wordt aangetast, door de vele haren in de gehoorgang.

2. Hoe vaak de oren van je hond schoonmaken?

Je dient de oren van je hond eens per week goed schoon te maken. Zit er geen vuil en/of vocht in de oren van je hond? Dan hoef je de oren niet te reinigen. Wel is het goed om dit wekelijks even te controleren. Zijn de oren van je hond wel vies, dan moet je ze namelijk schoonmaken. Kortom, je controleert de oren van je hond wekelijks op viezigheden. Als de oren inderdaad vies zijn, maak je ze schoon.

Bij het controleren van de oren van je hond, check je ook of er geen haren in de gehoorgang zitten. Zeker bij langharige honden is het belangrijk dit regelmatig te controleren. Zitten er haren in de gehoorgang, dan haal je deze weg.

kleine hond met oren rechtop

3. Wat heb je nodig?

Om de oren van je hond schoon te maken, gebruik je wattenschijfjes. Deze maak je nat. Niet met gewoon water uit de kraan, maar met water dat je eerst hebt laten koken en goed afgekoeld is. Door het water te koken, is het namelijk steriel. Gebruik je steriel water bij het schoonmaken van de oren, dan is de kans op infecties minder groot. Ook leg je een schoon en droog doekje klaar voor het reinigen. Deze gebruik je na het schoonmaken van de oren, om de oren na het reinigen goed droog te maken. Blijft er vocht achter in het oor, dan is de kans op een infectie groter.

Let op: gebruik geen wattenstaafjes om de oren van je hond te reinigen. Deze kunnen namelijk diep in de gehoorgang terecht komen. Dit kan blijvende schade aanrichten.

4. De oren schoonmaken in drie stappen

Je hoeft slechts drie stappen te volgen om de oren van je hond schoon te maken. Toch is dit zeker geen gemakkelijke klus. De meeste honden vinden het namelijk onprettig als hun baasje aan hun oren zit. Daarom zullen zij flink tegenstribbelen als het tijd is om de oren te reinigen. Hier kun je als baasje niets aan doen. Het is even vervelend voor je hond dat de oren gereinigd moeten worden, maar het is wel voor zijn eigen bestwil.

Producten aanbevolen door HondenPassie.nl

Onderstaande producten zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van dit artikel.

In onderstaande alinea’s lees je welke drie stappen je moet volgen om de oren van je hond schoon te maken.

Stap 1: aanraken

Het schoonmaken van de oren begint altijd bij een subtiele aanraking. Je doet in feite net of je de oren van je hond “per ongeluk” aanraakt, bijvoorbeeld tijdens het knuffelen of stoeien. Als je hond op je aanraking reageert, negeer je deze reactie. Je doet simpelweg net of er niets aan de hand is.

Let op: heb je je hond pas net of ben je net verhuisd? Laat het beestje dan eerst aan zijn nieuwe woonomgeving wennen. Als je hond niet gewend is aan zijn nieuwe woonomgeving, zijn de ongewenste aanrakingen aan de oren net wat te veel. In dit geval kun je dan ook beter even wachten met het reinigen van de oren tot je hond wat meer gewend is aan zijn nieuwe omgeving.

Stap 2: schoonmaken

Als je hond de subtiele aanraking aan zijn oren verdraagt, kun je jouw actie uitbreiden. Dit doe je door de oorflap op te tillen. Als ook dit lukt zonder tegenstribbelen, kun je de binnenkant van het oor gaan aanraken. Doe je dit met rustige en korte aanrakingen, dan is de kans op tegenstribbelen het kleinst.

Blijf je hond rustig? Dan kun je beginnen met schoonmaken. Blijf altijd in de buitenste oorschelp: ga nooit de gehoorgang in. Verwijder vuil, vocht en overtollig oorsmeer en controleer de huid op beschadigingen. Als je dit hebt gedaan, ben je klaar. Je kunt het oor van je hond nu weer rustig loslaten.

Producten aanbevolen door HondenPassie.nl

Onderstaande producten zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van dit artikel.

Stap 3: belonen

Als je de oren van hond hebt schoongemaakt, kun je het beestje belonen. Geef je trouwe viervoeter een lekker koekje en je laat zien dat zijn rustige gedrag tijdens het schoonmaken van de oren gewenst is. Dit is zeker nuttig voor de volgende schoonmaakbeurt!

5. Blijf rustig, forceer niets en geef het tijd

Zeker in het begin zal je hond flink tegenstribbelen als je zijn oren aanraakt. Blijf rustig, forceer niets en geef het tijd. Door iedere keer een stapje verder te gaan met de aanrakingen en vooral heel rustig te blijven, raakt je hond vanzelf aan de aanrakingen gewend. Uiteindelijk, wellicht met veel geduld, mag je de oren van je hond vanzelf schoonmaken. Forceer het schoonmaken in ieder geval niet, want dan wordt de wekelijkse reiniging een hel voor je hond. En omdat het beestje flink zal tegenstribbelen, wordt het ook een hel voor jou. Heel veel succes.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *