Voor een hond is het niet altijd makkelijk om zijn gevoelens te uiten. Je merkt bijvoorbeeld niet al te snel aan een hond als hij pijn heeft of als hij zich ietwat ziekjes voelt. Het is immers geen wezen dat met ons kan praten en daardoor verloopt de communicatie soms een beetje stroef. Mede daarom is het advies om je hond goed in de gaten te houden en te observeren.
Merk je dat jouw hond piept? Dat kan één van de signalen zijn waarmee hij probeert aan te geven dat hij ergens last van heeft. Hij kan zich op dat moment eventjes niet lekker voelen, maar hij kan ook behoorlijke pijn hebben. Een hond die piept hoeft niet altijd pijn te hebben; hij kan ook bijvoorbeeld piepen omdat hij zin in iets lekkers heeft of als hij het ergens niet mee eens is.
Als jouw hond piept, hoef je je niet direct zorgen te maken. Het is echter wel aan te raden om het piepgedrag van jouw hond in de gaten te houden. Piept hij behoorlijk veel? Merk je ook nog andere gedragsveranderingen op? Dan is het wellicht noodzakelijk om een bezoekje aan de dierenarts te brengen. In dit artikel zetten we graag alle relevante informatie over het onderwerp “hond piept” op een rijtje. We bespreken waarom een hond piept, wat je kunt doen aan een piepende hond, hoe je het piepen kunt voorkomen en tot slot geven we nog enkele handige tips.
1. Waarom piept je hond?
Is jouw hond wel eens zachtjes aan het janken? Of hoor je hem met enige regelmaat piepen? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Eigenlijk zijn er drie oorzaken die veelvuldig aangewezen kunnen worden als dé reden voor het feit dat jouw hond piept. Over deze oorzaken vertellen we je in het volgende hoofdstuk iets meer.
Graag willen we eerst bespreken wáárom een hond piept. Waarom kiest een hond ervoor om te piepen of om zachtjes te janken? Hij kan immers toch ook blaffen? Dat klopt; met het piepen probeert een hond echter iets anders aan te geven dan als hij aan het blaffen is.
Het is sowieso belangrijk om te weten dat een hond altijd om een bepaalde reden piept. Een hond piept niet zomaar; mocht hij veel aan het piepen zijn, is dat dus iets wat je goed in de gaten moet houden. Piept jouw hond heel af en toe? Dan is het niet direct noodzakelijk om je zorgen te gaan maken; piepen is namelijk één van de weinige middelen waarop een hond met jou kan communiceren. Pas als hij veelvuldig aan het piepen is, is er mogelijk iets (ergs) aan de hand.
2. Wat is de oorzaak?
Zoals we hierboven al aangegeven hebben, kiest een hond er nooit zomaar voor om te piepen. Hij doet met een duidelijke reden; de oorzaak van het piepen is daarom niet al te lastig te achterhalen. Om je hier een handje bij te helpen, bespreken wij de meest voorkomende oorzaken hieronder in het kort. Lees deze oorzaken op je gemak door en probeer op die manier te achterhalen waar jouw hond last van heeft.
De eerste oorzaak van het piepen kan pijn zijn. Op het moment dat jouw hond pijn heeft, laat hij dit niet altijd even duidelijk merken. Alleen door te piepen, te janken of te blaffen kan hij aangegeven dat hij ergens pijn heeft. Het piepen is hierbij eigenlijk een natuurlijke vorm van communicatie en mag je dus niet negeren. Merk je ondertussen ook op dat jouw hond moeilijk loopt of andere gedragsveranderingen heeft? Dan is een bezoek aan de dierenarts zeker aan te raden.
Een andere oorzaak is terug te vinden in stress, angst of een opgewonden gevoel. Zodra een hond zijn emoties niet meer volledig onder controle heeft, gaat hij piepen. Het lastige hieraan is dat deze manier van communiceren voor ons niet natuurlijk aanvoelt. Veel baasjes kiezen er in zo’n situatie voor om hem gerust te gaan stellen, bijvoorbeeld door hem over zijn bol heen te aaien. Je kunt er echter beter voor kiezen om hem van de angst of de stress af te helpen.
Mocht jouw hond opgewonden zijn, valt daar niet altijd iets aan te doen. Deze opwinding hoeft overigens niet altijd seksueel gerelateerd te zijn, maar kan ook plaatsvinden als jouw hond heel erg blij is. Als jouw hond piept, kan dit ook een teken van ultieme blijheid zijn.
Een hond die piept, kan ook jouw eigen schuld zijn. Wat we hiermee bedoelen? Nou, mogelijk heb je hem in de opvoeding “geleerd” dat piepen voor hem normaal is. Mogelijk heb je hem continu een snoepje gegeven om maar te voorkomen dat hij door gaat met piepen. Zodra hij op dit moment piept, associeert hij dat dus met het krijgen van een lekker snoepje. Het piepen van jouw hond is hierdoor eigenlijk aangeleerd gedrag, waarbij het bijzonder lastig is om dit weer af te leren. Je moet voor elkaar zien te krijgen dat dit piepen gaat stoppen; dat doe je zéker niet door hem te blijven “belonen”.
Tot slot kan het piepen van een hond ook door de griep of door koorts komen. Als jouw hond daar last van heeft, is het logisch dat jouw hond piept. Hij probeert daarmee aan te geven dat hij zich niet lekker voelt, dat hij het koud heeft of dat hij ergens anders last van heeft. Mocht hier sprake van zijn, merk je dit ook op aan andere symptomen. Enkele van deze symptomen hebben we in onderstaand rijtje opgesomd:
- Je hond drinkt veel meer dan normaal.
- Je hond slaapt veel meer dan normaal.
- Je hond heeft diarree, obstipatie en/of laat veel winden.
- Je hond moet overgeven.
- Je hond eet meer óf juist minder.
- Je hond heeft moeite met bewegen (hardlopen, springen etc.).
- Je hond voelt warm aan (koorts).
De oorzaken van het piepen van een hond zijn dus behoorlijk divers. Feit is dat jouw hond niet zomaar piept; een hond piept om iets aan jou duidelijk te maken. De oorzaak hiervan kan pijn of een (kortstondige) ziekte zijn, maar de oorzaak hiervoor kan ook terug te vinden zijn in de opvoeding. Ook is het mogelijk dat jouw hond angstig is, stress heeft of opgewonden is. Ons advies: probeer het piepen van jouw te observeren en ga bovenstaande oorzaken één voor één na. Mogelijk vind je daarmee direct dé reden waarom jouw hond piept.
3. Wat kun je tegen het piepen doen?
Piept jouw hond veel? Of piept jouw hond af en toe? Dit is eigenlijk één van de belangrijkste vragen die je voor jezelf moet zien te beantwoorden. Op het moment dat jouw hond af en toe piept, is er namelijk niet direct reden tot zorgen. Hij kan mogelijk even ergens last van hebben of zich eventjes een dagje niet lekker voelen.
Op het moment dat jouw hond vaak piept, is het wel van belang om in actie te komen. De eerste stap die je dient te zetten, is het observeren van het piepgedrag van jouw hond. Op welke momenten van de dag piept jouw hond? In welke situaties is jouw hond aan het piepen? En met welke frequentie piept jouw hond? Door op deze vragen een antwoord voor jezelf te formuleren, kun je vervolgens gericht op zoek gaan naar de oorzaak.
Heb je de oorzaak eenmaal gevonden? Dan zijn de mogelijkheden die je op dat moment hebt afhankelijk van de soort oorzaak. Heeft jouw hond pijn of is hij langdurig al niet lekker? Dan is het advies om met jouw hond naar de dierenarts te gaan. Aan de hand van enkele tests kan een dierenarts een diagnose stellen en mogelijk direct medicatie aan jouw trouwe viervoeter geven. Piept jouw hond door angst, door stress of door opwinding?
Als er sprake van opwinding is, hoef je er eigenlijk niks aan te doen. Als jouw hond piept door stress of door angst, is het advies om hier wel iets aan te gaan doen. Je moet hierbij de oorzaak aan gaan pakken: wat is de reden dat jouw hond angstig is of last van stress heeft? Als je dat duidelijk in kaart hebt gebracht, kun je gericht toewerken naar de juiste oplossing hiervoor. Zodra deze oplossing werkt, zul je merken dat jouw hond minder gaat piepen.
Is jouw hond aan het piepen zonder aanwijsbare reden? Dan kan de oorzaak hiervoor terug te vinden zijn in de manier waarop hij opgevoed is. Mogelijk heeft hij het piepen geassocieerd met beloningen, indien je hem vroeger bijvoorbeeld snoepjes hebt gegeven als hij aan het piepen was. Het afleren van deze oorzaak is behoorlijk lastig en intens. Ons advies is om hiervoor naar een hondenschool te gaan; professionele hondeninstructeurs kunnen je hier ongetwijfeld op de juiste manier mee helpen.
4. Handige tips
Als jouw hond piept, hoef je je dus niet direct zorgen te maken. Alleen als jouw hond echt pijn heeft, is dat iets om je zorgen over te maken. De andere oorzaken zijn relatief onschuldig en kunnen meestal ook goed aangepakt worden. Om dit artikel waardig af te sluiten, hebben wij nog enkele handige tips voor jou op een rijtje gezet. Met sommige van onderstaande tips voorkom je dat jouw hond piept en met andere van onderstaande tips kun je het piepen van jouw hond op een efficiënte manier tegengaan:
- Tip 1: piept jouw hond tijdens het bedelen of om aandacht te vragen? Negeer hem dan compleet. Dat is de enige manier waarmee je deze vorm van piepen af kunt leren.
- Tip 2: observeer jouw hond elke dag goed. Merk je veranderingen in zijn gedrag en gaat dat gepaard met piepen? Dan is dit mogelijk een manier waarmee hij probeert aan te geven dat hij pijn heeft.
- Tip 3: zorg dat je consequent bent. Deze tip is met name van toepassing voor honden die piepen omdat ze denken dat ze daarmee beloond worden. Je moet consequent zijn en jouw hond dus nóóit meer belonen voor het piepen.
- Tip 4: vertrouw je het niet dat jouw hond vaak piept? Maak dan spoedig een afspraak bij de dierenarts. Het kan nooit kwaad om de dierenarts even naar jouw hond te laten kijken.
Het mag duidelijk zijn; als jouw hond piept, kun je dit op enkele manieren tegengaan. Observeer hem in ieder geval altijd goed en onderschat het piepen niet. Het piepen van jouw hond kan immers mogelijk ook wijzen op pijn, koorts, griep of een andere (kortstondige) ziekte.
Veelgestelde vragen
Vaak kan een piepende hond het volgende aangeven: de hond heeft pijn, voelt zich alleen of voelt stress.
Het is belangrijk om de oorzaak achter het piepen van jouw hond te ontdekken. Negeer daarom het piepen niet, maar zoek naar een oplossing. Als jouw hond last heeft van pijn is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan.
Bij een lichaamstemperatuur van minstens 39,5 graden heeft jouw hond koorts. Als deze temperatuur boven de 40 graden komt, is het gevaarlijk en moet je naar de dierenarts.
Mijn hond piept en springt uit pure blijdschap als hij kleine kinderen ziet of iemand die hij graag mag en wil dan ook tegen die persoon opspringen, hoe leer ik hem dit af.
Beste wike,
Om het opspringen af te leren raad ik je aan het volgende artikel door te nemen: http://hondenpassie.nl/training/opspringen-hond-afleren/.
Het piepen uit blijdschap is helaas moeilijk om af te leren, raadpleeg hiervoor een hondengedragstherapeut.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.
Nadat wij terug van vakantie zijn onze hond was mee, piept hij zodra wij allemaal boven zijn. Dit houdt lang aan, totdat een van ons uiteindelijk toch naar hem toe gaat om in ieder de rest rustig te laten slapen. Hoe kunnen wij dit het beste aanpakken!
Beste Beja,
Ik raad je aan dit artikel en de handige tips onderaan zorgvuldig door te nemen. Mocht het daarmee niet lukken, dan zou je altijd nog contact op kunnen nemen met je lokale dierenarts om zeker te weten dat er niks aan de hand is.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.
Hallo ik hebpup van 4maand en 1van3jaar…pup wil niet graag aan leiband wandelen en legt zich neer hoe los ik dit op ?
Beste Christine,
In dit artikel kun je meer informatie vinden over waarom je hond niet wilt lopen: http://hondenpassie.nl/beweging/hond-wil-niet-lopen/.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.
Als ik uit beeld ben Oala naar boven.. Dan gaat mij pup van 4.5 maand piepen en blaffen.. Wat moet ik daaraan doen?
Beste Suzanne,
Negeren en veel geduld. Daar ga je een heel eind mee komen.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.
Hoe kan ik de Augst van andere honden wegnemen bij mijn hondje ze vliegt andere honden aan zo klein als ze is uit Augst en harde geluiden is ze ook angstig voor bv een motor of een auto die herrie maakt .vind dit zo erg voor haar .voor de rest is het een lieverd en geen keffertje
Beste hannie,
Een puppy training waarbij ze ook goed gesocialiseerd wordt is mogelijk een oplossing. Ik raad je aan deze artikelen eens door te nemen: http://hondenpassie.nl/training/puppycursus/ en http://hondenpassie.nl/gedrag/socialisatie-puppy/.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.