De 4 beste koelvesten voor honden in 2024

Laatst bijgewerkt: 25 mei 2022

In de afgelopen jaren hebben we in Nederland vaker en vaker met hoge temperaturen te maken. Temperaturen van 30 graden, of zelfs meer, komen steeds vaker voor. Veel mensen vinden dit heerlijk, aangezien het leven volgens velen een stuk mooier is als het zonnetje lekker schijnt. Voor honden zijn dergelijke temperaturen niet al te prettig.

Een hond is namelijk niet in staat om te zweten, zoals mensen dat wel kunnen. Voor honden is het daarom erg lastig om af te koelen; één van de mogelijkheden die zij hebben, is door hun tong uit hun bek te hangen. Het hijgen kost echter ook veel energie, waardoor een hond nagenoeg niet goed afkoelt. Ook via de voetzolen is afkoelen van het lichaam zeer moeilijk.

Al met al is het voor honden lastig om op een aangename manier een warme dag te overleven. Gelukkig kan jij daar een handje bij helpen. Hoe? Door het beste koelvest voor jouw hond aan te schaffen. Het beste koelvest voor jouw hond voorziet jouw hond van de gewenste verkoeling en is op warme dagen eigenlijk onmisbaar.

In dit artikel kijken wij nader naar het beste koelvest voor honden. We bespreken waar je op moet letten bij het uitkiezen van het beste koelvest voor jouw hond en we hebben zelf ook alvast onderzoek gedaan. In dit artikel vind je daardoor ook een top 4 van de beste koelvesten voor honden. Neem het artikel op je gemakje door en schaf direct het beste koelvest voor jouw hond aan.

1. Waarom een koelvest voor je hond kopen?

Waarom het aan te raden is om het beste koelvest voor jouw hond aan te schaffen? Nou, het antwoord op die vraag hebben we eigenlijk al gegeven in de inleiding van dit artikel. Het koelvest is in staat om de lichaamstemperatuur van een hond omlaag te brengen, waardoor een hond warme dagen iets aangenamer door kan brengen. Een hond is immers alleen in staat om af te koelen via zijn tong en zijn voetzolen; in de praktijk blijkt dit niet toereikend genoeg.

Om mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen, is het dus aan te raden om het beste koelvest voor jouw hond te gebruiken. Het koelvest brengt de lichaamstemperatuur van jouw hond naar beneden, waardoor je hond bijvoorbeeld niet meer het risico loopt op oververhitting. Ook is het voor jouw hond een stuk aangenamer, aangezien hij vanaf dat moment niet meer zo hard hoeft te hijgen; dat kost hem immers ook veel energie.

Al met al is de aanschaf van het beste koelvest voor jouw hond aan te raden. Dat is zeker het geval als je een hond met een dikke vacht hebt. Deze vacht werkt namelijk isolerend en houdt de warmte volledig vast. Jouw hond krijgt het daardoor alsmaar warmer. Mocht er niet op tijd gehandeld worden, kan dit voor verschillende gezondheidsproblemen bij jouw trouwe viervoeter gaan zorgen.

2. Waar op letten bij de aanschaf van een koelvest voor je hond?

Hebben bovenstaande argumenten jou ervan overtuigd om ook een koelvest voor jouw hond aan te gaan schaffen? Dan is het advies om een goed vergelijk te maken tussen de verschillende koelvesten. Wij hebben de belangrijkste criteria op een rijtje gezet waar je goed op dient te letten. Door hier goed op te letten, vind je relatief snel het beste koelvest voor jouw hond.

Allereerst moet je goed naar de maat van het koelvest kijken. Deze maat wordt aangeduid met bijvoorbeeld S, M en L. Dat zegt echter niet zoveel. Let daarom altijd goed op de afmetingen die bij het product vermeld staan. Deze afmetingen hebben betrekking op de borstomvang van jouw hond. Meet daarom eerst de borstomvang van jouw hond op en ga vervolgens gericht op zoek naar het beste koelvest voor jouw hond met de juiste lengte.

Hierbij is het ook aan te raden om goed naar de verstelbaarheid van het koelvest te kijken. Het is immers niet wenselijk dat het koelvest té los om het lichaam van jouw hond zit, maar het koelvest moet ook zeker niet te strak om het lichaam zitten. Bekijk daarom goed de afmetingen van de beste koelvesten voor honden en selecteer op basis daarvan alvast het beste koelvest voor jouw hond.

hond met een koelvest om

Daarbij is het ook aan te raden om naar het design van het koelvest te kijken. Sommige koelvesten voor honden zijn nogal opvallend, terwijl andere koelvesten bijvoorbeeld de kleur van de vacht van een hond hebben. De keuze is aan jou wat betreft de kleur en het design van het koelvest voor jouw hond. In onze ogen is het vele malen belangrijker om naar de werking van het koelvest voor jouw hond te kijken.

Mede daarom willen we je aanraden om goed naar het materiaal van het koelvest kijken. Het materiaal is bepalend voor de levensduur, maar ook voor de werking van het beste koelvest voor jouw hond. Wij willen je graag adviseren om te kiezen voor een koelvest van reflecterend materiaal. Dit materiaal stoot eigenlijk de felle zonnestralen af, waardoor jouw hond het al een stuk minder warm krijgt.

Tot slot willen we je ook aanraden om naar het gemak van het beste koelvest voor jouw hond te kijken. Bekijk bijvoorbeeld hoe je het koelvest aan en uit moet trekken, hoe comfortabel het koelvest voor jouw trouwe viervoeter is en hoe lang de werking van het koelvest voor jouw hond is. Sommige koelvesten kunnen bijvoorbeeld 5 uur achtereen gesloten jouw hond van de gewenste verkoeling voorzien, terwijl dat bij andere koelvesten “slechts” 3 uur is.

3. De 4 beste koelvesten voor een hond

Het uitkiezen van het beste koelvest voor jouw hond is absoluut geen gemakkelijke klus. Je doet deze aankoop immers niet dagelijks en bent daardoor wellicht ook niet helemaal zeker van je uiteindelijke keuze. Graag helpen we jou een handje om de zoektocht naar het beste koelvest voor jouw hond te vergemakkelijken. Wij hebben namelijk allerlei koelvesten aan een strenge keuring onderworpen; uiteindelijk zijn we hierdoor op een top 4 uitgekomen. Hieronder vind je korte reviews over de 4 beste koelvesten voor honden.

3.1. InnovaGoods – Verkoelend vest voor middelgrote honden – M

Dit koelvest van InnovaGoods is wat ons betreft het beste koelvest voor middelgrote honden. Dit koelvest is van hoogwaardig materiaal vervaardigd, waardoor jouw hond tot 3 uur lang van een verkoelend effect geniet. Het koelvest is bovendien zelfademend en kan na gebruik weer makkelijk bijgevuld worden. Jouw hond geniet dus ook op de lange termijn van dit koelvest.

Het koelvest is geschikt voor middelgrote honden. Dat gaat gepaard met een omtrek bij de schouders van 72 centimeter, een omtrek bij de nek van 52 centimeter en een breedte van 26 centimeter bij de borst. Bijkomend voordeel is dat dit koelvest relatief voordelig geprijsd is. Al met al volgens ons dus het beste koelvest voor een middelgrote hond.

 • Kleur: blauw.
 • Materiaal: PVA.
 • Werkingsduur: 3 uur.
 • Geschikt voor: middelgrote honden.

3.2. Trixie – Koelvest voor de hond – XS – Omvang 32 cm

Ook over dit koelvest voor honden van Trixie zijn we zeer te spreken. Net zoals de hierboven genoemde variant is dit koelvest van PVA gemaakt, waardoor jouw hond geniet van een heerlijk verkoelend effect. Het vest is in staat om de warmte van jouw hond op te nemen, waarna de warmte direct verdampt wordt. Voordeel hiervan is dat je het koelvest vele jaren lang kunt gebruiken. De maximale buik/borstomvang van jouw hond kan voor dit koelvest 32 centimeter zijn.

Zijn deze afmetingen niet toereikend genoeg voor jouw hond? Dan kan je ook kiezen voor één van de andere maten van dit Trixie koelvest voor honden: maat S (max. 48 cm borstomvang), maat M (max. 65 cm borstomvang), maat L (max. 85 cm borstomvang) en maat XL (max. 100 cm borstomvang).

 • Kleur: blauw.
 • Materiaal: PVA.
 • Werkingsduur: onbeperkt.
 • Geschikt voor: kleine honden.

3.3. Suitical – Dry cooling vest hond – Zilver – 60 – 85 x 65 – 85 cm

Voor dit koelvest van Suitical hebben we ook een plekje ingeruimd in deze top 4 van beste koelvesten voor honden. Dit koelvest dien je te vullen met water, waarna het koelvest tot 3 dagen lang gebruikt kan worden. Het koelvest is daarbij in staat om jouw hond met enkele graden af te koelen; in vergelijking met de buitentemperatuur kan dit koelvest een temperatuur van 15 graden láger behalen. Het koelvest is van polyester en is volledig grijs, waardoor de felle zonnestralen prima weerkaatst worden.

Dit koelvest is geschikt voor honden met een borstomvang van 65 tot 85 centimeter. Je kunt ook voor maat S (55 tot 70 centimeter) kiezen. Al met al is dit volgens ons het beste koelvest voor grotere honden.

 • Kleur: grijs.
 • Materiaal: polyester.
 • Werkingsduur: max. 3 dagen (daarna bijvullen).
 • Geschikt voor: grote(re) honden.

3.4. Nobby – Cool ice vest – 25 cm

Deze lijst met beste koelvesten voor honden sluiten we graag af met dit koelvest van Nobby. Dit koelvest is makkelijk te gebruiken, biedt de gewenste verkoeling aan jouw hond en is niet al te groot. Het vest is hierdoor met name geschikt voor kleine honden, aangezien de maximale ruglengte 25 centimeter en de maximale buikomvang 46 centimeter is. Je kunt dit koelvest nat maken voor gebruik, het vest even goed uitwringen en vervolgens om het lichaam van jouw hond heen doen. Je maakt het koelvest makkelijk met klittenband vast, waarna het koelvest zijn werk gaat doen. Jouw hond heeft het een stuk aangenamer tijdens warme dagen. Na gebruik stop je het koelvest in de wasmachine, waardoor jouw hond de volgende dag weer van een schoon en verkoelend vest geniet.

 • Kleur: blauw.
 • Materiaal: PVC.
 • Werkingsduur: max. 3 uur (daarna opnieuw nat maken).
 • Geschikt voor: kleine honden.

4. Veelgestelde vragen

Vraag je je op dit moment af hoe je het beste koelvest voor jouw hond moet gebruiken? Dan ben je zeker niet de enige. Over het gebruik van de koelvesten voor honden krijgen wij regelmatig vragen. Wij hebben deze vragen gebundeld en geven in onderstaande sectie met veelgestelde vragen het antwoord op die vragen.

Wat is de juiste maat voor je hond?

Om achter de juiste maat voor jouw hond te komen, moet je twee afmetingen op gaan meten: de borstomvang en de lengte van de rug. De borstomvang meet je op door een meetlint onder zijn buik door te halen. De lengte van de rug meet je van zijn nek tot aan het begin van zijn staart. Op basis van deze twee lengtes kun je uiteindelijk de juiste maat bepalen.

Hoe kun je het koelvest voor je hond vastmaken?

Voor het vastmaken kun je gebruik maken van de klittenbandsluiting van het koelvest. Zorg er wel altijd voor dat het koelvest niet té strak, maar ook niet té los zit. Mogelijk moet je dus eerst het koelvest even op de juiste afmetingen instellen.

Hoe kun je het koelvest voor je hond schoonmaken?

Gedurende een dag wordt een koelvest uiteraard vies. Je kunt dit makkelijk schoonmaken door hier een doekje over heen te halen, maar je kunt sommige koelvesten voor honden ook in de wasmachine stoppen. Of dat bij het beste koelvest voor jouw hond ook het geval is, hangt onder meer af van het gebruikte materiaal. Check dus altijd goed de handleiding/instructies.

Pagina beoordelen?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *