Je hond stinkt? Dit zijn de oorzaken en wat je eraan kunt doen!

Laatst bijgewerkt: 14 juli 2022

Gedurende een dag komt de vacht van jouw hond met de nodige externe factoren in aanraking. Je kunt hierbij denken aan struiken waar hij doorheen loopt, aan de regen die op zijn vacht valt tijdens een wandeling en aan het vuil dat zich maar al te graag nestelt in de vacht van jouw hond.

Vanwege bovengenoemde omstandigheden is het aan te raden om de vacht van jouw hond goed te verzorgen. Regelmatig borstelen en af en toe wassen zijn daarbij de belangrijkste zaken die uitgevoerd moeten worden. Desondanks is het goed mogelijk dat jouw hond stinkt. Deze stank kan afkomstig zijn van zijn vacht – bijvoorbeeld als zijn vacht nat is –, maar de stank kan ook komen doordat zijn gebit niet goed verzorgd is. In dit artikel vind je in ieder geval alle informatie over wat je moet doen als jouw hond stinkt. We bespreken graag wat de oorzaken hiervan zijn, op welke manieren je dit kunt voorkomen en hoe je de stank kunt verhelpen. Het is immers niet al te prettig als jouw hond stinkt.

1. Mijn hond stinkt; wat is de oorzaak?

Heb je regelmatig last van de stank die van jouw hond vandaan komt? Dan is het goed om te weten dat de oorzaken hiervan nogal divers zijn. Je moet dus eerst op zoek gaan naar de oorzaak van de stank, voordat je überhaupt iets aan de stank kunt gaan doen. Ook is het op die manier mogelijk om in de toekomst te voorkomen dat jouw hond stinkt.

Eén van de veelgehoorde oorzaken is in ieder geval dat de vacht van een hond nat is geworden. Als de vacht van een hond té lang nat blijft, gaat dit al snel gepaard met een muffe geur. Een geur die absoluut niet op positieve beoordelingen kan rekenen en waar je dus het liefste zo snel mogelijk iets aan wil doen. Aan de andere kant wil je wellicht het zwemmen ook niet tegengaan; er zijn immers veel honden die het super vinden om regelmatig een frisse duik te nemen.

Een andere oorzaak is terug te vinden in de problemen aan de maag en/of darm. Door deze problemen laat een hond regelmatig scheten, waarbij de scheten ook behoorlijk kunnen stinken. In dit geval stinkt dus echter niet jouw hond, maar voornamelijk datgene wat uit de kont van jouw hond ontsnapt. Gelukkig kun je hiervoor altijd naar de dierenarts toe, waarbij de dierenarts bijvoorbeeld medicatie voor kan schrijven om de maag en/of darm weer rustig te krijgen.

Poets jij met enige regelmaat de tanden van jouw hond? Als je dat níet doet, heb je de kans dat het gebit van jouw hond behoorlijk gaat stinken. Dit ruik je vervolgens overal in huis, aangezien een hond relatief vaak zijn mond open heeft. De geur die op dat moment uit zijn mond komt, is alles behalve aangenaam te noemen. Des te meer reden om het gebit van jouw hond goed te verzorgen.

Ook is het goed mogelijk dat jouw hond bijvoorbeeld door de modder is gaan rollen. Voor sommige honden is dat een ware hobby, maar jij zit daarna wel met het nodige vuil én met een behoorlijke stank. Met name als de modder op gaat drogen, gaat jouw hond behoorlijk stinken. Een hond die stinkt door de modder; het is helaas voor baasjes van met name grotere honden soms wekelijkse kost.

Verder is het ook mogelijk dat een ontsteking in bijvoorbeeld de huid of bij de lippen voor een ongewenste geur zorgt. Deze ontsteking is met name terug te vinden op plekken die eigenlijk nooit droog worden. Bij verschillende rassen met een korte snuit is dat onder meer het geval als er veel overtollige huid is, terwijl ook een hond als een Cocker Spaniël hier last van kan hebben. Een Cocker Spaniël heeft namelijk ruimvallende lippen, waardoor speeksel onder deze lippen “vast blijft zitten”. Doordat het hier continue vochtig is, kan dit op den duur zorgen voor een ontsteking of voor bijvoorbeeld eczeem.

Zie je jouw hond wel eens proberen te likken aan zijn eigen kont? Of schuift jouw hond regelmatig zijn kont over de vloer heen? Merk je daarbij ook nog eens op dat jouw hond stinkt? Dan valt dit hoogstwaarschijnlijk te wijten aan een probleem met de anaalklieren. Dergelijke problemen komen relatief vaak voor bij honden en brengen dus een ongewenste geur met zich mee. De anaalklieren kunnen in dit geval overigens ontstoken of verstopt zijn.

Tot slot is het ook nog mogelijk dat jouw hond last heeft van een oorontsteking. Een ontstoken oor kan er ook voor zorgen dat jouw hond stinkt, aangezien er in dat geval een grote hoeveelheid oorsmeer zich in de oren van jouw hond opstapelt. Deze oorsmeer brengt een behoorlijke stank met zich mee; samen met de dierenarts kun je dit gelukkig relatief makkelijk verhelpen.

Het mag duidelijk zijn; er zijn diverse redenen waardoor een hond kan gaan stinken. Heb jij last van jouw hond die stinkt? Dan hoeft dit dus zeker niet direct door een natte of vuile vacht te komen. Nee, ook problemen aan het gebit, aan de anaalklieren, aan de maag/darm of aan de oren kunnen voor de stank zorgen. Als jouw hond stinkt, wil je daar ongetwijfeld snel iets aan doen. Wij bespreken graag hieronder welke stappen je kunt ondernemen voor de verschillende bovengenoemde oorzaken.

2. Wat kun je eraan doen?

Is het zo dat jouw hond stinkt? Dan kun je eigenlijk als eerste maar één ding gaan doen; proberen te achterhalen waar de stank vandaan komt. Probeer te achterhalen vanaf wanneer je de stank ruikt en wat je daarvoor hebt gedaan. Mocht je met jouw hond in de stromende regen hebben gewandeld, heb je eigenlijk al direct het antwoord. Mocht dat niet het geval zijn, blijven er nog meerdere oorzaken open.

Het advies is dan ook om verschillende lichaamsdelen van jouw hond even te controleren. Kijk even in zijn oren. Zie je bovengemiddeld veel bruin oorsmeer? Dan is dat de reden dat jouw hond stinkt; zijn oor is in dat geval ontstoken. Of merk je dat de stank uit de mond van jouw hond komt? Dan kan er mogelijk een ontsteking bij zijn lippen zitten of zijn gebit gaat kuren vertonen. Dat laatste is goed mogelijk als je het gebit onvoldoende verzorgd hebt in de afgelopen periode.

Ook is het verstandig om naar het gedrag van jouw hond te kijken. Merk je dat de buik van jouw hond nogal onrustig is? Of hoor je hem regelmatig een scheetje laten? Of zie je hem wellicht met zijn kont over de vloer heen “wrijven”? Dan zijn dat duidelijke signalen dat de stank veroorzaakt wordt door problemen met zijn maag/darm of anaalklieren.

Moraal van het verhaal; probeer als eerste de oorzaak van de stank te achterhalen. Als je merkt dat jouw hond stinkt, is het advies om bovengenoemde stappen één voor één te doorlopen. Probeer op die manier te achterhalen waar de stank vandaan komt. Als je dat eenmaal duidelijk in beeld hebt gebracht, dan kun je hier iets aan gaan doen. Hoe je dat kunt doen? Dat vertellen we je graag in het restant van dit artikel.

hond zit in een bad

3. Wat zijn de gevolgen?

Als jouw hond stinkt, wordt het leefklimaat in jouw huis er niet aangenamer op. Voldoende reden dus om zo snel mogelijk iets aan de stank van jouw hond te gaan doen. Je hebt hierboven reeds kunnen lezen dat het advies in eerste instantie is om de oorzaak te achterhalen. Heb je voor jezelf duidelijk in beeld waar de stank vandaan komt? Dan kun je verschillende vervolgstappen gaan ondernemen.

Is het zo dat jouw hond stinkt doordat zijn vacht nat en vies is? Dan kun je eigenlijk maar één ding doen; de vacht zo snel mogelijk schoon en droog maken. Je kunt hem even in bad of in de douche wassen, waarna je zijn vacht volledig droog kunt maken. Gebruik hierbij alleen de beste hondenshampoo en bijvoorbeeld een waterblazer. Was bovendien jouw hond niet te vaak, aangezien dat ten koste kan gaan van de structuur van zijn vacht/huid.

Is de oorzaak van de stank van jouw hond niet gerelateerd aan zijn vacht? Dan weet je ondertussen wel of dit bijvoorbeeld door zijn gebit, zijn oren, zijn anaalklieren of zijn maag/darm komt. Indien er sprake is van een ontsteking in zijn oren of bij bijvoorbeeld zijn lippen, is het zaak om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Middels medicatie kan de ontsteking verminderd worden, waardoor jouw hond al snel minder stinkt.

Heeft jouw hond last van zijn anaalklieren of van zijn maag/darm? Ook dan is een spoedig bezoek aan de dierenarts aan te raden. Ook deze “problemen” kunnen aangepakt worden middels de juiste medicatie. Voordat het zo ver is, moet de dierenarts wel eerst nog een diagnose stellen. Een maag- of een darmprobleem is immers niet zomaar een probleem, maar moet eerst goed uitgezocht worden. Dankzij de medicatie is het vervolgens mogelijk om ervoor te zorgen dat jouw hond niet meer gaat stinken.

Als jouw hond stinkt door gebitsproblemen, is een bezoek aan de dierenarts ook aan te raden. Indien er sprake van een ontsteking aan het gebit is, moet dit namelijk ook met medicatie hersteld gaan worden. Ondertussen is het voor jou pure noodzaak dat je zijn gebit beter gaat verzorgen. De stank die door de gebitsproblemen ontstaat, is namelijk alles behalve prettig te noemen. Bovendien is het voor jouw hond ook niet prettig om met pijn in zijn mond rond te moeten lopen.

4. Is het te voorkomen?

Heb je last van een hond die regelmatig stinkt? Dan is het allereerst van belang om de oorzaak te achterhalen. Vervolgens kun je hier maatregelen op gaan ondernemen, bijvoorbeeld door de vacht van jouw hond goed te wassen of door een bezoek aan de dierenarts te brengen. Het is echter een terechte vraag of de stank van een hond ook voorkomen kan worden. Is het te voorkomen dat een hond stinkt? Ja, dat is deels te voorkomen.

Alles valt of staat in dit geval met de verzorging die je aan jouw hond biedt. Borstel en was je zijn vacht regelmatig? Dan is de vacht ook beter bestand tegen bijvoorbeeld een regenbui; de kans dat jouw hond stinkt, is daarmee al een stuk kleiner. Mocht jouw echt in de modder gaan rollen of in een meertje gaan zwemmen, is er echter niks aan te doen. Het is in dat geval niet te voorkomen dat de vacht nat en/of smerig wordt en dat jouw hond dus gaat stinken.

De problemen aan zijn gebit zijn absoluut wel te voorkomen. Ook hierbij is het weer een kwestie van het verzorgen van jouw hond op de juiste wijze. Poets daarom regelmatig zijn gebit, controleer regelmatig zijn gebit en trek – indien nodig – tijdig aan de bel bij de dierenarts. Door zijn gebit regelmatig te poetsen, kun je al grotendeels voorkomen dat jouw hond last van gebitsproblemen krijgt. Je voorkomt daarmee ook direct dat jouw hond stinkt.

De problemen aan zijn maag/darm of anaalklieren zijn lastig te voorkomen. Wel is het advies om hem de juiste voeding voor te schotelen en om hem voldoende te laten bewegen. Door een gezonde levensstijl er op na te houden, blijft jouw hond immers in goede conditie. De kans dat jouw hond daardoor last van gezondheidsproblemen krijgt, is daarmee een stuk(je) kleiner.

Tot slot is het advies om zijn oren regelmatig te controleren en om af en toe lange haren weg te knippen. Die lange haren kunnen namelijk ook voor ontstekingen zorgen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn die ontstekingen mogelijk de oorzaak dat jouw hond stinkt. Kortom; verzorg jouw hond goed en vertroetel hem. Daarmee verklein je de kans dat jouw hond stinkt.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *