Winderigheid bij je hond? Dit is wat je eraan kunt doen!

Laatst bijgewerkt: 15 april 2022

Heb je wel eens last van je buik? Dan is de kans aanwezig dat je ook ietwat winderig bent. Dit heb je niet altijd onder controle, waardoor de mensen om je heen mogelijk niet altijd blij met je zijn. Dit werkt niet alleen bij mensen zo, maar ook bij honden. Ook een hond kan last van winderigheid hebben.

Over de winderigheid van een hond kunnen we kort zijn: de geur is soms ongekend. Een wind van een hond kan echt een hele intense en vervelende geur met zich mee brengen. Een geur waar jij als baasje toch mee moet zien te dealen.

Het is echter logisch als je iets wilt doen aan de winderigheid van jouw hond. Is dat mogelijk? Hoe ontstaat überhaupt de winderigheid van een hond? En hoe kun je de winderigheid van jouw hond voorkomen? Op onder meer die vragen vind je in dit artikel een passend antwoord. Een antwoord waar jij direct mee uit de voeten kunt, zodat jouw hond snel minder winden gaat laten.

1. Wat is winderigheid bij een hond precies?

Hoor je wel eens scheet uit de hoek vandaan komen? Of hangt er in de buurt van jouw trouwe viervoeter wel eens een vervelend geur? In beide gevallen is het goed mogelijk dat jouw hond zojuist een wind heeft gelaten. Je kunt een wind van een hond eigenlijk vergelijken met een wind van een mens, maar hoe ontstaat een dergelijke wind nou precies?

We spreken van winderigheid als er een continu productie van winden is. Je kunt dit niet alleen herkennen aan een zacht geluid uit de anus van jouw hond, maar ook aan de geur die loskomt. Een wind is namelijk niks meer dan gassen die in het lichaam van een hond niet afgebroken kunnen worden.

Ook kan een wind het gevolg zijn van lucht die door jouw hond ingeslikt is. Op het moment dat jouw hond – om welke reden dan ook – lucht inslikt, wil het lichaam van jouw hond hier zo snel mogelijk van af. Om dat te bewerkstelligen, komt deze lucht er bij de anus van de hond weer uit vandaan.

Zoals eerder al gesteld: een mens en een hond verschillen weinig op het gebied van winderigheid. Wel is het zo dat een winderige hond een intense geur met zich mee kan brengen. Deze geur is in sommige gevallen echt niet te pruimen, waardoor het wenselijk is om zo snel mogelijk iets tegen de winderigheid van jouw hond te doen.

2. Hoe ontstaat winderigheid bij jouw hond?

Merk je dat jouw hond af en toe een scheet laat? Als dit bij af en toe blijft, is het op zich niet al te erg. Je hebt dan mogelijk kortstondig even last van de geur die hier bij vrij komt, maar op de lange termijn maakt dit niet al te veel uit. Merk je echter op dat jouw hond de laatste tijd continu scheten aan het laten is? Of laat jouw hond op bepaalde momenten op de dag één of meerdere scheten? Dan is het verstandig om op zoek te gaan naar de oorzaak van de winderigheid bij jouw hond.

Laten we alvast het volgende vooropstellen: de redenen waarom een hond scheetjes laat, zijn uiteenlopend. De meest voorkomende redenen bespreken we graag hieronder, waarna jij reden voor reden af kunt gaan. Je kunt op die manier snel achterhalen wat de oorzaken zijn van de winderigheid bij jouw hond.

2.1. Voeding

Eén van de meest voorkomende oorzaken is terug te vinden in het voer dat je voorschotelt. In sommige soorten hondenvoer zitten allerlei ingrediënten die door het lichaam van een hond slecht te verteren zijn. Deze slecht verteerbare ingrediënten zijn in veel gevallen dé oorzaak van de winderigheid bij jouw hond. Indien je opmerkt dat jouw hond echt vele scheetjes laat, is het dus aan te raden om eens naar zijn voer te kijken. Indien je hier graag volledige duidelijkheid over wenst te hebben, kun je het beste contact opnemen met de dierenarts.

2.2. Allergieën

Verder is het ook goed mogelijk dat jouw hond last van een voedselallergie (gekregen) heeft. Net zoals mensen kunnen honden ook allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen of ingrediënten. Indien je hond bijvoorbeeld eiwitten slecht kan verdragen, zorgen juist deze eiwitten voor de winderigheid. Deze eiwitten zorgen namelijk voor darmen die volledig van streek raken. Onder meer de winderigheid, maar ook jeuk en een geïrriteerde huid kunnen hier het gevolg van zijn.

2.3. Benauwdheid

Heb jij een hond met een platte kop en een korte neus? Dan is de reden van de winderigheid mogelijk te vinden in de benauwdheid. Honden zoals een Franse Buldog, een Engelse Buldog en de Mopshond staan bekend om het feit dat zij soms adem te kort komen. Als daar sprake van is, kan een hond onverhoopt te veel lucht in gaan slikken. Zoals we eerder in dit artikel al aangaven, wordt deze lucht via de anus van de hond weer naar buiten geleid. Dit brengt dus ook een (flinke) winderigheid met zich mee.

2.4. Ziekte of aandoening

Verder kan een hond ook last van zijn spijsvertering gaan krijgen. Dit is een natuurlijk verschijnsel naarmate honden ouder worden. In sommige gevallen kan de oorzaak hiervan ook terug te vinden zijn in een bepaalde ziekte of aandoening. Als dat het geval is, merk je dit vaak ook aan andere symptomen. Zo krijgt de ontlasting van jouw hond plots een andere kleur en kan hij ook veel gewicht kwijtraken. Dit kan onder meer door komen door een wormbesmetting of problemen met de darmen.

