Zo bescherm je honden tegen de kou

Laatst bijgewerkt: 24 januari 2023

Het is weer winter, sneeuw is gevallen en je moet je hond uitlaten. De ene hond vindt het geweldig en de andere hond blijft liever binnen. Beide gevallen zijn volkomen normaal, maar ga je wel naar buiten? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. De sneeuw is natuurlijk niet alleen koud voor jou maar ook voor je viervoeter. Daarnaast zijn er een aantal andere dingen waar je rekening mee moet houden. Anders kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid van je hond. Ben je benieuwd? Lees dan vooral verder.

Denk aan de voetzooltjes

De onderkant van de pootjes heten ook wel voetzooltjes. Deze voetzooltjes zijn enorm gevoelig. Als je hond door de sneeuw loopt zullen deze voetzooltjes enorm koud worden. Daarnaast kan een hond last krijgen van pekel. Dit kan weer zorgen voor wondjes onder de pootjes van je hond. Om pekel te voorkomen kan je de voetzooltjes van je hond insmeren met speciale zalf. Dit kan ook met vaseline, maar let dan wel op dat ze dit niet van de pootjes af likken want vaseline is giftig voor je hond. Daarom kan je het beste langs de dierenarts of dierenwinkel gaan om een speciaal zalfje te kopen. Daarnaast zijn er ook speciale honden schoentjes die je hond beschermen tegen de kou. De meeste honden vinden dit niet prettig maar je kan het altijd proberen. Elke hond reageert anders.

Pas op voor gestrooid zout

Je denkt er misschien niet gelijk aan, maar om gladheid te voorkomen wordt er natuurlijk met zout gestrooid. Het zout kan op je hond gaat zitten, niet alleen aan de poten maar ook aan de vacht van je viervoeter. Honden maken zichzelf schoon door te likken en als ze al dit zout op likken zullen ze ziek worden. Maak je hond daarom eerst schoon voordat hij in zijn mand gaat chillen.

Geen ijs en water

Ijs is natuurlijk leuk om op de spelen maar dit is natuurlijk ook gevaarlijk. Ten eerste is ijs te koud aan de voetzooltjes van je hond. Daarnaast kan het ijs natuurlijk breken waardoor je hond onderkoelt kan raken of vast kan komen te zitten. Verder weten we allemaal dat ijs enorm glad is, als je hond valt kan dit zorgen voor gewricht problemen. Daarnaast moet je hond droog de deur uit gaan. Als hij nat is kan hij onderkoelt raken. Ook als er geen ijs ligt, is het belangrijk dat je hond niet gaat zwemmen. Zijn vacht kan bevriezen en dit is natuurlijk niet de bedoeling. Ook kan je het beste een wasbeurt vermijden. Je hond maakt vetten aan die ze warm houden en zodra je je hond wast zal je dit proces verstoren. Moet je toch echt je hond wassen? Droog hem dan extra goed af.

Blijf in beweging

Het is natuurlijk ontzettend belangrijk om elke dag meerdere keren naar buiten te gaan. Zo kan je hond zijn behoefte doen maar hij kan ook zijn energie kwijt. In de winter vind de ene hond het leuker dan de ander. Maar alle honden zullen het koud krijgen. Honden met een korte vacht zullen het eerder koud hebben dan de honden met een lange vacht. Wat voor vacht je hond ook heeft, het is belangrijk dat je in beweging blijft. Ga dus niet stilstaan maar blijf in beweging, zo blijven jij en je hond beide warm. Dan heb je ook nog honden met een hele dunne vacht.

Hond speelt in de sneeuw

Hondenjasje

Voor sommige honden is het echt nodig om een jasje te dragen. Merk je dat je hond het echt te koud heeft? Dan is het misschien een idee om een hondenjasje aan te schaffen. Honden die het snel koud hebben zijn: puppy’s, kleine hondenrassen, honden met een dunne vacht en senioren honden. Daarnaast is het in de winter ook nog eens snel koud. Op deze jasjes zitten vaak reflectie strips. Zo is je hond niet alleen warm maar ook nog eens veilig.

Wanneer je je hond onderkoelt en wat moet je dan doen?

Als het koud is kan je hond onderkoelt raken, maar hoe kan je dit merken? Voel of de oren van je hond koud zijn. Doet dit pijn? Dan kan dit een teken zijn van onderkoeling. Het zelfde geldt voor de staart. Andere dingen waar je op kan letten zijn: rechtop staande haren, als je hond heftig aan het trillen is, als hij een zwakke hartslag heeft, problemen met ademhalen, als hij sloom is of als hij een beetje in de war is. Heeft je hond één van deze symptomen? Zorg er dan voor dat je je hond opwarmt. Dit kan door een deken, warm drinken, een warme plek lekker bij de kachel of je zou hem nog iets met suiker kunnen geven waardoor hij meer energie krijgt.

Hond in een dekentje

Conclusie

Veel honden vinden het heerlijk om even los te gaan in de sneeuw. Dit is ook niet erg, ga er zeker op uit om met je hond te spelen. Zorg er alleen wel voor dat je hond niet onderkoelt raakt. Let hierbij op de houding van je hond, de voetzooltjes, zorg dat je hond niet nat naar buiten gaat, let op het zout dat op de weg ligt en blijf in beweging. Vergeet je hond niet extra te verwennen als je weer thuis bent.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn hond onderkoelt is?

Symptomen waar je op kan letten zijn: rillen, pijnlijke oren en staart, benauwd, rechtop staande haren, een zwakke hartslag en natuurlijk rillen.

Wat moet ik doen als mijn hond onderkoelt is?

Het is belangrijk dat je je dierenarts informeert. Zo kan de dierenarts precies zeggen wat je moet doen. Daarnaast is het allerbelangrijkst om je hond weer warm te krijgen. Dit kan door hem heerlijk in te wikkelen in dekens, leg hem bij de kachel, geef hem wat lauw water of geef hem voeding met suikers zodat hij energie krijgt.

Kunnen honden tegen sneeuw?

De meeste honden vinden het heerlijk om in de sneeuw te spelen. Dit kan ook prima, maar doe dit niet te lang. Hou je hond goed in de gaten en kijk of hij niet onderkoelt. Daarnaast moet je letten op het strooizout. Dit kan slecht zijn voor de voetzooltjes of als hij dit binnen krijgt kan je hond ziek worden.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *