Dit zijn de grootste hondenrassen

Laatst bijgewerkt: 8 november 2022

Ben jij een liefhebber van grote trotse honden? Lees verder, want speciaal voor jou hebben wij een lijstje met de allergrootste hondenrassen samengesteld. Sommige baasjes zullen er hun handen vol aan hebben, letterlijk, maar één ding is zeker, met een grotere hond heb je ook meer om te knuffelen! 

Deense dog

Voordelen grote hond 

Waarom zou je kiezen voor een grote hond? Er zijn meerdere voordelen. Mensen kiezen vaak voor een grotere hond omdat deze een veilig gevoel geeft. Wanneer je in de avond een wandeling maakt of alleen bent in huis geeft zo’n groot beest snel een gevoel van bescherming. En afhankelijk van het ras kunnen deze honden ook zeker bescherming bieden bij geval van nood of een onveilige situatie. 

Ook wordt er gezegd dat een grote hond sneller trucjes kan leren of aanhankelijker zijn. Dit is iets wat echt afhangt van het ras en niet alleen van de grootte van een hond. 

Grote honden zijn speels en hebben veel energie! Je kunt ze met veel gemak meenemen op lange wandelingen of een hardlooptocht. 

Een grote hond zie je niet zomaar over het hoofd, hierdoor vermijd je onhandige situaties. Grote honden zijn ook wat toleranter naar kinderen en andere honden. 

Nadelen grote hond 

Wanneer je een grotere hond de ruimte kunt bieden die hij of zij nodig heeft, zijn er eigenlijk weinig nadelen aan het hebben van een grote trouwe viervoeter. Een grote hond is natuurlijk wat lomper en kan door zijn formaat dingen omstoten in huis. 

Ook kan een grote hond mensen wat overweldigen. Hier kan je het beste rekening mee houden. Gelukkig zijn de meeste grote honden wat toleranter naar kinderen en andere honden en erg aanhankelijk, maar dit weten andere mensen natuurlijk niet, waardoor een grote hond wat eng kan lijken. 

Een grote hond eet een stuk meer dan kleine honden, hierdoor kost het meer om een grote hond te verzorgen. 

De grootste hondenrassen 

Nu is het de tijd om deze grote hondenrassen te benoemen! 

1. Duitse of Deense Dog 

Wanneer je op zoek bent naar de allergrootste hond is hier de Duitse Dog. Bij deze hoge hond kan een reu wel 90 centimeter hoog worden! Ook de spitse snuit van deze hond valt meteen op. Ze zijn uitgerust met een korte vacht, die weinig bijbehorende verzorging nodig heeft. 

2. Deerhound

Deze hond is afkomstig uit Schotland en is een typische windhond. In Schotland werden deze dan ook gebruikt als jachthond. Tegenwoordig zijn deze honden meer een gezelschapsdier geworden. De Deerhound deelt veel gelijkenissen met de Greyhound, maar er is één belangrijk verschil: de grootte natuurlijk! Een reu kan wel tot 76 centimeter groot worden en tot 48 kilo wegen. 

3. Leonberger

Een andere grote hond is de Leonberger, deze bijna leeuwachtige hond komt oorspronkelijk uit Duitsland. Ze hebben een zachtaardig en betrouwbaar karakter. Deze honden kunnen tot wel 80 centimeter hoog worden en tot wel 75 kilo wegen!

4. Ierse Wolfshond

De Ierse Wolfshond staat bekend als één van de grootste honden. Deze grote viervoeter heeft wel een vriendelijke en lieve uitstraling. De levensverwachting van deze hond is helaas niet zo lang, hij wordt maar iets tussen de 6 en 10 jaar. De schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van deze hond is van 79,0 tot 85,0 cm. Het gewicht van een Ierse wolfshond kan oplopen tot 55 kilo. 

Ierse Wolfshond

5. Anatolische Herder

De Anatolische herder is een berghond met een zeer uniek karakter. Deze hond heeft een baasje nodig dat hem een strikte opvoeding kan geven. Hij wordt ook wel een Turkish Guard Dog genoemd. De hond kan wel 74 tot 81 centimeter hoog worden. Qua gewicht zal een reu tussen de 50 tot 65 kilo kunnen zijn. 

6. Afghaanse Windhond

De Afghaanse windhond heeft dankzij zijn lange vacht een uniek uiterlijk. De verzorging van deze vacht kan hierdoor ook lang duren. Dankzij het lieve karakter van de hond is maakt hem de perfecte hond waar je in huis van kunt genieten. Een reutje van dit soort kan wel 68 tot 74 centimeter worden. Deze honden kunnen ook van 23 tot 28 kilo wegen.

7. Engelse Mastiff 

De zware Engelse Mastiff is vroeger in de oorlog veel gebruikt. Ook vandaag de dag is het een beschermende hond. De engelse viervoeter heeft een brede kop en dunne hangende oren. De vachtharen zijn kort en bruin. Deze grote honden kunnen een schofthoogte van 80 centimeter bereiken en een gewicht van 80 kilo. Deze honden worden meestal niet ouder dan 10 of 11 jaar.

8. Pyrenese Berghond 

Zoals de naam al zegt komt de Pyrenese Berghond aanhankelijke en intelligente hond uit de Franse Pyreneeën. Hier werden deze honden vroeger ingezet om kastelen te bewaken. Nu is dit ras nog steeds razend populair. Deze hond wordt gemiddeld 10 tot 12 jaar. Hij heeft een schofthoogte van 70 tot 80 centimeter en kan qua gewicht oplopen tot 60 kilo. 

Dit was het lijstje van de grootste hondensoorten. Zit jouw ideale hond er niet tussen? Gelukkig zijn er nog genoeg andere grote honden.

Veelgestelde vragen

Wat eten grote honden?

Een volwassen hond eet 10 gram per lichaamsgewicht terwijl een hond in de groei zelfs 25 gram per kilo lichaamsgewicht eet.

Wat is de grootste hond?

Momenteel is de Deense dog de grootste hond ter wereld.

Waar moet je op letten als je een grote hond in huis neemt?

Natuurlijk is het handig om veel dingen onbereikbaar te maken voor de grote hond. Aangezien deze zo hoog is kan deze wellicht bij de tafels komen. Ook kan een grote hond wat lomp zijn. Neem er dus alleen een wanneer je er de ruimte voor hebt.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *