Goldendoodle: lees hier alles over dit lieve ras

Laatst bijgewerkt: 2 november 2022

De Goldendoodle is een kruising tussen de Golden Retriever en een Poedel. Hieruit ontstaat een prachtige hond die door de jaren heen enorm populair is geworden, net als de Labradoodle. 

De eigenschappen van de Goldendoodle zijn dan ook een mengeling van de retriever en de poedel. De Goldendoodle is een lieve, zachtaardige en tegelijkertijd slimme en energieke hond. Toch schuilt er nog veel meer achter deze hond. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over de Goldendoodle.

1. Uiterlijke kenmerken

De Goldendoodle is in meerdere ‘maten’ beschikbaar. Zo heb je een mini, standaard, klein, middel en grote Goldendoodle. De grootte van de hond kan namelijk per fokker verschillen. De grootte van de pup kun je meestal aflezen aan de grootte van de ouders. 

Het uiterlijk van de Goldendoodle is vrijwel altijd goed in proportie. Het lichaam is zowel gespierd als atletisch. Daarnaast is de Goldendoodle natuurlijk geliefd om zijn enorm zachte vacht. Deze kun je herkennen aan de krulletjes, maar de Goldendoodle kan ook stijl haar hebben. Bovendien kan een Goldendoodle allerlei kleurtjes in de vacht hebben.

De verschillende maten van een Goldendoodle

2. Gedrag

De Goldendoodle is een geliefde hond in veel huishoudens. Dat is ook niet zo gek, want naast zijn schattige uiterlijk is zijn gedrag ook nog eens erg aangenaam. 

Deze hond heeft namelijk de kenmerken van zowel de Golden Retriever als de poedel. Zo is een Golden Retriever zachtaardig, lief en aanhankelijk. Een poedel is slim, leergierig en waakzaam. De kenmerken vind je dan ook allemaal terug in de Goldendoodle. Daarnaast is een Goldendoodle ook nog eens erg speels en houdt ervan om te bewegen. Ook op knuffelen is deze hond dol!

het gedrag van een goldendoodle

3. Verzorging

Het fijne van een Goldendoodle is dat deze honden bijna niet verharen. Toch is het goed om te weten dat je de vacht zo nu en dan moet verzorgen. De vacht kan namelijk snel klitten vormen en daarnaast kan er veel viezigheid in achterblijven. Het is dus belangrijk dat je de vacht zo nu en dan borstelt

Ook moet de Goldendoodle naar de trimmer, of je werkt zelf de vacht bij met een tondeuse. Het haar van deze hond kan snel groeien en moet haast iedere twee maanden wel getrimd worden. De vacht valt immers niet uit en groeit dus gewoon door. 

Een Goldendoodle kan vatbaar zijn voor bepaalde allergieën of aandoeningen. Zo kan een Goldendoodle gevoelig zijn voor bijvoorbeeld zuivel of tarwe. Ook kan een Goldendoodle gevoelig zijn voor heupdysplasie, sebaceous adenitis en hartaandoeningen. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig naar de dierenarts gaat met jouw Goldendoodle, om deze eventuele aandoeningen te ontdekken en waar nodig te behandelen.

4. Opvoeding

Een Goldendoodle is een echte familiehond. De hond wil dus ook graag dat jij als baasje blij en tevreden bent. De hond zal daarom tijdens trainingen goed naar jou luisteren. Dat maakt dat de Goldendoodle vrij makkelijk op te voeden is. 

Daarnaast is puppycursus altijd een goed idee. De Goldendoodle wil namelijk graag kennismaken met andere honden. Bovendien is puppycursus goed om de hond op de juiste manier op te voeden.

goldendoodle: het ras

5. Beweging

De Goldendoodle wil veel beweging krijgen. Hij houdt ervan om te wandelen, te rennen en in het bijzonder ook om te zwemmen. Daarnaast wil de hond ook mentale uitdaging krijgen, door bijvoorbeeld hondenpuzzels op te lossen of om een zoekspelletje te doen.

6. Geschiedenis

De Poedel staat bekend om zijn hypoallergene vacht. Men wilde daarom in de jaren negentig de Poedel kruisen met andere honden, zoals de Labrador – waaruit de Labradoodle ontstond – en de Golden Retriever. Hieruit ontstond de Goldendoodle die zowel zachtaardig, slim en leergierig is. Bovendien heeft een Goldendoodle dus een hypoallergene vacht die vrijwel geen verzorging nodig heeft – natuurlijk wel zo nu en dan een borstel- en trimbeurt.

Veelgestelde vragen

Een Goldendoodle of een Labdradoodle: wat is het verschil?

Een Goldendoodle is een kruising tussen een Golden Retriever en een Poedel. Een Labradoodle is een kruising tussen een Labrador en een Poedel. 

Heeft een Goldendoodle veel beweging nodig?

Een Goldendoodle houdt ervan om actief te zijn. Zo wil de hond graag rennen, wandelen en zwemmen.

Hoe oud wordt een gemiddelde Goldendoodle?

Een Goldendoodle wordt gemiddeld zo’n tien tot vijftien jaar.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *