De Tervuerense Herder is één van de vier herders die onder de noemer “Belgische Herders” vallen. Samen met de Mechelse Herder, de Groenendaeler en de Laekense Herder hebben deze herders grote naam in België weten te maken. Door de jaren heen zijn de verschillende hondenrassen, waaronder de Tervuerense Herder, ook in het buitenland behoorlijk populair geworden.
Het verschil tussen deze vier rassen is duidelijk terug te zien in de vachtsoort én in de kleur van de vacht. De Tervuerense Herder heeft, samen met de Groenendaeler, een langharige vacht. De twee andere Belgische Herders hebben een korte(re) vacht. Ten opzichte van de Groenendaeler heeft de Tervuerense Herder een andere vachtkleur; daarover lees je meer in dit artikel. Door de jaren heen is gebleken dat de Tervuerense Herder in ieder geval in de smaak valt. Mocht je zelf het trotse baasje van dit ras zijn, geniet je jarenlang van een stoere, fraaie en loyale hond. Een Tervuerense Herder wordt gemiddeld 12 á 13 jaar oud.
Samenvatting Tervuerense Herder
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Tervuerense Herder.
1. Uiterlijke kenmerken
Zoals in de inleiding gezegd; een Tervuerense Herder verschilt qua vacht van de drie andere Belgische Herders. Ten opzichte van de Laekense Herder en de Mechelse Herder is het verschil duidelijk zichtbaar; een Tervuerense Herder heeft namelijk een langharige vacht en deze twee varianten hebben een kortharige vacht. De Tervuerense Herder heeft wel dezelfde vachtsoort als een Groenendaeler, maar de kleur van de vacht is verschillend. Een Tervuerense Herder is namelijk altijd zwart met gevlamd vaalros of zwart met gevlamd grijs. De kleur van een Groenendaeler is daarentegen altijd zwart.
Opvallend bij dit ras is het zwarte masker in het gezicht. Door dit zwarte masker krijgt de hond een tamelijk unieke en stoere uitstraling. De kop van een Tervuerense Herder is redelijk lang en kent een relatief lange snuit. Door het zwarte masker ligt de nadruk overigens al snel op de kop van hem. Zijn ogen hebben een ietwat ovaalachtige vorm en staan behoorlijk levendig. Net zoals het masker in het gezicht hebben ook de ogen een donkere kleur. De oren van hem zijn ook opvallend te noemen; ze staan relatief hoog en lopen naar boven toe in een spitse punt.
De lange kop loopt over in een sierlijke doch krachtige hals. In deze hals is een lichte welving aanwezig, waarop de rechte en sterke rug zich aansluit. Met name door deze rug krijgt dit ras een ietwat vierkante bouw; dat wordt verder versterkt door de krachtige poten van hem. Aan het einde van de sterke rug is een harige staart te vinden. Deze staart wordt in ruststand naar beneden gedragen. Op het moment dat hij in actie komt of waak is, wordt de staart iets omhoog gedragen.
Over het algemeen is de Tervuerense Herder een indrukwekkende hond om te zien. Zijn sierlijke lichaam weet kracht en souplesse op een unieke manier te combineren. Daarbij komt ook nog eens dat de vacht uniek te noemen is. Opvallend aan de vacht is dat sommige lichaamsdelen een flinke bevederingHaren die beduidend langer zijn dan de rest van de vacht.X kennen; dat is onder meer het geval bij de nek, rondom de schouders en rondom de borst.
Overigens heeft dit ras twee verschillende vachten: een bovenvacht met lange haren en een ondervacht met fijn, zwart haar. Door deze ondervacht kan de Tervuerense Herder prima overleven in koudere omstandigheden. Tegelijkertijd is het wel aan te raden om zomers voorzichtig met de Tervuerense Herder om te gaan; hij kan het door de dubbele vacht al snel behoorlijk warm hebben. Oververhitting ligt dan op de loer.
2. Gedrag
Op het gebied van gedragingen vertoont dit ras wel veel overeenkomsten met de andere Belgische Herders. Net zoals de overige drie varianten is de Tervuerense Herder ook moedig, intelligent, bereid om hard te werken en sociaal. Opvallend is dat het een tamelijk lieve en loyale hond is; die associatie wordt niet altijd met een herder gemaakt.
Door de jaren heen is dit ras meer en meer uitgegroeid tot een ware gezinshond. Vroeger werd de hond veel voor het bewaken van het erf én het drijven van schapen ingezet, maar die functies zijn grotendeels verdwenen. Desalniettemin is het een prima hond die je in kunt zetten voor het bewaken van jouw erf. Hij gaat namelijk voor zijn baasjes door het vuur en is niet bang om zijn harde blaf te laten horen.
Binnenshuis is het echter een hond waar je heerlijk mee kunt knuffelen. Hij ligt graag dicht bij je, hij vindt het heerlijk om tijd met jou door te brengen en hij vindt het ondertussen ook niet erg om hard te werken. Mocht je klusjes voor hem in bijvoorbeeld de tuin hebben, voert hij deze met alle liefde uit. Zijn voorouders waren ook gewend om hard te werken; dat zit nog steeds in het bloed van de hedendaagse Tervuerense Herders.
In de omgang met andere is dit niet de meest makkelijke hond. Naar andere mensen én naar andere honden toe kan hij behoorlijk terughoudend zijn. Hij kijkt het liefst de kat uit de boom, waarna hij direct in staat is om wél vriendelijk te zijn. Tijdens de opvoeding moet daarom veel aandacht uitgaan naar de socialisatie van hem.
Tot slot is het opvallend dat dit ras onwijs energiek is. Hij kan gerust de hele dag werken en vervolgens ’s avonds nog een lekkere wandeling met jou maken. Voor alle lichamelijke beweging kan hij immers een beroep doen op zijn sierlijke doch krachtige lichaam. Ook op het gebied van mentale beweging is hij actief; hij is namelijk behoorlijk intelligent te noemen en is ook goed in staat om risico’s in te schatten. Mede daarom is het een perfecte hond om jouw erf te laten bewaken, waarna je ’s avonds heerlijk met hem kunt knuffelen. Hij heeft eigenlijk het beste van twee werelden.
3. Verzorging
In vergelijking met de Laekense Herder en de Mechelse Herder heeft een Tervuerense Herder meer verzorging nodig. Dit ras heeft immers een langharige vacht, terwijl de twee hierboven genoemde varianten een kortharige vacht hebben. Het advies is om enkele keren per week de vacht van hem goed door te borstelen. Daarmee verwijder je klitten uit de lange haren en weet je de vacht ook goed te reinigen.
Het advies is verder om de vacht van een Tervuerense Herder regelmatig goed schoon te maken. Je kunt hem hiervoor in het bad of de douche wassen; gebruik daarvoor wel uitsluitend geschikte hondenshampoo. Mocht je onverhoopt een verkeerde shampoo gebruiken, dan kun je de structuur van de ondervacht aantasten. Dat wil je ten koste van alles voorkomen; gebruik daarom altijd geschikte hondenshampoo. Ons advies is om het wassen van de hond zoveel mogelijk te voorkomen; door hem veelvuldig (dagelijks) te borstelen, kun je de vacht immers ook goed schoon houden.
Verder is het advies om zijn motoriek en loopje regelmatig goed te observeren. Het is namelijk een feit dat een Tervuerense Herder gevoelig is voor meerdere aandoeningen. Sommige van deze aandoeningen hebben betrekking op zijn gewrichten, zoals bij elleboog- en heupdysplasie het geval is. Deze aandoeningen komen verreweg het meeste voor bij dit ras en moeten tijdig gesignaleerd worden. Bij deze aandoening sluiten de onderdelen in het gewricht niet meer goed op elkaar, waardoor het gewricht behoorlijk hard gaat slijten. De Tervuerense Herder heeft hierdoor veel pijn en gaat ook mank lopen.
4. Opvoeding
Bij het opvoeden van een Tervuerense Herder moet je veel aandacht aan de socialisatie besteden. Zoals reeds hierboven aangegeven, is dit ras namelijk behoorlijk terughoudend richting andere mensen en andere honden. Mede hierom is het advies om met hem naar een puppycursus te gaan. Tijdens deze cursus bouw je niet alleen een hechte band met hem op, maar hij leert ook direct om met andere honden om te gaan. Door deze socialisatie op jonge leeftijd zorg je ervoor dat hij al snel op een betere manier met andere honden omgaat.
Tijdens de opvoeding is het onwijs belangrijk om altijd liefdevol met hem om te gaan. Op het moment dat je met harde hand gaat regeren, wordt hij angstig en kan hij mogelijk ook agressief worden. Door hem continue met veel liefde en aandacht te behandelen, bouwt hij al snel respect voor je op. Dit betekent dat hij vanaf dat moment voor jou door het vuur gaat en jou als zijn echte baas ziet. Dat maakt het opvoeden van hem al een stuk makkelijker voor je.
Verder heeft een Tervuerense Herder behoefte aan een consequente opvoeding. Stel duidelijke regels op en leef deze regels op een strikte manier na. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor andere gezinsleden. Iedereen die zich met de opvoeding van de Tervuerense Herder gaat bemoeien, moet op dezelfde manier handelen.
Over het algemeen is dit ras behoorlijk leergierig en gehoorzaam. Hij pakt snel commando’s op en hij weet al snel wat het gewenste gedrag is. Desalniettemin moet je er goed op letten dat hij zijn intelligentie niet de vrije loop laat gaan. Mocht dat wel het geval zijn, is hij namelijk in staat om zelf te gaan bepalen wat “gewenst gedrag” is. Hou hem al met al kort en zorg ervoor dat hij zo snel mogelijk respect voor jou opbouwt.
5. Beweging
Als een Tervuerense Herder iets leuk vindt, is het wel om in beweging te komen. Hij heeft een ongekend uithoudingsvermogen en vindt het helemaal niet erg om hard te werken. Zorg er dus voor dat hij dagelijks voldoende beweging krijgt; geef hem taken mee of ga samen flinke wandelingen maken. Hij vindt het ook heerlijk om naast de fiets mee te rennen of om behendigheidsspelletjes te spelen.
Geef je hem niet voldoende beweging? Dan loopt hij grote kans op overgewicht en roep je ongewenst gedrag bij hem op. In dat geval kan hij zijn energie namelijk niet kwijt, waardoor hij andere dingen gaat verzinnen om alsnog zijn energie kwijt te kunnen. Pas daarnaast op voor abrupte bewegingen en scherpe bochten. Zoals hierboven aangegeven loopt hij bovengemiddeld veel risico op het krijgen van dysplasie in zijn elleboog of heup. Voorkom daarom dergelijke abrupte bewegingen en observeer zijn loopje regelmatig.
6. Geschiedenis
Al in 1891 werd dit ras erkend als een losstaand ras binnen de “Belgische Herders”. Naar verluidt is dit ras echter tot stand gekomen door een kruising van de Mechelse Herder en de Groenendaeler. Door deze kruising heeft hij veel gedragingen overgenomen van de Mechelse Herder en heeft hij de langharige vacht van de Groenendaeler geërfd.
In het verleden werd dit ras voor twee soorten functies gebruikt: het bijeendrijven van schapen en het bewaken van het huis/erf. Door de jaren heen is zijn functie echter behoorlijk aangepast. Hedendaags wordt dit ras door de politie namelijk ook gebruikt als waak- en/of speurhond. Dit is onder meer te danken aan zijn gehoorzaamheid, zijn ongekende uithoudingsvermogen en zijn leergierigheid.
Kies je ervoor om een Tervuerense Herder te nemen? Dan geniet je binnenshuis ook van veel liefde en aandacht. Het is namelijk een hond die het buiten heerlijk vindt om veel te bewegen, maar binnenshuis ook prima zijn rust kan vinden. Deze rust, maar ook zijn inspanningen, voert hij graag samen met jou uit. Al met al is het een prachtige hond waar je een zeer hechte band mee op kunt bouwen.