2.5. Schrokken

Tot slot is het ook nog mogelijk dat jouw hond tijdens het eten nogal schrokt. Indien een hond al zijn hondenbrokken binnen de kortste keren naar binnen werkt, ademt hij hierbij ook te veel lucht in. Deze lucht moet het lichaam weer uit, waarbij de anus hier de meest aangewezen plek voor is. Hoe dit schrokken ontstaat? Dit is eigenlijk een natuurlijke reactie van een hond; hij wil niks met andere dieren delen, net zoals in de natuur het geval is.

Het mag duidelijk zijn: de redenen voor winderigheid bij een hond zijn vrij uiteenlopend. Doordat de oorzaken zo divers zijn, kan het ook lastig zijn om de oorzaak snel te herkennen. Mocht je hier niet zelf uitkomen, is het aan te raden om naar de dierenarts toe te gaan. Doe dit echter niet als jouw hond incidenteel een scheetje laat. Doe dit echter wel als jou meermaals op een dag stinkende scheetjes laat.

hond kijkt zielig in de camera

3. Wat kun je doen tegen winderigheid bij jouw hond?

Word jij enigszins gek van de stank die jouw hond produceert? Merk je ook dat jouw hond echt regelmatig last van winderigheid heeft? Dan is het aan te raden om zo snel mogelijk in actie te komen. Niet alleen voor jouw eigen belang, maar ook in het belang van jouw hond. Voor hem is het namelijk ook niet aangenaam om continu die scheten te (moeten) laten.

Gelukkig kun je iets tegen de winderigheid van jouw hond doen. De eerste stap die je moet zetten, is goed naar de huidige situatie te kijken. Op welk moment heeft jouw hond last van de winderigheid? Om hoeveel scheten per dag gaat het? En heeft jouw hond last van meerdere symptomen? Mocht jouw hond last van meerdere symptomen hebben, is het aan te raden om spoedig naar de dierenarts te gaan.

Merk je verder niks aan het gedrag van jouw hond? Dan is het alsnog zaak om de oorzaak te achterhalen. Merk je bijvoorbeeld dat jouw hond vlak na het eten winderig is? Dan is de aanschaf van de beste anti-schrokbak voor jouw hond aan te raden. Met die anti-schrokbak voorkom je dat jouw hond zijn eten heel snel naar binnen werkt.

Ook kan het interessant zijn om van voer te wisselen. Mogelijk bevat het huidige voer veel onverteerbare ingrediënten óf is jouw hond allergisch voor een bepaald voedingsmiddel. Om dit vast te kunnen stellen, is een bezoekje aan de dierenarts wel aan te raden. De dierenarts is ook degene die jou perfect kan informeren over het nieuwe voer voor jouw hond.

Tevens kan het interessant zijn om te kiezen voor speciale voedingssupplementen. Verschillende merken brengen deze speciale voedingssupplementen met één doel op de markt: de spijsvertering van honden verbeteren. Als je jouw hond structureel deze supplementen voedt, is de kans aanwezigheid dat de winderigheid bij jouw hond snel afneemt.

Heb jij een hond met een korte neus? Dan is het goed mogelijk dat dit de oorzaak is van de winderigheid. Het is alleen lastig om hier iets tegen te doen; je kunt immers niet de neus van jouw hond cosmetisch verlengen. Het is echter wel mogelijk om jouw hond te laten opereren, waarbij de benauwdheid van jouw hond aangepakt kan worden. Als je hier meer over wilt weten, is het ook aan te raden om naar jouw dierenarts toe te gaan.

Al met al kunnen we één ding met zekerheid concluderen: de oplossing ligt niet altijd binnen handbereik. Het enige juiste advies dat we daarom kunnen geven, is om naar jouw dierenarts toe te gaan. Doe dit echter wel alleen als jouw hond echt regelmatig last van de winderigheid heeft. Net zoals bij mensen kan het namelijk ook bij honden voorkomen dat ze wel eens een scheet laten.

4. Kun je winderigheid bij jouw hond voorkomen?

Zit jij er niet op te wachten dat jouw hond regelmatig scheten laat? Dan is het goed om te weten dat je dit deels op voorhand al kunt voorkomen. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om onderstaande tips op te volgen.

Allereerst willen we je aanraden om een anti-schrokbak aan te schaffen. Met een dergelijke bak voorkom je dat jouw hond zijn eten te snel naar binnen werkt. Tijdens het snelle eten neemt hij ook allemaal lucht mee naar binnen, waarna deze lucht weer naar buiten toe moet. Dat gebeurt met behulp van scheten en/of boeren. Door een anti-schrokbak aan te schaffen, kun je dit relatief makkelijk voorkomen.

Tevens is het aan te raden om goed onderzoek te doen naar het juiste hondenvoer voor jouw trouwe viervoeter. Probeer meerdere soorten brokken en/of natvoer uit, zodat je duidelijk in beeld krijgt op welk voer jouw hond het beste reageert. Indien je eenmaal het perfecte voer gevonden hebt, merk je dat de winderigheid bij jouw hond al snel afneemt.

Ook kunnen wij je aanraden om voedingssupplementen aan je hond voor te schotelen. Deze supplementen bevorderen de spijsvertering, waardoor de kans op winderigheid weer een stukje kleiner wordt. Zeker als je al deze tips opvolgt, is de kans groot dat je winderigheid bij jouw hond voorkomt.

Lukt het niet om (overmatige) winderigheid bij jouw hond te voorkomen? Neem dan contact op met jouw lokale dierenarts.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *