Hond eet niet? Dit is hoe je je hond weer aan het eten krijgt!

Laatst bijgewerkt: 2 december 2022

Je hond eet niet? Geen stress. Dat je hond niet eet hoeft niet altijd direct ernstig te zijn. Een dag niet eten is namelijk één van de meest voorkomende meldingen bij de dierenarts.

Langere tijd niet eten is geen goed teken. Net zoals mensen hebben honden goede voeding nodig om sterk en fit te blijven. Wanneer je hond langere tijd niet eet kan hij snel afzwakken en ziek worden.

Lees direct in dit artikel wat je kunt doen om je hond weer te laten eten. Nooit meer een volle voerbak laten staan!

1. Hond eet niet meer

Net zoals de meeste mensen houden honden ook van eten. Soms kan het toch voorkomen dat je hond minder trek heeft of zijn huidige dieet toch niet zo heel lekker vindt.

Na verloop van tijd kan je hond naar zijn voerbak staren zonder wat te eten. Wat dit precies betekent is niet altijd duidelijk. Het beste is vaak een deskundige om advies te vragen of even langs de dierenarts te gaan. Zij kunnen je vaak goed adviseren. Wellicht heeft je hond tijdens een wandeling iets gegeten wat hem slecht gevallen is? Het is daarom belangrijk om actie te ondernemen.

Wil je weten wat je zelf al kunt doen? Lees dan gerust verder.

hond eet niet

2. Waarom eet mijn hond niet?

Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om de oorzaak van het niet eten te achterhalen.

  1. Vindt mijn hond zijn voer niet meer lekker? Ook voor honden kan variatie verbazingwekkend goed werken. Een andere maal kan je hond al snel weer aan het eten zetten.
  2. Voer ik mijn hond teveel? Het kan ook voorkomen dat je hond te veel te eten krijgt. Als hij simpelweg niet meer nodig heeft, zal je hond ook niet blijven eten. Dit kan te maken hebben met weinig activiteit overdag waardoor je hond ook niet veel nieuwe energie nodig heeft.
  3. Is je hond gespannen? Net zoals bij mensen kan eetlust afnemen door stress. Ben je momenteel aan het verhuizen, is je hond veel alleen thuis of heb je een nieuwe huisgenoot of gezinslid? Dit zijn allemaal factoren die mee kunnen spelen in de oorzaak.

3. Zichtbare gedragsveranderingen

Het observeren van je viervoeter kan essentieel om de oorzaak van het niet eten te ontdekken. Vertoont je hond ander gedrag zoals verminderde spontaniteit, enthousiasme en/of traagheid? Dan kan het zijn dat je hond wellicht ziek is.

Maar ook het tegenovergestelde kan voorkomen. Is je hond hyperactief, wilt hij continue spelen en heeft hij misschien geen tijd om te eten? Sommige honden bewaren namelijk ook eten voor later maar dit kan ook een aanwijzing zijn voor lichamelijke klachten.

Om je hond goed te observeren kan het handig zijn je hond een tijdslimiet te geven om te eten. Ook wanneer hij zich niet helemaal lekker voelt. Door na etenstijd van 15 minuten de voerbak weg te halen kun je ontdekken of je hond afgeleid, ongeïnteresseerd of voldaan was. Zet je namelijk op een later tijdstip de voerbak weer terug en slaat hij gretig toe? Dan weet je al meer.

4. Hond eet niet voor korte tijd

Zoals eerder benoemd is een dag niet eten van de hond een vaak voorkomend verschijnsel. Wees dus niet direct onrustig maar wees wel alert.

Honden verhongeren namelijk niet snel. Ze kunnen heel efficiënt met energie en verbranding omgaan waardoor ze makkelijk een dag, zelfs weken zonder eten kunnen. Ook kunnen honden door hoge temperaturen een verlaagde energiebehoefte krijgen waardoor eetlust afneemt.

Let op dat bovenstaande geldt voor volwassen honden. Wanneer je puppy niet goed meer eet is het zaak direct contact op te nemen met je dierenarts. Puppy’s hebben net zoals baby’s genoeg voeding nodig om goed op te kunnen groeien. Vitaminen zijn in deze levensfasen van enorm belang.

hond eet niet voor korte tijd

5. Hond eet niet voor lange tijd

Wanneer je hond langer dan 24 uur niet eet, kan er een probleem zijn ontstaan dat misschien niet vanzelf overgaat. Denk aan een opgelopen ziekte die niet van buitenaf te ontdekken is. Hulp van een dierenarts is hierbij genoodzaakt.

Het snel verliezen van gewicht kan een indicatie zijn van een medisch probleem.

Wanneer je je hond naar de dierenarts brengt zal hij of zij je hond eerst lichamelijk onderzoeken. Denk aan een controle van de mond, slijmvliezen, lymfeklieren, buik, longen en hart. Eventueel kan ook een urine- of bloedonderzoek afgenomen worden om problemen van binnenuit aan het licht te brengen.

In zeldzame gevallen wordt een röntgenfoto gemaakt om het hart of de longen nauwkeurig te analyseren. Ook een echo of endoscopisch onderzoek kunnen noodzakelijk zijn om de oorzaak van het niet eten te ontdekken.

6. Hoe krijg ik mijn hond weer aan het eten?

Je kunt je hond weer op verschillende manier laten eten. Denk bijvoorbeeld aan het spelenderwijs belonen van je hond met normale brokjes i.p.v. snacks. Op deze manier leert hij te werken voor zijn normale voeding.

Ook kun je speciale snacks aanschaffen waarop je hond lang kan kauwen zoals een vuile pens. Dit zorgt voor afwisseling in zijn dieet en daarnaast is kauwen ook nog eens goed voor het gebit van je hond.

Een andere manier is om warm water (geen kokend water) over zijn dagelijkse brokken te gieten. Op deze manier worden zijn droge brokken opeens papperig wat zorgt voor afwisseling in zijn dieet.

Heeft je hond last van een zwakke maag door medische problemen? Probeer dan licht verteerbare voeding te geven in kleine porties. Denk aan witte rijst met gekookte kip, gekookte witvis of wit brood.

7. Blijven drinken

Water drinken is essentieel voor je hond. Net zoals mensen kunnen honden ook niet lang zonder water. Na 24 uur kunnen namelijk al symptomen van uitdroging verschijnen.

Zonder water kunnen belangrijke processen in het lichaam van je hond niet goed functioneren. Dit kan blijvende schade veroorzaken.

Drinkt je hond te weinig door ziekte? Probeer dan kleine beetjes lauw water te geven om de maag niet nog meer van streek te maken.

hond eet niet? de hond moet blijven drinken

8. Ziekte bij je hond

Wanneer je hond ziek is geworden kun je dit vrij snel merken. Hij ziet er lusteloos uit, is snel geïrriteerd, zonder zicht af of komt juist overdreven vaak bij je op schoot zitten. Ook niet eten kan hier een duidelijk symptoom zijn.

Wil je controleren of je hond daadwerkelijk ziek is? Doe dit dan door zijn temperatuur te meten. Komt dit boven de 39,2 graden uit? Dan is er sprake van koorts.

Andere symptomen van ziekte zie je hieronder.

Als je hond agressief reageert op aanrakingen kan dit duiden op pijn. Ook bij een harde, dikke buik in combinatie met niet eten, is het oppassen voor dodelijk maagtorsie (kanteling van de maag). Ga in deze gevallen altijd even langs de dierenarts voor een controle.

9. Juiste voer kiezen

Abrupte wijzingen in het dieet van je hond kan veroorzaken dat je hond niet meer eet. Denk hierbij ook aan de verandering van harde naar zachte voeding en andersom. Dit kan irritatie opwekken bij je hond. Belangrijk is om dit soort veranderingen stapsgewijs toe te passen in zijn dieet om problemen te voorkomen.

Kijk ook uit of het voer dat je voorschotelt niet ingedroogd of misschien wel over de datum is. Je hond zal hier ook niet blij van worden en zal het vervolgens laten staan.

Kijk ook uit dat het voer dat je koopt niet te veel vet bevat. Honden vinden dit doorgaans wel lekker maar hij wordt er niet gezond van. Kijk hier dus mee uit wanneer je nieuw voer koopt voor je hond.

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als mijn hond niet eet?

Eet je hond voor een lange tijd niet? Dan is het goed om eens een bezoekje te brengen aan de dierenarts. Deze kan onderzoeken waar het vandaan komt. Ook kan het bijvoorbeeld zijn dat jouw hond het eten niet meer lekker vindt, of dat je jouw hond te veel eten geeft.

Is mijn hond ziek?

Je kunt een zieke hond gauw herkennen. Een hond is gauw geïrriteerd, heeft weinig energie en weinig eetlust. Ook veel slapen kan een symptoom zijn van een zieke hond.

Hoe lang kan een hond zonder eten?

Een hond kan ongeveer vijf dagen zonder eten, mits de hond nog wel genoeg water drinkt. Wel is het belangrijk om jouw hond naar de dierenarts te brengen als dit gaande is.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

40 reacties op “Hond eet niet? Dit is hoe je je hond weer aan het eten krijgt!

    • Admin zegt:

      Beste Brigit,

      Lastig te zeggen of dat met jouw zwangerschap te maken heeft. Daarvoor zul je zijn of haar gedrag goed moeten observeren. Ik raad je in ieder geval aan (zeker als dit aanhoud), even langs de dierenarts te gaan. Dat kan nooit kwaad.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

    • Admin zegt:

      Beste Max,

      Ik adviseer je het eten weg te halen als het niet gegeten wordt. Dit om ervoor te zorgen dat je hond eraan went om te eten wanneer hij of zij gevoerd wordt. Niet wanneer hij of zij honger heeft. Jij bent immers de baas en bepaald daarom wanneer het tijd is om te eten. Niet andersom.

      Hopelijk kun je hier iets mee.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  1. Ingrid zegt:

    Mijn hondje van 10 maanden was een gulzige eter.
    Nu als ik zijn bak neer zet kijkt hij er nog niet eens na.
    En eet hij dus niet of hij eet een heel klein beetje.
    Wat kan ik hier aan doen.

    • Admin zegt:

      Beste Ingrid,

      Ik raad je aan om met je hond een bezoek te brengen aan je dierenarts. Zeker om dat deze nog zo jong is.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  2. Cisca Gaag, van der zegt:

    Onze Gijs wil niet eten. Af en toe een stukje worst of vleeswaren. Al paar x bij dierenarts geweest. Medicatie en ander voer etc.
    Heeft last van lympfeknopen en braakt al wat hij binnenkrijgt weer uit. Teckel van 14,5 jaar. Maar wil hem nog niet kwijt. Alles geprobeerd. Het enige wat hij wil is veel drinken.
    Dierenarts zegt leeftijd. Maar dat is te gemakkelijk. Tips?????

    • Admin zegt:

      Beste Cisca Gaag, van der,

      Ik raad je aan om naar een andere dierenarts te gaan voor een second opinion.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  3. Adriana Gretener van den Langenberg zegt:

    Goede middag, Mijn hond 11 jaar oud ,hoestte, het was net of hij iets in zijn keel had, ging naar de dierenarts, vond dat zij tanden schoon gemaakt moesten worden omdat daar een ontstekinkje zat, maar zijn tanden zijn 2 jaar geleden getrokken en schoon gemaakt.Hij wil sinds 2 weken nu niet eten, heb , en dat is natuurlijk verkeerd sindsdien van alles geprobeerd, hij wil veel aandacht, piept daarbij ook, ik weet niet of hij pijn heeft, hij is ook erg nerveus, gisteren avond heb ik hem 1/2 homeo zenuw tabl.gegeven, moest vannacht toch 5 keer opstaan omdat hij aan de deur van mijn slaapkamer was. Hij en zijn zusje die momenteel blind is, en ook 11 jaar oud is, zijn altijd samen binnen. Ik weet nu niet meer wat ik moet doen, het gaatnu op mijn zenuwen werken!!!!

    • Admin zegt:

      Beste Adriana Gretener van den Langenberg,

      Ik raad je aan om spoedig naar een dierenarts te gaan voor professioneel en persoonlijk advies.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  4. Liesbeth zegt:

    Misschien vind ik hier een oplossing… mijn hondje is eind mei in slaap gedaan om tandjes proper te maken. Maar ze is veel te lang onder narcose geweest met alle gevolgen van die … ze is door het oog van de naald gekropen, heeft terug leren lopen, evenwicht zoeken,….. het enige dat niet lukt is eten… ze heeft nu al twee kuren met cortisone gehad en na een tijd gaat ze zelf eten maar dan gaat het weer bergaf. We geven eten met een spuit maar dit is niet leefbaar voor mijn hondje… ze is ook 600g kwijt en weegt nu nog 3 kg ( maltezerke)…. heeft iemand een oplossing… de dierenarts die haar wekelijks bijstaat weet het ook niet meer, er is lichamelijk niets mis, behalve het vermoeden dat haar reukzin en/of smaak weg is….
    hopelijk krijgen we hier een gouden tip…

    Groetjes!

    • Admin zegt:

      Beste Liesbeth,

      We raden je aan voor een second opinion te gaan bij een andere dierenarts. Wellicht kan hij of zij met een frisse blik naar deze situatie kijken!

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  5. jolanda zegt:

    sinds enkele weken wil mijn bordeaudox van 5 niet mee ’s morgen gaan eten. zeker niet als mijn man niet thuis is of niet in dezelfde ruimte.
    ik dacht eerst dat het aan het vlees.lag wat hij bij zijn brokken krijgt. andere gekocht maar helaas. gerookte kip erbij gedaan en gekookte kip geprobeerd maar helaas.
    ik ben nu op een punt dat ik hem aanmoedigt maar als hij gaat liggen voor zijn bak of niet gaat eten zet ik het weg.
    ’s avond gaat het goed omdat mijn man dan in dezelfde ruimte is.
    kan het zijn dat hij mij aan het testen is?
    groetjes jolanda

    • Admin zegt:

      Beste jolanda,

      Ik raad je aan met deze informatie naar de dierenarts te gaan. Zij kunnen je persoonlijk advies geven betreffende deze situatie.

      Succes!

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  6. Marja Berkhoff zegt:

    Wie heeft voor mij een oplossing. mijn hond van 16 maanden, wil niet meer eten uit haar etensbak, we hebben al nieuwe etensbakjes gekocht maar ze doet het niet, wij hebben geen idee wat er gebeurt is. hoe krijg ik het weer voor elkaar dat ze gaat eten uit haar etensbakje

    • Admin zegt:

      Beste Marja Berkhoff,

      Oei dat is niet goed. Wellicht voelt je hond zich niet lekker of speelt er iets anders. Ik adviseer je om een bezoekje aan je lokale dierenarts te brengen omdat je hond nog vrij jong is.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  7. Fred Rousseau zegt:

    Spaniel het mondinfeksie maar slegte tande is ses maande terug verwyder,Was 3 dae terug by veearts,Tans op antibiotika kursus.Wil nie eet en gooi op wanneer ons antibiotika medisynetoedien.Nou naweek hier waar ons is en geen veearts beskikbaar.Wat kan ons hom voer sodat hy voedsel kan inkry,Ons het gekookte rys probeer maar die gooi hy ook op,Baie dankie.

    • Admin zegt:

      Hoi Fred Rousseau,

      Ik zou toch nog proberen een dierenarts te benaderen, wellicht in een ander dorpje of andere stad. Succes!

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *