Afghaanse Windhond

Laatst bijgewerkt: 30 april 2022

In de afgelopen jaren zijn allerlei verschillende hondenrassen “ontstaan”. Sommige van deze hondenrassen hebben in de nabije omgeving het levenslicht gezien, terwijl de oorsprong van andere hondenrassen in de niet-voor-de-hand-liggende-gebieden terug te vinden is. Dat is onder meer het geval bij de Afghaanse Windhond.

Zoals de naam al duidelijk laat zien, is de oorsprong van dit ras in Afghanistan te vinden. In dit bergachtige en ruige land wist de Afghaanse Windhond uit te groeien tot een zeer geliefde hond. Nadat dit ras rond 1900 de overstap naar Europa heeft gemaakt, is de populariteit in Europa ook gigantisch gestegen. De Afghaanse Windhonden werden/worden in Europa veel gebruikt als ren- en tentoonstellingshond. Desalniettemin is het óók een hond waar je in huis van kunt genieten. Zijn unieke uitstraling, guitige kop en lieve karakter maken dit ras tamelijk bijzonder. Een Afghaanse Windhond wordt gemiddeld 12 tot 14 jaar oud.

Samenvatting Afghaanse Windhond

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Afghaanse Windhond.

Karakter Lief, rustig, waakzaam, werklustig, zelfstandig en zorgzaam.
Levensverwachting 12 tot 14 jaar.
Schofthoogte Reu: 68,0 tot 74,0 cm.Teef: 60,0 tot 69,0 cm.
Gewicht Reu: 23,0 tot 28,0 kg.Teef: 23,0 tot 28,0 kg.
Vachtkleur Alle kleuren mogelijk.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Laag.
Benodigde verzorging Veel.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.
Rasgroep Windhonden.

1. Uiterlijke kenmerken

Over de uiterlijke kenmerken van een Afghaanse Windhond zouden we in principe een geheel boek kunnen schrijven. Het uiterlijk van dit ras is namelijk met geen enkel ander ras te vergelijken; zijn haren, zijn lichaamsbouw en zijn kop zijn stuk voor stuk uniek te noemen. Mocht je in Nederland een Afghaanse Windhond op straat tegenkomen, herken je hem ongetwijfeld al van grote afstand.

Laten we aftrappen met de bijzondere kop van de Afghaanse Windhond. Zijn kop torent hoog boven de rest van zijn lichaam uit; een beetje zoals op foto’s van oude dinosaurussen ook het geval is. Verder is het opvallend dat zijn kop lang is, maar dat dit ook geldt voor zijn snuit. Hij heeft hierdoor een behoorlijk uitgerekt gezicht, waar de unieke haargroei ook nog de nadruk op weet te leggen. De oren worden door een Afghaanse Windhond hangend gedragen en zijn óók lang te noemen. Tot slot zijn ook de ogen nog het benoemen waard. De ogen hebben namelijk een driehoekige vorm en lopen ietwat schuin naar buiten toe.

Zijn bijzondere en lange kop loopt over in een lange en rechtopstaande nek. Met name door deze nek torent zijn kop hoog boven de rest van zijn lichaam uit. De lange nek loopt uiteindelijk over in een relatief korte rug. Deze verhoudingen lijken ietwat uit proportie te zijn, waardoor de Afghaanse Windhond een uniek lichaam heeft. Aan het einde van de rechte rug is een laag aangezette staart te vinden; deze staart wordt in ruststand hangend gedragen. Op het moment dat hij in actie komt, wordt de staart in een (lichte) krul gedragen.

Niet alleen het lichaam van een Afghaanse Windhond is bijzonder te noemen, maar ook zijn vacht. Zijn vacht bestaat uit twee verschillende lagen; een ondervacht met zacht en wollig haar en een bovenvacht met lang en fijn dekhaar. Deze bovenste vacht kent bovendien op sommige lichaamsdelen lange bevedering?Haren die beduidend langer zijn dan de rest van de vacht.X; dat is het geval bij de oren, rondom zijn kop, rondom zijn benen, rondom zijn flanken en bij zowel zijn voor- als achterhand?De achterpoten en aangrenzende lichaamsdelen van de hond.X.

Qua kleur zijn in principe allerlei kleuren mogelijk. Dat varieert van lichte kleuren tot aan donkere kleuren, maar ook combinaties van kleuren komen in groten getale voor. Zo zijn er op het internet foto’s te vinden van een Afghaanse Windhond met een witte vacht en een donker masker. Dit is slechts één van de kleurstellingen die mogelijk is bij dit ras.

