Het is belangrijk om je hond goed te verzorgen. Dit doe je niet alleen door zijn vacht regelmatig te wassen, maar ook door de nagels te knippen. Op deze pagina lees je meer over nagels knippen van je hond. Zo lees je niet alleen waarom het belangrijk is om de nagels van je hond regelmatig te knippen, maar ook wanneer en hoe je dit dan moet doen.
1. Waarom moet je de nagels knippen van je hond?
Een gezonde hond staat van nature recht op zijn poten. Deze natuurlijke houding is erg belangrijk voor het beestje. De houding werkt namelijk op de gezondheid van het lichaam in het algemeen. Heeft je hond een gezonde houding? Dan heeft je hond gezonde spieren, botten en pezen.
Knip je de nagels van je hond niet, dan worden deze vanzelf te lang. Hierdoor wordt het lichaam, via de poten, in een andere houding geduwd. Het gevolg? De spieren raken overbelast en geïrriteerd, de gewrichten slijten sneller en de pezen worden pijnlijk. In het ergste geval kunnen de ledematen van het beestje zelfs vergroeien.
Daar komt nog bij dat te lange nagels sneller breken. Als een van de nagels van je huisdier breekt, is dit erg pijnlijk voor het arme beestje. Bovendien kan een afgebroken nagel geïnfecteerd raken. Ook hier komen vervelende klachten bij kijken.
Tot slot kan een te lange nagel de poot van je hond in groeien. Dit zorgt voor een pijnlijke ontsteking. Door de nagels regelmatig te knippen, weet je zeker dat deze niet de verkeerde kant op groeien en dat je hond niet te maken zal krijgen met vervelende ontstekingen aan de poten.
2. Wanneer is het nodig?
Honden die regelmatig buiten komen, lopen vaker over ruwe ondergronden. Bovendien maken ze vaker lange wandelingen. Door het lopen over ruwe ondergronden en/of het maken van lange wandelingen, slijten de nagels vanzelf. De nagels van honden die veel buiten komen, hoeven dan ook minder vaak geknipt te worden.
Zit je hond veel binnen? Dan slijten de nagels minder snel. In dit geval zal je vaker een nagelknipper tevoorschijn moeten toveren om de nagels van je hond eens goed onder handen te nemen.
Om te controleren of het tijd is om de nagels van je trouwe viervoeter te knippen, kijk je naar de houding van het beestje. Als je hond staat, mogen zijn nagels de grond net of net niet raken. Raken de nagels de grond wel? Dan is het tijd om deze te knippen. Vervolgens kun je het knippen van de nagels iedere week bijhouden. Zo weet je niet alleen zeker dat de nagels niet te lang worden, maar duurt de ingreep bovendien een stuk korter. Dit is fijn voor je trouwe viervoeter, maar ook zeker voor jou. Het knippen van de nagels is namelijk niet zo gemakkelijk.
3. Wat heb je nodig?
Om de nagels van je hond te knippen, heb je een goede en scherpe nagelknipper voor honden nodig. Dit kan een nagelknipper zijn met twee scherpe bladen die tijdens het knippen langs elkaar snijden, maar er zijn ook andere nagelknippers voor honden. Denk hierbij aan knippers waarbij de nagels door een grote, ronde ingang worden geschoven. Als je de nagelknipper sluit, snijdt het mesje van onderaf de nagel door. Let op: dit soort nagelknippers zijn niet geschikt voor dikke of stugge nagels.
Verder is het slim om wat hondensnoepjes bij de hand te hebben als je de nagels van je huisdier gaat knippen. Veel honden vinden het knippen van de nagels namelijk erg vervelend. Een paar snoepjes maken al veel goed. Met wat snoepjes bij de hand, maak je het knippen van de nagels een stuk gemakkelijker.
4. Stappenplan: zo knip je de nagels van je hond
Als je de nagels van je huisdier nog nooit geknipt hebt, lijkt het misschien erg lastig om dit te doen. Toch is het knippen van de nagels niet zo moeilijk als je denkt. Volg je onderstaande stappen, dan heb je dit in een mum van tijd gedaan.
4.1. Laat je hond zitten of liggen
De beste houding voor het knippen van de nagels, is zittend of liggend. Knip je de nagels van de voorpoten? Dan kun je je trouwe viervoeter het beste laten zitten. Knip je de nagels van de achterpoten, dan kun je je hond beter laten liggen. Het knippen van de nagels van de achterpoten gaat namelijk gemakkelijker in een liggende positie.
4.2. Pak de poot goed vast
Tijdens het knippen gebruik je één hand om de poot van je hond goed vast te houden. Pak je de poot van je hond aan de onderkant vast, dan kun je deze beter stil houden. De teen die je wil knippen, houd je tussen duim en wijsvinger.
4.3. Knip het juiste deel af
Een lichtgekleurde nagel heeft altijd een roze gedeelte en een lichter, doorgaans transparant gedeelte. Het roze gedeelte van de nagel mag je niet afknippen. Hier zit namelijk het ‘leven’ van de nagel in. Knip je dit af, dan is dit erg pijnlijk voor je hond. Bovendien zal de nagel in dit geval gaan bloeden.
Daarom knip je de nagel altijd op het juiste deel af, namelijk het lichter, doorgaans transparante gedeelte. Blijf enkele millimeters bij het roze gedeelte van de nagel uit de buurt, want dan weet je zeker dat je hier niet per ongeluk in knipt als je uitschiet.
Heeft je hond donkere nagels? Knip dan eerst de lichtere nagels. Zo kun je gemakkelijker bepalen waar het ‘leven’ van de nagels ongeveer zit. Dit maakt het gemakkelijker om de donkere nagels op de juiste manier te knippen.
5. Naar de trimsalon of dierenarts
Vind je het toch erg lastig om de nagels van je hond zelf te knippen? Breng het beestje dan naar een trimsalon om de nagels te laten knippen. Ook de dierenarts kan de nagels van je huisdier knippen. Moet je toch naar de dierenarts voor een controle of een andere afspraak, dan kun je direct vragen of ze de nagels van je trouwe viervoeter willen knippen. Dit is over het algemeen geen enkel probleem.
Tip: neem een muilkorf mee naar de trimsalon of dierenarts als je hond de neiging heeft om agressief te reageren in angstige situaties. Zo weet je zeker dat er niemand gewond raakt tijdens het knippen van de nagels.