2. Gedrag

In het verre verleden werd de Afghaanse Windhond in Afghanistan voor meerdere doeleinden ingezet. Meestal deed hij dienst als jager, maar in sommige gevallen was het ook een ware waakhond. Naast dit verleden zijn in zijn karakter niet al te veel verwijzingen meer zichtbaar. Dit komt met name doordat de Afghaanse Windhond, zoals wij die in Nederland kennen, gefokt is volgens de Engelse rasstandaard. Dit fokbeleid heeft ervoor gezorgd dat het karakter van dit ras (deels) veranderd is.

Wel kunnen we stellen dat de Afghaanse Windhond nog steeds behoorlijk zelfstandig is. Het is een hond die weet wie zijn baasje is, maar tegelijkertijd ook graag zelf op avontuur gaat. Hij onderneemt graag activiteiten met zijn baas, maar vindt het ook heerlijk om zelf taken te verrichten en zelf resultaten te boeken. Van nature is het een harde werker en dat is ook duidelijk terug te zien in het huidige karakter. Hij kan behoorlijk hard voor zichzelf zijn en eist continue het uiterste van zichzelf.

In huis is het een rustige, lieve en zorgzame hond. Hij vindt het heerlijk om aangehaald te worden, maar hij vindt het ook heerlijk om in zijn hondenmand heerlijk te dutten. De energie die hij heeft, raakt hij namelijk het liefste buiten kwijt. Welke mogelijkheden je daar zoal voor hebt, lees je later in dit artikel onder het kopje “beweging”.

In de omgang met andere honden en kinderen kent hij de nodige aandachtspunten. Hij is van nature behoorlijk rustig, maar hij kent ook een redelijk fel randje. Dat randje kan getriggerd worden op het moment dat hij aangevallen wordt of lastig gevallen wordt. Ook als (kleine) kinderen vervelend bij hem gaan doen, kan hij zich aangevallen voelen. Op dat moment is hij moeilijk in toom te houden en kan hij behoorlijke schade aanrichten. Mede door deze eigenschap is het niet aan te raden om hem alleen te laten met (kleine) kinderen.

Door de jaren heen is dit ras steeds waakser geworden. Je kunt een Afghaanse Windhond prima een erf, huis of ander object laten beveiligen. Hij doet hier zijn uiterste best voor en hij stelt zijn eigen territorium voorop. Daarbij heeft hij niet alleen oog voor de objecten op het territorium, maar ook zeker voor zijn eigen roedel. Voor zijn baasjes gaat hij door het vuur. Naar zijn baasjes toe is hij sowieso behoorlijk loyaal. Het is geen hond die al te snel bij je op schoot kruipt, maar het is wel een hond die het beste met jou voor heeft. Dat blijkt uit eigenlijk zijn volledige gedrag.

3. Verzorging

Het is ongetwijfeld geen verrassing; de vacht van een Afghaanse Windhond heeft de nodige verzorging nodig. Het advies is om dagelijks de vacht door te borstelen, schoon te maken en te ontklitten. Gedurende de dagen kan hij behoorlijk veel vuil in zijn vacht krijgen, waardoor het ook aan te raden is om hem regelmatig te wassen.

Ga je hem wassen? Hou dan rekening met het feit dat zijn ondervacht heel langzaam opdroogt. Dit proces kan je bevorderen door bijvoorbeeld een waterblazer te gebruiken. Gebruik tevens altijd speciale hondenshampoo; de vacht van een Afghaanse Windhond moet al met al op de best mogelijke manier verzorgd en gewassen worden.

In de afgelopen tientallen jaren is gebleken dat dit ras behoorlijk gezond is. Desalniettemin zijn er enkele gezondheidsproblemen waar je scherp op moet zijn. Dat is onder meer het geval bij epilepsie. Relatief veel honden van dit ras hebben last van deze aandoening, waarbij er sprake is van een tijdelijke verstoring in de hersencellen.

Verder is de Afghaanse Windhond behoorlijk groot, waardoor de kans op heupdysplasie behoorlijk groot is. Het advies is om regelmatig zijn loopje te observeren. Mocht je een afwijkende motoriek constateren, is het raadzaam om spoedig een afspraak bij de dierenarts te maken. Bij deze aandoening is er namelijk sprake van een bovenmatige slijtage van het gewricht. Deze slijtage brengt veel pijn met zich mee en kan voor de nodige pijnscheuten bij jouw hond zorgen.

afghaanse windhond staat voor baasje op een grindpad

4. Opvoeding

Is de Afghaanse Windhond een hond die je allerlei commando’s aan kunt leren? Ja, het is mogelijk, maar het neemt onwijs veel tijd in beslag. Van nature is hij namelijk niet de meest gehoorzame hond. Het is echter wel een hond die zijn eigen intelligentie op de juiste manier kan gebruiken en op die manier alsnog het gewenste gedrag kan vertonen.

Bij de opvoeding is het in ieder geval van belang om consequent en vriendelijk te zijn. Geef hem veel liefdevolle aandacht, beloon goed bedrag en volg de opgestelde regels zeer strikt op. Doe je dat niet? Dan heb je een zware kluif aan hem. Dat is ook het geval als je hem met de harde hand op gaat voeden. Hij is totaal niet het type hond dat met wilde armbewegingen en stemverheffingen te maken moet krijgen.

Verder is het advies om hem met veel respect te behandelen en op vroege leeftijd mee te nemen naar een puppycursus. Op deze cursus kan je hem de basale regels aanleren, terwijl je ook nog kunt werken aan de socialisatie. In de omgang met andere honden is hij namelijk niet de meest makkelijke. Probeer dit te verbeteren door hem op jonge leeftijd in contact te laten komen met andere honden.

Wil je graag dat hij los kan lopen? Dan moet je hier tijdens de opvoeding onwijs veel aandacht aan besteden. Door zijn scherpe ogen is hij in staat om de meest kleine prooien op grote afstand al te herkennen. Mocht hij los lopen, twijfelt hij geen moment en rent hij snel op deze prooi af. Het is aan jou om te voorkomen dat hij tijdens het wandelen alle kanten opschiet. Probeer dit dus zo snel mogelijk af te leren en besteed hier de nodige aandacht aan.

Tot slot is het aan te raden om je in hem te verplaatsen. Zodra je dat voor elkaar krijgt, bouwt hij veel respect voor je op. Dit wederzijdse respect zorgt uiteindelijk voor een hechte band, waarna hij voor jou door het vuur gaat. Hij ziet jou als zijn echte baasje en hij is bereid om heel ver te gaan om jou “tevreden te stellen”.

5. Beweging

De voorouders van dit ras waren eigenlijk de hele dag onderweg. Ze waren de gehele dag aan het jagen en moesten ’s avonds ook nog het erf en de eigendommen van de jagers beschermen. Mede hierdoor hebben de hedendaagse Afghaanse Windhonden nog steeds een gigantisch uithoudingsvermogen. Behalve dit uithoudingsvermogen zijn deze honden ook onwijs snel; ze kunnen tot wel 45 kilometer per uur hardlopen.

Het is al met al niet verbazingwekkend dat dit ras de behoefte heeft aan de nodige beweging. Ga elke dag lange wandelingen met hem maken of laat hem naast de fiets mee rennen. Mocht je het leuk vinden, kan je ook met hem naar een speciale hondenrenbaan toe. Daar kan hij zijn energie echt kwijt en kan hij dus snelheden van 45 kilometer per uur bereiken.

Geef je hem te weinig beweging? Dan ga je dit direct aan zijn gedrag merken. Hij kan zijn energie niet kwijt en hij wordt niet voldoende uitgedaagd. Als daar sprake van is, gaat hij ongewenst gedrag in huis vertonen. Voorkom dit door hem dagelijks de benodigde beweging te geven. Hij doet niks liever dan heerlijk in de buitenlucht rond te lopen en zijn uithoudingsvermogen aan te spreken.

6. Geschiedenis

De naam van dit ras laat direct zien waar het ras vandaan komt; Afghanistan. Over de exacte oorsprong doen echter meerdere verhalen de ronden, maar meerdere verhalen laten zien dat dit ras al zo’n 4000 jaar oud is. Pas rond het jaar 1900 kwam dit ras ook naar Europa toe; Engeland was het eerste land waarin deze honden te vinden waren.

Door de jaren heen is het nodige veranderd aan de Afghaanse Windhond. Dat is deels te wijten aan de Engelse fokstandaard die in de afgelopen periode gehanteerd is; deze fokstandaard heeft het ras niet per sé slecht gedaan. Mede vanwege dit “vernieuwde” fokbeleid zijn de hedendaagse Afghaanse Windhonden prima honden om in huis te hebben. Je geniet van zijn prachtige uitstraling en van zijn lieve karakter.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *